Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 16 августа 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1623,4-0,28%

Вчора індекс Української біржі зріс на 0,1% після зниження на 0,1% днем раніше. Взагалі в останні три дні індикатор УБ мало змінюється. Індекс ПФТС цієї середи додав 0,2%. За результатами торгів останніх чотирьох торгових днів цей фондовий індикатор теж змінюється в дуже невеликому діапазоні, що не перевищує +-0,2%. Не дивно, що обидва індекси ведуть себе подібно, адже їх «активна основа», їх «ядро», однакове. Що стосується останніх торгових днів, то складається враження, що трейдери не знають зараз куди рухатись в сенсі цін місцевих акцій і навіщо це робити. Зміна цін «індексних» паперів за результатами вчорашніх торгів акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

 До речі сьогодні минає другий місяць з дня припинення торгів на Українській біржі. Підбиваючи якийсь підсумок можна сказати, що нічого страшного не відбулось, як і хорошого також. Біржа ПФТС в більшій мірі взяла на себе функцію Української біржі. Однак обсяг торгів в порівняні з УБ є меншим, стало менше дрібних учасників торгів, поки немає Інтернет торгівлі, та й відсутність безкоштовного та зручного відображення торгів в режимі реального часу до певної міри також шкодить. Однак, звичайно це ніщо, в порівнянні зі, скажімо так м’яко, досить слабеньким загальним станом місцевого ринку акцій, який в ніякому разі не відображає реальний розмір економіки країни.

 Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акції які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 15.08.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

гривень

зміна

гривень

зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,306

-1,4%

0,3051

-0,7%

Центренерго

14,77

0,5%

14,7976

0,2%

Донбасенерго

24,9

0,0%

-

-

Укрнафта

115,0

1,3%

-

-

Вчора обсяг торгів по безадресним заявкам з «індексними» акціями Української біржі та біржі ПФТС дещо зменшився в порівнянні з обсягом торгів попереднього дня і склав в  грошовому вираженні 378 тисяч гривень (днем раніше 408 тисяч гривень).

На біржі ПФТС вчора також пройшла одна значна за обсягом (в термінах останніх років) в сегменті безадресних заявок з акціями «Крименерго», а також адресна угода з акціями шахтоуправління «Покровське» , яке скоро, дуже імовірно, в другий раз змінить назву, а також дві угоди РЕПО з акціями Миронівського хлібопродукту, теж на значну суму.

Світові фондові ринки вчора помітно коригувались вниз.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 0,8% після росту на 0,6% днем раніше і невеликого зниження попередніх чотирьох торгових днів. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора знизився на суттєві 1,4%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM опустився на значні 1,8%. В останній раз менше значення індексу MSCI EM по завершенню торгового дня бачили лише 13 місяців назад 11.07.2017.

Курс турецької ліри ще більше відновився після того, як Катар пообіцяв надати країні позичку у 15 мільярдів доларів США. Хоча курс ліри так і не відновися поки до рівня початку серпня. Про допомогу Туреччині може прийти й Німеччина. Це питання обговорювалось на найвищому рівні в телефонній розмові між лідерами обох країн. Провідний аналітик JP Morgan, однак, про Туреччину сказали наступне: «Макро-команда JP Morgan вважає, що політика у відповідь повинна складатися з наступних компонентів: підвищення відсоткових ставок [між 5 та 10 відсотками], фіскальне зобов'язання щодо підтримки та рекапіталізації банків та вирішення питання проблемних позик, точкова податкова підтримка найбільш проблемних секторів економіки і загальна політична економічна схема, яка визнає необхідність скорочення боргу та визнає рецесію в якості природного побічного наслідку цього процесу». Ця тема дуже близька для України. Більшу частину питань наша країна в цьому напрямку вже вирішила. Та питання проблемної заборгованості банків лишається, як і деякі інші питання.

Увечері і вночі скоригувався уверх і курс євро, і знизився індекс долара США. Зараз, судячи по графікам, трейдери банків і інші учасники ринку валют пробують, ще більше підняти курс євро і понизити індекс долара. Новини позитивні для України.

На позитивні досягнення на ринку валют, пишуть оглядачі, можливо, крім стабілізації турецької ліри, також впливає візит китайської делегації низького рівня (на рівні заступника міністра торгівлі країни) в США в кінці серпня для переговорів стосовно торгівельних відносин обох країн. В цьому контексті варто згадати, що іншим чинником, який останнім часом негативно впливає на фондові ринки країн, які розвиваються, ринок валют, є торгівельні санкції США, які поступово запроваджуються і новий раунд яких очікується в кінці серпня. Хоча, знов же таки, китайська делегація не має великих повноважень, а, головне, як пишуть, торгівельні санкції США все ж зараз не сама велика економічна проблема Китаю. (Останнє вже є певною потенційною проблемою для економіки України)

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів європейські фондові індекси підростуть. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 0,2%.

Таким чином, зовнішній фон для місцевого українського ринку акцій сьогодні позитивний. Однак враховуючи слабку динаміку місцевого ринку акцій в останні дні, найбільш імовірним сценарієм торгів на сьогодні видається слабка зміна цін місцевих акцій.




·  сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 16 августа 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду