Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 15 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1334,35-4,53%

Ключові світові фінансові новини.

Основною фінансовою новиною  вчора ввечері і сьогодні на ранок є публікація звіту МВФ «Перспективи розвитку світової економіки» з прогнозними економічними показниками для країн світу на 2020 та 2021 роки.

Також важливим для фінансових ринків є вчорашній початок публікації квартальної звітності найбільших корпорацій США.

Обидві новини стали доволі негативними для фінансових ринків, хоча при цьому очікувано негативними для тих, хто уважно відслідковує події в економіці та на світових фінансових ринках.

Однак, фондовий ринок США вчора проігнорував обидві негативні на сьогодні для нього події. Учасники ринку більше звернули увагу на покращення ситуації з прогнозами відносно розвитку ситуації з захворюваністю на  коронавірус та на інформацію про повернення до роботи працівників в ряді країн.

Фондові індекси в світі минулого дня підросли і доволі значно в США, від 3%  до майже 4%.

Про це та інше більше нижче після огляду фінансових ринків. Але спочатку коротка інформація по першим двом новинам.

МВФ повідомив, що світ в цьому році очікує найгірша рецесія з часі Великої депресії 1930-х років.

Згідно з прогнозом Фонду світовий ВВП в 2020 році знизиться на 3,0%, після чого відбудеться часткове відновлення на 5,8% в 2021 році. Мова йде про часткове відновлення, тому що буде дуже значне відхилення від траєкторії зростання реального світового ВВП. В переважній більшості країн світу зниження економіки в 2020 не буде перекрито її зростанням в 2021.

Відсоткові ставки залишаться низькими в світі тривалий час. Проте для підтримання економіки більшість країн змушені будуть  значно збільшити витрати і, відповідно, боргове навантаження. Це приведе до того, що відношення державного боргу до ВВП для багатьох країн перевищить 100%. Для якихось країн це виявиться прийнятним, але для багатьох це буде мати суттєві негативні наслідки. Доведеться пізніше приймати певні заходи.

Ряд країн, в першу чергу країн, які розвиваються будуть змушені реструктуризувати державний борг.

Однак, фінансова та банківська система ряд країн краще підготовлена до кризи, ніж в період минулої кризи 2008-2009 років, а тим більше в період 1929-1930. Є добра реакція урядів – фіскальне стимулювання та синхронно монетарне стимулювання центробанків.

Найбільш негативні наслідки коронавірус буде мати для країн з середнім та низьким доходом на душу населення, через гірший стан медичного обслуговування.

Особисті доходи найбільше «постраждають» у населення з меншими доходами і нерівність в світі між різними прошарками жителів тієї же країні та між країнами з різним доходом збільшиться.

Дуже сильно від кризи постраждають країни, які розвиваються, повідомляє МВФ. За базового сценарію вони постраждають з точки захворюваності та смертності від коронавірусу сильніше, ніж видається зараз, хоча в статистичних термінах менше, ніж Європа та США.

З фінансової точки зору багатьом з цих країн необхідна допомога у вигляді зовнішнього фінансування та зменшення боргового навантаження, що робить МВФ і чому частково мають допомогти і розвинені країни.

З медичної точки зору їм необхідно забезпечити доступ до ліків і до вакцини проти коронавірсу, коли та з’явиться.

Звітні дані по двом з чотирьох найбільших банків США стосовно прибутків і першому кварталі 2020 року, JP Morgan та Wells Fargo, опубліковані вчора, були набагато гіршими за очікування аналітиків через велике резервування по проблемним кредитам в минулому кварталі. Банк JP Morgan повідомив, що в наступних кварталах можливе значне додаткове резервування.

На думку ряду європейських фахівців удар по банківській сфері в 2020-2021 році буде сильнішим, ніж в 2008-2009. Однак в ряді країн банківський сектор зараз краще підготовлений до можливої кризи.

Якщо в США, де банки добре капіталізовані після фінансової кризи 2008-2009, кажуть фахівці банківської сфери, можливо крупні банки зможуть обійтись без державної підтримки, то в Італії звернення крупних банків по допомогу до держави неминуче. Дуже ймовірно, говорять вони, те ж саме стосується Іспанії.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС знизився на 0,3%, індекс Української біржі не змінився.

Вже традиційно індекс ПФТС вчора змінився по одній угоді з 1000 акцій «Донбасенерго». Ціна цих паперів минулого дня на біржі ПФТС по останній за день угоді знизилась на суттєвих 6,8% після росту на ще більших 8,4% минулої п’ятниці і склала на закритті рівно 20,5 гривні. Біржовий курс цих паперів вчора на ПФТС не сформувався.

По трьом останнім угодам ціна акцій «Донбасенерго» знизилась минулого дня на 2,8% з 21,53(3) до 20,93(3) гривень, що і було прийнято до розрахунку зміни значення індексу ПФТС у відповідності до діючої методики розрахунку цього фондового індикатору.

Крім угоди з акціями «Донбасенерго», минулого дня на біржі ПФТС відбулась одна угода по безадресним заявкам з акціями «Індустріалбанку».

Ніяких інших угод з акціями на біржі ПФТС цього вівторка, крім згаданих, не було.

Минулого дня на Українській біржі відбулось лише три угоди з акціями з невеликим обсягом: адресна з акціями «Центренерго» та дві по безадресним заявкам з акціями Миронівського хлібопродукту.

Також вчора на Українській біржі значимим чином лише по котируванням без угди змінилась ціна акцій американської компанії Apple.

Ніяких інших угод з акціями на Українській біржі минулого дня, так само, як і значимих змін котирувань в сегменті акцій не було. Однак, що цікаво, була проведена адресна угода з 10 єврооблігацій «Укрексімбанку» з погашенням в 2029 році (14.11.2029).

Обсяг вчорашніх угод з акціями на Українській біржі в грошовому вираженні склав: 13,8 тисяч гривень – адресної та 4,6 тисяч (лише 20 паперів МХП) по безадресним заявкам.

В цьому відношенні (перелік емітентів, характер угод) активність на Українській біржі вчора була дуже подібна до тої, що ми бачили минулої п’ятниці, 10 квітня.

Умовна ціна акцій «Центренерго» по вчорашній угоді склала рівно 8,0 гривень за акцію, що на 15,9% вище на «офіційну» ціну цих паперів 6,9048 гривень. Остання ціна була визначена по угоді по безадресним заявкам з акціями «Центренерго» 13.04.2020. Ціну у 8,0 гривень називаємо умовною тому, що вчорашня угода була адресна.

Умовна ціна акцій «Центренерго» по адресним угодам на Українській біржі раніше також складала кілька останніх днів рівно 8,0 гривень.

Ціна акцій Миронівсього хлібопродукту вчора на УБ зросла ще на 2,2% з 225 до 230 гривень за папір.

Ціна акцій лише по котируванням без угод американської компанії Apple вчора на Українській біржі зросла на 5,1% до 7 755 гривень за папір.

Вчора на закриті на біржі NASDAQ, США ціна акцій компанії Apple слала 287,05 доларів США. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні 15.04.2020, 27,0899, 7776,16 гривень в еквіваленті, що лише на 0,3% менше, ніж ціна акцій компанії Apple на УБ.

Офіційний курс гривні до долара на 15 квітня встановлено на рівні 27,0899 гривень за 1 долар (+0,0495 гривень). При цьому курс долара на 14 квітня становить 27,0404 гривень за 1 долар.

Що стосується Миронівського хлібопродукту, то тут різниця з закордонними котируваннями набагато вища і складає 25,6%. Ціна на УБ саме на таку величину в гривневому більша, ніж вчорашня ціна на Лондонській фондовій біржі на закритті, 6,32 доларів за акцію, або 171,21 гривень в еквіваленті.

Вчора Миронівський хлібопродукт опублікував річну звітність за минулий 2019 рік. Ключовий фінансовий показник, величина EBITDA компанії, знизився на 16% з 450 у 2018 до 376 мільйонів доларів США. Це було очікувано, виходячи з фінансових показників МХП за перші три квартали місяців 2019 року. Нагадаємо, чи повідомимо, що під час дня інвестора на Лондонській фондовій біржі восени минулого року керівники компанії Миронівський хлібопродукт зазначили в якості причини суттєвого зниження рентабельності EBITDA в 2019 році швидке зростання експорту МХП. Під час заходу менеджери компанії представили програму суттєвого покращення фінансових показників Миронівського хлібопродукту протягом кількох наступних років.

МХП значно зменшив суму дивідендів до розподілу за результатами минулого року. Дивіденди складуть 0,2803 доларів США на акцію, що еквівалентно 30 мільйонам доларів. Попереднього року була виплачена сума еквівалентна 80 мільйонам доларів США ($0,7474 на акцію).

Дохід МХП в доларах США за минулий рік збільшився на 32% до 2,056 мільярдів доларів США з 1,552 мільярдів за рахунок завершення будівництва другої черги Вінницької птахофабрики і збільшення продажів м’яса курки в натуральному вираженні. З цих доходів частка доходів від експорту склала 58%.

Чистий борг компанії за рік майже не змінився і наразі складає 1,139 мільярди доларів США, з яких 341 мільйон доларів США грошові кошти.

Звітність Миронівського хлібопродукту очікувано слабко негативна.

Ціна акцій МХП дуже слабко відреагувала на публікацію звітності. Фінансові показники були доволі очікуваними. Зниження суми дивідендів до виплати також в сьогоднішній обстановці не є чимось екстраординарним, скоріше навпаки.

Всі чекають, якими будуть показники в 2020 році.

Хоча, по-правді, інтерес інвесторів до пайових паперів МХП за останній період часу кілька років помітно знизився.

Борговий ринок.

Дохідність єврооблігацій України вчора на «дальньому кінці» після дня без змін ще більше зменшилась, нормалізуючись.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 14.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,06% та 10,48%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 14.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,91%,  1 листопада 2028 року – 9,94%, 25 вересня 2032 року – 8,50%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 13.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,64% та 10,79%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 13.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,07%,  1 листопада 2028 року – 10,08%, 25 вересня 2032 року – 8,61%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 10.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 13,52% та 10,78%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 10.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,07%,  1 листопада 2028 року – 10,08%, 25 вересня 2032 року – 8,61%.

Світові фінансові ринки.

Однак, спочатку невелика статистична довідка.

Сумарна кількість інфікованих коронавірусом Covid-19 у світі станом на сьогоднішній ранок перевищила 2,0 мільйони чоловік, а кількість тих хто помер від цієї хвороби досягла 126,75 тисяч, https://www.worldometers.info/coronavirus/.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 зріс на 3,1% після зниження на 1,0% днем раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підріс на 0,6% ,а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс на 1,5%.

На світових фондових ринках продовжується тренд вже нешвидкого відновлення, росту після великого швидкого зниження.

Американські фондові індекси зараз вже відіграли більше половини свого недавнього падіння. Індекс  S&P 500 зараз має значення на 16% менше, ніж пікове в кінці лютого, а в мінімальній точці зниження складало 34%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси слабко знижуються. Індекс MSCI EM зранку практично не змінюється.

Світові фінансові новини.

Окрім згаданого вище звіту МВФ, вчора свій прогноз по економіці США на 2020 рік опублікував банк Goldman Sachs.

Банк бачить зниження ВВП  у другому кварталі 2020 на 11% порівняно з роком тому та на 35% порівняно з попереднім кварталом в перерахунку на річні темпи (грубо помножено на чотири).

У США загальний рівень безробіття досягне 15%, «і це навіть занижує серйозність ситуації», написав Ян Хаціус, головний економіст банку. Багато робітників будуть в стороні і не шукати роботу очікуючи  відновлення економіки. (Фактично вони будуть безробітними, але їх не включать у відповідну статистику.)

Хаціус зазначив, що «звичайний бізнес» малоймовірний, допоки не буде ефективної вакцини від нової хвороби.

Однак, покращення і економічне зростання, за словами Хаціуса, буде «безпрецедентним» для США.

За його прогнозами, ріст економіки США в третьому кварталі поточного року складе 19% в перерахунку на річні темпи, а в останні три місяці року відбудеться ще один стрибок у 12%.

Банк Америки (Bank of America), один з найбільших банків США, провів своє чергове опитування керуючих інвестиційних фондів, які працюють на світових фінансових ринках (the Bank of America Global Fund Managers survey)

Згідно з цим опитуванням професійні інвестори мають наразі найвищі позиції грошових коштів в інвестиційних портфелях, 5,9%, з моменту терористичних атак 11 вересня 2001 року (5,1% в березні 2020).

Частка в портфелях акцій знаходиться на найнижчому рівні з березня 2009 року, безпосередньо перед початком найдовшого 12 річного бичачого ринку в історії США (2009-2020).

Майкл Хартнетт, головний інвестиційний стратег BofA Global Research, прокоментував це як «піковий песимізм».

Майже всі респонденти - 93% - очікують світової рецесії цього року та чекають різкого скорочення прогнозів по корпоративним прибуткам.

Серед них існують різні думки щодо того, як відбуватиметься відновлення. 52% вважають, що воно буде відбуватись у формі букви «U», з великою затримкою до підйому. Близько 22% бачать відновлення у формі букви «W» з кількома вершинами та провалами і лише 17% очікують форму «V», коли відновлення настільки ж різке, як і спад.

Українські фінансові новини.

·      Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує спаду ВВП України у 2020 році на 7,7% та відновлення у 2021-му на 3,6%, йдеться у згаданій на початку цього огляду доповіді МВФ «Перспективи розвитку світової економіки», оприлюдненій у вівторок, Рис. 1 та Рис. 2 в кінці огляду (також є порівняння з кількома іншими країнами). Згідно зі звітом, зростання споживчих цінв Україні  за підсумками цього року становитиме 4,5%, наступного - 7,2%.

·        В Україні за минулу добу було 392 нових випадків захворювань на COVID-19, 10 раніше захворілих померли, 24 одужали, повідомляє Центр громадського здоров'я (ЦГЗ) Міністерства охорони здоров'я України. 3764 випадки захворювання на COVID-19 зафіксовано в Україні станом на ранок середи, 15 квітня, водночас із раніше захворілих кількість тих, хто одужав, досягла 143, а померлих – 108. Таким чином не виправдались надії на зменшення денного приросту хворих на коронавірус, хоча кількість смертей по причині цієї хвороби не збільшується. В Україні за попередню до вчора добу було зафіксовано 270 нових випадків Covid-19, а ще днем раніше 325 нових випадків. Кількість летальних випадків за ці дні склала відповідно 5 та 10.

·       Позачергове пленарне засідання Верховної Ради відбудеться або наприкінці цього тижня, або на початку наступного, заявив спікер парламенту Дмитро Разумков. Головним питанням має стати розгляд законопроекту про зміни до регламенту Верховної Ради, що дасть змогу не затягувати розгляд у другому читанні закону про банківську діяльність, необхідного для отримання фінансової допомоги від МВФ.

·       Позачергове пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у четвер, 16 квітня, о 13:00, заявляє народний депутат фракції «Слуга народу» Олександр Качура.

·       

·        Міжнародні резерви НБУ повернулися до показника на початок року - вище ніж 25 мільярдів доларів США, а валютна ліквідність банків становить понад 7,9 мільярда доларів, повідомив Національний банк України у Facebook у цей вівторок. «Ліквідність банків наразі перевищує 200 мільярдів гривень. Ще понад 30 мільярдів гривень є в касах банків», - йдеться в повідомленні центробанку. Центробанк зазначив, що міжнародних резервів достатньо для згладжування надмірних коливань на валютному ринку, а ліквідності банків - щоб впоратися з підвищеним попитом на зняття готівки.

·        Залишки на рахунках населення в банківській системі у період із 1 березня до 10 квітня в гривні збільшилися на 4% - до 341,4 мільярди гривень, а у валюті знизилися на 2% - до 9,8 мільярдів, повідомив Національний банк Україна у Facebook у вівторок. «Є приплив гривневих коштів і незначний відтік валютних. Not bad як для місяця кризи. Дякуємо, що довіряєте банківській системі», - написав регулятор.

·        ПриватБанк, ТАСкомбанк, Правекс Банк (усі - Київ) і Кредобанк (Львів) запровадили кредитні канікули для клієнтів-фізичних осіб, свідчать повідомлення банків.

ПриватБанк, ТАСкомбанк, Правекс Банк (усі - Київ) і Кредобанк (Львів) запровадили кредитні канікули для клієнтів-фізичних осіб, свідчать повідомлення банків.

Якщо резюмувати ці новини коротко.

Погано, що зниження економіки України може скласти 7,7%. Хоча це очікувано, оскільки раніше економістами називались цифри в діапазоні 6-10%.

Добре, що громадяни України продовжують довіряти банкам, а міжнародних резервів України достатньо, як і ліквідності, щоб згладити коливання та покрити відтік коштів, який може бути.

Однак, всі інформовані люди з нетерпінням очікують програми з МВФ, яка необхідна Україні і для цього необхідно прийняття «банківського закону», який хтось пробує блокувати. Без програми МВФ було б погано.

І знову до місцевого українського ринку акцій.

Фондовий індекс Української біржі вчора не змінився, перебуваючи недалеко від свого більш, ніж дворічного мінімуму. Індекс ПФТС зараз на мінімумі.  Світові фондові ринки можуть почати слабко знижуватись після відскоку на 50% на фоні квартальної корпоративної звітності гіршої за поточні очікування. (Хоча може бути й звичайно не так, і не зовсім природне продовження росту, на чому настоюють деякі фахівці). Тож перебування індексу Української біржі недалеко від мінімуму чи індексу ПФТС на мінімумі при тому, що майбутній зовнішній вплив може бути негативним, не є дуже хорошим, хоча і цілком зрозумілим.

Однак, сьогодні від місцевого українського ринку акцій складно очікувати росту, принаймні значного.



Рис.1
Рис.1

 
Рис.2
Рис.2

Рис.3

Рис.3


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Приложения к материалу:
Настроение рынка на 15 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду