Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 19:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 22 марта 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1658,16-0,32%

Вчора індекс Української біржі підріс на солідні 1,7%, вийшовши на новий багаторічний максимум. В основному це відбулось за рахунок ціни акцій «Мотор Січі», яка підросла за результатами вчорашніх торгів на 9,1%. В набагато меншій мірі росту основного українського фондового індикатору сприяв ріст ціни «Укрнафти» на 2,9%. Останній нейтралізував негативний вплив на індекс УБ трьох індексних паперів, ціни яких вчора знизились, в першу чергу, ціни акцій «Центренерго» (-1,9%). Рух цін інших трьох індексних паперів Української біржі, крім згаданих, був незначним – в межах 0,5%. Однак, завдяки «Мотор Січі» в цілому ріст індикатору УБ суттєво прискорився.

Сильному росту ціни «Мотор Січі» сприяла вчорашня публікація оголошення про проведення загальних зборів акціонерів компанії. Оголошення містило показник чистого прибутку «Мотор Січі» за 2017 рік. Це 3,1 млрд. гривень в порівнянні з 2,0 млрд. гривень роком раніше. Ріст в гривнях – в півтора рази. Графічно результати компанії з 2005 року представлені на Рис. 1-3.

В принципі в самому показнику не було нічого незвичного, оскільки компанія вже публікувала квартальні дані за перші три квартали 2017. Прибуток за четвертий квартал 2017 нічим особливим в кращу сторону від даних за попередні квартали не вирізнялась. Прибуток за четвертий квартал компанії був, навіть, дещо слабшими за середні за попередні два чи три квартали. Однак, учасники ринку пам’ятають вихід несподівано слабких даних по прибутку компанії отриманому в четвертому кварталі 2016 року. Тому, можливо, спрацювало саме це. Іншим фактором могли послугувати надії на більші за звичайні малі дивіденди «Мотор Січі» (30 грн. на акцію) та вдвічі менша оцінка по коефіцієнтам компанії, ніж, можна було б очікувати, як скажімо, оцінка «Турбоатому», Таблиця 1. Власне, відсутністю хороших дивідендів та суттєвого вільного грошового потоку пояснюється дуже низька поточна оцінка акцій «Мотор Січі». Є значна нестиковка між розміром чистого прибутку та вільного грошового потоку «Мотор Січі» плюс ріст капіталу компанії. «Турбоатом», наприклад, має хороший і більш менш стабільний вільний грошовий потік і платить солідні дивіденди.

Таким чином відомі вже фінансові результати (крім чистого прибутку інші приблизно) п’яти емітентів з шести індексного кошику УБ.

Також до інформації. Компанія з українським корінням і бізнесом в Україні «Астарта» (очікувано) скоротила на 25% чистий прибуток та на 21% EBITDA в 2017 порівняно з 2016 роком. Причини – більш слабкі ціни на ринку цукру – основну продукцію компанії, Рис. 4, та більша ціна на сировину. В 2017 році в окремих районах України був не урожай на цукровий буряк. Хоча компанія переважно продає цукор на внутрішній ринок, ціни на ньому дуже добре відслідковують ціни на біржі в Лондоні.

«Астарта» за капіталізацією ділить зараз четверте місце з банком Райффайзен Аваль серед емітентів з переважно українським бізнесом, маючи при цьому принципово більший free-float, ніж у банку, (і через це близьку капіталізацію до капіталізації банку, інакше – вона була б меншою). Акції компанії торгуються на Варшавській біржі. Однак, через відносно невелику капіталізацію вони все ж торгуються не дуже активно.

Обсяги торгів індексними акціями УБ на ринку заявок Української біржі підросли і більше, ніж в два рази перевищили свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два. Крім індексних, на ринку заявок Української біржі торгували ще акціями дев’яти емітентів (крім фондів). З них - чотири – це акції підприємств групи СКМ (ХК «Метіневст» та ХК «ДТЕК Енерго»). Угоди з цими паперами пройшли вчора зі значними обсягами та значним негативним результатом на фоні низьких, чи-то дуже низьких об’явлених цін примусового викупу акцій п’яти підприємств холдингу «Метінвест». Цей вчорашній розпродаж також включав акції «Миколаївобленерго», по яким, видно, частина міноритаріїв цієї компанії спроектувало на себе ситуацію з примусовим викупом акцій «Метінвесту» по низьким цінам.

На ринку заявок Української біржі торгів пройшли торги ОВДП чотирьох випусків з доволі таки поміркованими обсягами торгів. Три папери були з погашенням до осені 2018 року. Ця інформація по угодам зі строками погашення цікава в плані сприйняття ризиків інвесторами в ОВДП.

Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та акцій Миронівського хлібопродукту та ще, можливо, Крюківського вагонзаводу.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 також просів на 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM майже не змінився (-0,02%).

Закінчилось довгоочікуване дводенне засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США. Комітет підняв, які і очікувалось базову ставку в США на 0,25%, підняв свої очікування по підвищенню базової відсоткової ставки ФРС на 2019 та 2020 роки – 2,9% замість 2,7% та 3,4% замість 3,1% на кінець відповідного року порівняно з прогнозом грудня 2017, залишивши незмінними очікування на 2018 (три підйоми ставки по 0,25%), Рис. 5. ФРС також задав дещо більш агресивний тон у свої формулюваннях. Також ФРС підняв очікування стосовно росту ВВП в США на найближчий період. Варто зазначити, що в кілька останніх років ФРС піднімав базову ставку набагато повільніше, ніж очікував через низьку інфляцію та низькі темпи росту економіки США. Деякі аналітики очікують, що ситуація повториться в 2019 та 2020 по причині більш слабкого економічного росту в США, ніж прогнозує зараз ФРС.

В принципі учасники ринків акцій очікували і більш жорстоких прогнозів. М’якші реалії дещо зменшили дохідність боргових паперів США та дещо опустили курс долара США. Однак, реакція цін акцій все ж була слабко негативною.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові та європейські фондові індекси несильно знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси просядуть. Зранку індекс MSCI EM, як і вчора практично не змінюється, втрачаючи менше 0,1%.

Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій слабко негативний. Видається, як і вчора на початку дня, імовірним, що сьогодні торги акціями на Українській біржі пройдуть в спокійному режимі. Повторимось, є слабкий загальний тренд місцевого ринку (в межах індексних акцій) на ріст. Уявляється, що позитивний тренд буде все ще підтриманий сьогодні, хай слабшим, та все ж ростом ціни акцій «Мотор Січі». Тепер трейдерам на місцевому ринку акцій слід очікувати лише результатів «Укрнафти» та оголошення стосовно запропонованих дивідендів по акціям Райффайзен банк Аваль.

Рис. 1

Рис. 2

Рис. 3

Таблиця 1. Порівняння поточних ринкових коефіцієнтів «Мотор Січі» та «Турбоатому» по фінансовим результатам 2017 року (в USD)


Мотор Січ

Турбоатом

відношення

     EV/S

0,68

1,90


     P/S

0,81

2,18


     EV/EBITDA

1,8

4,9

2,8

     P/EBITDA

2,1

5,7

2,7

     P/E

3,4

7,1

2,1

     P/B

0,53

0,96

1,8

     EV/IC

0,49

0,98


     D/P* (дивідендна дохідність)

0,6%

11,8%


   * в припущеннях 30 грн. на 1 акцію «Мотор Січі», як і попередні роки, та 75% чистого прибутку на дивіденди «Турбоатому», згідно з рішенням кабінету Міністрів України

Рис. 4

Рис. 5




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 22 марта 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду