Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 16 ноября 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 804,64+1,71%

Вчора індекс Української біржі знизився на 2,5% після зниження попереднього дня на 3,1%, перейнявши (традиційно з певним невеликим часовим лагом – кілька днів - тиждень) загальний недавній доволі негативний тренд на фондових ринках країн, які розвиваються. За останні чотири торгові дні до вчора композитний доларовий фондовий індекс цих країн, MSCI EM, втратив значні 7,0%. В цілому цей негативний тренд відображає гірше ставлення до ризиків, особливо що стосується ринків країн, які розвиваються, після виборів в США. Вчора і сьогодні зранку індекс MSCI EM потроху відновлюється додавши та додаючи відповідно 0,3% та 0,8%. Тому, можна сподіватись і на певне відновлення, враховуючи часовий лаг, і на місцевому українському фондовому ринку. Відновленню ринків сприяє певне відновлення цін на нафту, з цінами на яку непогано корелює індекс MSCI EM. Макроекономічні показники великої групи країн, які розвиваються, суттєво залежать від цін на сировину. Ціна на нафту також відображає і загальні темпи росту світової економіки, яка впливає і на фінансові показники компаній і на ставлення до ризиків.

Вчора знизились в ціні чотири з п’яти індексних акцій Української біржі. Акції «Донбасенерго» підросли в ціні на 1,4% після провалу на 9,5% в попередній день. Починаючи з кінця жовтня ці папери, то сильно провалюються, то відновлюються в інші проміжки часу, відображаючи з однієї сторони дуже низьку ціну акцій, з іншої серйозні проблеми в цій компанії. Навіть протягом вчорашнього дня ціна акцій «Донбасенерго» сильно змінювалась протягом торгової сесії, в мінімумі, в середині дня, провалюючись на кілька цілком чутливих відсотка, а в максимумі підростаючи, і так і завершивши торгову сесію цього вівторка коло своїх максимумів.

Безумовним аутсайдером вчорашньої торгової сесії стали акції «Укрнафти», які втратили ще 5,4%. Хоча суттєво – на 3,2% знизились в ціні акції «Райффайзен банк Аваль» (імовірно цьому також сприяла девальвація гривні в останні дні) та «Центренерго» - з мінусом у 2,8%.

Обсяги торгів акціями на Українській біржі вчора ще трохи підросли в порівнянні з попередньою торговою сесією і десь в 2,2-2,4 рази перевищили середньоденні за останні півроку та рік, що при зниженні ринку не є хорошою ознакою.

Вчора на світових фондових ринках був позитивний день. Як вже зазначалось індекс MSCI EM додав помірковані 0,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600  підріс на ті ж  незначні 0,3%; широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,75%. Саме більший вчорашній ріст індикатору S&P 500 зумовлює сьогодні позитивну динаміку індексу MSCI EM та, дуже імовірно, індексу STOXX Europe 600, які будуть пробувати «доганяти» американський фондовий індекс.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси слабко знижуються. Ф’ючерси на європейські індекси по тільки-но згаданим вище причинам, переважно, підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси відкриються змішано з дуже слабкою динамікою, але переважно дуже слабко підростуть.

Тема виборів в США вже в короткому інтервалі відходить на другий план, хоча ризики зниження цін акцій країн, які розвиваються та облігацій (в меншій мірі) лишаються. Однак, ця тема, дуже імовірно, знайде ще не раз своє продовження різкими рухами на ринках при певних наступних політичних подіях, які будуть раз за разом розгортатись через деякий час. І це накладе свій відбиток і на вплив фундаментальних факторів, які, все ж, в тривалому проміжку часу домінують у своєму впливі на фінансові ринки і менше залежать від політики.

Що стосується сьогоднішньої динаміки місцевого українського ринку акцій, то тут є невизначеність. Якщо подивитись на великі обсяги  торгів на ціновому зниженні в останні два дні, то складається враження, що чимала частина учасників місцевого фондового ринку захотіла помітно зменшити свої ризики і частково «розпродатись». Для такої думки є підґрунтя, хоча вона не обов’язково правильна. Якщо ж вона правильна, то подальша поведінка ринку залежить від двох чинників: від того, чи вже виконали свої задачі ці учасники ринку та/або чи повірили вони в наступаючу стабілізацію ринків країн, які розвиваються. Сидячи за столом чи за комп’ютером і не маючи інсайду дати відповідь на це питання дуже непросто. В цілому, якщо подивитись на історію, то саме часовий лаг між рухом індексів УБ та MSCI EM, про який написано на початку огляду, та чимало разів в попередніх оглядах, допомагає місцевим учасникам ринку визначитись стосовно поведінки глобальних ринків та розібратись в своїх власних намірах. З історичної точки зору два дні для місцевих учасників ринку акцій – це малий строк. Як правило, хоча не завжди, вони не встигали за такий термін прийняти правильне рішення чи відреагувати на поведінку зовнішніх ринків, і чекали довше. Однак, були періоди коли їм і двох днів вистачало. Тому місцевим трейдерам необхідно бути готовими сьогодні до будь-якого розвитку подій, як і продовження розпродажів, так і до несильного руху цін місцевих акцій вгору.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 16 ноября 2016
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду