Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 24 января 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1710,650%

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,35%.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів «індексними» акціями на фондовій біржі ПФТС і самі ціни цих акцій за результатами торгової сесії минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 23.01.2018

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

зміна

Гривень

Зміна

Центренерго

14,35

-0,3%

14,4000

-0,3%

Райффайзен Банк Аваль

0,3463

-0,5%

0,3468

0,0%

Донбасенерго

33,02

-0,1%

33,02

-0,1%

Турбоатом

11,8

-1,7%

-

-

Вчора обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам в грошовому вираженні склав 563 тисячі гривень. Це дещо вище за середньоденний обсяг торгів на ПФТС в цьому сегменті ринку за останній місяць (531 тисяча гривень), але нижче, за середньоденний обсяг торгів на ПФТС «індексними» акціями по безадресним заявкам за останні кілька місяців (578 тисяч гривень за останні три місяці).

Крім цього, минулого дня на ПФТС пройшла також угода по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту та зовсім крихітна за обсягом угода з акціями «АК Богдан Моторс».

Значимі для динаміки цін місцевих фінансових інструментів українські фінансові новини за вчора та станом на сьогоднішніх ранок відсутні.

Тим не менш, варто згадати, що Міністерство фінансів України, опублікувало свою стратегію по борговим інструментам на 2019 рік. В ній вказано на те, що Мінфін в поточному році буде робити акцент на середньострокових ОВДП.

Голова ЄББР та директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду вчора на двох зустрічах з президентом України Петром Порошенко в швейцарському Давосі, де проходить щорічний економічний форум висловили впевненість, що темп реформ в Україні в 2019 році буде збережено, а програма співробітництва  України з МВФ буде виконана. Це важливо в світлі подвійних виборів в нашій країні цього року, зміни влади, а також негативних заяв окремих політиків в Україні та сумнівів в готовності інших до співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями. Співробітництво з МВФ та підтримка нашої країни Фондом в період 2019-2020 років критично важливі для збереження фінансової стабільності в Україні.

Нагадуванням про це (не приведи такого) можуть слугувати події у Венесуелі, де зараз відбувають чергові масові протести і має місце конфлікт між президентом країни та Парламентом.

Світові ринки акцій вчора

Вчора світові ринки акцій вчора мали дуже слабку динаміку, широкий фондовий індекс США S&P 500 додав 0,2% після зниження на 1,4% днем раніше та свого росту минулої п’ятниці на 1,3% (понеділок в США був вихідним днем). Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 цієї середи просів на малозначні 0,05%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, практично не змінився підрісши на суто символічну 0,01%.

Вчора було цікаво спостерігати як фондові індекси Європи змінювались в другій половині дня з невеликим часовим лагом у відповідності до змін фондових індексів США. Таке буває практично кожного дня після початку торгів в Америці і до їх завершення в Європі. Однак, вчорашній день був примітним з точки зору переходу фондових індексів Європи з позитивної зони в негативну, і навпаки, зі «зміною кольору» індексів.

Учасники світових фондових ринків продовжують аналізувати квартальну звітність компаній за четвертий квартал 2018 року. В США вчора була опублікована квартальна звітність таких крупних та відомих корпорацій як IBM, United Technologies та Procter & Gamble. Ця звітність була кращою за занижені очікування аналітиків.

До сьогоднішнього дня фінансову звітність опублікували 14% корпорацій, акції яких входять до індексу S&P 500. З них 72,9% перевищили очікування аналітиків по прибуткам, проте лише 58,7% перевищили очікування по доходам. Сумарний ріст прибутків цих корпорацій рік до року в четвертому кварталі 2018 року склав 13,2%, ненабагато перевищивши очікування аналітиків. Це найбільш слабкі результати по відношенню до очікувань за останні квартали, так само, як і  величина зростання прибутків. В третьому кварталі 2018 року ріст прибутку умовної акції S&P 500 рік до року склав 15,5%.

Що стосується фондового ринку США, то окрім корпоративних прибутків, зміни відсоткових ставок в цій країні, прогнозів економічного росту та торговельних відносин з Китаєм, про які багато згадувалось в цих оглядах, є ще один чинник, який слід взяти до уваги.

В 2018 році ринку акцій США надавав підтримку ріст акцій компаній високотехнологічного сектору, драйвером якого виступав ціновий ріст акцій пайових паперів п’яти компаній групи FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix і Google - Alhabet). Ці акції сильно зросли в ціні за останні роки. Їх ринкові коефіцієнти зараз дуже високі, а в ряді випадків, як кажуть в таких випадках, просто «зашкалюють». Вартість цих компаній, крім Apple, в їх майбутніх високих прибутках та грошових потоках, які за фінансовими моделями значно, іноді принципово вищі за існуючи. Однак, ніхто не може достовірно сказати, наскільки ці моделі реалістичні. Особливо це стосується компанії Netflix, стосовно якої більшість схиляється до істотно більш обережного ставлення до майбутнього компанії, ніж зараз закладає в її оцінку «ринок». Суттєве зменшення ж рентабельності продажів компаній цієї групи, яка зараз значно вища за середню в США, навіть при значному рості доходів, нанесе удар по цінам цих акцій. А ймовірність цього доволі немала.

Високі і, видається, майже очевидно невиправдані в окремих випадках ціни цих паперів, є індикатором зависокої поточної оцінки фондового ринку США. Можливе зниження цін цих паперів ударить не тільки по акціям всього технологічного сектору, а й взагалі по всьому фондовому ринку США.

Ще одним дуже важливим чинником для ринку, який може спричинити його зниження є психологічний фактор. Психологія дуже важлива для ринку акцій в короткостроковому та середньостроковому періодах. А варто сказати, що зараз у інвесторів та інших учасників фондового ринку США настрій змінився на гірший.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські фондові індекси, як і вчора, мало змінюються; на європейські фондові індекси – так само мало змінюються. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індикаторів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів дуже незначно, якщо можна так сказати, просяде. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає невеликі 0,3%.

Що стосується місцевого ринку акцій, то, повторимо вчорашню тезу, йому, здається, бракує торгових ідей. Через це, а також невиразну цінову динаміку зовнішніх ринків акцій, видається, така ж невиразна слабка цінова динаміка на цьому ринку продовжиться і сьогодні.


сайт "КІНТО"

·  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 24 января 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду