Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 03:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 16 августа 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 688,73+0,13%

Вчора індекс Української біржі знизився ще на 0,75%. Технічна картина в індексі УБ зараз несприятлива. Всього з останнього локального максимуму 28 липня індикатор місцевої біржі втратив вже 5,1%. Обсяги торгів акціями на Українській біржі вчора суттєво знизились в порівнянні з попередніми трьома торговими сесіями, і склали приблизно 70%  середньоденних обсягів за останні півроку та рік.

Що стосується окремих індексних акцій УБ. Вчора, крім акцій Райффайзен банк Аваль, інші індексні папери біржі втратили в ціні. Однак, не зовсім коректно вести мову про динаміку одного дня, і варто подивитись на цінові зміни на більших інтервалах. Вони радикально краще відображають ситуацію та настрої на ринку. Що стосується цінових змін з початку зниження індексу 28 липня, то на графіку цін всіх індексних акцій УБ дуже яскраво видно, що до вчорашнього дня включно, всі цінні папери втратили приблизно однакову величину від 6,5% до 8%, крім акцій «Центренерго», які за цей період додали 2%.  Це означає, що хтось із трейдерів продавав окремі акції, для того, щоб придбати акції «Центренерго». Інші папери могли просісти «заразившись» від тих кількох, які продавались.

На тримісячному інтервалі, однак, чітко видно, що акції Райффайзен банк Аваль, які в ціні знизились разом з трьома іншими за останні два з половиною тижня і втратили за це період 6,5%, суттєво випередили всі індексні акції, включаючи і акції «Центренерго».  Власне ці два папери: банку і «Ценренерго» за останні три місяці випередили індекс, в той час, як інші йому програли. Гірше всіх показали себе на цьому часовому проміжку акції «Донбасенерго». За останній місяць більше за інші просідали теж ці акції та акції «Мотор Січі».

За останні шість місяців та з початку року – лідери все ж ті ж - акції «Центренерго» та Райффайзен банк Аваль. А от найслабшим папером виявилась акція «Укрнафти», до якою приєднується або акція «Мотор Січі» (на шестимісячному інтервалі) або ж «Донбасенерго». Причому, розходження між цінами акцій в динаміці - дуже значне.

Природа цих цінових змін цілком зрозуміла. Акції «Центренерго» ростуть через їх сильне зниження в кінці минулого року, дуже суттєве покращення фінансових результатів в 2016 році та, в меншій мірі, очікування, потенційної приватизації, а також через непоганий free-float. Акції банку зростають через дуже хороші, навіть, видатні результати банку протягом останніх двох кварталів. Дуже слабка поведінка акцій  «Донбасенерго» та «Укрнафти» в останні два роки пояснюється серйозними проблемами у обох компаній: неплатежами за електроенергію Старобешівської ТЕС та великими боргами «Укрнафти» перед державою. Причиною маловиразної поведінки колишнього лідеру місцевого ринку акцій «Мотор Січі» є помітне зниження фінансових показників цієї компанії в доларах США.

Таким чином, поведінка акцій виглядає дуже логічною і є наслідком фундаментальних чинників, в першу чергу, фінансових показників компаній. До речі, якщо говорити в термінах ринкових коефіцієнтів, то ринкові коефіцієнти не сильно знизились в порівнянні з кінцем 2013 року, тому що вже тоді були низькими. А от фінансові показники в доларах США значно просіли, що і є основною проблемою для тих компаній, які зараз складають індекс УБ. Хоча, варто зазначити, що зниження сумарної капіталізації цих компаній в півтора рази менше  зниження індексу Української біржі в доларах США з кінця 2013: відповідно 2,7 рази та 4-и рази, хоча тут варто ще врахувати дуже велику додаткову емісію акцій Райффайзен банк Аваль. В гривні ж індекс УБ з кінця грудня 2013 року знизився менш, ніж на 25%.

Що стосується закордонних ринків. Вчора всі три фондові індекси США закрились на рекордно високих відмітках. Учасники ринку не дуже добре сприймають ралі на ринку акцій США, і воно має не дуже гарну технічну підтримку. При цьому з’явились публікації стосовно того, що  мільярдери тримають в грошових коштах рекордні суми і ледь не все, що можливо, а частка грошових коштів в портфелях інвестиційних фондів близька до максимальної. Причини: високі ціни акцій в США та немалі в ряді інших регіонів на фоні невпевненого економічного росту, високі ціни облігацій і їх низька дохідність, і, при цьому всьому, низька інфляція, яка поки означає, що тримання коштів в грошах не означає їх сильного знецінення.

Імовірно, враховуючи і політичну складову, фондові індекси США ще продовжать ріст, і не будуть найближчими місяцями сильно знижуватись.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси торгуються в негативній зоні. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських бірж, європейські фондові індекси на відкритті просядуть. Це на фоні майже нульової їх динаміки вчора. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, продовжує своє просування наверх, і після вчорашнього зростання на 0,6%, і додає зранку ще 0,2%. Зростаючий американський ринок акцій та ріст цін на сировину надає індикатору підтримку і він просто рветься уверх.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то тут, скоріше все, сьогодні обійдеться без змін. Здається, що динаміка на ринку набрала обертів, і її відразу не зупинити. Негативний результат на Українській біржі сьогодні, здається, дещо більш імовірним. Хоча слід враховувати, що ринок, також імовірно, скоро зупиниться в зниженні, і ця зупинка може бути дуже різкою – з сильним рухом наверх. Сьогодні таке теж можливо, тож трейдерам також це необхідно враховувати.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 16 августа 2016
Падение
2 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Премаркет
ITT Investment group


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду