Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 15:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 15 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1594,410%

Минулої п’ятниці індекс ПФТС втратив 0,4%. В ціні знизились всі три «індексні» папери цієї біржі, з якими того дня пройшли угоди, Таблиця 1. Інших угод з акціями, крім ринкових угод з цими пайовими паперами, минулої п’ятниці на ПФТС не було. Загальний обсяг угод з акціями на ПФТС минулої п’ятниці склав 67,8 тисяч гривень.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 12.07.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

          0,30

-2,4%

-

-

Укрнафта

155

0,0%

155

-3,7%

Крюківський ВБЗ

14

-3,4%

-

-

Минулої п’ятниці індекс Української біржі знизився на 0,9%. Зниження відбулось за рахунок однієї акції «Центренерго» за відсутності ринкових угод з нею, лише за рахунок зниження котирувань цих паперів. Того дня на УБ, щоправда, були зафіксовані дві адресні угоди з акціями «Центренерго» по середній ціні близько 10,79 гривень за акцію. Але угоди були не ринкові і при розрахунку індексу їх до уваги не взяли. Обсяг цих угод склав 3500 акцій емітента, що в грошовому вираженні приблизно було 37,8 тисяч гривень. Також на УБ минулої п’ятниці були зафіксовані дві адресні угоди з акціями «Укрнафти». Середня ціна акцій цієї компанії по цим неринковим угодам склала близько 147,9 гривень. Загальний обсяг цих угод - 150 паперів або 22,19 тисяч гривень в грошовому вираженні. Більше угод з «індексними» акціями на УБ того дня не було.

Українські фінансові новини.

НАК «Нафтогаз України» минулої п’ятниці розмістив два транші єврооблігацій, деноміновані в євро і доларах США: на суму 600 млн євро на 5 років під 7,125% і  на суму 335 млн доларів США під 7,375% річних на 3 роки. Про це повідомив глава правління НАК Андрій Коболєв. Гроші компанія очікує отримати 19 липня.

«Нафтогаз» уточнив, що розміщення було здійснено на максимальну суму, узгоджену з Кабінетом міністрів, і по ставкам нижчим за максимальні узгоджені.

Попит на ці папери більш ніж в 2,5 рази перевищив пропозицію. «Єврооблігації компанії придбали більш, ніж 120 інвесторів з США, Великобританії, інших країн Європи, Азії та Південної Америки», - наголошується в повідомленні.

Організаторами угоди виступали Citi Bank і Deutsche Bank.

Нагадаємо, що «Нафтогаз» намагався розмістити свої облігації восени минулого року. Тоді компанія розраховувала зайняти в доларах. Орієнтир прибутковості випуску становив 10,9%, що доволі багато. Через це «Нафтогаз» вирішив відкласти розміщення, пославшись на несприятливу ринкову кон'юнктуру.

Таким чином компанія має в тому числі можливість частково погасити свої борги в тому числі перед українськими державними банками («Укрексімбанк», «Ощадбанк» та інші). Це, по-перше, підвищить їх надійність, а по-друге вивільнить валютні ресурси держбанків для позичок державі. Останнє дозволить легше пройти черговий піковий період виплат України по зовнішньому боргу у вересні поточного року, а також сприятиме зниженню дохідностей ОВДП і платежів держави по своїм боргам.

Також після розміщення у НАК «Нафтогаз» будуть достатні кошти на закупівлю газу для успішного проходження Україною осінньо-зимового опалювального сезону.

Успішному розміщенню облігацій «Нафтогазу» сприяла дуже хороша поточна кон'юнктура зовнішніх боргових ринків.

Інша новина. Депутати оскаржили в Конституційному суді процедуру squeeze-out.

До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) деяких положень закону «Про акціонерні товариства» в частині примусового відчуження акцій міноритаріїв на користь власника (або їх групи) домінуючого пакету акцій (понад 95%), так званої squeeze-out.

Яке буде рішення суду поки сказати важко.

Нагадаємо, що в цих оглядах минулого року не раз згадувалось про несправедливу оцінку акцій ряду компаній при примусовому викупі їх акцій. Це стосувалось, наприклад, оцінки акцій «Азовсталі» та металургійного комбінату ім. Ілліча, обидва - місто Маріуполь.

Новини емітентів.

ПАТ «Укрнафта» повідомляє про збільшення сплати податків до бюджетів усіх рівнів в першому півріччі 2019 року на 2,0% в порівнянні з тим же показником за аналогічний період минулого року.

Проте, повідомлення для міноритарних акціонерів більш цікаве двома іншими тезами.

«Укрнафта» в цьому повідомленні зазначає про відсутність фінального рішення уряду з питання погашення простроченого податкового боргу компанії, а також вказує на постійні проблеми з реалізацією видобутої нафти через систему державних аукціонів. Зокрема, за піврічний період з 10 оголошених відбулось лише чотири аукціони.

Ці проблемні питання вочевидь не сприяють зростанню ціни акцій компанії до належного і значно вищого від поточного рівня. До такого висновку може прийти портфельний інвестор «Укрнафти».

Трохи про новий ринок електроенергії.

Національна енергетична компанія «Укренерго» заявляє, що середньозважена ціна на електричну енергію для промисловості зросла на 29,22%, або на 472 гривні/МВт-год до 2 090 гривень/МВт-год після запуску нової моделі ринку.

Про це на брифінгу заявив тимчасово виконуючий обов'язків директора «Укренерго» Всеволод Ковальчук.

Ковальчук додав, що таке підвищення ціни пов'язане з неправильною моделлю покладання спецзобов'язань на Національну атомну енергогенеруючу компанію «Енергоатом», оскільки ця компанія була виключена з ринку двосторонніх договорів для промислових споживачів.

Якби «Енергоатом» брав участь у ринку двосторонніх переговорів, то зростання ціни на електроенергію для промисловості було б набагато меншим. А за умови ще й певного зменшення тарифів для «зеленої енергетики» підвищення ціни взагалі склало б кілька відсотків.

Поміж тим обсяг електричної енергії, яка реалізується на ринку «на добу вперед», демонструє позитивну динаміку до зниження, повідомив Всеволод Ковальчук.

У перший день вона становила майже 50% в загальній структурі продажу електроенергії на всіх сегментах ринку. У середньому за п'ять днів вона впала до 30%. Нормальна частка цього сегмента повинна становити близько 10-15%.

Ковальчук уточнив, що станом на 5 липня структура продажу електроенергії на різних сегментах нового оптового ринку розподілилася наступним чином: 65,77% - ринок двосторонніх договорів (ДД), 30,15% - ринок «на добу вперед», 3,01% - балансуючий ринок (БР), і 1,07% - «внутрішньодобовий ринок».

«Запуск оптового ринку електроенергії є ключовим моментом в трансформаційних реформах України. Результати перших 10 днів роботи оптового ринку електроенергії в Україні доводять, що запуск ринку пройшов успішно. За підтримки USAID та його проекту енергетичної безпеки ринок був відкритий таким чином, щоб мінімізувати ризики і уникнути цінових шоків для споживачів. До такого спільного висновку дійшли учасники круглого столу «Перші кроки нового ринку електроенергії. Виклики, ризики та шляхи їх вирішення», який відбувся 10 липня в Києві.

Серед учасників столу були представники ринку електроенергії, органів державної влади та регуляторів енергетичного і фінансового секторів.

Запуск реформи є великим кроком у переході України до сильного, конкурентного і повністю інтегрованого з Європою ринку, відзначили в USAID, Агентстві США з міжнародного розвитку.

Експертами проекту енергетичної безпеки USAID для України була розроблена концепція «безпечного режиму» ринку електроенергії.

Світові фондові ринки.

Минулої п’ятниці широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,5% і оновив свій історичний максимум досягнутий днем раніше. Значення індексу S&P500 по закінченні торгів досягло 3013,77, вперше в історії перевищивши відмітку у 3000 пунктів. Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс того дня суто символічно (+0,04%), а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, знизився на 0,4%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси підростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні на відкритті торгів в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів зросте. Зранку фондовий індекс MSCI EM додає 0,4%.

Останній дводенний ріст фондових індексів США та багатьох інших фондових індикаторів викликаний очікуваннями того, що ФРС знизить базову ставку. Багато учасників ринку очікують цього зниження вже в липні. Ці очікуванні базуються додатково на кількох фразах, які Глава ФРС Джером Павелл висловив на минулому тижні виступаючи перед Комітетом з фінансових послуг Палати представників Конгресу США.

Ріст ринків відбувається незважаючи на зменшення темпів росту економіки Китаю в другому кварталі 2019 року до 6,2% в річному вимірі.

Інвестори також очікують публікацію квартальної звітності корпорацій за другий квартал 2019 року.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах - позитивний. Та  знову є питання якою при цьому  буде кількість угод з акціями на українських біржах і чи буде ріст цін місцевих акцій.

Слід знову згадати на тезу висловлену в одному з наших недавніх оглядів про те, що рушійною силою поточної слабкої цінової динаміки місцевих пайових цінних паперів та низьких обсягів торгів ними є, окрім іншого, слабко негативна динаміка прибутків їх емітентів в першому кварталі 2019 року. Тож, в кінці цього місяця очікуємо нові фінансові результати емітентів місцевих акцій, на цей раз за другий квартал поточного року.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 15 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналитический обзор рынка
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду