Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 17:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 21 мая 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1727,19+0,96%

Вчора індекс ПФТС продовжив свою вже тривалу серію невиразних і малих рухів, підрісши на 0,04% (після зниження минулої п’ятниці на 0,06%).

Різниця полягала в тому, що кількість емітентів акцій, з якими вчора пройшли торги на ПФТС, зменшилась вперше за майже рік до одного. І це була «Укрнафта», а не «звичні» до ролі найбільш ліквідних пайових цінних паперів акції «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль.

Нічого особливого вчора не відбулось і на Українській біржі і індекс УБ не змінився. Місцевий ринок акцій продовжує вироджуватись.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж (а тепер ціна одного паперу і її зміна) за результатами вчорашніх торгів акціями на біржі ПФТС і сама ціна «індексної» акції «Укрнафти» після завершення торгів минулого дня наведена в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 20.05.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Укрнафта

162

1,3%

162

0,6%

За відсутності торгів акціями «Центренерго» та Райффайзен Банк Аваль обсяг торгів «індексними» акціями українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС в перший робочий день цього тижня був рекордно низьким за майже рік і склав в грошовому вираженні мінімальних 32 тисячі гривень. До вчорашнього дня мінімальне значення торгів в цьому сегменті ринку за останні місяці було 267 тисяч гривень, якщо виражати обсяг в грошах. Середньоденній обсяг торгів на ПФТС українських бірж по безадресним заявкам на біржі ПФТС за останній місяць складає 340 тисяч гривень; середній денний обсяг торгів за останні три місяці - 550 тисяч гривень.

Значимими новинами для фінансового ринку нашої країни є вчорашні об’явлення президента України Зеленського про розпуск Верховної Ради та оголошення прем’єр-міністром України про своє рішення подати у відставку з цієї середи. Сьогодні-завтра мають бути прийняті формальні рішення.

Згідно ст.15 закону «Про Кабінет міністрів», Верховна Рада розглядає питання про відставку прем'єра не пізніше, ніж на десятий день після надходження заяви про відставку, якщо воно надійшло під час чергової сесії Ради, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо воно надійшло в міжсесійний період. Прем'єр звільняється з посади з дня прийняття рішення про його відставку на пленарному засіданні Ради. У той же час, (ВАЖЛИВО) прийняття Радою рішення про відставку прем'єра тягне за собою відставку всього складу уряду.

Також згідно ст.115 Конституції, відставка прем'єр-міністра, як і прийняття Верховною Радою резолюції недовіри Кабінету міністрів, мають наслідком відставку всього складу Кабінету міністрів. У цьому випадку Верховна Рада здійснює формування нового складу Кабінету міністрів України. Відповідно до ст.90 Конституції, після відставки Кабміну парламент повинен сформувати новий склад уряду протягом 60 днів, інакше президент може достроково розпустити парламент.

З практичної точки зору старий уряд в цьому випадку певний час буде продовжувати виконувати свої функції, а міністри стануть по рангу виконуючими обов’язки міністрів.

Всі ці події створюють суттєві додаткові суттєві складнощі з отриманням траншу МВФ в червні-липні поточного року та є можливим джерелом певної нестабільності на борговому та валютному ринку України. Як буде насправді – побачимо. Банкіри завіряють, що проблем в короткостроковому періоді не буде, але надалі необхідно буде домовлятись з МВФ.

Новини емітентів.

Компанія Ferrexpo примусово в рамках процедури squeeze-out викупить у міноритаріїв акцій Полтавського ГЗК по ціні 34,24 за акцію. Це більш, ніж в три рази вище, ніж пропонувалось пару років тому при голосуванні акціонерів проти значних правочинів на зборах акціонерів цього ГЗК, однак, набагато менше, ніж реально коштує комбінат в розрахунку на акцію.

Світові ринки акцій.

Вчора світові ринки акцій помірковано знижувались, широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив ще 0,7%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 знизився на 1,1%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM  просів на 0,2%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси  підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів помітно зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на 0,2%.

Сьогодні зранку на світових ринках акцій ситуація виглядає краще, ніж вчора о цій порі.

Через певні політичні події в Україні, про які було згадано вище, відсутність торговий ідей у учасників місцевого українського фондового ринку та ліквідності на місцевому фондовому ринку можлива сьогоднішня позитивна динаміка світових фондових індексів може не вплинути на місцевий ринок акцій і він цього вівторка так і залишиться в ступорі. Хоча все ж надіємось на краще і очікуємо угод з акціями сьогодні на ПФТС.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 21 мая 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду