Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 3 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1420,1+1,01%

Сьогодні в цьому огляді ми продовжимо аналіз впливу ситуації з коронавірусом на світову економіку та ринки акцій. І більше звернемось до перспектив ринку акцій.

Та спочатку коротко головні світові фінансові новини і огляд фінансових ринків.

Головні світові фінансові новини.

·        Вчора були опубліковані вражаючі цифри по первинним зверненням по безробіттю в США. Показник подвоївся в порівнянні з попереднім тижнем і за минулий тиждень склав 6,6 мільйонів нових звернень. США втратили за два тижні майже 10 мільйонів робочих місць. Сьогодні буде опублікований черговий місячний звіт по праці в США.

·        Минулого дня президент США Дональд Трамп заявив про досягнення попередньої угоди з Росією та Саудівською Аравією про зменшення ними видобутку нафти на 10-15 мільйонів барелів на день. Це призвело до найбільшого денного скачку цін на нафту за всю історію – більше 20%. Сьогодні ціна на нафту знижується на 5%. Росія вчора заперечила новину про переговори з Саудівською Аравією, в той час як Королівство підтвердило факт, що Саудівська Аравія скликує на прохання Дональда Трампа зустріч керівників нафтовидобутку країн ОПЕК+. Цифра ж 1 10-15 мільйонів барелів виглядає абсолютно нереалістично. Це половина сумарного видобутку Росії та Саудівської Аравії.

Дещо менш значимі новини.

·        Міжнародне рейтингове агентство Fitch очікує падіння світового ВВП на 1,9% в 2020 році, при цьому глибока рецесія тепер є базовим сценарієм. Це значне погіршення в порівнянні з зовсім недавнім прогнозом цього ж агентства і значно гірше, ніж недавній проноз іншого міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s.

·        Китайський індекс менеджерів закупівель, PMI, Китаю в секторі послуг приватної Caixin, за даними опублікованими сьогодні показав, що сектор все ще перебуває в рецесії. Значення показника склало 43,0, менше 50,0, значення, яке розділяє зростання та зниження. Показник виявився значно вищим рівня лютого, 26,5, але є другим гіршим за всю історію спостережень. Показник Caixin в секторі послуг Китаю для березня значно гірший, ніж аналогічний офіційний, опублікований на днях. Це пояснюють тим, що приватна дослідницька компанія включає в опитування підприємства меншого розміру, ніж державні органи статистики Китаю. Також в секторі послуг в Китаї в минулому місяці мало місце значний ріст безробіття.

·        Сьогодні мають бути опубліковані дані по PMI в секторі послуг Єврозони та США. Для США сектор послуг є домінуючим в економіці.

Головні українські фінансові новини.

·        Президент України Володимир Зеленський упевнений, що найближчими тижнями буде підписано меморандум із Міжнародним валютним фондом про програму розширеного фінансування. Таку ж думку висловив вчора і прем’єр-міністр України.

·        І прем’єр-міністр України заявив про те, що з травня можливе певне ослаблення режиму карантину в Україні через відсутність доходів та збережень у значної частини населення.

До фінансових ринків.

Вчора обидва місцеві фондові індекси України не змінились. Активність в сегменті акцій на обох українських фондових біржах була мінімальна.

Позавчора індекс ПФТС знизився ще на 0,2%.

Вже чотири тижні поспіль індикатор ПФТС дуже послідовно змінюється через день. Крім одного дня, в цей період його негативна динаміка була слабкою.

Вчора на ПФТС відбулась лише одна угода з акціями і це вже традиційно була угода по безадресним заявкам з акціями банку «Південний».

Індекс Української біржі позавчора підріс на 0,1%, хоча по ходу торгів знижувався на 0,65%.

Це після його двох днів також без змін.

До цього минулої п’ятниці індекс Української біржі підріс на 0,4%, а минулого четверга на 0,6%.

Вчора на Українські біржі відбулось лише дві угоди з акціями. Це були угоди по безадресним заявкам з акціями «Укрнафти» та «Укртелекому».

Угода з «індексними» акціями «Укрнафти» пройшла без зміни ціни цих паперів, 135 гривень за акцію.

Ціна акцій «Укртелекому» по вчорашній угоді знизилась на 33,3% до 0,08 гривень за акцію.

Біржовий курс паперів в обох випадках не сформувався.

Обсяги цих двох угод склали відповідно 91,8 та 26,4 тисячі гривень в грошовому вираженні.

Також за вчорашній день на Українській біржі лише по котируванням на 0,5% знизилась ціна акцій Крюківського вагонобудівного заводу до 20,9 гривень за акцію та на 0,9% знизилась ціна акцій американської компанії Apple до 7211 гривень за акцію.

Вчора на офіційному закритті торгів на біржі NASDAQ, США, курс акцій Apple склав 244,93 доларів США (+1,67%) або 6759,14 гривень в еквіваленті (при офіційному курсі НБУ на сьогодні  27,5962 гривень за долар США). Це на 6,4% менше, ніж ціна цих паперів на Українській біржі.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, вчора на Українській біржі не було.

Вчора світові фондові індекси підросли, але на меншу величину, ніж знизились попереднього дня.

За вчорашній день широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 2,3% після втрати 4,4% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав 0,4% після зниження на 2,9% цієї середи, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на 1,4% після просадки на 2,5% днем раніше.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси несильно знижуються; на американські – трохи менше 1%, на європейські – ще менше. Індекс MSCI EM зранку втрачає 0,4%.

Поміж тим дохідність 10-и річних державних облігацій США в останні дні послідовно плавно і повільно знижується і наразі складає лише 0,59%, що ставить під великий сумнів справжність «відскоків» наверх світових фондових індикаторів.

Офіційний курс гривні Національного банку України до долара США на 3 квітня встановлено на такому рівні: 27,5962 гривень за 1 долар (-0,1576 грн). При цьому курс долара на 2 квітня становить 27,7538 гривень за 1 долар.

В обмінних пунктах України 2 квітня курс долара у продажу в порівнянні з попереднім робочим днем знизився на 10 копійок до 27,98 гривень за долар, курс євро знизився на 28 копійок до 30,53 гривень за євро.

На готівковому ринку середній курс покупки долара складає 27,45 (27,52 - 1 квітня), продажу - 27,98 (28,08 - 1 квітня) грн за долар.

Вчора на міжбанку Національний банк придбав ще 34 мільйонів доларів США.

До коронавірусу, причин негараздів.

Нагадаємо, що президент США Дональд Трамп у вівторок різко змінив тональність своїх виступів з приводу коронавірусу, повідомивши, що США очікують наступні важкі два тижні. Наразі Білий дім очікує кількість смертей він нової хвороби в країні діапазоні 100-240 тисяч чоловік, надіючись на нижню границю.

Згідно з підрахунками на 02.04.2020 Інституту метрики та оцінки здоров’я (IHME) - науково-дослідного інституту, що працює в галузі глобальної статистики охорони здоров’я та оцінки впливу при Університеті Вашингтону (штату Вашингтон) в Сіетлі, публічні дані 16 квітня смертність від COVID-19 в США досягне пікових значень 2644 смертей за один день (діапазон від майже 1,4 до 4,35 тисяч), Рис. 1 в кінці цього огляду. (Графік подібний до аналогічного графіку з нашого попереднього огляду, але тепер на ньому представлені і поточна динаміка і більш рання оцінка). Всього 93531 смертей від COVID-19 у США (діапазон від 39966 до 177866) наразі прогнозується у першу хвилю епідемії (до 15 липня включно згідно моделі – далі нуль). Дані можна знайти за посиланням https://covid19.healthdata.org/projections.

Денний приріст в середині квітня очікується таким чином набагато вище, ніж зараз, Рис. 1, що ймовірно матиме значний негативний вплив на психологію частини громадян США.

Вчора близько 9-ої години вечора по Києву офіційна кількість інфікованих в світі перевищила 1 мільйон чоловік, кількість тих, хто помер 50 тисяч чоловік. Співвідношення померлих та кількість тих, хто одужав наразі складає 20% до 80%.

Статистику по захворюваності на коронавірус в світі можна знайти в реальному часі за посиланням https://www.worldometers.info/coronavirus/, в тому числі в розрізі країн. Також в режимі реального часу її більш наглядно представлено на сайті університету Джонса Гопкінса, Балтимор, США: https://coronavirus.jhu.edu/map.html

Для порівняння є в публічному доступі аналогічна статистика по грипу в США (Centers for Disease Control and Prevention), Центрів з контролю та профілактики захворювань в США — федерального агентства міністерства охорони здоров'я США, 2019-2020 U.S. Flu Season: Preliminary Burden Estimates. В США з 1-ого жовтня 2019 по 21 березня 2020 року, посилання https://www.cdc.gov/flu/about/burden/preliminary-in-season-estimates.htm

Світова економіка.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch тепер очікує падіння світового ВВП на 1,9% в 2020 році, при цьому глибока рецесія тепер є базовим сценарієм. Це значне погіршення в порівнянні з березневим сценарієм агентства.

«Швидкість, з якою розвивається пандемія коронавірусу, зажадала ще одного раунду значних скорочень наших прогнозів ВВП. Тепер ми очікуємо, що світова економічна активність скоротиться на 1,9% в 2020 році, при цьому ВВП США, Єврозони і Великої Британії знизиться на 3,3%, 4,2% і 3,9% відповідно», - повідомляється в прес-релізі агентства.

Відновлення Китаю після збоїв у першому кварталі буде різко обмежено глобальною рецесією, і зростання економіки країни за підсумками цього року буде нижче 2%.

«Прогноз падіння світового ВВП на рік в цілому відповідає світовій фінансовій кризі, але безпосередній удар по діловій активності і робочим місцям у першій половині цього року буде сильнішим», - зазначає головний економіст Fitch Браян Коултон.

Режим самоізоляції може призвести до зниження економік Європейського союзу і США на 28-30% у другому кварталі в перерахунку на річні темпи. Це безпрецедентне квартальне зниження ВВП у мирний час, і воно аналогічно тому, що ми прогнозуємо для Китаю на перший квартал.

«Виходячи з припущення, що криза в сфері охорони здоров'я загалом спаде в другому півріччі цього року, має відбутись істотне поступове відновлення активності після зняття обмежень», - наголошується в повідомленні. Зміна потоків витрат, відновлення запасів продукції, а також вплив від стимулюючих заходів урядів нададуть цьому підтримку.

Однак до стримуючих відновлення економічного підйому факторів увійдуть скорочення капіталовкладень, зростання кількості безробітних, шокові ціни на сировину і ситуація на фінансових ринках.

«Наш базовий прогноз не передбачає, що ВВП в США і Європі повернеться до довірусного рівня до кінця 2021 року», - повідомив Култон.

Поточні прогнози по ринкам акцій.

Швидкість зниження фондових індексів в 2020 році набагато перевищує, те що було в період 2007-2008 років, Рис. 2.

Проте стратеги фондового ринку США не спішать знижувати прогнози по фондовим індексам, Рис. 3 та Таблиця 1, Рис. 4. Хоча окремі стратеги просто відмовляються зараз надавати свої прогнози.

Вчора прогноз понизив Банк Америки, Bank of America Merrill Lynch. І це на сьогодні – найнижчий прогноз на Уолл-Стріт. Однак і він вищий за поточне значення індексу S&P 500 2526,90 пунктів.

Наскільки це адекватно? Відповідь – скоріше за все – ні.

Галузеві аналітики неохоче знижують прогнози по прибуткам, хоча цей процес значно прискорився в останні тижні, Рис. 5.

Однак поки ці прогнози в цілому далекі від того, що очікують більш реалістично настроєні фахівці ринків, Рис. 6, Таблиця 1, Рис. 4.

Рух активів до та з інвестиційних фондів.

В минулий тиждень значно покращились настрої інвесторів.

Фонди грошового ринку США отримали майже 164 мільярди доларів чистих нових грошових коштів за тиждень, що закінчився в середу, 1 квітня. Це значна сума, але вона майже на 100 мільярдів доларів менше, ніж рекордний чистий приплив  в ці види фінансових активів у попередній тиждень (+259,8 мільярдів доларів США). Цей результат свідчить про те, що інвестори все ще більше зацікавлені в уникненні поточної нестабільності на фінансових ринках, але після трьох тижнів поспіль рекордно чистих надходжень до цієї групи активів, ситуація покращилась.


Облігаційні фонди з податками та муніципальні облігаційні фонди мали на тижні до 1 квітня чисті відтоки, але невеликі, відповідно, 9,2 мільярдів доларів США та 749 мільйонів доларів. Ці чисті відтоки були значно меншими, ніж рекордні показники за тиждень раніше для цих груп фондів (-62 мільярди доларів для облігацій, які оподатковуються, та -13,7 мільярдів доларів для звільнених від оподаткування). Це також позитивно.


Припинився чистий відтік коштів з фондів акцій, який мав місце протягом попередніх шести тижнів (у тому числі -27,1 мільярда доларів минулого тижня). Чистий позитивний притік коштів склав за минулий тиждень 3,9 мільярда доларів США.

Чисті потоки у взаємні фонди та інвестиційні фонди, що торгуються, США до тижня, яких коментується, представлені на діаграмах, Рис. 9 та Рис. 10 в кінці цього огляду.

Повертаючись до українських фінансових активів.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 2.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,03% та 10,74%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 2.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,53%,  1 листопада 2028 року – 10,51%, 25 вересня 2032 року –9,0%.

Невеликі негативні зміни.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 1.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,67% та 10,58%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 1.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,58%,  1 листопада 2028 року – 10,43%, 25 вересня 2032 року –8,82%.

І знову до місцевого українського ринку акцій.

Фондові індекси України вчора не змінились і торги акціями на Українській біржі були мало активними. Що очікує тут нас сьогодні. Побачимо.

Рис.1Рис.1
Рис.2Рис.2
Рис.3Рис.3

Таблиця 1. The CNBC Market Strategist Survey

Current 2020 targets from top strategists.

Firm

Strategist

2020 S&P Target

2020 EPS Estimate

Implied P/E

Bank of America Merrill Lynch

Savita Subramanian

2600

$115.00

23

Barclays

Maneesh Deshpande

3000

$162.00

19

BMO

Brian Belski

Suspended

Suspended

Suspended

BTIG

Julian Emanuel

3000

$127.00

24

Canaccord Genuity

Tony Dwyer

Suspended

Suspended

Suspended

CFRA

Sam Stovall

3435

$162.37

21

Citigroup

Tobias Levkovich

2700

$125.00

22

Credit Suisse

Jonathan Golub

2700

$125.00

22

Deutsche Bank

Binky Chadha

3250

$175.00

19

Goldman Sachs

David Kostin

3000

$110.00

27

JPMorgan Chase

Dubravko Lakos-Bujas

3400

$150.00

23

Morgan Stanley

Mike Wilson

2700

$142.00

19

Oppenheimer

John Stoltzfus

Suspended

Suspended

Suspended

RBC

Lori Calvasina

2750

$139.00

20

UBS

Francois Trahan

2850

$140.00

20

Wells Fargo Investment Institute

Darrell Cronk

2760

$115.00

24

Maximum target: 3,435 — Sam Stovall, CFRA

Minimum target: 2,600- Savita Subramanian, Bank of America

Рис.4


Рис.5Рис.5


Рис.6Рис.6

Рис.7Рис.7

Рис.8Рис.8

Рис.9Рис.9

Рис.10Рис.10
Настроение рынка на 3 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду