Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 21:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 31 октября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1275,51+1,21%

Вчора нарешті були опубліковані два останні з п’яти квартальних звітів емітентів з індексного кошику Української біржі: Райффайзен банк Аваль та «Укрнафти». Звіти були опубліковані під сам кінець торгів, і тому більшість переважна більшість учасників місцевого ринку акцій до завершення торгової сесії не змогла, як слід, проаналізувати цю звітність. І саме тому ціни місцевих акцій навряд чи сильно вчора відреагували на ці публікації.

 Результати банку вийшли дуже хорошими, як і в останні кілька кварталів, та дещо кращими за більш обережні очікування. Фактично чистий прибуток банку в порівнянні з другим кварталом 2017 року не змінився, хоча очікувалось його зовсім невелике зменшення. Незважаючи на зменшення обсягів розформування резервів – (не грошовий прибуток) та невелике зростання витрат на персонал, банку удалось утримати значення чистого прибутку в третьому кварталі 2017 на рівні другого кварталу 2017, в основному, за рахунок зростання активів банку, перш за все збільшення обсягів кредитування. Кредити банку в кварталі помітно збільшились, чистий процентний дохід помітно підріс, так само, як і чисті комісії. Таким чином, банку вдалось компенсувати витратні статті чи зменшенні інших доходів, які б нормалізували прибуток банку, що зараз є аномально високим по відношенню до активів. (Це через поточні високі кредитні ставки в Україні та дуже дешеве фондування цього банку.) З іншої сторони, збільшення кредитування вимагає додаткового капіталу при збереженні норми достатності капіталу, що автоматично означатиме дещо менші дивіденди акціонерам в наступному році, якщо фіксувати прибутки. Квартальні фінансові результати банку в абсолютному вираженні в гривнях детально представлені на Рис.1, в квартальному та річному розрізі відносно активів в перерахунку на євро на Рис. 2 та Рис. 3.

 Квартальні результати «Укрнафти» за третій квартал 2017 вийшли очікувано не дуже гарними, незважаючи на ріст цін на нафту. Все це через суттєве зменшення обсягів видобутку вуглеводнів компанією внаслідок зупинки видобутку на частині родовищ, і зростання умовно-постійних витрат. В третьому кварталі 2017 року компанія не здійснювала додаткових резервувань, однак сам операційний результат виявився відносно слабким по зазначеним вище причинам Рис. 4 - Рис. 6. Найбільш показовим в цьому відношенні є валовий прибуток компанії, Рис. 5, який по нинішнім стандартам не враховує значних рентних платежів. (Саме через зміну стандартів обліку по відношенню до інтерпретації валового прибутку і способу врахування рентних платежів видно різке зростання валового прибутку «Укрнафти» на початку 2013 року). Валовий прибуток компанії в третьому кварталі помітно чи дещо знизився (в залежності від поглядів інтерпретатора), компанія ж в цілому в кварталі отримала невеликий чистий збиток.

 Однак, це не повинно розхолоджувати по відношенню до акцій «Укрнафти». «Укрнафта» з 27 жовтня відновила видобуток на основних родовищах, які простоювали в другому кварталі 2017, що додасть, близько 16% річного видобутку нафти та газового конденсату компанією та близько 10% річного видобутку нею газу. Таким чином, операційний результат в четвертому кварталі, імовірно, буде хорошим чи, навіть, дуже хорошим, через зараз дуже непогані ціни на енергоносії. Ціна нафти марки Brent досягнула 60 доларів за барель. Що ж стосується резервів – по боргам  не грошові відрахування - побачимо.

 Якщо говорити про вчорашню динаміку торгів на Українській біржі, то вона була позитивною. Технічна картина індексу Української біржі – все та ж – неперервне, хоча й неспішне поступальне зростання. Його дуже імовірна природа – позитивний рух на світових фондових біржах.

 Протягом торгової сесії у вчорашніх торгах на УБ було два несподіваних повороти: різке зростання індексу УБ об 11-30 по невідомим причинам, які важко пояснити, і різке зниження під кінець торгів, що, скоріше за все, пояснюється вчорашньою негативною динамікою на американському ринку акцій.

 Жоден з індексних паперів Української біржі за результатами торгів вчора в абсолютному вираженні не змінився більше, ніж на 1%. Обсяги торгів індексними акціями на ринку заявок вчора дещо зменшились в порівнянні з попереднім днем і були трохи меншими за свої середні за останні півроку, рік та два роки. Всього ж за результатами торгів три індексних папери зафіксували цього понеділка плюси, два – мінуси.

 Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,3% після зростання на 0,8% минулої п’ятниці до свого нового історичного максимуму. Імовірно, саме цей рух негативно вплинув на місцевий український ринок акцій на закритті. Причиною зниження, як казали оглядачі та учасники фондового ринку США, послугували чутки, що нижня палата Конгресу США, Палата представників, начебто розглядає варіант зміни податкового законодавства в країні з поступовим зниженням ставки корпоративного податку до 20% до 2022 року, залишивши кінцеву ціль – 20% незмінною. Це, начебто, лише один з варіантів, однак, казали, що саме його поява і змінила хід торгів в негативну сторону на американському ринку акцій.

 Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора затвердив своє зростання, додавши 0,5%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора додав ще 0,1%, і оновив свій локальний максимум. Це відбулось на фоні деякого укріплення євро. Тож причина тут більше внутрішня, корпоративна – оцінки, тощо.

 Сьогодні зранку ф’ючерси американські та європейські фондові індекси переважно слабко зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, основні європейські фондові індекси будуть торгуватись з невеликими плюсом. Індекс MSCI EM, сьогодні зранку додає ще 0,4%.

 На позитивному зовнішньому фоні ринки схильні інтерпретувати квартальні результати компаній більш позитивно. Тож, сьогодні, скоріше, ми побачимо продовження росту і на локальному ринку акцій. Хоча трейдерам, що ставлять на ріст страховка не завадить.


Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3

Рис. 4

Рис. 5

Рис. 6





·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 31 октября 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду