Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 21:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 13 июля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1044,77-0,89%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,3% всупереч позитивній динаміці на світових фондових ринках. Можна навіть сказати, що вчорашня динаміка місцевого українського ринку акцій виглядала повним дисонансом на фоні вчорашнього росту провідних світових фондових індикаторів. Також можна припустити, що на динаміку місцевого ринку акцій вчора мала вирішальний вплив публікація повідомлення про продаж великого пакету «Мотор Січі» по стартовій ціні нижче ринкової на аукціоні 28 липня. Відразу після початку торгів ціна акцій «Мотор Січі» знизилась на 5%, а закінчились торги з денним зниженням ціни акцій компанії на 1,7%. Вклад акцій «Мотор Січі» в зниження індексу Української біржі вчора склав 5,0 пунктів при загальному зниженні індикатору УБ на 3,5 пункти. Хоча, якщо дивитись трохи далі, то і позавчора за межами значного зростання ціни акцій «Укрнафти», індекс Української біржі «проявляв» свою слабкість. Три інші індексних папери біржі папери, які в той день торгувались, несильно знизились і своїм ростом індекс УБ завдячував великому зростанню ціни одного емітента. Проте, зниження у вівторок відбувалось на фоні суперечливої динаміки світових фондових індексів того дня.

Здається ці біржові тендери з продажу активів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб таки вносять свій внесок в зміну цін акцій окремих емітентів на Українській біржі. Так після тендеру 10 липня, на якому було продано 11652 акцій «Укрнафти» по ціні 304 гривні, в два з половиною рази вище ринкової, на суму 3,465 млн. грн., ціна акцій компаній на УБ почала зростати, а після об’яви про майбутній тендер по акціям «Мотор Січі» по ціні нижче ринкової – знижуватись. Хоча ціна тендера, скоріше, відображає балансову вартість акцій спочатку в активах проблемного банку, потім Фонду гарантування, аніж біржовий курс чи поточний реальний стан  прав у емітента. Здається біржовий курс (коригуючи на загальний вкрай низький рівень поточних цін акцій), набагато точніше відображає фінансові показники та ризики емітента. Фонд гарантування просто не може продати акцій помітно дешевше їх балансової вартості. В той же час, якщо акції при продажі переходять до одного покупця, то можна припустити, що тендер з продажу акцій «Мотор Січі» на 20 млн. грн. компенсує, умовні втрати покупця при купівлі акцій «Укрнафти» за сильно завищеною відносно «ринку» ціною. За акції «Укрнафти» було умовно переплачено близько 2 млн. грн. (за рахунок різниці в цінах). Якщо аукціон з продажу пакету акцій «Мотор Січі» відбудеться по стартовій ціні чи дуже близькій до неї різниця також становите близько 2 млн. грн., але вже в іншу сторону. В той же час, якщо купівлі здійснювали, наприклад, самі емітенти, то вкрай низький поточний рівень цін акцій видається цілком прийнятним для основних власників компаній, і навіть в два з половиною вища за поточну ціна продажу акцій «Укрнафти» не є зависокою з точки зору перспективи та історичних цін компаній (якщо держава звичайно не докладе зусиль до її банкрутства).

Що стосується біржових торгів вчора на Українській біржі, можна додати, що цієї середи в ціні знизилось три індексних папери біржі, один підріс, один не торгувався. За межами «Мотор Січі» цінові зміни в індексних акціях були незначними, а обсяги торгів ними були приблизно в два з половиною рази менші за середньоденні за останні півроку, рік та півтора.

Вчора, як вже зазначалось, на світових фондових ринках був доволі позитивний торговий день. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на 1,1%, широкий загальноєвропейський індекс STOXX 600 підскочив на 1,5%, а широкий фондовий індекс США S&P 500 – додав 0,7%. При цьому вузький консервативний індекс США Dow Jones вийшов на свій новий історичний максимум.

Особливо варто відзначити динаміку індексу MSCI EM. Цей індикатор після недавньої невеликою корекції, яка, було, почала прискорюватись, в останні дні буквально «вистрілив» уверх, вийшов на свої нові річні максимуми, і продовжує дуже і дуже переконливо зростати. Це тим більше важливо, що індекс Української біржі сильно корелює з індексом MSCI EM, відстаючи від його змін в часі від кількох днів до двох-трьох місяців.

Приводом для вчорашнього позитивного руху на фінансових ринках послугували дводенні слухання Глави ФРС в Конгресі США, які попередньо, по оцінкам аналітиків повинні були б мати незначний вплив на поведінку фінансових ринків. Їх учасники, проте, завважили, що виступ керівника центробанку був більш м’яким, ніж підготовлені нею попередньо (і відомі) тези її виступу та ї попередні, більш жорсткі виступи. Хоча по суті, як і очікувалось, нічого нового Джанет Єллен не сказала, а тим більше нічного такого, чого б не очікували фахівці, які системно аналізують монетарну політику ФРС США. Однак, в коментарях експерти відзначили, що виступ Глави ФРС, можливо, сигналізує про ті різні погляди, які виникли у голосуючих керівників ФРС стосовно темпів нормалізації грошово-кредитної політики в США (що, до речі, було вже відомо з попереднього протоколу засідання Комітету по відкритим ринкам, та і з виступів окремих членів Комітету по різним приводам). Однак, фінансові ринки схильні до спекуляцій, а їх провідні учасники відомі своєю практикою «розхитування ринку», на чому вони, власне, і заробляють.

До речі, відсоткові ставки по державним облігаціям США після слухань Джанет Єллен знизились на 20-30 базисних пунктів (0,2-0,3%) вздовж всіє кривої (кривої дохідності, тобто по паперам з різними термінами погашення).

Сьогодні зранку індекс MSCI EM підростає ще на 0,9%, йдучи до своїх нових локальних вершин. Ф’ючерси на європейські фондові індекси мало змінюють, на американські –  мінімально зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси мало зміняться, що не дивно після їх вчорашнього сильного росту.

Враховуючи дещо особливу поведінку місцевого ринку акцій в останні два дні, про що згадувалось на початку огляду, важко будувати очікування стосовно його поведінки на сьогодні. Здається ріст на Українській біржі цього четверга виглядає трохи більш логічним, однак все це, як кажуть, у великому  тумані.

·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 13 июля 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду