Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:31
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 28 апреля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1366,27+1,49%

Найбільшої уваги учасників європейського фінансового ринку сьогодні зранку удостоїлась корпоративна звітність найбільших європейських корпорацій, в першу чергу банків. Банки HSBC, UBS, Santander опублікували звіти за перший квартал поточного року і їх керівники, перші особи чи фінансові керівники коментували результати. Крім того, оглядачі обговорювали квартальну звітність компаній Novartis та ABB. Другою, але набагато менш значимою областю уваги були ціни на нафту.

Вчора світові індекси йшли наверх, а ціни на нафту вниз.

Що стосується України, то тут з точки зору фінансів та економіки з потоку новин можна виділити два блоки. Перший стосується допомоги МВФ та пов’язаної з нею «саги» «банківського закону. Другий блок – це макроекономіка, якщо точніше вплив коронавірусу та те коли і як почне відновлюватись економічне життя в нашій країні.

Про це та інші новини детальніше трохи нижче. Спочатку до фінансових ринків.

Однак ще одне зауваження. Доволі незрозуміло, чому найбільшим корпораціям Європи та США в умовах спалаху коронавірусу (наприклад іспанському банку Santander) зараз вдається вчасно опублікувати і річну і квартальну звітність, а набагато «більш простим» «Центренерго», «Укрнафті» і іншим емітентам України це не вдається. Національний банк відтермінував кінцеві строки публікації банками України звітності: річну за результатами зовнішнього аудиту – з 31 березня до 19 червня 2020 року, проміжну фінансову звітність за І квартал 2020 року – з 30 квітня до 30 червня 2020 року, а консолідовану проміжну фінансова звітність за І квартал 2020 року з 30 травня до 30 липня 2020 року.

Щось тут здається не так.

Звітність українських компаній зараз те, чого не вистачає зараз місцевим учасникам ринку акцій.

Український фінансовий ринок.

Вчора угод на місцевому ринку акцій не було. На жодній біржі.

Відповідно вчора індекс ПФТС знову не змінився.

Це трапилось після того, як минулої п’ятниці індекс ПФТС знизився на мінімальні 0,02% але при цьому оновив свій більш, ніж півторарічний мінімум.

Нагадаємо, що в останні півтора місяці фондовий індикатор ПФТС знижувався (чи зростав) послідовно через один торговий день за виключенням двох випадків, коли він не змінювався два торгові дні поспіль. Останні ж два торгові дні не стали виключенням.

Індекс Української біржі вчора також по зрозумілій причині не змінився. Це відбулось після його росту на 0,9% минулої п’ятниці, зниження на 0,4% минулого четверга та росту на 0,3% і на 1,7% у два попередні дні.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 27 квітня встановлено рівні гривень 27,1025за 1 долар (-0,0416 гривень). При цьому курс долара на 24 квітня становить 27,1441 гривень за 1 долар.

Останнім часом курс гривні до долара США мало змінюється. Детальніше на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 27.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 15,26% та 10,54%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 27.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,51%,  1 листопада 2028 року – 10,36%, 25 вересня 2032 року – 8,95%.

За день майже без змін.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 24.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 15,16% та 10,53%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 24.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,56%,  1 листопада 2028 року – 10,46%, 25 вересня 2032 року – 8,98%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 15.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,04% та 10,58%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 15.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,72%,  1 листопада 2028 року – 9,76%, 25 вересня 2032 року – 8,35%.

Графік абсолютної дохідності українських єврооблігацій можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323. Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

Світові фінансові ринки.

Вчора на світових ринках акцій був ріст.

Поточні цінові рівні на світових ринках акцій практично всі фахівці вважають неадекватними (дуже високими) і такими, що не відповідають існуючим економічним реаліям. Про це також детальніше трохи нижче.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще 1,5% після свого росту на 1,4% минулої п’ятниці, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 підстрибнув на 1,8% після зниження на 1,2% в останній торговий день минулого тижня, Так само 1,8% вчора додав і композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM після втрати 1,4% минулої п’ятниці.

Після певного відновлення світових фондових індексів з 9 квітня до цього понеділка вони коливаючись мало змінювались що заспокоювало інвесторів. Однак, вчора «західні» фондові індекси, як видавалось, почали «прорив» наверх, що виглядає в поточній ситуації зовсім неадекватно.

Повний відрив ринків акцій від економічних реалій, який спостерігається зараз, викликає не тільки здивування, але й у декого роздратування. «Погано, але не всім» - так комусь здається.

Чи є цей великий відрив благом? Можливо так. Але в чомусь і ні.

На сьогодні фондовий індекс США знаходиться лише на 15% нижче від свого дуже високого максимуму досягнутого 19 лютого 2020 року. Індекс підріс від свого мінімуму на 30%. Це при тому, що американська економіка не працює і ще раніше в кінці 2019 навіть окремі оптимістичні стратеги на фондовому ринку США вважали більш низький за історичний максимум рівень індексу S&P 500 неадекватним і передбачали тимчасове зниження індикатору на 20%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси мало змінюються, на європейські більше слабко зростають. Індекс MSCI EM зранку додає ще 0,4%.

Світові фінансові новини.

1.Основною новиною для фінансових ринків є поступове зняття обмежень, що мали стримувати розвиток пандемії коронавірусу і зробили це.

Таке зняття починається в США, що, як коментували оглядачі і спричинило вчорашнє зростання на світових ринках акцій.

2.Другим блоком новин, на який звертають увагу учасники ринку акцій є корпоративні прибутки за перший квартал 2020 року та погляд керівників корпорацій на майбутні результати.

Що стосується згаданих вище банків HSBC, UBS, Santander.

Доподатковий прибуток банку HSBC знизився в першому кварталі 2020 в порівнянні на річній основі на 48%, тобто майже в два рази, чистий прибуток швейцарського UBS, навпаки, зріс на 40%, а прибуток іспанського Santander знизився на 82%.

Зниження прибутків відбулось за рахунок створення великих резервів під втрати по кредитам.

Керівники та фінансові керівники банків повідомляють про складність прогнозування майбутніх фінансових результатів через фактор невизначеності стосовно темпів відновлення економіки.

В цьому відношенні дуже цікавою могла б бути інформація від банку HSBC, який дуже активно працює в Китаї.

Однак фінансовий керівник банку зранку повідомив, що відновлення економічної активності в цій країні знаходиться ще на ранніх стадіях, хоча воно вже дуже суттєве.

Нагадаємо, що станом на ранок понеділка  122 компаній (24%), акції яких входять до індексного кошику широкого американського фондового індексу S&P 500 опублікували звітність за перший квартал 2020 року.

В цьому зв’язку, як вже згадувалось вище, виникає серйозне питання по звітності українських емітентів та банків.

Що стосується більш «просунутих» країн. Галузеві аналітики не спішать знижувати прогнози по корпоративним прибуткам, тримаючи їх на дуже завищеному рівні і допомагаючи, таким чином грати учасникам ринку на підвищення.

Однак, як зазначалось в попередньому огляді, навіть незважаючи на це, за даними FactSet співвідношення P/E умовної акції S&P 500, в якому враховано чистий операційний прибуток на 12 місяців вперед становить 19,1, а за даними Refinitiv співвідношення P/E умовної акції S&P 500, в якому враховано чистий операційний прибуток з другого кварталу 2020 по перший квартал 2021 року включно, наразі становить 20,1.

Це дуже багато. Нагадаємо, що мова йде про операційний чистий прибуток до списань «репутації» та інших надзвичайних прибутків та збитків.

3.Ціна на ф’ючерсів на нафту вчора знову знижувалась.

Вчора зниження найближчого червневого ф’ючерсу на нафту марки WTI склало 25%.

Сьогодні зранку цінове зниження на ринку нафти продовжилось. Зранку ф’ючерси на обидві еталонні марки нафти, Brent та WTI подешевшали відповідно до 19 та 10,5 доларів США за барель.

Ціна російської нафти сорту Urals в Північно-Західній Європі вчора складала 16,39 доларів США за барель, на умовах поставки CIF Роттердам (враховує витрати на фрахт до порту призначення і страхування вантажу).

На Середземному морі марка Urals була дешевшою - 14,94 доларів США за барель в портах, поставка на умовах CIF.

Найбільша у світі нафтова компанія Saudi Aramco почала скорочувати видобуток, не очікуючи дати 1 травня, коли мало початись скорочення видобутку по угоді ОПЕК++. Saudi Aramco почала скорочувати видобуток ще на минулому тижні.

Найбільша російська приватна нафтова компанія ЛУКОЙЛ повідомила підрядників про плани скоротити обсяги експлуатаційного і розвідувального буріння на своїх родовищах в Західному Сибіру, Комі і Пермському краї на 20% від річного плану.

В ОПЕК вважають, що котирування нафти в другій половині 2020 року буде коливатися навколо 40 доларів США за барель. Про це міністр енергетики Алжиру Мохамед Акраб заявив алжирському телебаченню. Він є президентом конференції ОПЕК до грудня 2020 року.

За його словами, «ринки почали подавати позитивні сигнали» в останні кілька днів після значного спаду тижнем раніше. За прогнозом, в травні-червні світові ціни в середньому зростуть до 35 доларів США за барель в результаті реалізації домовленостей ОПЕК++.

Що все це означає з точки зору впливу на український фінансових ринок.

Зниження цін на нафту дуже негативне для фінансових показників «Укрнафти» та, відповідно ціни акцій цієї компанії, проте має значний позитивний вплив на державні фінанси України, зовнішньоторговельний та платіжний баланс країни, курс національної української валюти.

4.Повертаючись до теми стану ринків акцій та їх майбутньої динаміки.

Джеффрі Гундлах, генеральний директор відомої американської КУА DoubleLine (148  мільярдів доларів під управлінням), заявив в понеділок, що на фондових ринках знову може початись розпродаж і ринок може знову протестувати мінімуми березня.

Він вважає, що інвестори занадто оптимістичні щодо відновлення економіки від пандемії коронавірусу.

Він заявив, що кортить американський ринок акцій, хоча і далеко не в такій мірі, як він робив це в лютому 2020.

На думку цього керівника ринок акцій США в найближчій перспективі буде торгуватись в цілому у відносно вузькому діапазоні.

Гундлах також в понеділок заявив, що популярний облігаційний ETF LQD виглядає як найбільш переоцінений актив облігацій. Це через масштабну програму купівлі облігацій ФРС.

Як повідомлялось в нашому попередньому огляді на минулому тижні, який закінчився в середу 22 квітня, вже другий тиждень поспіль був чистий позитивний потік коштів інвесторів США до груп фондів акцій та облігацій (взаємних та ETF разом). Фонди акцій мали чистий позитивні потоки чотири тижні поспіль, починаючи з тижня, який завершився 1 квітня.

Звичайно величина чистих притоків у фонди акцій та облігацій значно менші, ніж за відтік до того та притік у фонди грошового ринку.

Інвестиційні фонди грошового ринку, які відслідковує Lipper за останні вісім тижнів фонди (починаючи з тижня, який закінчився 4 березня), мали чисті позитивні грошові потоки у майже 940 мільярдів доларів США, тоді як за цей же період інші фонди мали масові відтоки: фонди оподатковуваних облігацій (-135,0 мільярдів доларів США), фонди акцій (-47,6 мільярдів доларів США) та фонди муніципальних облігацій (-30,0 мільярдів доларів США).

Професійні учасники ринків акцій скористались невеликим чистий притоком коштів, що б розвернути ринки акцій уверх і зіграти на підвищення.

Зараз учасники світового ринку акцій думають якось «пережити» травень, щоб дочекатись періоду більш високих прогнозів 2021 року по корпоративним прибуткам і не дати опуститись ринкам.

Українські фінансові новини.

1.Новини, що стосуються «банківського закону», який необхідний для отримання такої важливої для України програми з МВФ та про саму програму.

Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові повідомив президенту Франції Еммануелю Макрону про перебіг переговорів із Міжнародним валютним фондом щодо початку нової програми співпраці з Україною. «Закон про банки є для нас пріоритетним. Я впевнений, що ми проголосуємо його, бо це важливо для нас і відкриває можливості для співпраці з МВФ», - наголосив Зеленський у розмові.

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності №2571-д із пропонованими комітетом поправками. Відповідне рішення на онлайн-засіданні в понеділок підтримали 18 членів комітету (три проти і двоє утрималися) із 32. Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту врахувати майже 300 поправок із 16,5 тисяч, повідомив голова комітету Данило Гетманцев.

Необхідний для укладення нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ) законопроект №2571-д щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності Верховна Рада може розглянути протягом тижня-двох, повідомив голова комітету Данило Гетманцев. Це з урахуванням норми регламенту щодо ознайомлення депутатів із таблицею поправок, яка є дуже великою.

Україна очікує у 2020 році два транші від Міжнародного валютного фонду по 1,75 мільярдів доларів США і обговорює подальше збільшення суми траншів, однак за програмами щодо боротьби з коронавірусом переговорів не проводить, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. «Україна працює над структурною програмою EFF, щодо окремої кредитної лінії ми не зверталися. Тобто ми вважаємо, що за структурною програмою можемо отримати всю необхідну нам допомогу», - сказав міністр на онлайн-засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики в понеділок.

Україна може отримати від Міжнародного валютного фонду або від 5,5 мільярдів доларів США до 8 мільярдів доларів США за програмою розширеного фінансування EFF, або 1,4 мільярдів доларів США через інструмент швидкого фінансування (Rapid Financing Instrument, RFI), об'єднання цих програм неможливе, заявив екс-міністр фінансів Ігор Уманський в інтерв'ю виданню «Страна.ua» в понеділок. Уманський пояснив, що програма з коронавірусу (RFI) має такі самі умови повернення і ставку, що і програма EFF, а на інші інструменти допомоги від фонду можуть розраховувати лише найбідніші країни, до яких Україна не входить.

2.Вплив коронавірсу на економіку України. Відновлення економіки України.

Кількість зареєстрованих безробітних в Україні за минулий тиждень зросла на 25,9 тисяч осіб. - до 431,9 тисяч осіб, повідомили в Державній службі зайнятості в понеділок.

Кількість українців, які вважають карантин необхідним заходом у період пандемії коронавірусу, знизилася з 72% до 54%, свідчать результати ролінгового опитування, проведеного компанією Research & Branding Group. 76% опитаних загалом підтримують рішення про продовження карантину до 12 травня, однак 42% наголошують, що не готові до більш тривалих обмежень.

Кількість українців, які не мають заощаджень, за період карантину зросла з 39% до 47%; при цьому 51% опитаних відзначили зниження рівня доходів сім'ї, а 13% заявили, що зазнають труднощів зі своєчасною сплатою рахунків за житлово-комунальні послуги, мобільний зв'язок тощо.

Ринок торговельної нерухомості Києва за перший місяць карантину зазнав збитків розміром близько 50 мільйонів доларів США.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що другий, третій або четвертий етап можуть розпочатися одночасно залежно від динаміки захворювання.

Перший етап виходу з карантину, впровадженого для запобігання поширенню коронавірусної хвороби COVID-19, передбачає контроль над поширенням захворюваності.

Якщо протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення утримується на рівні 5% (орієнтовно 11 травня).

Будуть дозволені оптова та роздрібна торгівля непродовольчими товарами, робота кав'ярень на виніс, робота автомийок, веломагазинів, пунктів велопрокату, робота нотаріусів, адвокатів та аудиторів. Також уряд відкриє парки і зони відпочинку, частину об'єктів індустрії краси, дозволить тренування командних видів спорту.

Другий етап виходу з карантину почнеться, якщо протягом десяти днів поспіль відсоток виявлених випадків серед усіх протестованих щодня зменшуватиметься.

Уряд дозволить побутове обслуговування населення, відновить навчання у випускних класах і підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання. Передбачається також відкриття закладів громадського харчування на виніс, кінотеатрів під відкритим небом, спортивних залів і фітнес-центрів, готелів, відновляться спортивні змагання за участю не більше ніж 50 глядачів.

Третій етап виходу з карантину починається якщо протягом десяти днів поспіль кількість видужалих осіб удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання, а заклади охорони здоров'я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%.

У такому разі планується запуск роботи метрополітену для спеціальних перевезень, міжміського транспортного сполучення в межах області, торговельно-розважальних центрів без розважальних зон, театрів і кінотеатрів, хостелів, санаторіїв, баз відпочинку і закладів громадського харчування для відвідувачів. Також уряд дозволить відкриття спортивних і дитячих майданчиків та окремих закладів освіти.

Четвертий етап. Якщо протягом десяти днів поспіль кількість нових не зв'язаних між собою випадків інфікування щодня буде меншою ніж п'ять на область.

Уряд ухвалить рішення про відкриття метрополітену і всього наземного громадського транспорту. Також планується відкриття торговельно-розважальних центрів та інших розважальних закладів, спортивних залів і фітнес-центрів, закладів громадського харчування, закладів культури та освіти, а також відновлення надання планової та стоматологічної медичної допомоги.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що поточного тижня Кабінет Міністрів України і Національний банк України мають представити програми іпотеки для населення за ставкою близько 10% і кредитів малому бізнесу за низькою ставкою для виплати зарплат працівникам.

3.Криза в енергетичному секторі України.

Обмеження базового навантаження атомних електростанцій пов'язане зі зниженням на фоні пандемії і сезонного потепління споживання електричної енергії та дає змогу значно зменшити профіцит ресурсу в енергосистемі, забезпечивши при цьому збільшення частки напівпікової теплової генерації, зазначає оператор системи передачі НЕК «Укренерго».

Згідно з релізом компанії, в період із 9 до 20 квітня добовий профіцит е/е становив трохи більше ніж 53 млн кВт-год, однак із 21 квітня, після виведення НАЕК «Енергоатом» у резерв енергоблоку №2 Запорізької АЕС, цей показник знизився до 30,7 млн кВт-год.

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус розкритикував цю ситуацію і застеріг від спроб вирішити проблеми енергетичної галузі за рахунок державної атомної генерації.

4.Інші фінансові теми та фінансові новини в Україні.

Велика палата Верховного Суду через тиск у ЗМІ в понеділок відклала розгляд касаційної скарги Національного банку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами та визнання нечинними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 мільярдів гривень на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 гривню, повідомив журналістам представник суду.

ПриватБанк, згідно з наявною інформацією, раніше вже виконав рішення судів першої та апеляційної інстанцій на користь Суркісів. Однак для Нацбанку, Мінфіну та банку, крім цих виплат, важливим є питання обстояти законність процедури bail-in, оскільки в разі програшу шляхом сім'ї Суркісів, найімовірніше, підуть інші учасники цієї процедури, загальна сума якої перевищує 29 мільярдів гривень.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий кредитний рейтинг дефолту емітента (РДЕ) НАК «Нафтогаз України» на рівні «B» і погіршило прогноз за ним із «позитивного» на «стабільний», ідеться в повідомленні агентства. Перегляд прогнозу за компанією іде за переглядом суверенного рейтингу України, що відповідає критеріям рейтингування урядових організацій, зазначається в повідомленні.

НАК «Нафтогаз України» поки що не планує імпортувати природний газ, до країни його наразі завозять приватні трейдери, повідомив голова групи Андрій Коболєв.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликає правоохоронців розслідувати інформацію про можливі махінації в митній і податковій сферах, а також зазначає, що звільнення голів Митної та Податкової служб пов'язане з поганими показниками надходжень коштів до державного бюджету. Міністр фінансів Сергій Марченко також вбачає підстави для розслідування правоохоронцями діяльності звільнених у п'ятницю, 24 квітня, голови Державної митної служби Максима Нефьодова та голови Державної податкової служби Сергія Верланова. Марченко повідомив про скарги з боку бізнесу на затримки з автоматичним відшкодуванням ПДВ, безпідставне блокування податкових накладних.

Кабінет Міністрів призначить нових голів Державної податкової та Державної митної служб за спрощеною процедурою, а після закінчення карантину проведе конкурсний відбір, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

До місцевого ринку акцій.

Вчора угод з акціями на українських біржах не було. Як буде сьогодні?



Рис.1
Рис.1


Рис.2

Рис.2

Estimated Fund Flows
Millions of dollars

4/15/2020

4/8/2020

4/1/2020

3/25/2020

3/18/2020

Equity

4,585

6,461

12,498

-40,783

-11,381

Domestic

8,846

8,504

12,502

-30,198

-6,406

World

-4,261

-2,043

-4

-10,585

-4,975

Hybrid

4,853

-2,655

3,911

-17,765

-25,623

Bond

6,110

-10,521

-30,432

-100,811

-114,400

Taxable

4,796

-7,618

-28,983

-80,717

-94,045

Municipal

1,314

-2,903

-1,449

-20,094

-20,355

Commodity

4,012

2,192

3,064

2,814

-1,483

Total

19,560

-4,524

-10,960

-156,545

-152,887



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 28 апреля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду