Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 8 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 868,79+0,89%

Вчора індекс Української біржі знизився 0,8%, як і в цілому фондові ринки країн, які розвиваються. Зниження на УБ відбулось під сам кінець торгів. Цього вівторка торгувались лише три з п’яти індексних акцій цієї біржі. Обсяги торгів акціями на основному фондовому майданчику України вчора були низькими або, навіть дуже низькими, навіть, як для останнього періоду – лише чверть середньоденних за останній рік. Найбільше вчора знизились в ціні акції «Донбасенерго» (-3,5%) та Райффайзен банк Аваль (-1,7%). Останні в силу набагато більшої ваги в індексні корзині і внесли більший внесок в зниження індикатору УБ цього вівторка.

Технічна картина в індексі Української біржі, як хтось може сказати зараз подвійна вершина, яка з немалою імовірністю може позначати наступне зниження цін місцевих акцій. Але в даному випадку це не так. І причина полягає в тому, що в наступний період світові фондові індекси будуть зростати, а за ними і український, тим більше, що у власного місцевого ринку буде, окрім зовнішнього, ще два свої власних позитивних чинника. Перший – це зменшення ризиків інвестування в Україну. Другий, не менш важливий – помірковане зростання корпоративних прибутків вже по результату 4-ого кварталу 2016 та і в подальшому. Та й, якщо подивитися з технічної точки зору, зараз поведінка індексу УБ трохи нагадує поведінку широкого загальноєвропейського фондового індексу STOXX 600 який вимальовує «пилку» вже з тиждень, але, наприклад, сьогодні підросте.

Як вже зазначалось, вчора фондові ринки країн, які розвиваються, в цілому знизились. Їх композитний доларовий фондовий індекс втратив 0,4% після росту попереднього дня на таку ж величину. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього вівторка підріс на 0,3%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора майже не змінився, додавши лише 0,02%. Проте інші відомі фондові індекси США: Dow Jones Industrials та NASDAQ, обидва підрісши вчора на 0,2%, закінчили вчорашні торги на своїх нових історичних максимумах.

Сьогодні зранку індекс MSCI EM практично не змінюється, знижуючись менш, ніж на 0,1%. Індикатор перебуває майже на рівні свого річного максимуму. Ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси, підростуть.

Тема торгів на найближчі 4-5 місяців для фондових  ринків поки незмінна – це гра на підвищення, незважаючи на високі ціни акцій в США, на очікуваннях покращення прибутків американських корпорацій та прискорення економічного росту цієї країни за рахунок політики нової адміністрації при все ще низьких відсоткових ставках. Та, оскільки, адміністрація поки що дещо загрузла в інших політичних питаннях, а  Конгрес, де домінують ті ж республіканці, можливо, також до певної міри враховуючи цей фактор, як і саму складність завдання, має зараз на увазі здійснити податкову реформу, реформу системи охорони здоров’я США дещо пізніше, в спокійні обстановці і дуже виважено, погляди учасників ринку звертаються більше до прибутків корпорацій.

Якщо взяти прибуток по умовній акції американського індексу S&P 500 (тобто прибутки 500 корпорацій США разом – поділені чи помножені на відповідний деномінатор), то поточні прибутки непогані і зростають (Рис. 1). Очікування прибутків вже за 1-ий квартал 2017 року – тобто найближчих майбутніх різко понизились в останній тиждень-два, Рис. 2, 3. Але це не є чимось надзвичайним. Така ж картина була минулого року (Рис. 1). Лише пониження мало місце дещо раніше від початку року. Та все ж учасники ринку припускають поки що, що квартальних ріст прибутків вже цього кварталу на річній основі складе 11,5%. Звичайно, якщо взяти минулорічну чи традиційну динаміку, то екстраполючи їх і співставляючи з фактичними прибутками можна очікувати десь 7% росту прибутків індексу S&P 500 в першому кварталі 2017 до прибутків першого кварталу 2016 року. А це значить, що принаймні на найближчі три наступні місці з цієї точки зору – динаміки прибутків не буде видно перепон для зростання індексу S&P 500, а за ним і інших світових фондових індексів. Хоча, в котрий раз повторимо думку і цього огляду і попередніх, що оцінка фондового ринку США безвідносно до дохідностей облігацій вже дуже висока майже у всіх мірах (Рис 5, Рис.6 і т.п.), крім як у відносних координатах премії за ризик за рахунок низьких дохідностей облігацій (Рис. 7).

Виходячи з цього, у найближчий квартал варто очікувати помітного зростання індексу Української біржі. А от що стосується дня сьогоднішнього то тут картина менш ясна. Скоріше за все, на місцевому ринку акцій буде слабка динаміка. Між динамікою європейських фондових ринків, фондового ринку США з однієї сторони, і ринками країн, які розвиваються з іншої є протиріччя: перші сьогодні зростають чи будуть зростати, другі – сьогодні  в середньому знижуються. Це призведе до ситуації «перетягування канату» на місцевому українському ринку акцій в ході торгів. Технічна картина в індексі УБ зараз теж заплутана. Варто було б виходячи з неї, щоб місцевий фондовий ринок сьогодні зріс. Та як буде, що ж переможе сказати важко.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 8 февраля 2017
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду