Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 26 октября 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 825,35-1,43%

Вчора індекс Української біржі по справжньому підріс, різко додавши 3,0% після провалу днем раніше на 2%, причини якого дуже важко пояснити. Таким чином вчорашній ріст повністю компенсував втрати попередніх двох чи майже втрати трьох попередніх торгових сесій і лише трохи не «дотягнув» до свого до свого значення перед останнім зниженням. Цьому в чималій мірі посприяв вихід так давно очікуваної учасниками українського фондового ринку (і переважно позитивної) звітності місцевих українських емітентів за третій квартал 2016 року. Більше за інші зросли вчора з індексної корзини УБ в ціні акції «Укрнафти» (+5,5%), які днем раніше абсолютно несподівано провалились на 5,7% та акції «Центренерго» (+4,4%)на фоні виходу доволі хорошої квартальної звітності цього емітента. Обсяги торгів акціями на Українській біржі вчора значно підросли і майже в два рази перевищили середньоденні за останні півроку та рік.

Вчора в ранішньому огляді вже в основному коментувались фінансові результати «Мотор Січі» за третій квартал 2016. Дещо пізніше, з’явилась фінансова звітність за третій квартал «Центренерго», про що згадувалось вище, а також фінансова звітність за цей же період ще одного емітента з індексної корзини УБ – компанії електричної генерації «Донбасенерго».

Результати «Центренерго» в третьому кварталі 2016 року підтвердили доволі непогані показники (як для поточної ситуації) компанії в попередніх двох чи, навіть чотирьох кварталів. Формально, якщо не брати низької амортизації, за 9 міс. 2016 року компанія отримала 1 млрд. грн. чистого прибутку і вийшла на непоганий, хоча і не такий, як раніше обсяг генерації електроенергії. Основні фінансові квартальні показники компанії в гривнях та доларах США з 2005 року, трейлінгові за останні 12 міс в доларах США та обсяги валової генерації, які враховують близько 9% витрачання електроенергії на власні потреби теж з 2005 року показані на Рис. 1-4.

Що стосується «Донбасенерго», то проблема не отримання грошових коштів з неконтрольованих урядом України територій (НКТ) по відпущеній зі Старобешівської ТЕС електроенергії лишається. Так валовий прибуток компанії, який нараховується по формальному тарифу, відповідно, реалізації та витратам лишається відносно високим, в той час як величина EBITDA, яка в третьому кварталі врахувала списання безнадійної дебіторської заборгованості за неоплачену електроенергію є відносно малою, як і величина чистого прибутку. Учасники ринку вже бачили подібне, починаючи з другого кварталу 2015 року і про обставини коло цього факту абсолютно ясно описуються у річному звіті компанії. Тож для учасників місцевого ринку акцій це не є новиною. Єдине, що списання дуже сумнівної дебіторської заборгованості, яка утворилась в першому кварталі 2016 року було проведено в другому кварталі 2016, що виразилось в суттєвому завищенні прибутків «Донбасенерго» в першому кварталі і їх суттєвому заниженні у другому. Невеликий чистий збиток «Донбасенерго», враховує (щоправда питання чи на всі 100%) неотримання грошових коштів за електроенергію відпущену в НКТ.  Не так давно компанія змінила основних власників, про що також вже знає «ринок» (тобто його учасники). Основні фінансові показники компанії з 2005 року, квартальні в гривні та доларах США та трейлінгові прибутки за останні 12 міс. в доларах США зображені на графіках, Рис. 5-7. Варто звернути увагу на різницю між валовим прибутком та величиною EBITDA, збільшення якої з 2015 року вказує на значну не оплату за електроенергію споживачами НКТ. Звичайно, ясніше ця обставина проглядається по звіту про рух грошових коштів, опосередковано по балансу в частині заборгованостей. До речі проблема не оплати з НКТ стосується і такої крупної холдингової компанії, як «ДТЕК Еенерджі».

Звичайно, крім фінансової звітності компаній, що входять до складу індексної корзини УБ була опублікована також звітність інших компаній, акції яких котируються на біржі, і яка може зацікавити його учасників. В їх числі звітність «Турбоатому» та «Укретелекому». Публікується також звітність компаній, акції  яких не представлені на УБ в тому числі великих державних компаній, банків. Якщо звітність крупних державних компаній важлива з точки зору макроекономіки, то звітність банків представляє немалий інтерес і для учасників фінансових ринків. Незважаючи на часом суперечливі результати в цілому по країні видно великий корпоративних прогрес в прибутках в порівнянні з минулим роком. Просто таки великий позитивний зсув. Хоча, наприклад звітність такого емітента, як «Турбоатом» мабуть розчарує учасників місцевого ринку акцій. Звітність вийшла навіть слабшою за звітність другого кварталу 2016, хоча по прибуткам різниця з другим кварталом невелика.

Західні ринки вчора незначно знизились. Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 знизився на 0,35%. Майже на таку саму величину знизився і широкий фондовий індекс США S&P 500, який цього вівторка втратив 0,38%. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, в другий цього тижня практично не змінився по величині.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси знижуються. Ф’ючерси на європейські фондові індекси мало змінюються, слабко знижуючись. Індекс MSCI EM втрачає близько 0,4% (до речі від локального піку). Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси дуже слабко знизяться.

Перебіг сьогоднішніх торгів на Українській біржі буде багато в чому залежати від виходу звітності місцевих емітентів. Якщо протягом дня з’явиться, наприклад, позитивна звітність «Райффайзен банк Аваль» чи відносно, хай помірковано позитивна звітність «Укрнафти» індекс УБ суттєво додасть. Якщо звітність буде опублікована, скажімо, завтра, то динаміка місцевого ринку акцій буде більше визначатись зовнішніми факторами, як і технічними факторами. Поки важко робити певні ставки саме на сьогодні. Хоча в цілому можна очікувати, що з публікацією звітності ще двох емітентів з індексної корзини УБ індекс Української біржі ще додасть.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 26 октября 2016
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду