Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 15:19
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 4 марта 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1556,16-0,92%

Вчора індекс ПФТС зріс на 0,6%.

Минулого дня на цій біржі відбулось три угоди з акціями і всі по безадресним заявкам. Дві з них з акціями з індексного кошику біржі: Райффайзен Банк Аваль та «Донбасенерго». Ще одна - з акціями «Індустріалбанку».

Ціна акцій Райффайзен Банк Аваль вчора на біржі ПФТС по останнім угодам за день зросла на 1,3% до 0,385 гривень за акції; «Донбасенерго» - знизилась на 1,8% до 27,0 гривень за акцію.

Оскільки при розрахунку індексу ПФТС до уваги приймається середня ціна по трьом останнім угодам, саме врахування попередніх угод і призвело до такої зміни індексу ПФТС минулого дня.

Обсяг угод з індексними акціями на біржі ПФТС вчора склав 30,85 тисяч гривень в грошовому вираженні.

Індекс Української біржі вчора підріс на 0,5%.

Єдиними акціями, які внесли внесок в зміну індексу Української біржі цього вівторка були акції Райффайзен Банк Аваль.

Всього минулого дня з «індексними» акціями на Українській біржі відбулось три угоди з паперами двох емітентів. З них дві угоди були по безадресним заявкам, обидві з акціями Райффайзен Банк Аваль і одна адресна - з акціями «Центренерго».

Ціна акцій банку вчора на Українській біржі підросла на 2,7% до 0,380 гривень за акцію.

Умовна середньозважена ціна акцій «Центренерго» по адресній угоді вчора склала 9,10 гривень за акцію.

Вчора без угод лише по котируванням на Українській біржі зросла на 0,4% ціна пайових паперів «Донбасенерго» до 27,0 гривень за акцію.

Крім цього вчора на Українській біржі була зафіксована невелика за обсягом адресна угода з акціями Ясинівського КХЗ, розташованого на НКТ, місто Макіївка, зараз фактично пригород Донецька.

Вчора на УБ без угод зросли котирування акцій «Миколаївобленерго» (+7,1%) та акцій американської компанії Apple (+7,7%). Ріст котирувань Apple відображає спроби росту на американському ринку акцій.

Ніяких інших значимих подій в сегменті акцій на Українській біржі, крім згаданих вище, вчора не було.

Загальний обсяг угод на Українській біржі по безадресним заявкам вчора склав 7,3 тисячі гривень; адресної з акціями «Центренерго» був, як для останнього часу, доволі значним  – 897 тисяч гривень.

Українські політичні новини з економічними наслідками.

З’явилась новина про начебто відставку прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Начебто він вже написав відповідну заяву, а на посаду прем’єр-міністра України вже підібраний кандидат Денис Шмигаль.

Шмигаль нове обличчя у великій українській політиці. Його сам президент Зеленський та можливо вже незабаром екс-прем’єр міністр Гончарук характеризували, як людину фахову.

Зміна українського прем’єр-міністра знедавна видавалась неминучою та необхідною. Які будуть економічні та політичні наслідки цього – побачимо.

Українські фінансові новини.

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

Так само, як в минулу п’ятницю Мінфін несподівано виставив на вчорашні аукціони валютні внутрішні державні облігації в євро, так само чи ще більш несподівано він зняв перед аукціонами з продажу середньострокові боргові папери в гривні.

В результаті до розміщення вчора було запропоновано лише два випуски ОВДП: один відносно «короткий» в гривні та випуск в євро, теж з терміном обігом менше року. Очевидно, ні Мінфін, ні інвестори поки не можуть зорієнтуватись в напрямку та силі наступного руху довгострокової дохідності по гривневим інструментам.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 3 березня 2020 року, до державного бюджету було залучено 6,583 мільярди гривень, повідомив Мінфін.

Середньозважені дохідності відповідно склали 9,90% та 2,22%, як і при розміщеннях раніше.

Світові фінансові ринки.

Вчора торгам на фондовому ринку США передувала телеконференція міністрів фінансів країн «великої сімки», G-7 присвячена впливу коронавірусу. Міністри пообіцяли щоправда без конкретики вжити рішучих заходів для підтримки економіки.

А на самому початку торгової сесії в США о 10-00 за Східним часом (американське визначення часового поясу на Східному узбережжі де розташовані міста Нью-Йорк та Вашингтон) відносно несподівано надійшла офіційна інформація про зменшення базової ставки ФРС на 50 базисних пунктів (0,5%) до діапазону 1-1,25%.

Несподіваним рішення декому видалось на фоні того, що через два тижні має відбутись засідання Комітету по відритим ринкам ФРС США присвячене монетарній політиці. Друге зниження ставок було доволі значним. Зазвичай рухи вдвічі менше. Ряд фахівців фінансових ринків опонентів вчорашнього рішення назвав таке рішення ФРС «близьким до паніки».

В той же час інші оглядачі та фахівці посилаються на три обставини. Цьому рішенню передували заяви Глави ФРС минулої п’ятниці та міністрів фінансів G-7, а також такими були очікування багатьох учасників фінансових ринків.

Рішення про зниження ставок було прийняте членами Комітету по відритим ринкам ФРС одноголосно.

В заяві Глава ФРС вчора усно повідомив, що хоча американський центробанк не може допомогти боротись з коронавірусом чи забезпечити безперебійне виробництво та поставку комплектуючих, зниження базової ставки ФРС допоможе американській економіці.

Можна гадати, що більш конкретно малось на увазі.

Можливо, зниження ставки має збити певні панічні настрої на світових ринках акцій, сповільнити темпи падіння фондових індексів. А це «бумерангом» має зменшити негативний вплив цих ринків на економічні настрої, а значить на економіку.

А можливо, якісь оперативні дані показали, що американська економіка, яка ще чотири тижні назад видавалась сильною, вже страждає від нового вірусу, в тому числі і зі сторони внутрішнього попиту, на який впливає ЦБ.

Що стосується світових фондових індексів, то вони вчора рухались сильно з великими ривками і різноспрямовано.

В той час, як європейські фондові індикатори відновлювались, фондові індекси США, незважаючи на зниження базової ставки, суттєво втратили після значного росту днем раніше.

Та найбільш значимою подією для фінансових ринків вчора стало подальше падіння дохідності американських державних облігацій до рекордно низьких рівнів. Дохідність 10-и річних державних облігацій США вчора знизилась до рівня нижче 1%, 0,965% показника небаченого в історії. І, хоча ФРС тут допомогла, зниження відбулось би і без неї. Інвестори тікають від ризиків.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 вчора зріс на 1,4% (після росту на 0,1% днем раніше), широкий фондовий індекс США S&P 500 втратив 2,8% (після росту на 4,6% днем раніше), а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM додав 0,9% після росту на 1,1% днем раніше.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають. Індекс MSCI EM додає 0,4%.

Провідні світові трейдери в спільних зусиллях пробують зупинити чи сильно сповільнити зниження світових ринків акцій.

Нагадаємо також, що з минулого четверга керівники центральних банків провідних економік світу, перші особи чи їх заступники ЦБ Китаю (минулий четвер), ФРС США (минула п’ятниця), Банку Японії, Банку Англії та ЄЦБ в усній чи письмовій формі заявили про готовність допомогти економіці у випадку необхідності.

ФРС зробив вчора крок. ЦБ Австралії зробив подібне трохи раніше. Що будуть робити інші центробанки?

Зовнішній фон для українського ринку акцій сьогодні змішаний, більше позитивний.

Як будуть розвиватись торги на Українській біржі побачимо. З рівними очікуваннями видаються можливими сценарії як невеликого росту, так і невеликого зниження цін місцевих акцій. Проте «нахил» в сторону зростання видається дещо більшим.



сайт "КІНТО"

  тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 4 марта 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду