Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 19:16
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 февраля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1487,46-0,23%

Вчора індекс Української біржі підріс ще на 0,7%. Традиційно вже для останніх днів найбільший позитивний внесок в цей рух внесли акції «Укрнафти» (+2,0%). Однак, близькими по позитивному внеску в ріст фондового індикатору УБ були акції «Центренерго» (+0,8%) та Райффайзен банк Аваль (+1,0%) – саме в такому порядку по вкладу. Різниця між внеском в ріст основного фондового індикатору УБ та ростом цін окремих акцій пояснюється, як різницею в методиці розрахунку цін акцій та їх зміні для внеску в зміну індексу УБ на закритті, так і різною вагою акцій в індексному кошику УБ.

 ндекс Української біржі закрився на відмітці у 1491 пункти. До свого недавнього максимуму 1514 пунктів від 12.01.2018 йому не вистачає ще 1,5%. Березневий ф’ючерс на індекс УБ знизився на 0,4%. Він зараз на 3,9% вище значення індексу Української біржі.

 Три індексних папери з п’яти Української біржі, два – зовсім незначно знизились.

 Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі помітно знизились. Вони були приблизно на рівні своїх середньоденних значень за останні півроку, рік та два. Більш, ніж на половину ці обсяги були забезпечені торгами акціями «Укрнафти». На ринку заявок УБ пройшли торги акціями ще шістьох емітентів (крім фондів). Однак помітними за обсягами були торги лише торги акціями «Кредобанку» та «Дніпрообленерго». Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі вчора теж суттєво знизились в порівнянні з досить великим обсягами позаминулого дня, проте, залишились досить значними. У відношенні до обсягів примітним був папір, які і днем раніше, з терміном погашення 11.04.2018.

 Міністерство фінансів України після недавнього підвищення облікової ставки НБУ на 1,5%, з 14,5% до 16,0%, підвищило на первинних аукціонах по ОВДП ставку по «коротким паперам» з термінами погашення три та дев’ять місяців лише на 0,5% – до 16,5%. По річним паперам ставка склала 16,4% і по п’ятирічним 15,8% (ріст останньої - з 15,75% на попередніх аукціонах).

 Основні світові фондові індекси мало змінювались. Вони не сильно відновили помітні втрати попереднього торгового дня, або ж навіть трохи додали до них.

 Широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 0,2%, композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, після втрати значимих 1,6% попереднього дня додав 0,5%, а широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 опустився на 0,2%, через укріплення євро, яке мало місце після сильних даних по росту економіки Єврозони та ЄС в цілому в 2017. Нагадаємо, що зниження цих фондових індексів протягом двох днів раніше відбувалось від їх історичного, близького до історичного, та трирічного максимумів відповідно. За січень 2018 фондові індекси США S&P 500 та Dow Jones зросли відповідно на сильних 5,8% та 5,6%. Індекс Nasdaq додав 7,3%.

І знову попередження.

 Вчора ще один відомий фахівець фондового ринку, чи, скоріше, керівник, CEO, відомого та немалого за обсягом активів швейцарського приватного банку Julius Baer (Julius Bär) Бернхард Ходлер заявив про високу імовірність негативної корекції до 15% на ринках акцій в 2018 році. До цього подібні думки та навіть подібні цифри називали CEO одного з найбільших страхових компаній Європи Allianz, головний стратег банку Godman Sachs, провідного брокера/дилера на фондовому ринку США, Пітер Оппенгеймер та стратег The Leuthold Group, США Джім Полсон. Однак головний керівник Julius Baer не назвав навіть приблизних строків корекції, сказавши буквально наступне: «Ми (в банку) думаємо, що рано чи пізно це в 2018 трапиться». При цьому він, як і інші згадані фахівці, заявив, що 2018 рік буде дуже непоганим по росту ВВП західних країн, як і корпоративних прибутків.

 При цьому чимало фахівців та роздрібних інвесторів, вважають, що американські індекси ще зростуть чи помітно зростуть від поточних рівнів. В принципі, така точка зору не вступає в протиріччя з думками про можливу суттєву негативну корекцію.

 Вчора закінчилось чергове дводенне засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Це було останнє засідання на якому головувала Джанет Єллен. Далі очолювати ФРС буде Джером Пауелл. Комітет, які і очікувалось, після недавнього - в діапазоні 1,25-1,5%. Проте в розповсюдженій заяві Комітет дещо посилив наголос на підвищенні ставок в майбутньому. Більшість фахівців очікують три підвищення базової ставки в США цього року. Січневе засідання ФРС – це з тих, за результатами якого не робиться усних заяв, чи відбувається прес-конференція Голови Федеральної резервної системи, центробанку США.

 Поміж тим дохідність десятирічних державних облігацій США продовжила потихеньку зростати, перевищивши 2,74%.

 Підвищення базової ставки, тягне за собою підвищення інших ставок, що негативно для ринків акцій.

 Завтра будуть опубліковані офіційні дані по ринку праці в США, але приватна ADP опублікувала свою традиційну місячну доповідь по зайнятості в приватному секторі США, яка передує офіційному звіту. Згідно з дослідженням ADP в приватному секторі США в січні було створено 234 тис. робочих місць в порівнянні зі 185 тис очікуваних економістами. Це підвищує імовірність більш агресивної політики ФРС і в той же час, говорить про зростання сили економіки США.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси помітно підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті фондові індекси Європи, додадуть. Зранку індекс MSCI EM, знижується на 0,2-0,3%.

 Враховуючи продовження росту індексу УБ, а також позитивний зовнішній фон на світових ринках акцій, сьогодні варто, скоріше, очікувати росту індексу Української біржі. Звичайно сценарій росту не є єдиним можливим.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 февраля 2018
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Утренний коментарийРост
Svit Invest


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду