Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 21:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 14 июля 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1040,36-0,42%

Вчора індекс Української біржі знизився на 0,9%, чітко позначивши технічну картину рішучого зниження індикатору УБ в абсолютній протилежності до основних світових фондових індексів. Останні мали досить позитивну динаміку, особливо композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM. З цим індексом добре корелює індекс Української біржі з часовим лагом. Та й широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора впритул наблизився до своїх історичних максимумів: середньоденного та на закритті, до яких йому не вистачило, відповідно, трохи менше та трохи більше 0,2%.

Причина вчорашнього зниження на Українській біржі, ймовірно, все та ж - вплив об’явленого на 28 липня аукціону з продажу великого пакету акцій «Мотор Січі» за ціною нижче поточного біржового курсу. Чесно кажучи, хоча може це й не так, складається враження, що хтось хоче підігнати на час проведення аукціону біржові котирування акцій «Мотор Січі» до стартової ціни аукціону.

Вчора акції «Мотор Січі» були відповідальними за 55-58% зниження індексу УБ (діапазон – в залежності від того, як рахувати). При цьому з ними по безадресним заявкам вчора відбулись лише три угоди, лише по одній акції на загальну суму 7 тис. гривень. Біржовий курс цих акцій вчора не був зафіксований. Можливо, негативна поведінка одного паперу тягне вниз і ціни інших. А може й ні. Вчора сімдесят відсотків торгів індексними акціями Української біржі по безадресним заявкам припали на акції Райффайзен банк Аваль, ціна яких також знизилась. Взагалі, значний вплив однієї акції чи новин по одному крупному емітенту на поведінку всього ринку  в один день абсолютно не є виключенням і на найбільш «просунутих» світових фондових ринках з широкими фондовими індексами. Так само є звичайним і вплив на ринкову ціну акції інформації про наступні крупні угоди з цими паперами.

Вчора знизились в ціні три індексних папери УБ, підросли – два. В негативну динаміку індикатору біржі внесли внесок чотири папери. Розходження в кількості - через особливості розрахунків та слабку ліквідність ринку.

Обсяги торгів індексними акціями на Українській біржі вчора були близькими до мінімальних за останній період, що не дивно, враховуючи те, що зараз середина літа - період відпусток.

Вчора, як вже зазначалось, на світових фондових біржах був позитивний день. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, продовживши свій позитивний тренд різкого зростання, додав 1,05% і вийшов на свій новий річний максимум. На річному інтервалі цей індикатор має позитивний результат у 21,6%, до якого можна додати ще й близько 2% його дивідендної дохідності. Широкий фондовий індекс США S&P 500 вчора підріс 0,2% і, як вже зазначалось, впритул наблизився до своїх історичних максимумів. Широкий загальноєвропейський індекс STOXX 600 після свого скачку днем раніше на 1,5%, вчора приплюсував ще 0,3%. Однак, з урахуванням поступового зниження цього індикатору з середини травня, йому ще далеко від його річних максимумів.

Дві фундаментальні теми будуть задавати тон сьогоднішнім торгам на світових, перш за все, американських біржах. Це початок «сезону звітності» - публікації квартальних звітів корпорацій за другий квартал 2017 року, та тема слухань Глави ФРС США в Конгресі, які проходили вчора та позавчора. Джанет Єллен повідомила про те, що подальше збільшення базової відсоткової ставки в США буде більш плавним, а зменшення неймовірного 4,5 трильйонного балансу американського центробанку за рахунок державних облігацій США та цінних паперів забезпечених закладними почнеться вже «дуже скоро». Зараз багато хто гадає, коли буде це «скоро» після наступного засідання ФРС 26 липня чи вже у вересні. Та по великому рахунку це не має великого значення.

Сьогодні зранку індекс MSCI EM підростає на незначний 0,1%. Ф’ючерси на  американські та європейські фондові індекси майже не змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси мало зміняться.

Тут варто робити зауваження, що з точки зору «фундаменту» подальший помітний ріст індексу S&P 500 видається сумнівним на фоні більш жорстокої монетарної політики в США в недалекому майбутньому і, як наслідок, зростання в недалекій перспективі відсоткових ставок. А це дуже суттєво обмежить і ріст інших фондових індексів. Можливо росту індикатору S&P 500 посприяє ріст корпоративних прибутків в США за результатами другого кварталу 2017, що очікується. Однак, останнє вже практично повністю закладено в поточні високі ціни акцій американських корпорацій.

Та в нас, як кажуть, своя історія. При слабкій активності торгів на місцевий ринок акцій тиснуть продажі, і в цій мутній обстановці непросто будувати очікування.  Складається враження, що сьогодні зниження ціни акцій «Мотор Січі» продовжиться, так само, як і зниження індексу Української біржі. Однак, це може бути й не так.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 14 июля 2017
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуПадение
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду