Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:28
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 2 марта 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 947,57-1,61%

Вчора було справжнє свято першого дня весни на місцевому українському ринку акцій та на дуже багатьох основних світових фондових біржах. Ринки здійснили справжній ривок наверх. Індекс Української біржі вчора додав 2,65%. Всі індексні акції УБ закінчили торги в «зеленому». Щоправда 87% вчорашнього приросту основного фондового індикатору України було забезпечено за рахунок одного емітента - «Укрнафти», ціна якої підскочила відразу на 12,9%. Ціни інших індексних паперів підросли менш, ніж на 1%.

Що дуже приємно, вчорашні обсяги торгів на Українській біржі були дуже значними, як для останнього часу, в три рази перевищивши середньоденні за останні півроку, рік, та півтора – різкий контраст з невиразним позавчорашнім днем.

Випереджаючий ріст ціни цієї середи ціни акцій «Укрнафти» не дивний. Адже, це, скоріш за все, єдиний емітент індексної корзини, який, дуже імовірно, в 2017 році дуже значно покращить свої фінансові показники і своє фінансове становище. (Зауваження. Звичайно, Райффайзен банк Аваль практично збереже свою унікальну зараз високу прибутковість, але лише збереже.) Адже ціни на нафту ростуть, а абсолютно непомірний, не підйомний, немислимий і непропорційний податковий тиск на компанію, який не абсолютно не відповідав європейським стандартам для аналогічних компаній галузі в Європі (що в значній мірі було зумовлено подіями 2014-2015 років на Сході країни), вже послаблено. Рентні ставки вже знижено. Хоча це звичайно зовсім не знімає питання великої дебіторської заборгованості. Ще одне питання куди підуть прибутки компанії «Укрнафта» – на капіталовкладення, які зараз фантастично малі, як для такого емітента, щоб зупинити падіння видобутку, чи на погашення податкової заборгованості минулих років.

З рахунків «Укрнафти» вчора ДФС списала 168 млн. грн. в погашення податкової заборгованості, яка наразі сягає майже 12,8 млрд. грн. Цю новину можна трактувати, як в позитивну, так і в негативну сторону. З однієї сторони списання означає, що компанія має надходження грошових коштів. З іншої сторони - вони йдуть на погашення податкової заборгованості, а не на такі потрібні цій компанії капіталовкладення. Якщо хтось цікавиться (стовпчикова діаграма будуть наведена в одному з наступних оглядів) економіка «Укрнафти» на барель нафтового еквіваленту видобутку разюче відрізнялась від будь якого європейського аналогу, перш за все високим податковим тиском, дуже малими капіталовкладеннями, занизькими цінами на барель сировини (за рахунок реалізації дешевого природного газу для населення), хоча і дечим іншим.

Вчора, як вже зазначалось на світових фондових ринках був дуже позитивний торговий день. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора підскочив на 1,52%, вийшовши на новий річний максимум, а широкий фондовий індекс США S&P 500, різко зріс на 1,4% і вийшов на новий історичний максимум. Щоправда композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, за рахунок Азії, яка не застала різкого позитивного руху на західних біржах, вчора втратив 0,4%.

Здається, рух носив характер, щось по типу «виштовхаємо вверх американський ринок акцій, поки ще є така можливість». Незважаючи на дуже оптимістичний недавній тон «гуру» фондового ринку США Уоррена Баффета, основний фондовий індекс США, S&P 500, закрившись вчора на відмітці у 2396 пункти знаходиться лише на 4 пункти (0,2%) нижче значення, яке окреслив Девід Костін, Головний стратег по фондовому ринку акцій США, найбільш значимого брокера США банку Goldman Sachs, як можливу верхню границю цього індикатору в 2017. І далі буде зниження. Хоча, були авторитетні стратеги по ринку США, які висловлювали думку, що цей фондовий індикатор може в проміжку, в середині року, можливо, щоправда, за їх словами, і досягнути значення і 2600, щоб уже потім знизитись.

Мабуть, що в значній мірі результаті вчорашнього руху ставки на збільшення базової ставки в США в березні, згідно з СМЕ Group (товарні біржі та біржі ф’ючерсів Чикаго та Нью-Йорку) вчора подвоїлись і склали 69%. Згідно з іншими мірами шанси на те, що Комітет по відкритим ринкам США збільшить ставку на березневому засіданні за два тижні складають зараз 80%. Хоча на погляди учасників ринку вплинули крім росту фондових індикаторів і недавні більш жорсткі висловлювання голосуючих членів Комітету.

Ріст ставок буде певним і помітним чинником для охолодження фондового ринку. Хоча цей наступний ріст ставок, розтягнутий на три роки, і буде дуже плавним і удари по ринкам акцій будуть слабкими, правда, наростаючими.

Сьогодні зранку індекс MSCI EM додає 0,2-0,3%. Ф’ючерси на американські фондові індекси торгуються різнонаправлено та коло нуля – більше «в мінус». Ф’ючерси на європейські фондові індекси сьогодні зранку мало змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси мало зміняться.

Враховуючи вчорашній великий ріст на місцевому ринку акцій, сьогодні варто бути обережним. Рух цін акцій на Українській біржі цього четверга буде, скоріш за все, слабким, але він може піти в будь-яку сторону. По ходу торгів сьогодні можливий рух зі зміною напрямку.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 2 марта 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду