Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:24
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 29 ноября 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1738,250%

Вчора індекс ПФТС додав 0,3% після зниження цього вівторка на 0,5%. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 28.11.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

Зміна

Центренерго

17,1

4,0%

16,9681

3,3%

Райффайзен Банк Аваль

0,3478

-0,5%

0,3481

-0,8%

Донбасенерго

32,25

-0,1%

32,25

-0,1%

Як видно з таблиці, вчора відбувся значний ріст ціни акцій «Центренерго» на фоні інформації про підтвердження дати аукціону з продажу державного пакету цієї компанії 13 грудня поточного року та появи ще одного його учасника (дивись нижче).

Можливо саме через це, вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС значно підріс в порівнянні з двома попередніми торговими дня і склав в грошовому вираженні 850 тисяч гривень. Це дещо більше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні три-чотири місяці. Переважний вклад в цей обсяг внесли саме торги акціями «Центренерго».

Вчора на ПФТС була зафіксована велика за обсягом угода по безадресним заявкам (в термінах останніх років) з акціями «Укрнафти» на суму рівно 1,2 мільйони гривень по ціні 120 гривень за акцію. Також була зафіксована адресна угода з акціями «Центренерго», але з відносно невеликим, як для цієї компанії обсягом. Ціна акцій «Центренерго» по цій угоді склала 17,1 гривень – незначно вище «ринку».

Цієї середи на фондовій біржі ПФТС також були угоди по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту, банків «Південний» та «Індустріалбанку» і невелика за обсягом угода з акціями одного інвестиційного фонду.

Новини українських емітентів.

1. Новина, яка стосуються «Центренерго». Термін конкурсу з продажу контрольного пакету акцій компанії не змінився. Це – 13 грудня 2018 року.

Потім протягом 10 днів має бути підписаний договір про купівлю пакету акцій, датою до 22 грудня. Далі протягом 30 днів має бути здійснена оплата акцій. Наступним кроком має бути надання ФДМУ протягом 10 днів копії дозволу Антимонопольного комітету України (якщо він не був наданий раніше) і вже потім відбутись передача акцій покупцю.

2. Приватне акціонерне товариство «Укрнафтобуріння» має намір брати участь в аукціоні з продажу державного пакета акцій державної енергогенеруючої компанії «Центренерго» у розмірі 78,289%. Про це сказано в порядку денному позачергових зборів акціонерів компанії, яке відбудеться 12 грудня 2018 року. В порядку денному присутні питання надання повноважень керівникам компанії «Укрнафтобуріння»  на час проведення аукціону з продажу пакету акцій «Центренерго» стосовно їх участі в конкурсі.

ПрАТ «Укрнафтобуріння» підконтрольна Ігорю Коломойському та Віталію Хомутиннику.

«Укрнафтобуріння» буде вже щонайменше шостим (по інші інформації третім) учасником аукціону.

3.  «Укрнафта» збільшила в жовтні 2018 року видобуток нафти і конденсату на 19,1% до 123,8 тис. тонн, в січні-жовтні - на 5,0% до 1 201,3 тис. тонн.

Новина позитивна для ціни акцій «Укрнафти». Однак, при цьому слід враховувати низьку базу порівняння, а також інші фактори: ціну на нафту, її поточний рівень і майбутню динаміку, ставки рентних платежів для компанії.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 різко «підскочив», додавши відразу 2,3%. Ріст відбувся від значень недалеких до недавно оновленого локального мінімуму індикатору S&P 500. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 минулого дня практично не змінився, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на помітних 1,2% після росту попереднього дня на 0,4%.

Значний чи вирішальний на думку багатьох імпульс вчорашньому значному зростанню на фондовому ринку США придали слова глави ФРС Джерома Павелла. Керівник центробанку США висловився в тому ключі, що зараз базова відсоткова ставка в США після серії її підвищень близька до нижньої границі нейтрального діапазону, тобто відрізку базової ставки, яка не сприяє ні зростанню, ні сповільненню економічного росту в країні. Другою фразою, на яку звернули увагу оглядачі та учасники ринку, було висловлювання  керівника ФРС, що потрібен певний час, щоб придивитись, як буде реагувати економіка США на більш високі відсоткові ставки. У своєму виступі місяць назад Джером Павелл притримувався досить жорсткої позиції по ставкам називаючи три підвищення базової ставки ФРС в 2019 року в якості базового сценарію і, ще навіть два тижні назад він публічно згадував про більш жорстку монетарну політику.

Кількома днями раніше президент США висловив чергове велике невдоволення політикою ФРС і своєю власною номінацією на пост керівника цього органу управління. Невідомо, чи саме ця обставина спонукала керівника ФРС дещо пом'якшити свою позицію, чи це об’єктивні чинники, а саме прогнози значного сповільнення темпів росту американської економіки в другому півріччі 2019.

Наразі провідні банки США після очікуваного грудневого підвищення базової ставки ФРС, значно розходяться в думках стосовно монетарної політики в США наступного року. Одні вважають, що ФРС піде на чотири підвищення базової ставки, в той час як інші очікують лише два підвищення.

Відсоткові ставки в США, які практично слідують базовій ставці ФРС, мають значне значення для вартості запозичень України на зовнішніх ринках. Менші ставки – нам краще, більші - гірше. В той же час чинник сповільнення американської економіки негативний для України, і в значимій мірі.

Що ж стосується вчорашнього росту на фондовому ринку США, то на жаль він поки що дуже нагадує два останні «стрибки» уверх фондових індексів цієї країни: 31.10.2018 та 07.11.2018, які в результаті потім закінчились черговим помітним зниженням фондових індикаторів США. Що ж буде далі - побачимо.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси після сильного вчорашнього росту знижуються, а на європейські фондові індекси – суттєво підростають. Таким чином ліквідується різниця у вчорашній зміні фондових індикаторів в двох цих регіонах. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX, дуже імовірно, підросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM зростає на 0,6%.

Що стосується місцевого українського ринку акцій, то тут, як по факту було вчора, можна очікувати сьогодні різної динаміки цін місцевих акцій. На фоні приватизації «Центренерго», можливий подальший помітний ріст ціни акцій цієї компанії, в той час, як ціни інших «індексних» паперів місцевих фондових бірж можуть мати інші зміни. Учасники місцевого ринку акцій можуть «перевкладатись» в акції «Центренерго» за рахунок інших своїх інвестицій, що може (а може й ні) спричинити негативний тиск на ціни окремих інших місцевих акцій.  


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 29 ноября 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду