Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:18
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 2 июля 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Падение
Индекс UX по итогам дня: 1256,38+0,67%

Сьогодні новина №1 для фінансового ринку України і новина дуже негативна – відставка Глави НБУ, і, що дуже важливо, відставка під політичним тиском.

Це може радикально змінити ситуацію на фінансовому ринку або в короткій перспективі  або на тривалий час. Хоча, на сьогодні Правління НБУ лишається працювати, а Правління є колегіальним органом.

Інше. Ринок акцій. Вчора індекс Української біржі наче в передчутті поганих для українського фінансового ринку новин за результатами торгів обвалився. Тут дійсно доречне це слово «обвалився» - знизився на 8,5%.

Індекс УБ досяг минулого дня мінімального значення за останні два з половиною роки.

Обвал основного місцевого фондового індикатору минулого дня відбувся завдяки зниженню на 16,7% ціни акцій, підкреслимо, державних підкреслимо компаній «Центренерго» з 6,0 до 5,0 гривень за акцію та на 19,9% державної компанії «Укрнафта» до 112 гривень за акцію.

Проблеми цих двох державних компаній, які існують і відомі вже тривалий час, державою ніяк не вирішуються. Компанії працюють дуже збитково і вже тривалий час.

Щоправда, зниження цін акцій відбулось при невеликих обсягах торгів.

Ремарка. Про індекс ПФТС нічого писати. Він тривалий час не змінюється і вчорашній день не був виключенням.

Тепер до фінансових новин, оскільки вони дуже важливі для фінансового ринку нашої країни та його учасників.

Голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і пояснив його систематичним політичним тиском, здійснюваним на центробанк протягом тривалого часу.

«Це унеможливлює ефективне виконання мною, як головою, покладених на мене обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодії з іншими державними органами. Своєю відставкою я хочу застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», - наводяться слова Смолія в повідомленні сайті НБУ в середу ввечері.

Репутація Нацбанку України - це фундамент для залучення інвестицій в нашу країну, а відставка глави центробанку Якова Смолія через політичний тиск завдає цій репутації важкого удару, заявив екс-прем'єр Олексій Гончарук.

«Сама заява про звільнення Якова Смолія однозначно матиме важкі наслідки для економіки, а значить для кожного українця», - прокоментував екс-прем'єр у соцмережі.

Він нагадав, що минулого літа кожна промова президента Володимира Зеленського починалася з «ми поважаємо і підтримуємо незалежність НБУ», і це була перша і головна ідея, яка лежала в основі економічної стратегії уряду.

«Можлива втрата Нацбанком своєї незалежності поставить хрест на інвестиціях. Поки НБУ був незалежним, інвестор знав, що українська гривня буде вести себе прогнозовано. Нестабільність гривні вдарить по кожному з нас», - наголосив екс-прем'єр, подякувавши Смолію за роботу.

На підтримку глави НБУ висловився також глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. «На мою думку, Яків Смолій, як глава НБУ, точно перебуває на своєму місці. Він це доводив на практиці багато разів з моменту свого призначення», - написав глава НАК у своєму Facebook.

Він висловив надію, що ця ситуація вирішиться на користь України.

Як повідомлялося, під час уряду Гончарука восени і взимку 2019-2020 років НБУ і економічний блок Кабміну щотижня проводили наради, а витік їх записів став однією з причин відходу Гончарука у відставку на початку березня цього року.

Правління Національного банку України вважає своїм обов'язком поки продовжувати роботу для збереження макрофінансової стабільності та інституційної спроможності НБУ, йдеться в заяві правління на сайті центробанку в середу у зв'язку з рішенням глави НБУ Якова Смолія подати у відставку через систематичний політичний тиск на центробанк.

«Правління закликає президента, уряд і політиків ефективно взаємодіяти з центральним банком і дати Національному банку можливість виконувати функції, покладені на центральний банк Конституцією України та законом України «Про Національний банк України», - наголошується в заяві.

Члени правління також зазначили, що поважають рішення глави НБУ про відставку і поділяють його застереження щодо систематичного політичного тиску.

В Офісі президента України Володимира Зеленського наголошують, що безумовним пріоритетом глави держави і його команди залишається забезпечення незалежності Національного банку України, що неодноразово наголошував сам президент Зеленський.

«Правління НБУ буде продовжувати свою діяльність на принципах незалежності та професіоналізму. Національний банк України спільно з урядом повинні продовжувати реалізацію виваженої монетарної та фіскальної політики, що буде служити запорукою для забезпечення макроекономічної і фінансової стабільності і сприятиме економічному зростанню і відновленню банківського кредитування», - йдеться в повідомленні на сторінці Офісу Президента в Фейсбук у середу ввечері в зв'язку з поданою главою НБУ Яковом Смолієм президенту Зеленському заявою про відставку.

В Офісі президента зазначили, що дискусії про діяльність Національного банку України повинні базуватися виключно на принципах професіоналізму та повинні бути позбавлені політичного забарвлення, яке може мати негативний вплив на інституційну спроможність та незалежність НБУ.

Коментар: В першому коментарі слід дати однозначно вкрай негативну оцінку відставці НБУ через політичний тиск на центробанк та особисто його керівника. Відставка Глави НБУ, видається, підриває довіру до діючої влади, яка давала певні обіцянки, але їх не виконує. В тому числі, ймовірно, така оцінка прозвучить і зі сторони іноземних інвесторів. (Хоча все ж на неї варто зачекати.) По суті, у великій мірі ці події означають, що словам українських високопосадовців не можна вірити. Видається, також не можна довіряти, як людям слова, а можливо і дії, не тільки українським державним чиновникам високого рангу, але і українським парламентарям, які чинили тиск на Главу НБУ.

Причини? Як вони бачаться. Мабуть керівництву країни хочеться поставити людину особисто віддану.

Бажання поставити в якості керівника українського центробанку свою людину зрозуміле. Але…

Але, в тому числі, і чи буде вона професійна та відносно незалежна. ЧИ збережеться відносна незалежність Національного банку і його професійність?

Разом з тим, з прагматичної точки зору також слід дивитись і на майбутнє. На те, кого призначать наступним керівником НБУ. Певні недавні призначення на посади в українському уряді викликали чималі запитання. Ряд людей, які були призначені керувати економічним блоком уряду, судячи з їх публічних висловлювань, дуже погано знають основи економіки та фінансів і погано орієнтуються в банківському бізнесі. Хоча, можливо, вони і щиро стараються принести користь країні та проявити себе в цьому з кращої сторони. Однак, відсутність у них професіоналізму може при цьому зіграти з усіма злий жарт.

Як буде в цьому випадку, призначенні нового керівника Національного банку поки говорити зарано. Слід взяти до відома заяву офісу президента про пріоритетність забезпечення незалежності Національного банку України. Ці слова мають нести велике смислове навантаження. Однак, і недавні, і самі останні події навколо Глави НБУ поки викликають, як вже тільки-но було зазначено, великі запитання стосовно  довіри до слів Офісу Президента.

Можливо, зараз також слід привести певні приклади. П’ятий президент України Петро Порошенко після великих коливань все ж призначив на посаду Глави НБУ «не свою людину» Якова Смолія, при цьому виходячи з його ділових якостей.

Президент США Дональд Трамп, незважаючи на свої постійні зауваження на адресу керівництва ФРС, утримався від дій по внесенню змін до складу керівництва американського центробанку. Це, незважаючи на те, що в США для цього є певні можливості та механізми.

З позицій учасників фінансового ринку України, можна однозначно говорити про те, що ризики інвестування в Україні  з учорашнього вечора принаймні тимчасово значно зросли. Слід очікувати наступного розвитку подій і уважно за ними стежити. Слід аналізувати те, хто стане наступним Головою Національного Банку України, а вже потім, якою буде наступна монетарна політика українського центрального банку. Виникає питання чи захочеться комусь ще усунути якимось чином і інших діючих членів Правління НБУ до закінчення їх повноважень.

Також слід дивитись на реакцію на цю і наступні події ЄС, США, Японії, міжнародних фінансових організацій (МВФ, СБ, ЕБРР), аналітиків західних комерційних банків, європейських, які в тому числі мають українські дочірні структури, Raiffeisen, BNP Paribas, Unicredit, OTP, Credit Agricole, ProCredit Bank, PKO Bank Polskа (KredoBank), банків США, які працюють на українському фінансовому ринку та/чи аналізують його: Citibank, BofAML, Goldman Sachs, Morgan Stanley та інші.

Можливо, за результатами всього цього та наступного аналізу, учасникам українського фінансового ринку слід буде внести значні корективи в свої очікування по відношенню до ключових питань фінансового ринку України, в тому числі курсових, відносно надійності інвестицій в українські фінансові інструменти, надійності української банківської системи в майбутньому. На підставі зміни цих очікувань, якщо такі будуть, можливо слід буде прийняти певні і можливо часом радикальні рішення по інвестуванню, зміні ставлення до інвестицій в Україні, чи роботі з банками країни.

Можливо, варто буде скористатись зростанням відсоткових ставок в гривні та знеціненням гривні при інвестуванні (особливо тим, хто любить ризикувати).

А, можливо, припинити інвестування чи значно скоротити інвестиції в українські фінансові інструменти чи банківські депозити (особливо тим, хто любить уникати ризиків)

ІНШИМИ СЛОВАМИ, ЯК КАЖУТЬ В ТАКИХ ВИПАДКАХ, «ТРЕБА БУДЕ ДОБРЕ ПОДУМАТИ».

Пояснення керівника НБУ та реакція учасників фінансового ринку

Сьогодні з 12-00 до 12-45 відбулась ZOOM конференція за участі Глави НБУ Якова Васильовича Смолія, членів Правління Національного банку України та учасників фінансового ринку України і бізнес-спільноти. Всього в конференції прийняли участь 472 учасника.

В ході цієї події Яків Васильович пояснив мотиви свого рішення. На початку конференції він розповів про тиск, який чинився протягом останнього року на Національний банк нашої країни, роз’яснив, як банк буде працювати далі, як відбудеться процедура призначення нового керівника банку.

Бізнес-спільнота, учасники фінансового ринку України подякували Якову Васильовичу Смолію за його особисту дуже професійну роботу, відзначили високу професійність всього НБУ. В ході дискусії і питань-відповідей вони висловили велику стурбованість з приводу його відставки та нападок на Національний банк.

Перша реакція влади України чи міжнародного фінансового ринку?

Україна скасувала угоду з випуску нових 12-річних єврооблігацій на $1,75 млрд із можливістю викупу на $750 млн єврооблігацій із погашенням у 2021-2022 роках, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна» в Міністерстві фінансів у четвер.

Мінфін поки що не коментує інші подробиці, відповідна інформація буде оприлюднена пізніше після узгодження з юристами.

Як було повідомлено до цього.

До останніх подій. Розміщення єврооблігацій України (СКАСОВАНО)

Україна розмістила «довгі» 12-річні євробонди з погашенням у березні 2033 року на суму $1,75 млрд під 7,3% річних.

Спочатку орієнтир прибутковості дорівнював 7,875%, потім він був знижений до 7,625%, і, нарешті, до 7,3-7,4%.

Сумарний «новий» попит (тобто без урахування пред'явлених до викупу в рамках проведеного паралельно з новим розміщенням тендера за двома старими випусками) становить $7,5 млрд.

Організаторами розміщення виступили JP Morgan і Goldman Sachs.

У рамках тендеру Україна викуповує євробонди з погашенням у 2021 і 2022 рр. на суму до $750 млн (наразі в обігу перебувають папери цих випусків відповідно на $1,41 млрд і $1,38 млрд. Ціна викупу - $1035 за $1000 номіналу євробондів-2021 і $1042,5 - євробондів-2022.

Коментар: Була дуже позитивна новина.

Наш перший коментар до новини (СКАСОВАНО): «Знижені ризики України, оскільки більш короткі папери замінені на «довгі». Непогана невисока ставка, яка відповідає на сьогодні ринковій. Ця відсоткова ставка - хороший орієнтир по ризикам України. Проте слід враховувати і той факт, що розміщення відбулось фактично до новини про відставку Глави НБУ».

Коментар зараз: Можливо інвестори, які підписались на випуски просто відмовились перераховувати гроші? Тоді це дуже погано.

Перша політична реакція на відставку Глави НБУ.

Незалежний Національний банк - фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню і врятувало збанкрутілий банківський сектор, йдеться на сторінці послів країн G7 у Twitter після заяви глави НБУ про відставку через політичний тиск на центробанк.

«Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України та їхню підтримку», - наголосили посли країн G7.

@G7AmbReformUA

An independent National Bank is a foundational achievement for Ukraine that has reduced corruption, driven growth & rescued a failed banking sector. To undermine this crucial institution would be a big step back and jeopardize the credibility of and support for Ukraine‘s reforms.

Коментар: В заяві поки говориться в «підрядному настрої» («сослагательном наклонении» – на російській мові). Тобто посли також очікують наступних подій.

Перша реакція міжнародних фінансових організацій. Міжнародний валютний фонд.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) відзначає суттєві досягнення в забезпеченні цінової стабільності в Україні під керівництвом голови Нацбанку Якова Смолія, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку в сучасній макроекономічній політиці.

«Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, яку підтримує МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови», - наголошується в заяві спікера Фонду, поширеній у четвер після рішення Смолія напередодні подати у відставку через політичний тиск на центробанк.

Коментар: Також є поки очікування зі сторони МВФ наступних подій.

Перша реакція бізнесу, іноземних фінансистів на відставку Глави НБУ

«Це червона лінія. Після відставки Смолія глава Dragon Capital заявив, що призупиняє нові інвестиції». Такий заголовок з’явився на формаційному ресурсі «Новое время», https://nv.ua/ukr/biz/economics/vidstavka-smoliya-tomash-fiala-prizupinyaye-novi-investiciji-novini-ukrajini-50097368.html

Після заяви Якова Смолія про відставку з посади глави Нацбанку гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала заявив виданню «Новий час», що призупиняє нові інвестиції. (В Коментарях до коментаря згадується, що видання «Новий час» контролює сам Томаш Фіала).

«Ми відкладемо нові інвестиції, адже влада робить останні п’ять місяців абсолютно протилежно тому, що інвестори, як внутрішні, так і міжнародні, очікують від них і радять їм. Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви, повна некомпетентність або мотивований Росією саботаж», — заявив Фіала.

На його думку, ціни на активи України впадуть, і гривня також.

«Найгірше, що це було зроблено під політичним тиском з самого верху. Це червона лінія для всіх інвесторів: G7, IMF, WB. Повна некомпетентність і обман тих, хто виділив нам 5 мільярдів доларів за останній місяць, включаючи сьогоднішні єврооблігації», — підкреслив Фіала.

Коментар: Це перша реакція, можливо дещо занадто емоційна. А може й ні. Очікуємо реакції інших більш впливових (хай не образиться на ці слова сам шановний Томаш Фіала та шановна інвесткомпанія Dragon Capital) людей та організацій.

Реакція бізнес-співтовариства

Бізнес занепокоєний відставкою голови Національного банку Якова Смолія, що ставить під загрозу співпрацю з Міжнародним валютним фондом, повідомив президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

«Бізнес-співтовариство дуже занепокоєне відставкою голови НБУ, майбутньою незалежністю НБУ і продовженням співпраці з МВФ», - сказав він у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна».

«Сильний і незалежний НБУ відіграє найважливішу роль у макроекономічній стабільності України, оскільки він є потужним сигналом довіри для іноземних інвесторів. Тому тиск на правління НБУ є негативним сигналом для інвесторів, міжнародних партнерів та компаній, які працюють в Україні», - пояснив Гундер.

Коментар: Все сказане – в заяві.

Реакція президента України

Президент України Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.

Картка документа №3772 з'явилася на сайті Верховної Ради.

Текст постанови поки що не оприлюднено.

Коментар: Дуже хотілось би також почути певні усні пояснення. Спершу, як то кажуть. «Чому? Об чом думали?» «В чом прикол?» А точніше – причини. Хотілось мати свою людину?

І. Що далі буде робити влада? Все ж таки чи не повинен був президент України втрутитись в ситуацію раніше та захистити Національний банк, як інституцію? Захистити його незалежність? Чи не слід було захистити персонально Главу Національного банку від нападок?

Чи варто воно цього – «своя людина»?

Яка є позиція у Глави держави з приводу збереження незалежності та професійності НБУ? Як буде обиратись новий Голова НБУ? Чи не буде активних спроб замінити інших членів Правління центробанку? Чи не є в цьому питанні зі сторони декого з парламентарів, інших наявності корупційної складової? Чи матеріального інтересу відомого бізнесмена? Чи буде влада в цьому питання більше керуватись інтересами української держави? Як будуть надалі вибудовуватись відносини з міжнародними фінансовими організаціями та міжнародними інвесторами? Чи будуть вони збережені?

Економічні новини

·        На фоні поступового ослаблення карантину Індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що характеризує поліпшення (від 50 до 100) або погіршення (від 50 до 0) очікувань в порівнянні з попереднім місяцем, в червні виріс на 9,6 базисних пунктів - до 45,5. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ). В травні Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) виріс до 36,6 з рекордно низького рівня 29,9 у квітні.

Зокрема, індекс очікувань ділової активності промислових підприємств зріс до 49,2

(в травні - 40,4). У той же час підприємства будівельної сфери очікують погіршення своєї діяльності. Індекс очікувань в галузі в червні впав до 36 з 40,1 в травні. Підприємства погіршили свої очікування щодо обсягів будівництва і цін на свою продукцію через низький попит.

Крім того, залишаються песимістичними оцінки по зайнятості. Респонденти усіх секторів очікують скорочення чисельності працівників, найбільше - підприємства будівництва.

Опитування НБУ було проведене 4-24 червня, в ньому взяли участь представники 151 підприємства.

Коментар: Індекс ІОДУ НБУ багато в чому подібний до закордонних індексів менеджерів закупівель, PMI, за якими дуже уважно слідкують за кордоном і, які є хорошим випереджаючим індикатором. Слід зазначити, що незважаючи на ріст, значення ІОДА в червні в Україні залишилось нижче 50.

·        У першому кварталі 2020 року доходи населення становили 874,4 млрд грн, витрати - 935,5 млрд грн, заощадження українців скоротилися на 61,1 млрд грн, повідомила Державна служба статистики в середу.

Як повідомляє Держстат, у січні-березні цього року порівняно з аналогічним періодом попереднього року номінальні доходи населення зросли на 7,3%, реальні наявні доходи населення, визначені з урахуванням цінового фактору, збільшилися на 6,6% порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

Коментар: Через коронавірус і наступний локдаун наразі малозначима новина.

Ще фінансові новини.

·        Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на початок липня 2020 року сягнули 75,7 млрд грн, що у 2,3 раза більше порівняно з показником на початок червня і є рекордним показником за всю історію, повідомила Державна казначейська служба в середу.

Рік тому на ЄКР коштів було в 5,8 рази менше - 12,96 млрд грн, нагадує ДКСУ. Залишки коштів на ЄКР у травні збільшилися на 84,3% - до 32,49 млрд грн.

Рекордний показник коштів на ЄКР забезпечили дивіденди ПриватБанку 24,46 млрд грн і НАК «Нафтогаз України» 39,6 млрд грн, які було перераховано останнього тижня місяця.

Згідно з даними Нацбанку, залишок коштів на коррахунках банків на 1 липня становив 46,34 млрд грн, що на 2,4% менше, ніж місяцем раніше.

·        Кабінет Міністрів України виділив 340 млн грн на погашення боргів перед шахтарями державних шахт. «Міністерство енергетики України виділило додатково майже 340 млн грн для шахтарів державних шахт», - ідеться в повідомленні прес-служби уряду. Зазначається, що, держава погасила всю заборгованість перед шахтарями держшахт. Під Офісом президента два дні тривав мітинг шахтарів, які вимагали погасити шахтарям заборгованість із зарплати та розрахуватися з вугледобувними підприємствами за отримане вугілля.

Загальний коментар: Це були дві позитивні новини.

І знову до місцевого ринку акцій.

На сьогодні важко будувати очікування. Дуже імовірно торгів чи угода просто не буде. І так може бути до прояснення ситуації.

Що стосується інших сегментів ринку, що важливо.

Очікуємо:

·        Зростання дохідностей «коротких» євробондів України.

·        Певного руху курсу гривні вниз.

·        Зростання дохідності ОВДП.

Учасника фінансового ринку краще сьогодні, можливо і завтра, перечекати і подивитись на поведінку української валюти та українських фінансових інструментів.





Рис.1

Рис.1


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 2 июля 2020
Падение
2 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Без доверия инвесторов светлого будущего не будетПадение
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду