Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 мая 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1303,89-0,28%

Особливо важливих новин для світових фінансових ринків та місцевого фінансового ринку за вчора та станом на сьогоднішній ранок, як і попереднього дня, немає. Здається, основний потік найбільш значимих загальних новин для фінансових ринків, пов’язаних з кризою, наступним виходом з неї, корпоративною звітністю, реакцією на все це ринків, до певної міри вичерпався. Далі вже йдуть повтори та деталі. Є цікаві теми, але вони мають більш вузький характер.

Тому, щоб не зупинятись на більш конкретному та специфічному, спочатку до динаміки на фінансових ринках за вчора та сьогодні на ранок, а до новин після цього.

Український фінансовий ринок.

Вчора індекс ПФТС четвертий торговий день поспіль не змінився. Враховуючи один святковий день, зміни індикатору ПФТС не було вже тиждень.

До цього з 10 березня фондовий індекс ПФТС знижувався (чи зростав) послідовно через один торговий день за виключенням двох випадків, коли він не змінювався два торгові дні поспіль. Проте його зміни перед «зупинкою» були незначними, менше 0,1% в абсолютному вираженні і викликані ціновими змінами лише акцій «Донбасенерго», які мають в індексному кошику українських бірж невелику частку. Тож і чотири дні без змін виглядають як логічне завершення тренду, вичерпання ідеї.

Індекс Української біржі вчора, ймовірно на фоні хорошого зростання світових ринків акцій, добре підріс додавши 2,1%.

Це було після його дня без змін і сильного руху вниз минулих середи та четверга відповідно на 2,4% та на 4,0% та тижня неспішного зростання до цього.

Вчорашнє зростання індикатору УБ було дуже доречним. До нього технічна картина зниження на Українській біржі набула загрозливого характеру. Хоча й зараз вона виглядає не дуже привабливо – зниження з певними періодами росту, причому останнє зростання виглядає поки «куцим». Однак, це все ж значно краще, ніж було до вчора.

На фондовий індикатор Української біржі минулого дня вплинули зміни цін акцій Райффайзен Банк Аваль та «Центренерго». Вплив обох паперів був позитивним.  Ціна акцій банку на Українській біржі вчора зросла на 8,0% до 0,325 гривень за акцію, акцій компанії електроенергетики - на 3,2% з 6,2 до 6,5 гривень за папір. Однак, слід зазначити, що зростання ціни акцій «Центренерго» на Українській біржі цього вівторка відбулось без угод з цими паперами, а лише завдяки значимій зміні їх котирувань.

Біржовий курс акцій Райффайзен Банк Аваль на Українській біржі вчора не сформувався.

Вчора на Українській біржі відбулись лише дві угоди з акціями зовсім невеликим обсягом і обидві з «індексними» акціями біржі. Крім угоди по безадресним заявкам з акціями Райффайзен Банк Аваль, також на УБ минулого дня була зареєстрована адресна угода з пайовими паперами «Укрнафти».

Умовна ціна акцій «Укрнафти» по цій угоді склала рівно 120 гривень. Це на 9,0% вище за «офіційну» ціну цих паперів на Українській біржі, 110,1 гривні за акцію. Ціну називаємо умовною, бо угода адресна.

Обсяг двох вчорашніх угод на УБ склав в грошовому вираженні відповідно 6,5 та 9,6 тисяч гривень.

Крім згаданого, в сегменті акцій на Українській біржі вчора була лише одна значима подія. По котируванням без угод помітно змінилась ціна американської компанії Apple. Вона підросла на 0,4% до 8040 гривень за акцію.

Вчора на закриті на біржі NASDAQ, США ціна акцій компанії Apple склала 297,56 доларів США. Це становить при офіційному курсі гривні до долара США на сьогодні, 06.05.2020, 26,9774 гривень за 1 долар, 8027,40 гривень в еквіваленті, що лише на 0,2% менше, ніж ціна цих паперів на УБ. Різниця в межах денних коливань – дуже добре. Ще якби були угоди з цими паперами на Українській біржі.

Офіційний курс гривні до долара США (курс НБУ) на 6 травня встановлено рівні 26,9774 гривень за 1 долар США (+0,0025 гривень). Зовсім незначна зміна. Курс долара США на 5 травня становить 26,9749 гривень за 1 долар.

На минулому тижні гривня повільно, потихеньку гривня укріплювалась по відношенню до долара США та євро. Детальніше - на графіку НБУ, посилання https://bank.gov.ua/markets/exchangerate-chart.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 05.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,87% та 9,31%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 05.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 8,61%,  1 листопада 2028 року – 9,39%, 25 вересня 2032 року – 8,79%.

Маємо дуже значне одноденне зниження дохідності єврооблігацій та зростання їх ціни, сильне продовження позитивного руху, який започаткувався днем раніше.

Більш чітко це видно на  графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323.

Це графік зміни цін по всім випускам плюс дохід від купонів з їх реінвестуванням, включаючи й накоплений, але ще не отриманий дохід. Тобто це те, що отримав би інвестор, який інвестував би пропорційно розмірам випусків, включаючи й дохід, який він незабаром має отримати у вигляді чергових купонів.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 04.05.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 15,55% та 10,68%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 04.05.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,33%,  1 листопада 2028 року – 10,08%, 25 вересня 2032 року – 9,08%.

За даними http://ua.cbonds.info/ станом на 30.04.2020 дохідність найбільш «коротких» євробондів України складала 14,49% та 10,89%. Дохідність самих «дальніх» євробондів України на 30.04.2020: з погашенням 1 вересня 2027 – 9,80%,  1 листопада 2028 року – 9,68%, 25 вересня 2032 року – 9,59%.

Таким чином прибутковість довгострокових інвестицій в євробонди стонам на ранок найвища за останній місяць. Попередній максимум був 15 квітня.

Можливо це наслідок успішного первинного аукціону Мінфіну з розміщення облігацій внутрішньої державної позики, який відбувся вчора. А може це вплив дій українського центробанку на ринку ОВДП та загальний вплив того що відбувається на ринку облігацій в світі. Про це більше в новинах.

Станом сьогодні на ранок орієнтовна дохідність облігацій внутрішньої державної позики України на вторинному ринку складає: номінованих в гривні – 12,0%/13,5-14,0%, в доларах США - 3,0%/5,0%, 3,25%/6,0% - «довгих».

Світові фінансові ринки.

Вчора світові фондові індекси зростали. Щоправда їх ріст був меншим, ніж зниження у попередні дні.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 0,9% після росту на 0,4% днем  раніше, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав хороші 2,15%, однак після значного зниження на 3,4% 4-ого травня, композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,9% після зниження на 3,1% цього понеділка.

Після зниження кінця минулого-початку цього тижня індекси STOXX 600 та MSCI EM повернулись до своїх вузьких торгових діапазонів періоду 9-27 квітня, тобто до рівнів до свого недавнього зростання. Фондовий індекс S&P 500 зараз після зниження знаходиться незначно вище свого торгового діапазону цього періоду. Вчорашній рух цих фондових індикаторів наверх не сильно змінив картину.

Сьогодні зранку ф’ючерси на американські та європейські фондові індекси зростають, на американські – сильніше, на європейські - слабко. Індекс MSCI EM зранку додає 0,7-0,8%.

Не виключено сьогодні-завтра буде ще одна спроба «прориву» світових фондових ринків наверх. Перша, як тільки-но було зазначено, потерпіла невдачу.

Українські фінансові новини.

Вчора, як вже зазначалось, дуже успішно пройшов черговий аукціон Мінфіну з розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 5 травня 2020 року, до державного бюджету було залучено 10,017 мільярдів гривень, повідомив вчора Мінфін.

До розміщення було запропоновано лише один випуск самих «коротких» гривневих ОВДП з терміном обігу 91 день (3-и місяці). Минулий такий аукціон тиждень назад  також пройшов доволі успішно. Від розміщення 5-місячних паперів, анонсованих раніше, Мінфін на вчора відмовився.

Середньозважений рівень дохідностей минулого дня при розміщенні становив 11,26% порівняно з 11,24% тижнем раніше. Мізерна різниця.

Минулого тижня Мінфін залучив на трьох первинних аукціонах майже таку саму суму в еквіваленті – 9,831 мільярдів гривень. Однак трохи менше половини цієї суми було тоді отримано за рахунок розміщення ОВДП номінованих в доларах США – 164,3 мільйонів доларів.

Тепер же вся сума була отримана за один випуск «коротких» паперів в гривні, що майже вдвічі більше, ніж минулого тижня, 5,7 мільярдів.

Кількість заявок на цей аукціон зросла також вдвічі порівняно з аукціоном тиждень тому - до 14, а кількість задоволених - втричі, до 12.

Національний банк зараз по п’ятницям проводить тендери із надання рефінансування банкам на термін 90 днів і до п'яти років раз на місяць без обмеження витрачання банками цих коштів, зокрема і на купівлю ОВДП. На першому такому тендері 30 квітня Нацбанк надав 6,9 мільярдів гривень на термін 90 днів, 6 мільярдів гривень з яких отримав державний Укрексімбанк, решту ще вісім банків.

Термін рефінансування 90 днів втричі більший за термін, який був раніше – 30 днів.

Ставка на аукціоні 30 квітня склала 8,0% і дорівнює поточній обліковій ставці НБУ. Нагадаємо, що облікова ставка Нацбанку була недавно знижена до цього рівня з 10%.

Можна пофантазувати на тему того, що успішністю вчорашнього аукціону Мінфін завдячує цьому тендеру. І про те, що таким чином НБУ не занадто відверто покриває дефіцит бюджету, утримуючись від прямого фінансування, а також разом з Мінфіном підтримує державні банки, в першу чергу «Укрексімбанк», який в березні поточного року задекларував значний збиток і заявив про необхідність своєї докапіталізації.

Також можна говорити і про успішність наступних подібних аукціонів Мінфіну, як і про те, що поки 5-и місячні ОВДП в гривні банки розглядають як або більш ризикові або як такі, для яких є брак відповідного фінансування.

Мінфін поки має намір протягом травня виставляти на аукціонах лише два випуски ОВДП - з погашенням 5 серпня і 25 листопада цього року. Попередньо відомство також повідомило про намір і в червні пропонувати ринку щотижня лише три- і шестимісячні гривневі ОВДП.

В кінці цього огляду наводиться дохідність ОВДП в гривні на вторинному ринку з версією НБУ з тритижневим інтервалом та структура власності на всі ОВДП в перерахунку на долари США з розривом у місяць: все на сьогодні та з зазначеними інтервалами певний час назад.

Інші українські новини «потоком», розбиті по «блокам» з коротким загальним коментарем в кінці.

Зовнішнє фінансування України.

Посли країн-членів Європейського Союзу схвалили пропозицію Європейської Комісії надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі 1,2 мільярдів євро для подолання економічних наслідків пандемії коронавірусу, повідомила у вівторок прес-служба Ради ЄС.

Кошти будуть доступні протягом дванадцяти місяців і виплачуватимуться двома частинами. Максимальний середній термін погашення кредитів становить 15 років. Умови виділення допомоги буде прописано в меморандумах про взаєморозуміння (МПВ), які буде узгоджено з кожною з країн-партнерів та Комісією.

Рішення ще має схвалити Європейський парламент і Рада, після чого воно набуде чинності.

Європейський Союз має намір найближчим часом розпочати переговори з Україною про умови надання макрофінансової допомоги в розмірі 1,2 мільярдів євро. Про це написав керівник представництва Європейського Союзу в Україні Маті Маасікас на своїй сторінці в мікроблозі Twitter.

Новини економіки коротко.

Станом на травень 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні на 148,5 тисяч осіб 48% більша, ніж на травень 2019 року і становить 456,8 тисяч осіб. Від початку дії карантину, тобто з 12 березня 2020 року, статус безробітного отримали майже 156 тисяч громадян.

Уряд України з 11 травня пом’якшує карантин для малого та середнього бізнесу.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом ЄБРР Сумою Чакрабарті, Він запропонував ЄБРР розглянути шляхи підтримки дій уряду для запуску програми фінансування малого та середнього бізнесу. Сторони також обговорили інфраструктурний проект, який допоміг би створити суттєву кількість додаткових робочих місць в Україні.

Криза в енергетичному секторі України.

Вчора відбулась дуже велика дискусія стосовно шляхів подолання кризи в секторі української електроенергетики. Вона була і заочною, і очною в форматі онлайн круглого столу «Подолання кризових явищ в українській енергетиці».

Нагадаємо, що криза полягає в збитковості українських енергокомпаній, які оперують ТЕС, НАЕК «Енергоатом», великій заборгованості ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, «Енергоатому» перед банками, надлишку вугілля на ринку України.

Серед причин називають надлишок електроенергії та вугілля на ринку через постачання їх з-за закордону, відносно велику частку відновлювальних джерел електроенергії в українській генерації, економічну кризу через коронавірус та фактор сезонності.

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг виступає за заборону будівництва нових потужностей виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) до вирішення питання будівництва високоманеврових потужностей. НКРЕКП розробила 2 сценарії вирішення проблеми неконтрольованого зростання потужностей ВДЕ.

За першим сценарієм НКРЕКП пропонує знизити «зелений тариф» з 15 євроцентів/кВт-год до 9 євроцентів / кВт-год для сонячних електростанцій (СЕС) і до 8 євроцентів / кВт-год для вітряних електростанцій (ВЕС). Для забезпечення справедливого ставлення до інвесторів за рішенням Кабінету Міністрів інвестор зможе отримати компенсацію витрат з забезпечення прибутковості до 2030 року на рівні прибутковості 10-річних ОВДП в євро з маржею 2%.

Другий сценарій передбачає зниження «зеленого тарифу» для СЕС на 30%, для ВЕС на 15%.

Для обох сценаріїв пропонується також створення стратегічного резерву за рахунок виробників ВДЕ в розмірі 7 мільярдів гривень / рік; введення 100% відповідальності виробників ВДЕ за небаланси; забезпечення механізму компенсації обмеження відпуску ВДЕ по команді диспетчера. Крім того скасування передбачено пільгової категорії споживачів електроенергії до 100 кВт-год для населення з 1 січня 2021 року.

Посли Бельгії, Великої Британії, Канади, Норвегії, Німеччини, Франції, Швеції та Південної Кореї в Україні в листі до керівництва країни закликали не допустити неповернення інвестицій у відновлювані джерела енергії країни. При цьому посли усвідомлюють, що електроенергетичний сектор України нині стоїть перед серйозними викликами.

Проект меморандуму з інвесторами у відновлювані джерела енергії буде розроблено протягом тижня для подальшого обговорення урядом та учасниками галузі, повідомила в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець.

Інші фінансові новини.

Велика Палата Верховного Суду продовжить розгляд справи за позовом сім'ї Суркісів до Національного банку о 10:30 18 травня з приводу втрати ними коштів при націоналізації Приватбанку.

Підсумок.

Кредити ЄС є дуже важливими для України. Майже зі 100% ймовірністю в кредити будуть попередньо схвалені всіма органами Євросоюзу за умови виконання ряду вимог країнами реципієнтами. Імовірно кредити для України будуть прив’язані до програми з МВФ, а також будуть надані за умов певного сприяння інтересам ЄС в Україні.

Проблема поточної кризи в українській електроенергетиці буде, скоріше за все, вирішуватись важко. Її вирішення потребуватиме компромісів з усіх сторін: виробників електроенергії з ВДЄ, інших виробників електроенергії, споживачів, включаючи промисловість та населення.

Що стосується впливу інформації на інвестиційні рішення.

Спершу повторимо вчорашню тезу.

Слід очікувати продовження їх деякого зниження дохідності на борговому ринку України та процентів по депозитам в короткій перспективі. Можливо, пізніше будуть якісь епізодичні сплески дохідності та процентів пов’язані з нестабільністю на світових фінансових ринках. Однак, навряд це матиме місце в найближчий час.

Очікувати швидкого та безболісного вирішення проблем в українській електроенергетиці не доводиться. Однак все ж проблема буде вирішена можливо поступово до кінця поточного року.

Ситуація негативно суттєво впливає на фінансові показники емітентів акцій «Центренерго», можливо, в меншій мірі «Донбасенерго», але окрім цього на фінансову стійкість  державного «Укргазбанку», який видав багато інвестиційних кредитів на розвиток ВДЕ.

Світові фінансові новини.

Вчора та сьогодні зранку учасники ринків акцій переважно звертали увагу на нову квартальну звітність за перший квартал 2020 року: в США в першу чергу – «Діснею», в Європі банків, в першу чергу «Юнікредіт».

З точки зору іншого.

Індекс ISM в непромисловому секторі (послуг США) знизився з 52,5 у березні 2020 до 41,8 у квітні поточного року. Це дуже велике і перше зниження індикатору з грудня 2009 року і в той же час його найменше значення для сектора послуг США з березня 2009 року, коли індекс досяг відмітки 40.

Віце-голова ФРС США Річард Кларіда, вчора повідомив, що на його думку  економіка США, ймовірно, відновиться в другій половині року.

Федеральний резерв заявив, що з понеділка він готується до придбання корпоративних облігацій. Це відбулось через місяць після заяви центробанку США про намір вийти на два сегменти цього ринку (звичайних паперів та паперів з високою дохідністю), що само по собі дуже позитивно вплинуло на ці сегменти і фінансовий ринок США в цілому.

Продовжилась заочна дискусія фахівців ринку акцій про те чи знизяться в наступні кілька місяців фондові індекси США до мінімумів березня поточного року і чи будуть вони вищими за поточні рівні в кінці цього року.

Думки  з цього приводу знову розділились.

Коротко говорилось про значне цінове відновлення на ринку нафти останніх трьох днів, де ціни дуже суттєво додали, але продовжують залишатись низькими.

І знову до місцевого ринку акцій.

Вчора  індекс Української біржі добре підріс, що суттєво, значно підправило його технічну картину, але не виправило ситуацію радикально. Було б дуже непогано, якби індикатор сьогодні чи завтра продовжив свій ріст.

Зовнішні ринки дають сьогодні більше позитивні сигнали. Але чи буде цього досить для місцевого ринку акцій? Побачимо.

Криві дохідності ОВДП за даними НБУ



Рис.1Рис.1


Рис.2Рис.2

Таблиця 1. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 05.05.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 27,0 гривень.




Рис.3

Рис.3

Таблиця 2. Зміна власності на ОВДП за тиждень, місяць, з початку року, структура власності на ОВДП станом на 06.04.2020, млн. USD

Перераховано по курсу 1 USD – 28,0 гривень.



Рис.4

Рис.4

сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 6 мая 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду