Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 21 февраля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 921,02+0,43%

Цього понеділка індекс Української біржі знизився на 0,4%, що було дещо несподівано, враховуючи того дня слабко позитивний настрой на світових фондових ринках та ріст на західних біржах минулої п’ятниці. Однак, вчорашнє зниження УБ не було великим і не сильно змінило технічну картину в індексі. Можливо, на вчорашню динаміку основного місцевого фондового індикатору України вплинула відсутність торгів США цього понеділка; в США вчора святкували День Президентів, та, відповідно, не було торгів в цій країні та була слабша активність і цінова динаміка акцій (хоча, повторимось, в цілому позитивна) і на фондових біржах інших країн.

Обсяги торгів на Української біржі цього понеділка були на низькому рівні.

Вчора знизились в ціні всі п’ять індексних акцій УБ. Найбільш чутливою втратою для ринку була просадка на 1,4% ціни Райффайзен банк Аваль. Менш значимим, в силу набагато меншої ваги, було вчорашнє зниження ціни волатильних акцій «Донбасенерго» (-1,65%). Інші індексні папери УБ цього понеділка втратили в ціні небагато.

Технічна картина в індексі Української біржі зараз – це невелика пауза після росту і наступної невеликої просадки. Ринок чекає додаткових драйверів або ж 1) у вигляді фінансових результатів місцевих емітентів, 2) або ж вигляді вираженої динаміки світових фондових ринків, 3) або інших значимих чинників.

Що стосується останнього, на днях закрита угода з продажу 12% акцій «Вертольотів Росії» за 300 млн. доларів США з, відповідно, загальною капіталізацією (умовна ціна за 100%) – 2,35 млрд. доларів США (сума дещо різна). Компанію, дещо умовно, можна вважати прямим аналогом «Мотор Січі», емітента з індексної корзини УБ зі значною вагою в індексі. Продаж акцій російського холдингу відбувся в адресу концерну інвесторів у складі російського державного суверенного фонду прямих інвестицій РФПІ (з правої руки в ліву) та групи арабських інвесторів. Невідомо, правда, наскільки останні є реальними інвесторами в сенсі тривалого утримування своєї частки, і яка власне їх частка в набутому пакеті.

Об’ява про таку можливу угоду була зроблена двічі на початку минулого року. Оцінка методом аналогів показала станом на червень 2016 суттєву недооцінку «Мотор Січі» в порівнянні з «Вертольотами Росії» - в п’ять разів. Однак, оцінку варто по-перше, скоригувати на фінансові показники емітентів, які змінились з часу її проведення. По-друге, звичайно, варто суттєво дисконтувати оцінку «Мотор Січі», тому що «Вертольоти Росії» платять хай і відносно невеликі, але більші, ніж  «Мотор Січ» у відносному вираженні дивіденди, холдинг має вищу капіталізацію, більш стійкий бізнес та менші ризики країни. Окрім того, ціна приватизації (а це був перший продаж пакету цієї державної компанії), є, звичайно, суттєво вищою за ціну, яку б давали на біржі.

Станом на 23.06.2017 оцінка «Мотор Січі» по угоді (тоді лише об’явленій, але приблизно по тій же ціні) була в діапазоні 810-870 млн. доларів США за 100% акцій або 10 400-11 180 грн. за акцію при сьогоднішній ціні акції на УБ 2133 грн. або в п’ять разів вище. Фінансові показники компаній, «Вертольотів Росії» масштабовані з коефіцієнтом, в період 2010-2015 наводяться на графіках нижче (Рис. 1).

До речі, якщо хтось цікавився американською корпорацією UTC, United Technologies Corporation (тікер на біржі в Нью-Йорку - UTX), оборонним холдингом США, то знає, що UTC продав вертолітний дивізіон - підрозділ Sikorsky (Сікорський, по імені бувшого засновника-киянина), через те, що той був мало прибутковим в порівнянні з дивізіоном Pratt & Whitney («Пратт енд Уітні»), який виробляє авіадвигуни. Підрозділ Sikorsky вважався досить проблемним в UTC, а його прибутковість, яка постійно знижувалась - легко побачити з річних звітів UTC, стала проблемою для холдингу США.

Вчора композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс ще на 0,5%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,2% і знову вийшов на свій річний максимум.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські індекси в позитивній зоні і дуже мало змінюються (вчора було свято в США), ф’ючерси на європейські фондові індекси незначно підсідають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси незначно знизяться. Індекс MSCI EM зранку втрачає незначний 0,1%, хоча ще двадцять хвилин назад додавав той же 0,1%.

На цьому невиразному фоні варто очікувати продовження невиразної динаміки і на місцевому вітчизняному ринку акцій. Чи буде результат в невеликий плюс, чи в невеликій мінус, наразі сказати важко. Хоча, звичайно, можуть бути і несподівані рухи на ринку.

 

Рис. 1

 

Рис.2

 

Рис. 3

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 390-57-60

Настроение рынка на 21 февраля 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду