Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 14 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 932,55-1,06%

Вчора індекс Української біржі несподівано підскочив ще на 4,5%. До цього ривок нагору відбувся зовсім недавно, минулого четверга, коли індикатор додав за одну  торгову сесію на 3,7%. Зросли в ціні всі індексні акції основної місцевої фондової біржі. Найбільший плюс за результатами торгів цього понеділка з індексних паперів мали акції «Укрнафти» (+7,2%), Райффайзен банк Аваль (+6,4%) та «Мотор Січі» (+3,6%). Щоправда, приблизно половина вчорашнього росту індикатору УБ припала на останні півгодини торгів.

Ріст відбувся на досить хороших, як для останнього часу обсягах, які десь на 70% перевищили середньоденні за останні півроку та рік.

Ріст на Української біржі до певної міри варто поставити в контекст росту на основних світових фондових ринках, які теж вчора додали.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM приплюсував ще чергових 0,5%. Цей індикатор вийшов на свій черговий річний максимум і продовжує переконливо зростати. З ним добре корелює і місцевий український фондовий ринок. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 першого дня цього тижня підріс ще на 0,75%. Ріст цього індикатору вчора прискорився і він також вийшов на свій новий річний максимум. Широкий фондовий індекс США S&P 500, зрісши вчора на 0,5%. вийшов на новий історичний максимум. В усіх перерахованих індикаторах видно було прискорення росту, що позитивно впливає і на місцевий український ринок акцій.

Фондовий ринок США поступово переходить в область торгів, яку можна назвати чисто спекулятивною. Межа, за якою починається чиста спекуляція, розмита, але умовно при поточному стані економіки країни та прибутках корпорацій та їх прогнозах на найближчі роки, можна умовно говорити, що рівень чистої спекуляції починається зі значень індексу S&P 500 вище 2350 пунктів. До цього значення від значення вчорашнього закриття 2328 пунктів залишилось менше 1%.

Що значить чиста спекуляція, і що буде далі? Спекуляція з суто практичної точки зору означає, що при більшості численних сценаріїв, які поки можна уявити на різних горизонтах часу в періоді 5-10 років, довгострокові інвестори, які не планують найближчим часом продавати акції американських корпорацій найближчим часом, за умови їх сьогоднішньої купівлі відносно програють. Вони на багатьох часових проміжках (або ж їх більшості) в результаті купівель в спекулятивній області будуть або в чистому мінусі, а на тих інтервалах, те будуть в плюсі, їх дохідності не  виправдають ризиків: не набагато перевищуватимуть дохідності корпоративних боргових інструментів, і, навряд чи їх дохідність, буде виправдовувати поганий настрій, який буде у інвесторів під час провалів в інші проміжки часу.

Як довго може тривати спекулятивна фаза та що з цим робити? Це може, суто теоретично тривати і кілька років, як було на фондовому ринку США в період з 1996-1997 по 2000. Ще недавно фахівці Уолл-Стріт, які самі докладають до багато чого зусиль, бачили цей період з початку 2017 року до травня-червня, максимум до серпня 2017 року. Однак, і далі фондовий ринок США може не суттєво знижуватись ще рік-півтора та часом підростати, оскільки, як правило, дуже суттєве зниження цього ринку припадає на рецесію, а рецесія в США, згідно з очікуваннями на сьогодні, почнеться, найбільш імовірно, весною 2019. Якщо хтось (в тому числі і досвідчений інвестор на американському ринку) планує купити акції і «проїхатись» по хвилі спекулятивного росту, то це, мабуть можна робити, знаючи що хвиля може обірватись і, тому, постійно слідкуючи за ринком і страхуючись, як це роблять трейдери. Якщо, мова йде про довгострокового інвестора, який не планує щоденно слідкувати за ринком та продавати акції найближчим часом, то зараз варто купувати з акцій корпорацій США лише окремі, вибрані і дуже якісні папери.

Яке це має відношення до фондових ринків інших країн та місцевого українського ринку акцій? Всі інші ринки на рості ринку США будуть зростати (в першу чергу фондові ринки країн, які розвиваються), а на його падінні падати (можливо, в меншій мірі, ринки країн, які розвиваються). Проте ситуація на різних ринках різна. Наразі на місцевому фондовому ринку в цінах акцій закладені і дуже низькі прибутки місцевих емітентів по відношенню до звичайних галузевих у інших країнах (за виключенням Райффайзен банк Аваль – тут прибутки аномально високі та, в якійсь мірі, «Мотор Січі»), а також дуже низькі ринкові коефіцієнти, які враховують цілий ряд ризиків, що складаються разом (і відсутність дивідендів, і ризик країни, що включає, навіть можливість відновлення бойових дій на Сході). На переосмисленні цих, закладених в поточних цінах паперів ризиків, в позитивну сторону, на рості прибутків місцевих емітентів,  місцевий ринок акцій має почувати в майбутньому себе істотно краще, ніж інші фондові ринки і рости більше. Подивимось, наприклад, на недавній ріст цін акцій «Феррекспо» чи «Кернела».

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси трохи коригуються донизу. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси несильно знизяться. Сьогодні-завтра на цих ринках можлива невелика корекція вниз, яка, скоріше, буде тимчасовою зупинкою в  рості на цих ринках, що імовірно буде мати місце в найближчі кілька місяців. Індекс MSCI EM, навпаки, зранку зростає на 0,2%.

На цьому фоні після вчорашнього підскоку, до сьогоднішньої динаміки на локальному ринку акцій варто поставитись нейтрально. Тут можливі різні сценарії, в тому числі і невеликої негативної корекції і невеликого росту, які бачаться, як найбільш імовірні на цей вівторок.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 14 февраля 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду