Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 10 декабря 2018

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1793,690%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на скромну 0,1%, продовживши свій «тренд», якщо так можна виразитись, слабких коливань. Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами торгів того дня «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулої п’ятниці наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 07.12.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

гривень

Зміна

Центренерго

17,22

-0,5%

17,1909

-0,6%

Райффайзен Банк Аваль

0,355

1,7%

0,3526

0,9%

Донбасенерго

31,55

0,6%

31,55

0,6%

Турбоатом

13,45

-0,4%

-

-

Минулої п’ятниці обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС склав в грошовому вираженні 603 тисячі гривень. Це дещо менше за середньоденний обсяг торгів «індексними» паперами українських бірж по безадресним заявкам на фондовій біржі ПФТС за останні три-чотири місяці. Однак, тут варто зазначити, що середньоденні обсяги торгів «індексними» паперами по безадресним заявкам зменшились в останні місяць-півтора. Тож, використовуючи більш «нову» вузьку базу порівнянь, можна стверджувати, що минулої п’ятниці в цьому сегменті обсяги були близькими до середньостатистичного рівня.

Минулої п’ятниці на фондовій біржі ПФТС пройшли угоди по безадресним заявкам з акціями «Кривбасвибухпрому» та банку «Південний».

Також в  останні робочий день минулого тижня на ПФТС була зафіксована велика за обсягом адресна угода з акціями «Фармака» на суму 1,44 мільйони гривень, а також невеликі за обсягами адресні угоди з акціями «Центренерго», «Райффайзен Банк Аваль» та «Турбоатому».

Всього того дня на ПФТС наторгували акціями на суму 2,517 мільйони гривень.

На 18 грудня призначено засідання ради директорів МВФ з питання співробітництва з Україною в рамках фінансової допомоги stand-by (SBA) розміром 3,9 мільярди доларів США. Раніше заявлялось про те, що Україна до 10 грудня має виконати всі попередні умови для того, щоб це засідання відбулось.

Інтригою цього тижня залишається проведення чи не проведення аукціону з продажу державного пакету акцій «Цетренерго». «Баланс Груп» продовжує здійснювати дії, які б завадили проведенню аукціону, в тому числі подала на компанію позов в суд. Позов стосується боргів.

Світові фондові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 2,3%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,9% після свого «провалу» на значні 3,3% днем раніше і досягнення свого нового дворічного мінімуму. Композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, в останній робочий день минулого тижня додав 0,25%.

Більшість учасників ринків акцій, які працюють поза межами США, не застали зниження цін акцій в Америці, що і вплинуло минулої п’ятниці на значне денне розходження в динаміці фондових індикаторів в світі.

Американський індекс S&P 500 фактично досяг попереднього локального мінімуму, від 23 листопада поточного року (різниця складає 0,02%). Технічна картина в індикаторі: три гострі вершини при різких зростаннях, а потім різких зниженнях індексу S&P 500 вказують на те, що чимало інвесторів, інших учасників фондового ринку США хотіло б зараз зменшити свої позиції в акціях корпорацій країни і розпродати частину своїх активів цього класу. Це означає знервованість, і так помітну на фондовому ринку США, на що варто звернути увагу різним учасникам фінансового ринку України, і тим, хто займається дуже і дуже вузьким класом активів – місцевими акціями, і тих хто працює з набагато ширшим класом активів – українськими борговими інструментами, і регуляторам, з НБУ включно. (Останній звичайно це робить).

Двома новинами для світових фінансових ринків минулої п’ятниці стали: 1) вихід чергового місячного звіту по праці в США та 2) досягнення країнами ОПЕК+ домовленості про скорочення видобутку нафти в сумі по країна на 1,2 мільйонів барелів на добу Мета скорочення - підтримання балансу попиту та пропозиції на ринку і, відповідно, цін на нафту.

Минулої п’ятниці Міністерство праці США традиційно, як заведено, в першу п’ятницю місяця оприлюднило черговий місячний звіт по праці в США.

Кількість нових робочих місць в США в листопаді 2018 збільшилася на 155 тисяч, а офіційний рівень безробіття залишився на рівні минулого місяця, 3,7%, що є найнижчим рівнем з 1969 року. Економісти, очікували зростання кількості робочих місць в листопаді в США на 198 тисяч, і прогнозували офіційний рівень безробіття незмінним.

Однак, інший показник безробіття, який включає тих, хто вже розчарувався і не шукає роботу та тих, хто працює на умовах неповного робочого дня, (цей показники іноді називають реальним рівнем безробіття), зріс за листопад з 7,4% до 7,6%.


Середня погодинна заробітна плата, як і минулого місяця, зросла на 3,1% рік до року (листопад 2018 до листопада 2017). В порівнянні з жовтнем ріст склав 0,2%, що менше, ніж очікувалось експертами, – 0,3%.

Зараз зростання заробітної плати цікавить фахівців найбільше, оскільки саме її динаміка є у великій мірі передвісником інфляції. Відповідно, прискорене зростання погодинної заробітної плати означає більшу ймовірність більш жорсткої грошової політики ФРС в найближчі місяці. Монетарна політика ФРС завжди викликає підвищену і дуже значну увагу учасників фінансових ринків.

Ріст погодинної оплати праці 3,1% не є критичним, однак в порівняльній динаміці за попередні місяці вказує на можливість зростання інфляційного тиску в США, так само, які і дуже низький рівень офіційного безробіття.

З іншої сторони, ряд більш слабких показників на ринку праці в США дали ряду учасників фінансового ринку країни певні підстави очікувати менш жорсткої політики ФРС в 2019 році, ніж це очікувалось раніше, що позитивно вплинуло на торги акціями в США на самому початку торгової сесії минулої пятниці. Інші ж учасники стверджують, що звіт по арці був солідним, хоча й не вражаючим, і такі незначні відхилення в меншу сторону навряд чи є достатніми, щоб ФРС переглянув свою політику.

Наразі все ж очікується, що центробанк США, щоб уникнути перегріву економіки країни, зависокої інфляції і уникнути більш жорстких спішних монетарних заходів в цьому випадку і, відповідно, після цього більш «жорсткої посадки» економіки Америки все ж продовжить підвищувати базову ставку в США, хоча й з оглядкою.

Політика ФРС напряму впливає на здатність України залучати кошти на зовнішніх боргових ринках та на ціни акцій, облігацій в світі.

На фоні досягнення домовленості стосовно зменшення видобутку нафти її ціна на світових ринках минулої п’ятниці продовжила зростання від локального мінімуму.

Більші ціни на нафту негативно впливають на зовнішньоторговельний баланс України, інфляцію в нашій країни, спричиняють певний тиск на гривню. Однак, вони, природно, позитивні з точки зору ціни акцій «Укрнафти».

Сьогодні зранку ф'ючерси на американські фондові індекси помітно знижуються, втрачаючи порядку 0,4-0,5%, на європейські – втрачають у відсотках трохи більше. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX, відразу після офіційного початку торгів втратить близько 1%. Зранку фондовий індекс MSCI EM знижується на 1,2%.

Значна ізольованість місцевого ринку акцій в силу його дуже слабкої ліквідності і вузькості, включаючи і дуже малу кількість його учасників грає зараз на руку. На підставі цілком об'єктивних факторів по окремим емітентам серед учасників локального українського ринку акцій виробився, багато в чому під впливом найбільших  учасників, певний консенсус стосовно цін окремих місцевих пайових паперів в поточних умовах. («Правильні» це ціни чи, може, вони мали би бути дещо іншими – вже інше питання.) Цей консенсус, разом з низькою поточною оцінкою місцевих акцій рятує український фондовий ринок від різких цінових рухів. По суті цінових рух акціях відбувається коло цих консенсусних цін. Тому, здається, не варто очікувати значних змін акцій, які торгуються на ПФТС сьогодні.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 10 декабря 2018
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду