Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 19:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 26 апреля 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1791,93-1,08%

Вчора індекс Української біржі практично не змінився, втративши зовсім незначні 0,04%. Три з п’яти акцій, які торгувались (не забуваємо торгів акціями «Мотор Січі» зараз немає) зросли в ціні, два папери в ціні знизилось. Знову, як і днем раніше, на українському місцевому ринку акцій було певна симетрія.

 Вчора знову непогано підросли «індексні» акції «Цетренерго» (+1,5%) та «Укрнафти» (+1,3%). Найбільше знизилась ціна «індексних» акцій Райффайзен банк Аваль (-0,7%). Зміни цін акцій «Донбасенерго» та «Турбоатому» були зовсім незначними - менше 0,05%. Нагадаємо, загальні збори акціонерів Райффайзен банк Аваль відбудуться цієї п’ятниці 27.04.2018.

 Згідно з повідомленнями інформагентств загальні збори акціонерів «Мотор Січі» вчора, 25 квітня 2018 року, намічені на 14:00 не відбулися через те, що Національний депозитарій України не видав компанії реєстр власників підприємства. Таке повідомлення зробив Голова наглядової ради емітента Анатолій Малиш. Можливо, для деяких учасників ринку акцій України – це вчора була вчора головна новина. Нагадаємо, що Служба Безпеки України увечері 23.04.2018 оприлюднила прес-реліз, в якому пояснила свою позицію стосовно прав власності на акції «Мотор Січі». Частина цього прес-релізу була цитована в минулому огляді ринків. Повний його текст можна знайти за посиланням: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/2/view/4678#.VrZkAuWb.dpbs. Подивимось, як будуть розгортатись події коло цього емітента далі.

 «Турбоатом» направить на виплату дивідендів за 2017 рік 532,8 мільйони гривень або 75% з 710,42 мільйонів гривень чистого прибутку, отриманих в 2017 році. Таке рішення затвердили загальні збори акціонерів компанії, які відбулись позавчора 24 квітня 2018 року.

 Також «Донбасенерго» направить на виплату дивідендів за 2017 рік 75% чистого прибутку (75% від 57,3 мільйона гривень), як і було передбачено Постановою Кабінету Міністрів України. Таке рішення було прийнято на загальних зборах акціонерів компанії, які відбулись теж позавчора 24 квітня 2018 року.

 Це вже третє після «Центренерго» подібне рішення загальних зборів акціонерів «індексних компаній» Української біржі. Нагадаємо, що рішення зборів «Центренерго» про направлення 75%, без сумніву колосального прибутку цієї компанії за 2017 рік, 1,89 млрд. гривень або 1,418 млрд. гривень дивідендів (3,84 гривні на акцію) були прийнято зборами акціонерів  «Центренерго» наприкінці минулого місяця, 30 березня 2018.

 Обсяг торгів індексними акціями на ринку заявок Української біржі був зовсім невеликим, суттєво нижчим за свої середньоденні значення за останні півроку, рік та два.

 На ринку заявок УБ пройшли торги акціями шести «не індексних» емітентів. Суттєвими, як для останніх років, були обсяги торгів були акціями Авдіївського коксохімічного заводу (з невеликими зниженням їх ціни – на 0,9%), помітними -Миронівського хлібопродукту. Загальні збори акціонерів Авдіївського коксохіму відбудуться, як і збори Райффайзен банк Аваль, 27.04.2018.

 Обсяги торгів ОВДП на ринку заявок Української біржі були середніми, як для останнього часу. Торгували шістьма випусками державних цінних паперів України, переважно з невеликим обсягом. Найбільші обсяги прийшлись на ОЗДП (облігації зовнішніх державних позик), природно деноміновані в доларах США з погашенням 01.09.2019. Це, скажімо так, дещо екзотичний для Української біржі фінансовий інструмент Міністерства фінансів України.

 Національний банк України збирається купувати до 10 мільйонів доларів США в кожний торговий день в другому кварталі на міжбанківському валютному ринку 2018 року для поповнення міжнародних резервів України, повідомляють інформагенції. Цей підхід є, згідно з заявою НБУ, є кроком до прозорості його операцій і передбачений оновленою стратегією банку валютних інтервенцій НБУ на період 2016-2020. При цьому, в окремі дні НБУ може купувати більше валюти. Однак, такий крок не буде ставити задачу поповнення резервів, а буде здійснюватись для виконання інших задач, як-то, наприклад, згладжування коливань валютного курсу, повідомляють агенції.

 Світові ринки акцій. Про них згадується в цьому огляді тому, що вони мали і, як правило, мають значний вплив на місцевий український ринок акцій, принаймні на ціни індексних паперів Української біржі та пайових паперів Миронівського хлібопродукту, і ще, можливо, Крюківського вагонзаводу. Опосередковано, зараз непрямо, їх динаміка впливає ціни акцій на перерахованих вище емітентів.

 Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2%, перервавши кілька своїх минулих негативних торгових сесій, які було затягнулись. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 0,8%, «не заставши» позитивного кінця американської торгової сесії, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM втратив ще 1,2%.

 Дохідність 10-и річних державних паперів США майже твердо закріпилась вище позначки 3,0%, досягши значення 3,03%. Власне, це і було причиною зниження на фондовому США на початку вчорашніх торгів, і на інших світових фондових ринках.

 Такий хід подій мав помітний вплив і на валютний ринок, а саме на укріплення долара США. Таке майже завжди буває, коли схильність до ризику зменшується. Причиною цього є часто продаж американськими інвесторами іноземних активів, і їх перехід до активів «домашніх». В часи ризику (хай зараз і зовсім невеликого) інвестори, як правило, воліють тримати кошти поближче до себе. Така вже природа людей.

 Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси торгуються змішано; на європейські – різнонаправлено, мало змінюючись. Зранку згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті європейські фондові індекси будуть торгуватись більше позитивно з невеликими змінами. Зранку індекс MSCI EM знижується ще на 0,1-0,2%.

 Сьогодні зовнішній фон для місцевого ринку акцій – нейтральний-позитивний. Вчора індекс Української біржі практично не змінився, а позавчора слабко знизився. Здається, всього цього разом зі поточною схильністю місцевих українських трейдерів до росту на УБ, має бути досить для зростання індексу Української біржі цього дня. Але, побачимо.



 ·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 26 апреля 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду