Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 21:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 1 ноября 2017

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1265,39-0,79%

Вчора місцеві індексні акції відреагували помітним ростом на дуже позитивну квартальну звітність Райффайзен банк Аваль, яка була дещо кращою за очікування більш скептично налаштованих аналітиків. (До речі, варто звернути увагу наскільки радикально зараз відрізняються результати, і не менш важливо, фінансовий стан найбільш крупних банків України, які буквально на днях опублікували свою чергову квартальну звітність – до речі детальну з поясненнями. Що називається «від і до»). Індекс Української біржі вчора підріс  на суттєві 1,2%. І це був п’ятий торговий день зростання цього індикатору поспіль, а якщо відкинути один день паузи, то дев’ятий. Зараз індикатор знаходиться на рівнях, які не бачили з початку серпня 2014 року.

 По великому рахунку, квартальні прибутки індексних паперів Української біржі за третій квартал 2017 року вийшли в цілому на рівні очікувань аналітиків та досвідчених учасників ринку, але перевершили, хоча і не принципово, більш скептичні очікування. Квартальні результати п’яти емітентів індексного кошику УБ за третій квартал 2017 були в цілому гіршими за результати «феноменального», як для останнього часу, другого кварталу поточного року, що цілком зрозуміло і прийнятно з фундаментальних причин.

 Якщо ж говорити про причини росту на місцевому ринку акцій зараз, то серед них головна – це феноменальний ріст, ріст вище всяких очікувань, американського ринку акцій. Друга, менш значна причина, це самі прибутки місцевих компаній. Справа в тому, що дуже скептичний місцевий ринок акцій «відпрацьовує» квартальні прибутки українських емітентів, що представлені на місцевих біржах в повній мірі з запізненням більше, ніж на квартал, і лише після підтвердження цих результатів наступними квартальними результатами. Причина полягає в тому, що фінансові показники місцевих емітентів в попередні роки часто не прогнозовано різко змінювались від кварталу до кварталу в ту чи іншу сторону, що, до речі, недобре характеризує інвестиційну якість емітентів. Тому, місцеві учасники сприймають чергову квартальну звітність з суттєвою пересторогою. Та все ж, мабуть, головною причиною, останнього росту на місцевому ринку акцій, є зараз ріст на американському ринку акцій, переважно сформований очікуванням радикальної податкової реформи в США з дуже суттєвим зниженням ставки корпоративного податку та іншими корисними для ринку акцій цієї країни новаціями. Складається враження, що учасники українського ринку акцій також «стараються набрати висоту» вслід за американцями, тому що якщо американський фондовий ринок буде знижуватись, то це негативно вплине на більшість фондових ринків в світі, і місцевий український ринок акцій теж буде коригуватись вниз. Тож, тут важливо не запізнитись. А ще, між різними ринками акцій є залежність (через ринкові коефіцієнти ринків та дисконти різних ринків більш ризикованих до менш ризикованих, через довгострокову дохідність і дисконти по ній). Тож нинішній рух американського ринку акцій уверх є абсолютно важливим для всіх ринків. Абсолютні оцінки (безвідносно до наднизьких відсоткових ставок в США) зараз вже «зашкалюють». Цей ринок явно «перегрітий». Проте, цей чинник буде грати свою роль, дуже імовірно, пізніше, після прийняття нового податкового законодавства США, що буде в кінці цього року чи на початку наступного, та росту відсоткових ставок в 2018 та 2019.

 Вчора підросли всі п’ять індексних паперів Української біржі. Найбільший ріст вчора з цієї вибірки мали акції Райффайзен банк Аваль, які додали в ціні на закритті 2,4%. По ходу торгів ці папери прибавляли більше 3%. Обсяги торгів акціями банку, до вчора відносно скромні, дуже суттєво зросли цього вівторка, і склали вчора половину обсягу торгів індексними паперами на ринку заявок Української біржі. Останні є минулого дня вдвічі перевищили свої середньоденні за останні півроку, рік та два. Мабуть певна частина учасників ринку придбавала папери банку в розрахунку на хороші дивіденди або ж в розрахунку на ріст їх ціни з урахуванням дивідендів (незалежно від того який чи буде коефіцієнт їх виплати близький до 100% чи близький до 50%) – все одно в плюс.

 Світові ринки акцій. Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на  0,1% і майже досягнув свого зовсім недавнього історичного максимуму. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, вчора додав ще 0,3%, підбираючись під свій п’ятирічний максимум. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора додав ще 0,3%, і оновив свій локальний максимум.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування індексів до початку біржових торгів, відразу після відкриття європейських фондових бірж, основні європейські фондові індекси будуть торгуватись в позитивній зоні. Індекс MSCI EM, сьогодні зранку додає ще 0,5%.

 На цьому позитивному фоні, по причинам описаним вище, сьогодні варто очікувати продовження зростання локального ринку. Проте, учасниками ринку слід також пам’ятати, що фондовий ринок, як правило, на рості (та й зниженні) робить паузи. Ріст же на місцевому ринку акцій був вже останніх п’ять торгових сесій підряд. Тому ця пауза може припасти на сьогоднішній день, чи день завтрашній. Тож, ставлячи на ріст, варто підстраховуватись.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 ноября 2017
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду