Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 21:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 25 сентября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1120,91-0,93%

Минулої п’ятниці індекс Української біржі втратив 0,5%. Індикатор знову розвернувся в своєму русі донизу, як було вже кілька разів за минулий місяць, коли він торгувався у вузькому діапазоні. Хоча обсяги торгів індексними паперами Української біржі в останній робочий день минулого тижня виросли в порівнянні з близькими до мінімальних за минулі два роки обсягами минулого четверга та середи, того дня торгувались на ринку заявок лише три індексні акції УБ з п’яти. 86% цих обсягів припали на торги акціями «Центренерго», 13% на торги акціями Райффайзен банк Аваль.

Що стосується «Центренерго». Близько другої години пополудні минулої п’ятниці була опублікована інформація про те, що ця компанія має намір перетворитись на приватне акціонерне товариство. Такий пункт внесено в порядок денний загальних зборів акціонерів компанії, які відбудуться 11 жовтня 2017 року. Відповідне повідомлення з проектами рішень вже розміщено на сайті компанії. У випадку прийняття рішення про перетворення, таким чином буде нанесено ще один сильний удар по і так майже непомітному місцевому ринку акцій. Адже акції «Центренерго» є одними двох найбільш ліквідних пайових цінних паперів на цьому зовсім крихітному місцевому фондовому ринку.

Події останніх років послідовно добивають місцевий фондовий ринок. Це і поточні проблеми «Укранфти», податковий борг, якої за зовсім свіжим повідомленням ДПС зріс до 15,7 млрд. грн. з 13,2 млрд. станом на 30.06.2017 при не продовженні ряду ліцензій на видобуток. Це і підписка на акції Райффайзен банк Аваль в кінці минулого року, яка суттєво зменшила free-float цих акцій. Це і недавні певні рухи в акціях «Мотор Січі». Ну і звичайно, це послідовне перетворення публічних акціонерних товариств на приватні (на 04.10.2017 року, наприклад, намічено перетворення у ПрАТ «Турбоатому») і, як результат, вивід емітентів з ринку. Замість низькоякісних, проблемних емітентів на місцевому фондовому ринку не з’являється ніяких, і Україна скоро перетвориться на країну, де взагалі не існує місцевого ринку акцій, що досить дивно для країни з економікою такого розміру та з такою чисельністю населення. Зворотній приклад – це сусідні Польща та Румунія. Складно собі уявити, наприклад, пенсійну реформу зі створенням накопичувального елементу без ринку акцій. Адже без такого фінансового інструменту, як акції (та й корпоративні облігації) за нормальних умов на фінансовому ринку (за нормальних відсоткових ставок та інфляції) в принципі неможливо забезпечити довгострокове збереження накопичень громадян при інфляції. Але й без пенсійної реформи з накопичувальним елементом, керівників Мінфіну, Національного банку, а особливо, Національної комісії з цінних паперів має турбувати питання існування фінансових інструментів для накопичень громадян. Певні кроки для вирішення питання були зроблені недавно, коли було дозволено інвестування громадян України за кордон та спрощення реєстрації цінних паперів іноземних емітентів на місцевих біржах.

Минулої п’ятниці композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,5% від значення дуже близького до недавнього п’ятирічного максимуму. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,1%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 приплюсував незначних  0,06%. Цей індикатор знаходиться коло свого історичного максимуму.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж європейські фондові індекси несильно просядуть. Однак, так ж ситуація була минулої п’ятниці і в результаті індекси Європи та США в середньому дещо зросли. Індекс MSCI EM зранку втрачає 0,6-0,7%. Схоже, ряд основних світових фондових індикаторів після недавнього непоганого росту перешли до зниження, Рис. 1.

На цьому негативному зовнішньому фоні та, виходячи з технічної картини на місцевому ринку акцій, сьогодні варто помітно більше очікувати негативного перебігу та негативного результату торгів на Українській біржі, принаймні в частині індексних паперів. Можливо, ситуація дещо виправиться, якщо хтось спробує підняти ціну «Центренерго» перед зборами акціонерів.

Графік індексу Dow Jones по дням.


Рис. 1



·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 25 сентября 2017
Падение
1 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду