Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 19:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 26 января 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1437,83+1,15%

Вчора індекс Української біржі нарешті підріс на 1,4% після восьми торгових сесій зниження підряд.  Найбільший внесок в ріст індикатору УБ внесли акції «Укрнафти», завдяки яким власне у великій, чи переважній, мірі індекс і втрачав в попередні дні. Ціна цих паперів виросла на 5,7%. З 11 січня 2018 по вчорашній день ці папери втратили в ціні майже 31% по цінам закриття та 30% по біржовому курсу, знизившись з приблизно 150 грн. за акцію до 104 грн. Вражаючий «похід» вниз, враховуючи ріст на світових ринках акцій та ріст цін на нафту. Здається, все це закінчилось і буде ріст, хоча, як каже відоме прислів’я, «ніколи не кажи, ніколи».

 Другими за внеском в ріст індексу Української біржі були акції «Центренерго», які додали 1,2%. Позитивний внесок акцій «Донбасенерго», в зміну індексу УБ був меншим, незважаючи на ріст ціни цих акцій на 2,0%, в силу невеликої ваги цього паперу в індексному кошику біржі, а ціни індексних акцій УБ «Мотор Січі» та Райффайзен банк Аваль змінились мало.

 Вчора, до речі, відбулись чергові загальні збори акціонерів «Укрнафти», які не затвердили звіти компанії за минулі 2015 та 2016 роки. Відчувається напруженість у відносинах двох основних груп акціонерів цієї компанії.

 Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі дещо підросли в порівнянні з попередньою торговою сесією, і трохи більше, ніж в два рази перевищили свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Трохи більше 40% вчорашніх обсягів по цій вибірці і на цьому ринку склали торги акціями «Укрнафти». Не індексні акції УБ на ринку заявок Української біржі торгувались слабо, хоча і пройшли угоди з акціями ряду емітентів. Вже майже традиційно, як для останнього часу, були помітні обсяги торгів на ринку заявок УБ ОВДП з різними термінами погашення.

 Що стосується ОВДП, то їх власникам та торгівцям ними слід взяти до уваги вчорашнє підвищення облікової ставки НБУ з 14,5% до 16,0%. Захід вжитий регулятором для зменшення інфляції. Зміна облікової ставки вплине на поточні ціни та дохідності ОВДП. Однак, практично всі хто працює з ОВДП і так відслідковує такі ключові новини, які зміна облікової ставки центробанку.

 На світових фінансових ринках основним ньюсмейкером продовжує залишатись валюта, в більшій мірі долар, в меншій - євро. І це, незважаючи на продовження публікацій (в основному позитивної) корпоративної звітності в США та Європі за четвертий квартал 2017. Індекс долара США продовжив різко втрачати, а євро продовжило свій стрімкий ріст, перевищивши вдень відмітку у 1,25 проти долара. Вчорашній і більш ранній підйом євро не змогли зупинити ні рішення ЄЦБ залишити монетарну політику «слабкою», ні наступна прес-конференція Голови європейського центробанку Маріо Драгі. Пізніше, після напівжартівливої репліки президента США Трампа в Давосі, куди вчора прибув президент Трамп, індекс долара трохи підріс, а пара євро долара ненадовго повернулась до відмітки нижче 1,24. Однак сьогодні зранку – вже 1,245. Зараз є дуже багато бажаючих купити євро, продавши долар США.

 Для повноти інформації – нинішній рух у твердих валютах є просто оберненим до того, що спостерігалось в середині 2014 року. Паритет купівельної здатності долара США і євро, згідно з даними ОЕСР, це щось близько до 1,27, а, враховуючи торговий дефіцит США і торговий профіцит Єврозони, рівноважний курс може бути і на рівні у 1,34 – щось близьке до середнього співвідношення у період 2010-2014. Практично всі учасники фінансових ринків відчувають, що різниця в політиці центральних банків, в економічному рості та ризиках в основних розвинутих країнах світу, скоро вирівняється (що впливає, до речі, і на ринки акцій). Саме ця велика різниця в політиці банків та ризиках, призвела до різкого укріплення долара США в середині 2014. Слід враховувати, і це важливо, що рух валюти природнім чином впливає на рух ціни фінансових активів та сировини. Зниження індексу долара США нетто-позитивне для України, яка має суттєві зовнішні борги, деноміновані в доларах США, так само, як і ряд крупних українських компаній. При цьому зниження індексу долара також збільшує ціну на сировину в доларах США, сприяючи зростанню українського експорту та росту української економіки, що додає позитиву в макроекономічну картину для України. Однак, це зовсім не знімає питання необхідності співпраці України з МВФ задля фінансової стабільності в нашій країні.

 Укріплення євро природно негативним чином вчора позначилось на європейських акціях. Вони в середньому втратили в ціні близько до того, що набула єдина європейська валюта. Загальноєвропейський фондовий індекс STOXX Europe 600 просів на 0,6%.  Індекс STOXX 600 за два дні повернувся до значень, які були кілька днів до цього. Американські акції в середньому дуже слабко підросли. Широкий фондовий індекс США S&P 500 додав зовсім незначні 0,06%.  Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс ще на 0,4%. Відчуття скорої нормалізації грошово-кредитної політики та прискорення економічного росту потенційно (в найближчі місяці) збільшує відсоткові ставки в розвинутих країнах (в першу чергу через потенційний ріст інфляції), що негативно позначається на цінах акцій, хоча й не зупиняє поки їх середньостроковий ріст. Вчора зниження котирувань державних облігацій розвинутих країн «взяло паузу».

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті фондові індекси Європи переважно несильно зростуть. Зранку індекс MSCI EM додає ще 0,4%. Як вже зазначалось пару днів назад в такому ж огляді, є аналітики, які на підставі прогнозу прибутків компаній, країн, які розвиваються, на наступні 12 місяців, прогнозують зростання індексу MSCI EM за рік ще на 30%. Це незважаючи на його поточне немале значення і колосальний ріст від початку 2016. Хоча при цьому вони і визнають, що негативна корекція на фондовому ринку США в 2018 (що зовсім не виключено) не омине і індекс MSCI EM, і дають рекомендації підстраховуватись.

 На місцевому ринку акцій, а точніше в індексі Української біржі, намітилось непогане зростання після негативної корекції. Помітно, чи суттєво, більш імовірним видається сьогодні продовження цього тренду, що виллється в позитивний результат торгів сьогодні на УБ при, можливо, слабкій ціновій динаміці цін окремих індексних паперів цієї біржі.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 26 января 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду