Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 15:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 19 июля 2019

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1593,63-0,05%

Вчора індекс ПФТС після більш, ніж двох тижнів невиразних рухів «підскочив» на 1,6%. Кількість «індексних» паперів з якими пройшли ринкові угоди цього четверга зросла до чотирьох, чого ми уже давненько не бачили. Однак при цьому кількість угод залишилась невеликою – всього чотири, по одній з кожним папером. Так само залишився невеликим і обсяг торгів. Це всього 33,2 тисячі гривень в сумі в грошовому вираженні по чотирьом угодам. Більше ж учора угод з акціями на ПФТС не було. Біржовий курс не сформувався цього четверга по жодному з індексних паперів. Причина – замала кількість угод.

Зміни цін «індексних» паперів українських бірж за результатами вчорашніх торгів акціями на ПФТС і самі ціни «індексних» акцій після завершення торгів минулого дня наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Результати торгів на ПФТС, акціями, які входять до індексних кошиків Української біржі та біржі ПФТС, ціна останньої угоди, біржовий курс, їх зміни, 18.07.2019

Емітент

Ціна останньої угоди

Біржовий курс

Гривень

Зміна

Гривень

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

      0,3075

0,0%

-

-

Донбасенерго

24

-4,0%

-

-

Турбоатом

11,6

5,5%

-

-

Крюківський ВБЗ

15

7,1%

-

-

Вчора індекс Української біржі підріс на зовсім незначні 0,05%. Це після втрати такої величини днем раніше і ще двох днів без змін до того. І цього разу, як і попереднього дня, рушійною силою для УБ стала зміна ціни акцій Райффайзен Банк Аваль. Тільки на цей раз це був ріст (+0,35%), а не зниження, як попереднього дня, і не по угодам чи угоді, а лише котирувань. Угод з цими паперами вчора не було.

Вчора на УБ пройшла одна невелика ринкова (по безадресним заявкам) з 1 тисячею акцій «Центренерго», обсягом 11 тисяч гривень в грошовому вираженні. Ця угода не вплинула  на значення індексу УБ, оскільки була без зміни ціни акцій компанії. Також на УБ вчора пройшла одна невелика за обсягом ринкова угода з акціями «Турбоатому» (200 акцій або 2,34 тисячі гривень). По тій же причині ця ринкова також не вплинула на значення індексу УБ. З акціями «Турбоатому» була зафіксована ще й одна невелика адресна угода (300 акцій або на 3,34 тисячі гривень). Так само вчора на УБ була зафіксована одна адресна угода з акціями «Укрнафти» (340 паперів на суму 51,85 тисячі гривень). Таким чином загальний обсяг угод з акціями на Українській біржі цього четверга  склав 68,5 тисяч гривень в грошовому вираженні, з яких 13,34 тисячі гривень – по двом ринковим угодам.

Українські фінансові новини.

Вчора НБУ знизив облікову ставку з 17,5% до 17,0%.

Коментар. Цей рух підтверджує високу ймовірність подальшого зниження відсоткових ставок в Україні найближчим часом.

Національний банк очікує подальшого зниження облікової ставки до 8% протягом наступних років за умови сталого зниження інфляції до мети в 5%.

Про це на брифінгу повідомив голова НБУ Яків Смолій.

«Найбільш істотне зниження ставки очікується у 2020 році разом з поверненням інфляції до цільового діапазону і поліпшенням інфляційних очікувань. Реалізація ряду проінфляційних ризиків може привести до поступового зниження процентної ставки до 8%».

Також в НБУ зазначили, що збільшення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП і зміцнення обмінного курсу створить можливості для швидшого зниження облікової ставки, ніж це передбачено базовим сценарієм.

НБУ також вирішив почати оприлюднювати прогноз процентної ставки в рамках щоквартального перегляду макроекономічного прогнозу.

Національний банк у своєму черговому макроекономічному прогнозі покращив прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту з 2,5% до 3% в 2019 році і з 2,9 до 3,2% в 2020 році. Це відбулось «в зв'язку зі стійким внутрішнім попитом, кращими умовами торгівлі і очікуваним збільшенням врожаю зернових», - сказано в повідомленні.

Коментар. Новина, хоча і очікувана, поза всяким сумнівом позитивна, як з позицій економічного розвитку, зростання добробуту громадян країни, так і з позицій зменшення боргового навантаження на Україну.

При цьому Національний банк у своєму черговому макроекономічному прогнозі зберіг очікування рівня інфляції за підсумками 2019 року на рівні 6,3%. НБУ очікує, що «інфляція досягне середньострокової мети 5% наприкінці 2020 року».

Коментар. Ці прогнози також вказують на високу ймовірність подальшого зменшення облікової ставки НБУ та, відповідно, відсоткових ставок боргових фінансових інструментів в Україні, в першу чергу ОВДП, ставок по банківським депозитам.

Нацбанк вважає, що уповільнення інфляції і далі будуть визначати досить жорсткі монетарні умови, високі реальні процентні ставки сприятимуть інвестиційній привабливості гривневих фінансових інструментів і, відповідно, підтримки обмінного курсу гривні.

Крім того, така монетарна політика буде обмежувати тиск з боку споживчого попиту.

Також поступовій дезінфляції сприятиме виважена фіскальна політика, уповільнення зростання заробітної платні, відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках, значна пропозиція вітчизняних та іноземних продовольчих товарів.

Основним припущенням макроекономічного прогнозу залишається подальша співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Коментар. Перша теза на предмет жорстких монетарних умов, тим не менш, вказує на поступове і відносно невелике зменшення облікової ставки в найближчий період та збереження високого відсоткового диференціалу (різниці) між ставками в гривні та твердій валюті. Це має на увазі штучно завищений курс гривні, велику різницю у відсоткових ставках по гривневим та валютним ОВДП, гривневим та валютним депозитам.

Коментар. Нагадаємо, чи повідомимо для тих хто не знав, що РЕОК (реальний ефективний обмінний курс гривні – курс гривні по відношенню до курсів валют основних торгівельних партнерів України зважений на їх частку в торгівельних операціях з нашою країною) за останні кілька років зріс на 20%. Про це повідомив в недавньому інтерв’ю заступник Глави НБУ Дмитро Сологуб. Цьому сприяв також і високий диференціал у відсоткових ставках. Ця обставина потенційно погіршує умови зовнішньої торгівлі України і при погіршенні зовнішньоекономічної кон'юнктури, зменшенні облікової ставки НБУ може викликати девальвацію гривні на ті ж 20%. Це починає турбувати іноземних інвесторів. Хоча, як сказав в згаданому інтерв’ю Сологуб, обставини на зовнішніх ринках змінились і цього ймовірно не станеться.

Національний банк очікує отримання траншу від Міжнародного валютного фонду в розмірі 2 млрд доларів за новою програмою співпраці в 4 кварталі.

Про це на вчорашньому брифінгу сказав заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

«В 4 кварталі ми очікуємо, що буде нова програма з МВФ, вона почнеться, й Україна отримає 2 млрд доларів у цьому році і по 2 млрд доларів у наступні роки в межах програми структурного фінансування», - зазначив заступник голови.

Він додав, що якщо це виділення відбудеться трохи раніше і трохи пізніше, то це не вплине на макроекономічні показники, крім золотовалютних резервів.

Національний банк також допускає розміщення Кабінетом Міністрів єврооблігацій України на суму 1 млрд доларів до кінця 2019 року, - Сологуб.

Він підкреслив, що це припущення є не більше, ніж експертною оцінкою Нацбанку.

Сологуб зазначив, що ситуація на зовнішніх ринках капіталу сприятлива для ринків, що розвиваються.

Він додав, що початок роботи нового парламенту і відновлення переговорів з МВФ стане сприятливим сигналом для інвесторів.

Коментар. Таким чином отримання траншу МВФ в цьому році не є критичним, хоча розміщення облігацій України на 1 млрд. доларів США є бажаним. При цьому припущенням є продовження співпраці з МВФ і отримання протягом найближчих років 8-9 мільярдів фінансування від Фонду. Якщо цього не станеться, то не слід тішити себе ілюзіями. Через деякий час Україна опиниться в складному фінансовому становищі. Країні дуже складно буде віддати великі зовнішні борги, що вона має зробити крім 2019 ще і в 2020, в менших сумах в 2021 році. Іноземні аналітики (наприклад аналітики BoAML в огляді опублікованому в кінці минулого тижня) зазначають, що без співпраці з МВФ – це зробити буде практично неможливо. Тож з нетерпінням очікуємо формування нового уряду України і результатів переговорів з МВФ, які мають розпочатись наприкінці вересня.

Світові фондові ринки.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 0,4%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 просів на 0,2%, а композитний доларовий фондовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, втратив 0,3%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та основні європейські фондові індекси  зростають. Згідно з IG, яка дає котирування фондових індексів, в тому числі і до початку біржових торгів, сьогодні в Європі німецький фондовий індекс DAX відразу після офіційного початку торгів додасть. Зранку фондовий індекс MSCI EM підростає на помітні 0,9%.

Нагадаємо, що на цьому тижні в США почалась публікація квартальної корпоративної звітності найбільших корпорацій країни за другий квартал 2019 року. Дуже ймовірно за результатами всіх публікацій прибутки компаній, акції яких входять до індексу S&P 500, рік до року в другому кварталі 2019 року мало змінились.

Учасники фінансового ринку США та світових фінансових ринків з нетерпінням очікують засідання Комітету по відкритим ринкам ФРС США (FOMC). Засідання має відбутись 30-31 липня. Саме очікування зменшення відсоткової ставки по фондам ФРС сприяло недавно і сприяло також учора зростанню цін акцій на біржах в США та в світі.

Сьогодні зовнішній фон для торгів акціями на українських біржах – позитивний. Та залишається актуальним питання, якою буде кількість угод з акціями на українських біржах цього дня.

На рух цін акцій українських емітентів, які торгуються на українських біржах, та обсяги торгів ними може позитивно вплинути звітність українських емітентів за другий квартал 2019 року. Її публікацію слід очікувати в кінці цього місяця - на початку наступного.

Багато разів нами була повторена теза про те, що рушійною силою поточної слабкої цінової динаміки місцевих пайових цінних паперів та низьких обсягів торгів ними є, окрім іншого, слабко негативна динаміка прибутків місцевих емітентів акцій в першому кварталі 2019 року. Надіємося, що їх прибутки в другому кварталі будуть кращими.


сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 19 июля 2019
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду