Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 июня 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1001,55-0,28%

Вчора індекс Української біржі додав ще 1,5% після росту за результатами попередніх трьох сесій відповідно на 2,3%, 2,2% та 1,3%, таким чином закріпивши свій «успіх» - ріст. Відповідно і технічна картина зараз в індикаторі – переконливий ріст, хоча й з невеликим сповільненням від учора.

Вчорашній ріст основного місцевого фондового індикатору України був на 86% забезпечений ростом ціни акцій «Центренерго», які вчора злетіли на 6,1%. Днем раніше практично така ж сама картина з практично тими ж цифрами спостерігалась в акціях Райффайзен банк Аваль (85% та 6,0%). Акції енергокомпанії забезпечили 72% всього вчорашнього обсягу торгів індексними акціями Української біржі на цій біржі. Далі за обсягами торгів йдуть акції банку – 16%. Обсяг торгів індексними паперами біржі вчора зріс в два рази в порівнянні з попередньою торговою сесією і приблизно в три з половиною рази перевищив середньоденні обсяги торгів ними на цій біржі за останні півроку, рік та півтора.

Непросто сказати, що саме вплинуло на вчорашній ріст цін акцій «Центренерго». За останні двадцять чотири години було опубліковано три новини по компанії. Перша – фонд Держмайна України об’явив конкурс на відбір радника по приватизації компанії. Друга – уряд на своєму засіданні в середу переглянув фінансовий план «Центренерго» на 2017 рік. Третя – компанія 30 травня завершила будівельно-монтажні роботи і приступила до пуско-наладки блоку №2 Зміївської ТЕС (Харківська область) в рамках проекту переводу його на спалюванні вугілля газових марок "Г" і "ДГ". Дуже ймовірно, найбільший вплив мала новина стосовно приватизації.

Що стосується фінансового плану, то він вийшов з невеликим позитивними коригуваннями по фінансам та погіршення по обсягами виробництва по відношенню до більш ранньої версії. Переглянуті показники: чистого прибутку до 116 млн. грн. (раніше 102 млн. грн.), чистого доходу - 13666 млн. грн. (раніше - 12839 млн. грн.), валового прибутку – 645 млн. грн. (раніше - 694 млн. грн.), показник EBITDA - 608 млн. грн. (491 млн. грн.). Однак, всі планові показники, за виключенням доходу, помітно гірші за фактичні показники в 2016 році.

Капітальні витрати в відкоригованому фінплані затверджені в обсязі 487 млн. грн., що в 3,6 рази більше, ніж у фінплані 2016 (134 млн. грн.). Зростання капвитрат пов'язане з переведенням котлоагрегатів Зміївської та Трипільської ТЕС на використання газової марки вугілля і продовження будівництва установки сіркоочистки на Трипільській ТЕС.

Очікуваний обсяг виробництва електроенергії "Центренерго" в 2017 році скоригований до 8675 млн. кВт-год, що на 17% менше, ніж в раніше затвердженому плані.

Перегляд плану здійснений через блокаду Донбасу.

Що стосується фактичної динаміки фінансових показників компанії в першому кварталі 2017, то вони просто чудові (графіки на Рис. 1 та Рис. 2). Це відбулось через різке зростання тарифу компанії в останні півтора місяці першого кварталу. Через блокаду Донбасу НКРЕКП була змушена разом з урядом відмовитись від планів зменшення тарифів для ТЕС в порівнянні з четвертим кварталом 2016 для послаблення тиску на промисловість. В результаті тарифи значно виросли при відносно поміркованому зниженні обсягів виробництва (графіки, Рис. 2-5). Дуже ймовірно збільшення тарифів було зроблено по-перше, щоб забезпечити компанію коштами для купівлі дорогого імпортного антрациту, по-друге виплати дивідендів. В результаті обсяг грошових коштів на рахунках компанії зріс за квартал на 727 млн. грн. до для неї дуже незвичайних (великих) 1255 млн. грн.. Щоправда це відбулось 1) на фоні значного скорочення запасів (вугілля) - на 357 млн. грн. (і все одно по оборотним активам плюс 453 млн. грн.), 2) простою більше половини потужностей в травні-червні - в кращому випадку при необхідності сплачувати заробітну плату, 3) перед закупівлею дорогого вугілля. Формально ж фінансові показники виглядають дуже добре, хоча для учасників ринку - це не є (свіжою) новиною.

З інших місцевих новин. Українська біржа з 2 червня виводить з біржового списку акції 15 емітентів. Серед них шість обленерго та ряд машинобудівних підприємств. Вивід зроблений на підставі рішень загальних зборів акціонерів по перетворенню цих підприємств в приватні акціонерні товариства. Таким чином зменшується кількість емітентів, акції яких обертаються на біржі.

Що стосується світових фондових ринків, то їх динаміка вчора була слабко негативною. Композитний доларовий фондовий індекс ринків країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився цієї середи на 0,6%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 – на 0,1%, широкий фондовий індекс США S&P 500 - на 0,05%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на європейські та американські фондові індекси слабко підростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, європейські фондові індекси будуть мати невелику позитивну динаміку. Індекс MSCI EM зранку додає 0,2%.

Значимих новин, які б суттєво впливали на поведінку світових фондових ринків - небагато. Учасники фінансових ринків звертають увагу на невисокі темп росту економіки та  інфляції в США, що викликало зниження ринкових відсоткових ставок по державним облігаціям країни. В Китаї приватна Caixin/Markit опублікувала дані по індексу менеджерів закупівель (PMI), значення якого склало 49,6 – нижче 50, водорозділу між ростом та сповільненням росту економіки. Двома днями раніше опублікований офіційний PMI органу статистики країни, склав 51,2. Різниця пояснюється охопленням опитувань (більше малі - Caixin/Markit та переважно крупні підприємства –офіційний показник).

На цьому фоні сьогодні можна, скоріше, продовження росту індексу Української біржі, але, імовірно росту дуже поміркованого. Хоча ризик зниження – зростає.

Рис. 1

Рис. 2


Рис. 3

Рис. 4

Рис. 5

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 июня 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду