Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 1 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1248-8,45%


Спочатку про результати торгів акціями на ринку України за попередній тиждень, обсяги торгів за попередні чотири тижні, порівняння динаміки місцевих та світових фондових індексів за тиждень, динаміка змін цін основних місцевих акцій за минулий тиждень та з початку року, Рис. 1-3.


Рис.1




Рис.2

Рис.2



Рис.3

Рис.3

Вчора індекс Української біржі за результатами торгів підріс на 3,4%.

Основною рушійною силою цього зростання стали акції «Укрнафти». Іншим папером, який мав вплив на індикатор, і також вплив позитивний, стали акції «Турбоатому».

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями шести емітентів.

Інформація по результатам угод по безадресним заявкам та по адресним заявкам представлена в двох окремих Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 30.06.2020

Ціна

Зміна

Біржовий курс

Зміна

«Індексні» акції

Турбоатом

11,0

10,3%

-

-

Укрнафта

139,9

10,5%

-

-

«Не індексні» акції

Миронівський хлібопродукт

175

1,02%

-

-

Таблиця. Ціни акцій, обсяги торгів на Українській біржі по адресним заявкам 30.06.2020

Середньозважена  ціна, грн.

Обсяг, грн.

Райффайзен Банк Аваль

0,3490

209 376

«Центренерго»

6,753

289 399

Турбоатом

9,50

94 050

Укртелеком

0,080

2 080

Також без угод лише по котируванням зросла за минулий день на УБ зросли котирування акцій «Центренерго» (+5,3%, до 6,00 грн за акцію) та суто символічно знизились котирування акцій американської компанії Apple (-0,02% до 9771 грн за акцію).

Обсяги угод видно в Таблиці вище. Обсяги угод по безадресним заявкам були зовсім незначні.

Дохідності єврооблігацій України за минулий день доволі різко зменшились, а прибутки інвесторів в ці папери зросли. Загальну картину добре видно на графіку абсолютних прибутків інвестицій в українські єврооблігації, який можна знайти на сайті за посиланням: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323, та Рис. 6 в кінці огляду.

Дохідності українських євробондів наразі складають 5,35% на «короткому» кінці та 7,6-7,5% на «довгому», http://ua.cbonds.info/ та Рис. 7 в кінці огляду.

Світові фінансові ринки.

Вчора  широкий фондовий індекс США S&P 500 за результатами торгів підріс на 1,5%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 додав незначну 0,1%. Так само і композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, підріс на 0,1%.

Сьогодні зранку ф’ючерси на фондові індекси США та Європи мало змінюються. Індекс MSCI EM зранку зростає на 0,4%.

В цілому світові ринки акцій зараз рухаються в «боковику», Рис. 8-10 в кінці огляду. Тому є фундаментальні причини.

Фінансові новини

Основні важливі новини коротко:

Україна

1.      Президент України Володимир Зеленський вчора провів перше засідання Національної ради реформ. Питання представляв голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі. (Дивись нижче розширений коментар)

·        Президент рішуче висловився за введення податку на виведений капітал (дивись розширений коментар).

·        Анонсована дуже серйозна реформа митних органів та процедур в Україні.

2.      Окремо анонсовано розгляд на Національній ради реформ великої судової реформи в Україні в липні.

3.      Україна має намір розмістити 12-и річні єврооблігації на заміну випусків з терміном погашення 2021 та 2022 роках на суму до 750 млн доларів США.

4.      В липні Україна має погасити 500 мільйонів євро траншу макрофінансової допомоги ЄС.

5.      На чергових первинних аукціонах Міністерства фінансів вчора було залучено невелику суму у 1,272 мільярди гривень. Середньозважені дохідності державних облігацій при розміщенні практично не змінились в порівнянні з попереднім аукціоном і склали 7,24%, 7,74% - терміни 3 та 6 місяців та 10,39% і 10,47% - терміни 1,5 та 2,5 роки.

6.      Офіційна заробітна плата та реальна заробітна плата в Україні в травні 2020 відновила зростання. В середньому офіційна заробітна плата склала в минулому місяці 10542 гривень. Найвищий рівень в Києві – 15191 гривень, найнижчий в Чернівецькій області – 7921 гривень. По секторам: найвищий,Є і вищий за 16000: хімічна промисловість, фінансова діяльність, інформація та телекомунікації, виробництво деревини та виробів з неї, видавнича діяльність, видобувна промисловість. Найнижчий, менше 9000, дивись Таблицю внизу.

7.      За даними Мінекономіки України рівень тіньової економіки в країні в 2019 знизився на 3 п.п. до 28% обсягу офіційного ВВП.

8.      НБУ 22-26 червня наростив купівлю на міжбанку валюти в 3,9 рази до 424,5 млн доларів США.

9.      Рада Національного банку безпідставно не розглянула подання на призначення Олега Чурія (у якого закінчується термін повноважень) на посаду заступника голови НБУ.

10.  Повідомляється про певні успіхи програми дешевих кредитів в Україні.

Світ.

1.      Повідомляється про значне зростання випадків захворювання на корона вірус в США. Доктор Антоні Фаучі консультант Білого Дому, США повідомив, що захворюваність на коронавірус в цій країні може зрости з 40 тисяч випадків на добу до 100 тисяч. Один з керівників Центрів по контролю за захворюваннями в США (структури Міністерства охорони здоров’я країни), повідомила, що США не можуть на відміну від ряду інших країн ефективно контролювати поширення в країні COVID19.

2.      Окремі консультанти знову говорять про можливе наступне зниження цін акцій на фондовому ринку США через його дуже високу поточну ринкову оцінку. Питання піднімається в тому числі і через наближення «сезону звітності» корпорацій за другий квартал 2020 року в США та публікацію в п’ятницю звіту по ринку праці в США за червень, а також до певної міри через зростання захворюваності на COVID19 в США.

3.      В Китаї опубліковані позитивні макроекономічні дані. Індекс менеджерів закупівель, PMI, приватної Caixin/Markit за червень в промисловому секторі Піднебесної склав 51,2%, вище 50,0, значення яке розділяє прискорення та сповільнення економіки, та вище очікувань, 50,5. Новина позитивна для фінансових ринків. Зараз експерти підвищують економічні прогнози по Китаю та ряду інших країн, включаючи в Європі Німеччину та європейську економіку в цілому.

Коментар до новин: Слід дуже позитивно оцінити сам факт проведення засідання і взагалі роботи Національної ради реформ. Важливо, що владою розглядаються стратегічні рішення. При всьому неоднозначному ставленні до Міхеіл Саакашвілі в самій Грузії, якихось чужих серйозних зауважень до стилю його керівництва, його складним відносинам з Росією, особистий дуже позитивний внесок Міхеіла Саакашвілі до позитивних змін в Грузії не викликає сумнівів.

Що ж стосується конкретно введення податку на виведений капітал в Україні, який працює в Грузії та республіках Прибалтики, слід зробити певні застереження. Не тому, що ця реформа шкідлива сама по собі. Просто питання її уведення треба розглянути дуже професійно, врахувавши як позитивні, так і негативні сторони для України. Що насторожує і слід проаналізувати.

1.      П’ятий президент України Петро Порошенко дуже хотів ввести податок на виведений капітал замість податку на прибуток. Однак після великого обговорення серед українських експертів та разом з експертами МВФ і Світового банку, пошуку «компенсаторів» від цього кроку відмовились. Не знайшли все ж надійних достойних засобів компенсації втрати доходів бюджету України від цього нововведення. В умовах дефіциту державного бюджету та великого боргу країни це видалось неприйнятним.

2.      Такої заміни податків немає в крупних країнах світу.

3.      Є ще й два свіжі негативні приклади в частині втрати доходів.

·        Україна кілька років назад радикально знизила ставку ЄСВ для виведення з тіні доходів українців. Це і практично і теоретично був дуже правильний хід. Значні заперечення у експертів МВФ викликала дуже велика величина зниження ставок зборів. В результаті велика втрата доходів Пенсійного фонду, як і очікувалось багатьма експертами, так і не була компенсована зростанням бази оподаткування. А саме зарплат через виведення їх з тіні. До речі, саме цей факт в якійсь мірі зупинив введення в Україні трохи пізніше податку на виведений капітал.

·        США зовсім недавно (в супереч думці фахових експертів, в тому числі експертної групи Конгресу США) сильно зменшили ставки податку на прибуток корпорацій заради прискорення економічного зростання країни, яке сильно сповільнилось в останні пару десятиріч. Прискорення темпів економічного росту, дійсно мало місце, однак не компенсувало велику втрату доходів бюджету. Фіскальна ситуація в США на експертному рівні зараз однозначно вважається не стійкою, такою що буде вимагати реагування. Практично часткове повернення до вищих ставок є неминучим і вже запропоноване Джозефом Байденом, кандидатом в президенти США.

Повертаючись до місцевого ринку акцій.

Зростання індексу Української біржі вчора було не тільки сильним, але й несподіваним. Таким же сильним може бути сьогодні його зниження. Це було б логічно з точки зору «боковика» і десь подібно до того, що зараз спостерігається на ринку акцій США.




Рис.4


Рис.4

Рис.5

Рис.5


Рис.6
Рис.6





Рис.7
Рис.7

Рис.8
Рис.8



Рис.9
Рис.9

Рис.10

Рис.10

Середня заробітна плата населення України в травні, гривень:

травень

травень у % до квітня

Середня

10542

101,1

Найвищі заробітні плати в секторах

- хімічне виробництво

20092

99,7

Фінансова діяльність

18832

93,0

Інформація та телекомунікації

18339

100,1

- виробництво деревини та виробів із деревини, целюлозно-паперова промисловість, видавнича діяльність

17275

102,6

- Видобувна промисловість

16130

101,7

Найнижчі заробітні плати в секторах

Тимчасове розміщення та організація харчування

3851

110,0

- харчова промисловість і переробка сільськогосподарських продуктів, напої та тютюнові вироби

5498

113,5

Охорона здоров'я та соціальна допомога

7645

108,7

Мистецтво, спорт, розваги та відпочинок

8174

102,1

Операції з нерухомістю

8240

115,7

- текстильна промисловість і пошиття одягу, виробництво шкіри та шкіряного взуття

8598

104,3

Освіта

8703

104,7

Будівництво

8741

106,0

Сільске господарство, полювання, лісове і рибне господарства

8965

88,4

Інші сектори: більше 9000 на місяць, менше 16000.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50






Настроение рынка на 1 июля 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду