Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 6 октября 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 839,56+1,39%

Вчора індекс Української біржі знизився на помірковані 0,5% після росту на солідні 2,3% за результатами попередньої торгової сесії. Хоча формально індикатор вчора і позначив другу вершину, що є сильною технічною ознакою наступного руху вниз, це, здається, нічого в цьому сенсі не означає, і індекс УБ продовжить свій рух до найближчої значимої відмітки у 1000 пунктів, коло якої він рухався протягом останніх декількох років. За це говорить позитивний настрій місцевого фондового ринку, відносно поки що спокійна ситуація на зовнішніх ринках, помітне покращення макроекономічних чинників та фінансової ситуації в Україні та, зрештою і сама відмітка у 1000 пунктів, яка є позначкою певного рівноважного (хоча й досить низького) значення індексу УБ. Хоча, при цьому уявляється зовсім не лишнім подивитись на фундаментальні фактори – ринкові коефіцієнти місцевих емітентів і порівняти їх з ринковими коефіцієнтами (перш за все по прибуткам) по, мабуть, найближчому до Україні в усіх сенсах ліквідному ринку Румунії та коефіцієнтами українських за походженням та бізнесом компаній, акції яких котуються в Лондоні та у Варшаві, взявши при цьому певний дисконт для суто місцевих паперів УБ. В цьому сенсі також слід звернути увагу на фінансові показники емітентів за третій квартал 2016 року, які будуть опубліковані через два-три тижні. Місцевий український фондовий ринок досить чітко відслідковує фінансові показники емітентів, в тому числі і що стосується окремих паперів (хоча іноді і з лагом).

Вчора дещо знизились в ціні чотири з п’яти індексних акцій Української біржі (всі крім «Центренерго»). Більше за інші втратили акції найбільш проблемного емітента - «Донбасенерго». Обсяги торгів акціями цієї середи на Українській біржі були дещо нижчими за середньоденні торги акціями на УБ за останні півроку та рік.

Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 втратив 0,55%, широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, практично не змінився, втративши символічні 0,04%.  За місяць до президентських виборів в США фондові індекси коливаються майже не рухаючись на тривалих інтервалах в якомусь певному напрямку, що досить природно. Ніхто не хоче значним чином впливати на перебіг президентської компанії в США, а в останні два десятиріччя, в значній мірі завдяки пенсійним реформам та широкій участі рядових громадян у інвестиціях в ціні папери, фондові ринки є дуже впливовим чинником на суспільну думку.

Варто було б звернути зараз увагу на динаміку іншого фінансового індикатору, а саме ріст відсоткової ставки по десятирічним державним облігаціям США. На графіку чітко видно зростання дохідності цих паперів з двох мінімумів в кінці червня та на початку серпня 2016 у 1,50% до 1,71% зараз. І хоча це нижче, ніж середнє значення 1,8% в лютому-травні 2016 і, тим більше, 2,2% на початку цього року, здається, динаміка дохідності цього паперу в останні три місяці показує напрямок майбутнього руху дохідностей і переосмислення ризиків вже на початку наступного року. Рух в дохідностях (і цінах) облігацій у великій мірі спричинений, як низькими поточними відсотковими ставками, так і очікуванням росту базової ставки в США – ставки по фондам ФРС. Взагалі бондхолдери часто більш чутливі до різних змін на фінансовому ринку і коло нього, ніж ті, хто переважно інвестує в акції.

Що стосується цін на нафту, які дещо підросли після попередньої домовленості в Алжирі, то їх ріст сприятливий для ринків країн, які розвиваються в цілому. Єдине що, по-перше, цей ріст буде обмеженим, по-друге, на початку наступного року він, сприятливий для країн, які розвивається в цілому, в усіх сенсах, в тому числі і для їх фондових ринків, зіткнеться з підйомом на ринку відсоткових ставок - несприятливим абсолютно для всіх фондових ринків. Результат може бути для фондових ринків країн, які розвиваються, нульовим або ж, навіть слабко негативним. Слабко позитивним він теж може бути.

Однак, в найближчі кілька місяців ситуація досить сприятлива для місцевого українського фондового ринку і цей ринок буде прагнути відновитись до значень принаймні середини 2015 року, а саме 1000 пунктів по індексу УБ, звичайно, якщо фінансові показники місцевих емітентів будуть також цьому сприяти (про що вже згадувалось вище).

От, саме з викладених факторів, слід розглядати і поточні короткострокові рухи на  фондових ринках. Всі інші розмови та коментарі – більше дрібня та, як іноді недобре кажуть, шум ринку.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси майже не змінюються, дуже слабко зростаючи. На європейські фондові індекси ф’ючерси слабко зростають. Індекс MSCI EM додає несильних 0,4%. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси несильно зростуть. В цілому ж сьогоднішня торгова сесія на світових фондових біржах виглядає спокійною та на слабко позитивній ноті.

На цьому загалом позитивному зовнішньому фоні сьогодні можна, скоріше, очікувати несильного зростання місцевого фондового ринку. Хоча, як кажуть, буває всяке і трейдерам підстрахуватись не завадить (згадаємо про подвійну вершину).

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 6 октября 2016
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду