Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 декабря 2016

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 804,35-0,48%

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,1%, продовжуючи своє відновлення. З мінімуму 28 листопада індикатор УБ зріс на 1,4%, в той час як композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зі свого останнього локального мінімуму 24 листопада по вчорашній день включно, додав 1,3%. Обсяги торгів на Українській біржі вчора підросли, але залишились помітно нижчими за середньоденні за останні півроку та рік.

Великою новиною для фінансових ринків та, перш за все, ринків сировини стало вчора досягнення угоди між нафтовидобувними країнами членами ОПЕК про обмеження у видобутку нафти. ОПЕК зменшить видобуток нафти на 1,2 млн. барелів в день, або 4,5% поточного виробництва. Ціни найближчого ф’ючерса  барель європейської марки Brent різко виросла до 52,5 доларів і, як вважає більшість аналітиків ціна вже не опуститься нижче 50 доларів за барель. Через тиждень 9 грудня буде обговорюватись скорочення видобутку нафтовидобувними країнами поза межами ОПЕК. Вважається, що ціна нафти буде в подальшому зростати, хоча думки стосовно темпів і динаміки росту різняться. Гальмом може виявитись наступний вступ на ринок видобувних компаній з США, для яких видобуток починаючи з ціни 55 доларів за барель починає приносити прибуток, недотримання квот в рамках ОПЕК чи збільшення видобутку за межами ОПЕК. Новина про обмеження видобутку позитивна для ціни акцій «Укрнафти» та має бути позитивною в цілому для ринків країн, які розвиваються. Багато країн цієї групи є залежними від цін на нафту та інші сировинні товари.

Індекс MSCI EM історично добре позитивно корелює з цінами на нафту через те, що показники ряду компаній значно покращуються при рості цін на нафту та інші сировинні ресурси, так само, як і суттєво покращуються макроекономічні показники таких країн, як Бразилія, Росія та Мексика, і ряду інших, до речі, включаючи і Україну. Ціни на більшість сировинних товарів, як правило добре корелюють з ціною на нафту. Тут доречно згадати, що ціни на залізну руду, вугілля, кокс вже суттєво підросли з весни 2016 року. Так само зростають ціни на прокат чорних металів, що позитивно для України. Як правило за цінами на нафту йдуть вгору ціни на продовольство: спочатку зерно, а за ними молочні продукти та м'ясо, через зростання собівартості та купівельного попиту в країнах, які розвиваються. При цьому рентабельність виробництва продовольства, як правило, також зростає – ціни на нього ростуть більше, ніж собівартість. Це має покращити, фінансові показники, наприклад, Миронівського хлібопродукту, акції, якого торгуються на Лондонській та Українській біржах, а також ряду інших українських компаній, акцій яких торгуються на фондовій біржі у Варшаві. Фінансовий директор МХП нещодавно, коментуючи результати компанії за третій квартал 2016 року та озвуючи плани на наступний рік повідомила, що зараз ціни на м'ясо птиці в світі є найнижчими за останні десять років. Так само ріст ціни на продовольство  має покращити макроекономічні показники України, за рахунок більшого зростання експорту в грошовому виразі, ніж зростання імпорту – останнє через ріст цін на нафту та природний газ.

Однак, поки що індекс MSCI EM слабко відреагував на новину і додав вчора поміркованих 0,5%, лише відновившись до рівня понеділка, а сьогодні зранку зростає ще лише на 0,25%. Крім того, що вчорашній ріст цін на нафту «застали» не всі фондові ринки нафтовидобувних країн, така слаба реакція індикатору MSCI EM зумовлена тим, що по-перше, подальше помітне зростання цін на енергоносій відбудеться не завтра. Для збалансування попиту та пропозиції ще потрібний час. По-друге, зростання цін на енергоносії та сировину цього разу буде частково, і в немалій мірі, компенсовано більш швидким зростанням відсоткових ставок в світі, що негативно для переобтяжених боргом компаній, країн, які розвиваються, і для їх економік в цілому. Через низькі відсоткові ставки компанії цієї групи країн, набрали досить багато боргів, які були використані неефективно, а на прискорення інфляції центробанки, перш за ФРС США, відреагують суттєво більш жорсткою монетарною політикою.

Вчора широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 підріс  на 0,3%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,3%. Що стосується індексу S&P 500, то, схоже, він вийшов кілька торгових сесій тому на свій локальний пік і, мабуть, якийсь час буде плавно знижуватись. Що стосується фондового ринку США там є багато невизначеності, зумовленої тим, що до кінця незрозумілою є економічна політика майбутньої адміністрації та як ця політика буде сполучатись з точки зору фінансових ринків з більш жорстокою монетарною політикою ФРС. Так бажання вибраного президента США стимулювати економіку США може викликати спротив Конгресу, який стоїть ідеологічно на протилежній позиції, і тому подібне.

Сьогодні зранку, як вже зазначалось, індекс MSCI EM слабко зростає, ф’ючерси на американські фондові індекси мало змінюються, на європейські слабко знижуються. Так само згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси дещо знизяться.

В цілому індекс MSCI EM знаходиться на траєкторії відновлення і це, скоріше за все, буде означати наступне повільне подальше відновлення і на місцевому ринку акцій. Однак, враховуючи слабку динаміку індикатору MSCI EM сьогодні, та слабке зниження європейських фондових індексів, впевнено говорити про напрямок руху цін місцевих акцій в перший зимовий день 2016 не можна. Більш впевнено можна казати про те, що динаміка на ринку продовжуватиме залишатись слабкою, як і торгова активність.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 1 декабря 2016
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду