Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 16 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 918,86-2,42%

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,0% після невеликої денної корекції на 1,1% і таким чином відновив свій ріст. Рух абсолютно логічний на фоні того, що відбувається на зовнішніх ринках, де зараз має місце ріст, особливо в сегменті ринків акцій, країн, які розвиваються в цілому, і композитний доларовий індекс яких, MSCI EM, швидко і дуже впевнено зростає, а також на фоні впевненого, хоч і менш яскравого росту фондових індексів США. Ріст останніх вже переходить в чисто спекулятивну фазу. Таким чином, місцевий ринок акцій, з високою імовірністю в найближчі три місяці чекає непоганий ріст, і вчорашню динаміку місцевого ринку акцій варто розглядати в цьому контексті.

Вчора підросли в ціні всі п’ять індексних акцій Української біржі. Найбільше додали ціни акцій «Укрнафти» (+3,3%) та «Мотор Січі» (+2,0%). Ціни трьох інших індексних паперів УБ підросли до 1%.

Обсяги торгів акціями вчора на Українській біржі суттєво знизились в порівнянні з трьома попередніми торговими сесіями і склали приблизно половину середньоденних за останні півроку та рік, що набагато менше, ніж кілька днів тому назад на хорошому рості місцевого ринку акцій.

Вчора на світових фондових ринках був день зростання. Композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, цієї середини додав 0,8%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора приплюсував ще 0,3% вийшовши, вкотре за останній час на новий річний максимум. Широкий фондовий індекс США S&P 500, зрісши вчора на 0,5% (п’ятий торговий день поспіль), вийшов на свій новий історичний максимум, вже 16-ий раз з часу завершення президентських виборів в США в листопаді минулого року.

Фондовий індекс США S&P 500 вчора досяг значення 2349,25 пунктів підійшовши до рівня 2350 пунктів, значення, за яким дуже умовно починається зона його чисто спекулятивних значень. З суто аналітичної точки зору це означає, що індикатор по всім можливим мірам або перевищує або значно перевищує, середні значення чи, точніше, верхній діапазон середніх значень мір його вартості. З практичної точки зору це означає, що довгострокові інвестори, які просто інвестують свої кошти, без активних операцій з купівлі-продажу виграють від інвестування в акції США в цілому (фондові індекси США) на горизонтах, що перевищують 15 років, щонайменше 10 років. На більш коротких інтервалах вони або чисто програватимуть або будуть зовсім небагато вигравати в порівнянні з інвестуванням в боргові інструменти США (перш за все корпоративні) або ж в акції інших країн, що не виправдає прийнятого ризику. Це не означає, що на окремих вузьких часових інтервалах, наприклад, в діапазоні 6,5-7,5 років вони, інвестуючи зараз в акції США не переграють помітно боргові інструменти. Однак ці часові проміжки в найближчі 10-15 років будуть відносно невеликими (це будуть знов таки, якісь локальні піки фонового ринку США), і у інвесторів через якийсь час будуть кращі можливості для купівлі акцій американських корпорацій.

При цьому, дуже імовірно, ріст фондових індикаторів США продовжиться ще принаймні кілька місяців, а той і більше. Тож можна купити акції в США, щоб їх через кілька місяців (або навіть пізніше) продати по більш високим цінам і заробити на спекулятивному рості або ж вибрати окремих дуже і дуже якісних емітентів і інвестувати на тривалій основі лише в ці цінні папери.

Спекулятивний ріст на фондовому ринку США в найближчі кілька місяців дуже позитивний для інших фондових ринків, які є зараз помітно або ж набагато дешевшими за фондовий ринок США і будуть прискореними темпами скорочувати великий, і суттєво більший за історичний, розрив в своїй поточній ринковій оцінці з поточною ринкової оцінкою фондового ринку США.

Вчора вийшли місячні дані по інфляції в США. Вони показали різкий підскік споживчих цін в цій країні в січні на 0,6% в порівнянні з груднем минулого року, найбільший з лютого 2013. Це - в порівнянні з ростом на 0,3% в грудні 2016 до листопада 2016 та в порівнянні з очікуваннями економістів США росту споживної інфляції у 0,3%. На річній основі, січень 2017 до січня 2016, ріст склав 2,5% в порівнянні з аналогічним показником 2,1% місяць назад – і це найбільший показник з березня 2012 року. Базова інфляція (без найбільш волатильних компонент - продуктів харчування та палива) зросла в січні на річні основі на 2,2%. Улюблена міра ФРС – індекс особистого споживання зріс на річній основі на 1,7% все ще нижче цільового значення ФРС – 2,0%, однак, ріст показника показав суттєве прискорення.

На короткостроковій основі інфляція позитивна для фондового ринку США, оскільки означає більший ріст прибутків корпорацій і доходів в найближчі квартали і зменшення, іноді, лише, начебто зменшення оцінки цього ринку по деяким мірам. В майбутньому ріст відсоткових ставок, більші витрати на капітальні вкладення та обігові кошти, а також більші операційні витрати у великій мірі зменшать цей виграш, а при переході границі інфляції у 4% призведуть до зниження вільного грошового потоку і зниження цін акцій. Однак, це буде ще не скоро. Проте більша інфляція означає більш швидке зростання базової ставки в США, про що позавчора голово рила Глава ФРС, а це є негативним для фондового ринку США, і не тільки нього.

В ціни акцій корпорацій США зараз закладений великий ефект стимулюючої політики нової адміністрації США в тому числі зниження податкових ставок.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси дуже незначно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси мало зміняться. Індекс MSCI EM додає 0,3%.

На цьому більше позитивному фоні, скоріше, варто очікувати сьогодні, скоріше,  продовження росту (цього дня поміркованого) місцевого українського ринку акцій. Однак, враховуючи змішаний зовнішній фон і нейтральні торги сьогодні в Європі, ймовірні негативні торги в США, не слід забувати, і про інший сценарій і страхуватись. В кінці торгової сесії на фоні негативного відкриття торгів в США можливе деяке зниження цін місцевих акцій в порівнянні з їх значеннями в середині дня.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 16 февраля 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду