Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:33
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 5 июля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1044,99+2,12%

Вчора індекс Української біржі втратив значимих 1,6%. Хоча негативний результат був і більше очікуваний, ніж позитивний до початку торгів, все ж залишалась надія, що індикатор не буде знижуватись третю сесію підряд, а що ж стосується величини зниження, то, можливо, комусь хотілось би щоб вона була меншою. З іншої сторони, для чималої частини не дуже чисельних учасників місцевого ринку акцій зниження цін місцевих пайових цінних паперів є досить хорошою можливістю поповнити їх запаси по більш низьким цінам. Відоме ледь не прислів’я західних бірж (а насправді констатація глибинного фактору) «зниження починається тоді, коли з ринку йдуть останні покупці, а зростання, коли зникають останні продавці». Різкий підйом цін місцевих акцій в попередній період, залишив учасників локального ринку акцій  на цінових рівнях, до яких вони вже відвикли, і для подальшого руху вниз їм наразі треба, щоб цінові рівні були дещо нижчими. Адже професіоналам добре відомо, що «ринку», тобто його учасникам необхідний час, щоб звикнути до нових цінових рівнів, які вони через якийсь час вже вважають нормою, від якої можна рухатись далі. Досягнуті в останні час цінові рівні на УБ, хоча і є дуже низькими в історичному та глобально фундаментальному сенсі, здавались багатьом гравцями на місцевій біржі в останні дні некомфортними для купівель. Саме цим, видається, частково пояснюється, рух вниз на місцевій біржі. Іншим фактором, поза сумнівом, виступає динаміка світових фондових ринків, які, переважно, почали дуже повільне, плавне зниження з певним зовсім невеликим прискоренням в останні дні.

 Вчора знизились в ціні чотири з п’яти індексних акцій Українській біржі, ціна одного паперу незначно підросла. На 2% і більше знизились ціни трьох з них: «Донбасенерго» (-2,8%), «Райффайзен банк Аваль» (-2,6%) та «Мотор Січі» (-1,95%).

 Обсяги торгів індексними акціями Української біржі вчора були близькими до своїх середньоденних за останні півроку, рік та півтора.

 На графіку індексу Українській біржі, який відображається на сайті біржі, утворився доволі різкий, хоча поки не дуже великий провал. Крутизна зниження вказує на високу імовірність продовження тренду, ймовірно, з паузами на денний чи дводенний ріст. Адже суттєва та «масова», з точки зору охвату паперів, негативна цінова зміна на ринку вказує на переважання продавців, які відразу не припинять продажі. Проте дивлячись на згаданий графік індикатору, слід робити поправку на тривалу відсутність торгів через і тому, насправді, зниження набагато більш плавне.

 Вчора фондові біржі США в зв’язку зі святкуванням Дня Незалежності цієї країни не працювали. Зазвичай, вихідний в США посеред тижня, означає зменшення торгової активності на світових фондових ринках, через те, що в більшості випадків саме крупні професійні американські учасники ринку задають напрямок торгів акціями в світі, величину змін на світових ринках акцій та «розхитують ринок» даючи його рвану та різну динаміку. Можливо, в якійсь мірі, це було і вчора, хоча динаміка на ринках була присутня.

 Цього вівторка  широкий загальноєвропейський індекс STOXX 600 знизився на  0,3% після відскоку на помітні 1,1% днем раніше. Індикатор перебуває вже тривалий час в стані повільної негативної корекції, і позавчорашній рух просто «розривав» його негативну динаміку, яка було прискорилась. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора знизився на 0,7% після  росту попереднього дня на 0,3%. Графік цього індикатору в останній місяць-два багато в чому повторює графік широкого фондового індексу США S&P 500: чисельні невдалі спроби пробитись до нової вершини, перебування тривалий час на максимальних (дня нього локально) значеннях, та перехід до дуже і дуже повільного зниження з зовсім невеликим прискоренням цього зниження в останні дні.

 Така динаміка зумовлена все тими ж фундаментальним факторами, які будуть визначати поведінку світових фондових індексів в наступні півроку чи більше. Це, повторимось, високі поточні оцінки ряду ринків та довгострокова програма нормалізації грошово-кредитної політики центробанками, що негативно для ринків акцій, при прискоренні росту світової економіки та інфляції, що нейтралізує у великій мірі негативний тиск майбутніх вищих відсоткових ставок (хоча, і не в повній мірі). Стабілізуючим фактором для фондових ринків країн, які розвиваються, додатково має стати майбутній ріст цін на сировину (точніше його продовження) та нижчі оцінки цих ринків, прискорення росту ряду економік країн цієї групи.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США мало змінюються. Ф’ючерси на європейські фондові індекси дуже слабо знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси незначно просядуть. Індекс MSCI EM зранку додає 0,3%.

 На цьому фоні, та більше виходячи з власної технічної картини на місцевому ринку акцій, факторами, які за цим стоять та були описані на початку цього огляду, можна було б очікувати сьогодні, скоріше, продовження зниження на Українській біржі. Проста логіка диктує це. Проте, ринок зазвичай після кількаденного зниження відскакує наверх, як це, наприклад, було позавчора з індексом STOXX 600. Хотілось би сподіватись, що це трапиться сьогодні. Хоча це можу бути і завтра чи післязавтра. Але на днях це з високою імовірністю буде мати місце, і учасникам локального ринку акцій необхідно бути свідомим того, що «ризики» підскоку наверх суттєво зростають.



·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 5 июля 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний комментарий
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду