Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 1 ноября 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 843,65-0,56%

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 1,1%, після зростання минулої п’ятниці на 1,3%. Здається, каталізатором вчорашнього росту місцевого ринку акцій стала очікувана публікація звітності Райффайзен банк Аваль за третій квартал 2016 року. Акції банку, які входять до індексної корзини УБ, вчора зросли в ціні набагато більше за інші індексні акції - на 2,95%. Вчора індекс УБ майже досягнув свого пікового значення 2016 року. Цього понеділка зросли в ціні чотири з п’яти індексних акцій Української біржі. Обсяги торгів вчора майже в два рази перевищили середньоденні за останні півроку та рік.

Звітність Райффайзен банк Аваль третій квартал 2016 року, як і очікувалось, виявилась хорошою. Спочатку з позитивного і головного. Банк отримав в третьому кварталі 2016 року дуже велику величину чистого прибутку, істотно вищу за очікувану, і суттєво вищу за величину чистого прибутку в кожному з двох попередніх дуже успішних кварталів. Частково це пояснюється розформуванням в третьому кварталі 2016 року резервів, сформованих під проблемну заборгованість клієнтів банку, частково певним зменшенням операційних витрат, і, частково, помітним зростанням комісійних доходів банку. За рахунок чистого прибутку значно зріс власний капітал банку. Власний капітал банку зараз складає дуже солідну величину і разом з прибутками банку у дуже великій мірі гарантує безпеку клієнтам банку (в першу чергу його вкладникам), а разом із великим чистим прибутком і чималу можливість отримання в недалекому майбутньому солідних (чи дуже солідних) дивідендів акціонерами банку. Квартальні доходи, прибутки та витрати, підкреслимо за МСФЗ, які в окремі періоди радикально відрізняються чи відрізнялись від даних української звітності за ті ж самі періоди, перш за все, за рахунок різного обліку резервів та отриманих процентних доходів, з першого кварталу 2010 року по третій квартал 2016 показані на Рис. 1.

Однак, є і певні зауваження. Грошовий потік від операційної діяльності до змін в операційних активах та зобов’язаннях банку виявився, як і в попередньому другому кварталі 2016, на рівні відповідного періоду 2015 року і, навіть дещо нижчим за рахунок, в тому числі, сплати податків. Тут ніяких несподіванок немає. Адже великий збиток банку 2015 виник за рахунок значного формування резервів під проблемну заборгованість клієнтів, що не є грошовими витратами. Але з аналізу звіту про рух грошових коштів можна також відзначити відсутність притоку коштів клієнтів (в першу чергу вкладників) в третьому кварталі 2016, що не є позитивним. Такий притік був у попередніх двох кварталах 2016. Точніше в третьому кварталі є навіть невеликий відтік коштів вкладників. Важко зрозуміти чи це є свідоме управлінське рішення керівництва банку, чи це є менш бажаним наслідком низьких відсоткових ставок для вкладників банку в розрахунку на підтримання рекордної, абсолютно незвичайної, чи, навіть, надзвичайно високої прибутковості банку або ж це пов’язано з рішенням поки не нарощувати кредитний портфель. Дуже солідні грошові кошти отримані банком від операційної діяльності за 9 міс 2016, пішли на погашення субординованого боргу та довгострокових кредитів інших банків. Оскільки ці борги, як слідує з балансу, або вже погашені чи, майже погашені (є зовсім невеликий залишок), банк, буде мати можливість в наступних кварталах, в тому числі, накопичувати грошові кошти для виплати хороших дивідендів акціонерам.

Так в чому ж причина такої різниці між порівнянням звіту про фінансові результати та звіту про рух грошових коштів у 2016 та 2015 роках? А саме в тому, що зараз банк вже сформував резерви під всю, звернімо увагу та наголосимо на цьому факті, саме під всю проблемну заборгованість клієнтів, яким видавав кредити, тощо (на відміну від 2015 року та, на жаль, ще від більшості банків України) та має дуже велику достатність капіталу першого рівня (чого також на жаль поки не має більшість банків України) і при цьому практично повернув всі борги (не мається на увазі кошти клієнтів - вкладників). Якщо по-простому – то з цим банком все просто чудово.

Якщо ж підводити певну риску під звітністю емітентів за третій квартал 2016, які входять до індексної корзини УБ (а опублікована звітність всіх цих емітентів), то, в основному, звітність виправдала практично всі очікування місцевих аналітиків. Результати, перш за все прибутки, в цілому, і по більшості емітентів зокрема, несильно змінились в порівнянні з результатами за другий квартал 2016, а більша частина (щоправда не вся) цих результатів є значно кращою, ніж в 2015 – і це дуже добре.

Що стосується світових фондових ринків. Вчора фондові індекси США дуже мало змінились. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600, знизився на 0,5% після втрати незначних 0,3% в попередній день (п’ятницю). Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, цього понеділка підріс на 0,2% після зниження на приблизно таку ж величину минулої п’ятниці.

Основною новиною для учасників фондових ринків, яка впливала на перебіг торгів вчора була, мабуть, нова справа ФБР проти одного з кандидатів в президенти США стосовно аналізу змісту електронної пошти. Хоча, учасники говорили і про ВВП США та інші тільки-но опубліковані макроекономічні дані по цій країні та про корпоративні прибутки Америки.

Сьогодні, відштовхнувшись від локального мінімуму після останнього невеликого зниження, зранку індекс MSCI EM додає 0,4%. Ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зранку також помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси підростуть. Сьогоднішньому росту світових фондових індексів суттєво сприятиме той факт, що після нещодавнього зниження фондові індикатори досягли певних локальних мінімумів і тепер їм, суто технічно, варто було б підрости.

Для європейських інвесторів крім виборів в США важливу роль сьогодні відграватимуть корпоративні фінансові результати за третій квартал 2016, велика кількість яких публікується кожного дня, і сьогодні в тому числі, в цей період.

Зовнішній фон для місцевого фондового ринку складається позитивний. Для місцевого фондового ринку може бути певною перепоною подолання відмітки у 850-855 пунктів по індексу УБ. (Значення після вчорашнього закриття індексу складає 848,4 пунктів, а значення 855 пунктів було досягнуто 10 жовтня 2016). Ці 850-855 пунктів дійсно є певною знаковою величиною, і тут необхідні певні зусилля. Місцевий індикатор вже другий раз «намагається» це зробити. Тут є певний психологічний бар’єр для місцевих учасників ринку. Є також і чинник того, що хотілось би щоб корпоративні результати емітентів індексної корзини УБ були кращими – в якості  аргументу для більш переконливого подальшого росту. Тому місцевим трейдерам зараз необхідно бути обережними – бар’єр «855» може бути не подоланий з першого разу. Хоча сценарій невеликого росту на місцевому фондовому ринку сьогодні бачиться, як дещо більш імовірний.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 1 ноября 2016
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду