Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 10 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 902,31+0,16%

Вчора індекс Української біржі здійснив справжній ривок наверх, підскочивши відразу на 3,7%. І причина полягала в основному не в тому, що вчора на світових фондових біржах був дуже позитивний день. Це лише підсилило ефект. Місцевий, зовсім невеликий, ринок акцій пішов уверх на даних про прибутки Райффайзен банк Аваль за 4-ий квартал 2016 року та за повний 2016 рік. Прибуток банку після оподаткування за попередніми даними НБУ в 2016 році склав 3 820 млн. грн., а сукупний дохід з урахуванням дооцінок та уцінок та іншого доходу чи збитку – 3 804 млн. грн.

Ці дуже позитивні (хоча багато в чому очікувані уважними учасниками ринку) дані послугували приводом для суттєвого росту всіх акцій індексного кошику Української біржі. Акції Райффайзен банк Аваль злетіли за результатами торгів на 9,3%. З інших індексних акцій дуже суттєво зросли волатильні акції «Донбасенерго» (+3,0%) та «Укрнафти» (+2,85%). Динаміка двох інших індексних паперів була позитивною та непоганою, але меншою. Дві третини вчорашнього росту індикатору забезпечив ріст ціни акцій Райффайзен банк Аваль.

Що також приємно, дуже сильно зросли обсяги торгів акціями на УБ, перевищивши вчора десь в 2,7 рази середньоденні за останні півроку та рік. З індексних паперів трохи більше третини обсягів торгів по безадресним заявкам припало на акції банку.

Взагалі до інформації учасників ринку, і це важливо для іншого, звітність опублікована не банком і не комісією з цінних паперів, а НБУ. Це попередня звітність банків, яка публікується Національним банком щоквартально (НБУ має інформацію по банкам щоденно). Чому це важливо? Тому, що була опублікована звітність усіх банків України і можна бачити фінансові результати та баланс і тих банків, в яких читачі цього огляду, можливо, тримають свої депозити. Результати банків можна знайти за посиланням https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=34661442&cat_id=34798593. На сторінці також представлена звітність за всі попередні квартали.

Річний результат Райффайзен банк Аваль дещо вище, ніж можна було очікувати (3,5-3,6 млрд. грн.), якщо виходити з динаміки прибутків за попередні квартали та з врахувати той факт що, як правило, результат 4-ого кварталу трохи слабший за результат 3-ого кварталу у банків через більші квартальні витрати на заробітну плату та премії. Квартальні результати банку та їх формування за МСФЗ з початку 2010 року представлені на Рис. 1. На Рис.2 за той же період зображені ковзні результати банку за останні 12 міс. (рік). Оскільки донедавна НБУ та банки України на квартальній основі публікували лише результати за УСФЗ, які дуже часто були сильно відмінні від результатів за МСФЗ, то для побудови графіків за попередні періоди були використані квартальні дані по Райффайзен банк Аваль зі звітності Райффайзен Інтернаціональ, материнської компанії банку, яка наводила і наводить на квартальній основі ключові фінансові показники (і чимало таких) також в розрізі країн.

Основний внесок у перевищення фактичного результату 4-ого кварталу після оподаткування банку - 1020 млн. грн. над нашими очікуваннями 745 млн. грн. (різниця – плюс 282 млн. грн.) внесли дві не зовсім звичайні статті. Перша – це знову розформування раніше створених резервів за активними операціями, перш за все сумнівними кредитами (не грошовий прибуток) на суму 179 млн. грн. (в третьому кварталі 2017 розформування резервів склало на 181 млн. грн.). Друга стаття – це «повернення» податку на прибуток на суму 181 млн. грн. (в третьому кварталі 2017 був, навпаки, нарахований податок на прибуток банку на суму 366 млн. грн.). Інші статті теж дещо відрізняються від очікувань, але там плюс в одних статях та мінус в інших разом дають невелику різницю (трохи в мінус). До речі, що стосується не грошових прибутків та податків, а також і багато чого іншого було б важливо і для цього банку, і, особливо, для ряду інших подивитись на рух грошових коштів, який дає багато додаткової інформації про результати банків у кварталі. Але НБУ таких даних на жаль не публікує. Хоча, НБУ вперше за багато часу, увага!, до таблиці почав додавати інформацію про якість кредитних портфелів банків.

Вчора світові фондові ринки підросли. Композитний доларовий фондовий індекс ринки країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,4%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цього четверга підріс ще на суттєвих 0,8%, і тепер на його графіку видно прискорений ріст. Теж саме можна сказати і про широкий фондовий індекс США S&P 500, який вчора зрісши на 0,6% вийшов на новий історичний максимум.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси підростуть. Індекс MSCI EM додає 0,2%.

Тема на світових фондових ринках незмінна – це ріст прибутків корпорацій, прискорення економічного росту в США та в світі, спекуляції щодо дуже позитивного ефекту від економічної політики нової адміністрації США та Конгресу і все це до росту відсоткових ставок і часу, коли стане очевидно, що однин позитивний чинник перекривається іншим негативним чинником, і все упреться у в високу поточну оцінку ринку та вищі відсоткові ставки. Тому учасники ринків спішать грати на підвищення – спекулювати.

Що стосується власне місцевого українського фондового ринку, то тут чинник росту прибутків місцевих емітентів, про який вже чимало писалось в попередніх оглядах, вчора проявив себе вперше за останні кілька місяців. Ще варто почекати значного покращення фінансових результатів «Укрнафти», що також буде мати місце.

На цій позитивній ноті, скоріше за все, місцевий фондовий  ринок сьогодні продовжить зростання, якщо лише хтось не вирішить, що вчорашнього росту було забагато, що менш імовірно.

 

Рис. 1

 

Рис. 2

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 10 февраля 2017
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду