Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 1 ноября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1743,54+0,16%

Вчора індекс Української біржі додав ще 0,2%, перевершивши свій попередній локальний максимум 17 жовтня, і продовживши свій тренд нешвидкого, але стабільного росту останніх днів. До вчора вищого значення індикатору УБ не було пізніше 23 травня 2018.

Індекс ПФТС цієї середи зріс на значні 1,8%. Непоганий здобуток.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів акціями цього вівторка на фондовій біржі ПФТС і самі ціни акцій за результатами вчорашніх торгів наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 31.10.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

зміна

Центренерго

17,44

-0,6%

17,4556

-0,5%

Райффайзен Банк Аваль

0,3369

0,4%

0,3359

0,4%

Укрнафта

115,5

0,5%

115,0451

0,1%

Донбасенерго

29,7

10,0%

27,7424

2,7%

Вчора після виходу квартальної звітності емітентів та її, можливо ще неповного, усвідомлення учасниками місцевого ринку акцій, на фоні суттєвого росту світових фондових індексів, значно зріс і обсяг торгів «індексними паперами» українських бірж на фондовій біржі ПФТС. Цей обсяг по безадресним заявкам вчора склав в грошовому вираженні 1 мільйон 311 тисяч гривень. Це рівень суттєво вищий за середньоденній обсяг торгів «індексними» паперами бірж по безадресним заявкам за останні пару місяців.

Однак, крім цього вчора на біржі ПФТС було зафіксовано одну дуже велику  за обсягом (звичайно в термінах місцевого ринку акцій на сьогодні) адресну угоду з акціями «Райффайзен Банк Аваль» на загальну суму 4,55 мільйони гривень. Угода пройшла по ціні 0,35 гривень за папір, що на 4% «вище поточного ринку», тобто вчорашніх угод по безадресним заявкам.

Крім цього вчора на ПФТС також були зафіксовані дві невеликі за обсягом угоди по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку» і одного інвестиційного фонду.

Новини емітентів.

Енергогенеруюча компанія "Донбасенерго" оголосила тендер на реконструкцію енергоблоку № 6 з очікуваною вартістю 21,244 млрд. гривень. Такі дані наведені в системі державних закупівель ProZorro.

Предметом закупівлі в тендері є реконструкція енергоблоку № 6 Слов'янської теплоелектростанції м. Миколаївка, Донецька область, з поділом його на енергоблоки № 6Б і № 6а потужністю 330 мВт кожен.

Кінцевий термін подання тендерних пропозицій - 30 листопада, термін поставки - 2 вересня 2024 року.

Відповідно до тендерної документації роботи будуть поділені на дві черги: перша черга будівництва - енергоблок № 6 Б, друга черга будівництва - енергоблок № 6а. Проект, як і передбачалось більш раннім проектом, побудований на складній, але ефективній технології спалювання вугілля котлоагрегатами із циркулюючим киплячим шаром і надкритичними параметрами пари.

Замовлення включає все – від проекту до його остаточної реалізації.

Раніше депутат Верховної Ради Максим Єфімов (фракція «Блок Петра Порошенка») заявив, що розраховує на будівництво енергоблоку № 6 на Слов'янській ТЕС після завершення купівлі ним контрольного пакету акцій компанії «Донбасенерго». (25% компанії  належать державі; конкурс з їх продажу минулого року не відбувся через вискоку стартову ціну акцій і відсутність попиту).

Певні роботи з реконструкції блоку № 6 вже проводились під спалювання вугілля марки «АШ». Зараз, ймовірно, мова йде про вугілля газової групи. Кошти на реконструкцію енергоблоку № 6 Слов'янської ТЕС вже в немалій зараз для компанії сумі були витрачені. Роботи про проекту були призупинені на початковій стадії і згідно з постановою НКРЕКП, позикові кошти, отримані під проект мали бути повернуті компанією «Донбасенерго» державному Ощадбанку. Компанія «Донбасенерго», однак, хотіла продовжити проект.

Проект, в разі його реалізації, радикальним чином змінить ситуацію на Слов’янській ТЕС в позитивну сторону. Станція працює поки одним блоком № 7, що в погано з позицій диспетчеризації електроенергії, надійності постачання електроенергії, та іншого.

Вартість «Донбасенерго»  у випадку реалізації проекту значно виросте. Однак, поки не зрозуміле джерело фінансування цієї крупної інвестиційної програми «Донбасенерго». Раніше фінансування проекту реконструкції блоку № 6 Слов’янської ТЕС здійснювалось за рахунок кредиту Ощадбанку, обслуговування і повернення якого забезпечувалось переважно інвестиційною надбавкою до тарифу компанії. Як буде цього разу, поки неясно.

Новини економіки.

Україна піднялась за рік на п’ять сходинок в міжнародному рейтингу  Doing Business, зайнявши 71 місце серед 190 країн. Рейтинг характеризує легкість створення та ведення бізнесу країні. Він наряду з кількома іншими характеристиками, як-то макроекономічна ситуація в країні та фінансова стабільність країни, якість та вартість робочої сили, вартість електроенергії та інших базових складових собівартості продукції, ефективність судової системи та рівень корупції, обсяг внутрішнього ринку, є тими факторами, на що орієнтуються іноземні інвестори. Так що, просування уверх в рейтингу Doing Business – це дуже важливо. Адже саме основного капіталу, технологій, участі у світових ланцюжках виробництва продукції і створення таким чином доданої вартості – це те, чого вкрай не вистачає нашій країні. Це ключовий чинник для прискорення її економічного поступу і зростання добробуту населення. А для цього вкрай необхідний прихід в Україну кваліфікованих іноземних інвесторів.

Світові фондові ринки.

Вони вчора дуже суттєво зростали. Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500, знову непогано підріс, додавши 1,1% після свого росту попереднього дня на 1,6%. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи приплюсував суттєвих 1,7%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, зріс на значні 2,1% відірвавшись від свого півторарічного мінімуму.

В США і в світі вчора найбільш впливові трейдери та інші учасники ринків акцій знову грали чітко на підвищення, знову стараючись максимально компенсувати втрати попередніх торгових днів і втрати жовтня в цілому.

В попередні рази в жовтні це вдавалось їм зробити лише на  кілька торгових днів.  Коли йде розпродаж акцій, кількість учасників, які бажають продати папери, як і обсяг паперів, який вони бажають продати, поступово зменшуються. Крім того, нижчі цінові рівні на ринку, заставляють багатьох інвесторів та інших учасників ринку задуматись, а чи варто саме зараз продавати папери, чи слід почекати вищих цінових рівнів. Виникає питання, а може зниження на фондовому припиниться взагалі. Таким чином у крупних учасників ринку з’являється можливість грати на підвищення. Якщо все ж після певного відскоку наверх, бажання продати у багатьох не зникає, то зниження відновлюється. Проте, завжди є рівень, на якому, як кажуть, «останній інвестор, який хотів продати папери, їх продав», і тоді ринок акцій стабілізується і починається його зростання.

Чи досягнутий зараз такий рівень, сказати поки важко. Можливо й так. Однак, характер зниження фондових індексів США – глибокий, – на думку експертів, вказує на те, що зниження жовтня не є наслідком якогось тимчасового чинника, а викликане більш глибинними і системними факторами. При такому зниженні, як правило, не наступає наступного різкого та швидкого підйому наверх. З іншої сторони різкий характер зниження на фондовому ринку США вказує, на їх думку, скоріше на те, що це не «ведмежий ринок», а тимчасова просадка, за якою з чималою ймовірністю наступить суттєвий підйом.

Ще один цікавий факт з вчорашніх торгів на фінансових ринках. Індекс долара США (відображає його курс проти корзини інших твердих валют) досяг максимуму за період більше, ніж рік – 97,09. Це рівень, якого не бачили з середини червня 2017 року. Пара євро долар вчора опускалась нижче відмітки 1,132. Одна з причин дорого долара США – це розпродаж на ринках акцій в Європі та на ринках акцій, країн, які розвиваються.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси то слабко знижуються, то слабко зростають, то знову слабко знижуються. Ф’ючерси на європейські фондові індекси – слабко знижуються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів німецький фондовий індекс DAX дещо «просяде». Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає ще на 0,7%.

На цьому маловиразному зовнішньому фоні можна очікувати сьогодні невеликих змін цін місцевих акцій. Яскравих внутрішніх новин, які б рухали крихітний місцевий український ринок акцій в якусь сторону, на сьогодні немає. Звітність місцевих емітентів за третій квартал 2018 вже відома. Великий прибуток «Укрнафти», як видно з Таблиці 1, вчора не сильно вплинув на ціну акцій компанії. Можливо, це через великий податковий борг «Укрнафти», а можливо це по інерції. Навряд чи ситуація радикально зміниться саме сьогодні.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 1 ноября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду