Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Четвер, 04.07.2024 01:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 13 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 942,57+4,46%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі додав ще 0,2% після справжнього ривка наверх днем раніше, коли він підскочив відразу на 3,7%. Акції Райффайзен банк Аваль в останній робочий день минулого тижня додали ще 0,3% після росту минулого четверга відразу на 9% в результаті публікації даних про прибутки цього емітента. А більше всього зросли минулої п’ятниці в ціні з індексних акцій волатильні папери «Донбасенерго» (+3,5%) та «Мотор Січі» (+1,9%). Ціни інших акцій індексного кошику біржі змінились незначно. Всього ж того дня три акції підросли в ціні, дві знизились. Технічна картина в індексі Української біржі зараз помітне сповільнення росту після значного денного підскоку.

Обсяги торгів, що приємно, на Українській біржі минулої п’ятниці залишились досить суттєво вищими за середньоденні за останні півроку та рік.

Взагалі зараз мова йде, в першу чергу, про прибутки місцевих емітентів. Саме їх ріст, насамперед, на фоні загального позитиву на фондових ринках і буде зумовлювати рух цін місцевих акцій уверх в найближчі місяці. Якщо звернути увагу на місцевий ринок акцій, то в період 2004-початку-середини 2012 року місцевий ринок жив надією. Це видно з графіків (таблиць) виходячи з коефіцієнтів по прибуткам, включаючи і чистий прибуток і значення EBITDA. Ринкові коефіцієнти по прибуткам були підвищені, виходячи зі сподівань їх значного росту від дуже низьких поточних значень. З початку –середини 2012 року по даний час місцевий фондовий ринок виходить вже виключно з поточних прибутків емітентів, не закладаючи їх ріст і діючи по факту отримання фінансових результатів, та реальних і досить низьких коефіцієнтів по прибуткам, ставлячись до всього цього скептично та суттєво понижаючи ринкові коефіцієнти через два фактори: 1) відсутність суттєвих системних дивідендів у місцевих емітентів індексної корзини УБ і ПФТС та 2) підвищенні ризиків інвестування в Україні. (Див. Рис. 1, 2, без врахування останніх результатів Райффайзен банк Аваль; на Рис. в 2016 році врахована не зовсім адекватна з точки зору індексу велика від’ємна EBITDA «Укрнафти» в 4-ому кварталі 2015 через нарахування резервів по не оплаті податкової заборгованості – її б слідувало на окремому графіку обнулити – в цьому сенсі слід звернути увагу на другий графік на якому є побудований коефіцієнт P/E лише при врахуванні позитивних значень прибутків емітентів корзини – для негативних свою роль відіграє низьке значення цін акцій саме цих емітентів в періоди їх збитків).

Саме дивіденди зазвичай «підкладають підлогу» під ціни акцій на світових фондових біржах в складні часи, як і зараз у випадку Миронівського хлібопродукту (дивідендна дохідність в останні два-три роки складає для акцій компанії 6-8%). У випадку місцевого ринку підлога – це вже прибутки, але тепер уже с дисконтом в 2-3 рази через відсутність системних суттєвих дивідендів.

На світових фондових ринках минулої п’ятниці продовжився ріст. Композитний доларовий фондовий індекс ринки країн, які розвиваються, MSCI EM додав ще 0,5%. Цей індикатор знаходиться на річному максимумі і продовжує переконливо зростати, що дуже позитивно і для місцевого фондового ринку, який з ним сильно корелює. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 в той день підріс ще на 0,2%, недобравши лише 1 пункту до річного максимуму (368 пунктів). Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулої п’ятниці. зрісши на 0,4% вийшов на новий історичний максимум. Однак, уже дуже скоро – через якихось кілька місяців звичайним інвесторам, довгостроковим інвесторам, які працюють на інтервалах менше 15 років зовсім втратить всякий сенс інвестувати в цей ринок, який досягне своїх пікових значень. Та й вже зараз входити в цей ринок справжнім інвесторам, які не планують купувати, продавати та знову кукувати акції США варто діяти дуже і дуже обережно на цьому ринку. В цінах акцій корпорацій США абсолютно чітко вималювалась «булька» та чиста спекуляція (що до речі негативно в середньостроковій перспективі для всіх фондових ринків).

Що стосується сьогоднішнього ранку. Ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси підростуть. Індекс MSCI EM зростає на 0,3%. Все йде по сценарію «гуляй народ». В травні над цим варто дуже серйозно задуматись. А поки «п’ємо, поки п’ється».

На цьому фоні варто очікувати росту і місцевого ринку акцій і сьогодні і в найближчій перспективі кількох місяців. Не будемо забувати, що прибутки місцевих емітентів за результатами року в середньому зростуть.

 

Рис. 1

 

Рис. 2

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 13 февраля 2017
Падение
0 2
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынкаРост
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду