Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 23:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 6 июля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1040,2-0,46%

Вчора індекс Української біржі різко виріс на 2,1% після втрати днем раніше значимих 1,6%. У великій мірі відскік вчора, чи сьогодні, чи завтра був очікуваний, як реакція на попереднє зниження, але його сила, яка перевищила втрату за день до цього, ставить учасникам ринку запитання: «що буде далі». Якби вчорашнє зростання було меншим за зниження, це, скоріше, означало б продовження руху донизу після дня-двох росту. Тепер же, особливо якщо ріст цін акцій на місцевому фондовому ринку буде мати місце й сьогодні, неясність стосовно подальшого цінового руху на Українській біржі значно зросте і буде великою.

Саме цим і цікавий фондовий ринок – своєю відносно слабкою передбачуваністю та  несподіваними поворотами торгів. Саме це долучає до нього більше учасників, більше коштів, зацікавлює людей, як кожна азартна гра на гроші. На цьому ринку є, звичайно, в першу чергу і поза всяким сумнівом, вирішальна, саме вирішальна  можливість для людей зберегти свої статки, і, в той же час, великий елемент короткострокової та середньострокової справжньої гри. І хоча «казино», тобто крупні професійні учасники, які організують цей ринок, в середньому виграють, але й дрібні, по-справжньому професійні учасники цього ринку також переважно виграють, і є місце для любителів, які хочуть спробувати свої сили. І ця гра створює таку необхідну цьому ринку ліквідність, благами якої користуються і довгострокові інвестори.

Вчора зросли в ціні всі п’ять індексних акцій Українській біржі. Вражаючим був  ріст ціни акцій «Райффайзен банк Аваль» (+4,1%); днем раніше її зниження склало 2,6%. На дуже суттєвих 3,7% зросла ціна акцій «Укрнафти» і 2,45% додала ціна акцій «Донбасенерго». Днем раніше ціна акцій «Донбасенерго» знизилась на 2,8%.

Щоправда обсяги торгів індексними акціями Української біржі цієї середи були дещо нижчими за середньоденні за останні півроку, рік та півтора. Певну скидку можна зробити на те, що зараз літня пора, і досить багато людей відпочиває.

В Україні сьогодні є слабко позитивні новини для місцевого фінансового ринку та місцевого ринку акцій, зокрема. Польська E&Y виграла тендер при відборі радника по приватизації «Центренерго». Можливо, все ж ця енергокомпанія таки буде приватизована. Міжнародні резерви України збільшились в червні на 2%. Це відбулось, в тому числі за рахунок зростання цін на прокат чорних металів в порівнянні з минулорічним (виручка від експорту чорних металів зросла на 21% рік до року), а також високим цінам на зернові (в США зараз засуха) та великому експорту зернових в натуральному вираженні за рахунок хорошого минулорічного врожаю. Також, начебто, МВФ, готовий відмовитись від вимоги в швидкому темпі прийняття законодавства по земельній реформі в Україні, що значно підвищує шанси на отримання траншу МВФ.

На світових фондових ринках вчора спостерігалась певна стабілізація і невеликий ріст. Вчора композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,3% після зниження на 0,7% за день до цього і росту ще попереднього дня на 0,3%. Індикатор перебуває в слабкій повільній негативній корекції, яка може виявитись довгостроковою, і яка, схоже, сповільнюється після свого невеликого прискорення. Аналогічне можна, сказати і про широкий загальноєвропейський індекс STOXX 600, який вчора підріс на 0,2% після зниження на 0,3% днем раніше і відскоку на помітні 1,1% цього понеділка. Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора підріс на 0,15%. Здається, в цьому індикаторі також вже намітились негативна корекція, але рух донизу настільки слабкий і малопомітний навіть на фоні невеликих його коливань, що стверджувати це можна лише з натяжкою. Вузький же консервативний фондовий індекс США Dow Jones вчора в ході торгів досяг свого нового середньоденного історичного максимуму.

Вчора було опубліковано протокол останнього засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Як слідує з нього, хоча члени Комітету були одностайні в тому, що необхідно плавно збільшувати базову ставку в США та поступово зменшувати баланс ФРС фактично продаючи в ринок державні цінні папери та папери забезпечені закладними, однак, думки розділились стосовно часу початку зменшення валюти балансу (активів) центробанку. Ряд членів Комітету були стурбовані останніми даними по зниженню темпів приросту інфляції в США, засумнівались у силі позитивного впливу на інфляцію низького безробіття в країні, і хотіли б дещо перенести програму початку скорочення балансу ФРС. Ця новина поставила нові питання перед учасниками фінансових ринків, які очікували, що програма скорочення активів почнеться у вересні цього року. Тепер, можливо, це буде жовтень або, навіть, більш пізній час. Все це має пряме відношення до фондових ринків, і, в тому числі, українського, оскільки більш жорстка монетарна політика центробанків в недалекому майбутньому і її очікування створюють, як мінімум, помітний негативний тиск на ринок акцій. Затягування з програмою скорочення активів ФРС позитивно для ринків акцій в короткостроковій перспективі.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США мало змінюються. Ф’ючерси на європейські фондові індекси дуже слабо зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси дуже і дуже незначно підростуть. Картина швидко в ході торгів може змінитись на протилежну. Індекс MSCI EM зранку знижується на незначний 0,1%.

На цьому фоні, особливо, якщо взяти вчорашню зміну цін акцій на місцевому ринку в сполучанні з попередньою динамікою, поведінка місцевого ринку акцій сьогодні в значній мірі невизначена. Найбільш імовірним видається сценарій слабкого зниження на Українській біржі в ході та за результатами сьогоднішніх торгів. Однак, це далеко не є заданим.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 6 июля 2017
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду