Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:32
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 1 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1301,06-1,41%

Сьогодні перший день осені і свято День знань. Всіх вітаємо зі святом. Знання – це те, що необхідно на фінансовому ринку. Добре знання допомагає добре на ньому заробляти і як мінімум не втрачати кошти.

З важливих на сьогодні новин для учасників місцевого фінансового ринку - це в першу чергу оголошення про збори акціонерів шахтоуправління «Покровське». В порядку денному зборів є значні правочини. Підприємство в минулому році спрацювало з прибутком. При цьому після переоцінки основних засобів в кінці 2018 прибуток відображається правильно. І, враховуючи, зміну власника, це дає надію міноритарним акціонерам на викуп акцій по прийнятній для них ціні.

Другою новиною є ринкова інформація про зниження до мінімуму ціни акцій Миронівського хлібопродукту з 2009 року, 5,36 доларів США за акцію, напередодні публікації 4 вересня звіту компанії за 2-ий квартал і 1–е півріччя 2020 року.

З точки зору світових ринкових новин, можливо комусь варто звернути увагу на зниження курсу долара США і зростання євро. Хтось з дуже великою схильністю до самонавіювання може, окрім іншого побачити тут політичну складову і спробу допомогти діючому президенту США в президентських перегонах напередодні виборів, до яких лишилось 2 місяці. Зниження індексу долара США сприяє росту фондових індексів США. Однак інші в цьому побачать вплив ФРС та оптимістичного настрою на фінансових ринках.

В цьому зв’язку варто також звернути увагу на те, що курс гривні  почав знижуватись по відношенню до долара США; що ж стосується курсу гривня євро, то тут слабшання гривні проявляється сильніше.

Про все це та більше в дайжесті фінансових новин після огляду ситуації на фінансових ринках України та світу.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Як завжди по вівторкам починаємо цю частину огляду з динаміки ринку місцевих акцій за тиждень.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Варто відзначити суттєве зниження обсягу торгів на Українській біржі на минулому тижні в якійсь мірі завдяки меншому обсягу угод з акціями Райффайзен Банк Аваль. Тиждень до цього угод на фоні повідомлення про дуже імовірну виплату великих дивідендів банком було доволі багато. Проте це не єдиний чинник.

Інше, що звертає на себе увагу – ріст на минулому тижні ціни акцій «Центренерго».

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.



Рис.1
Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.




Рис.2
Рис.2
Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року

Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.




Рис.5
Рис.5

Вчора значення індексу ПФТС не змінилось (До речі, дев’ятий торговий день поспіль).

На біржі ПФТС минулого дня відбулась одна угода з акціями. Це була угода з «не індексними» акціями АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» по ціні 300 гривень за 1 акцію обсягом 90 паперів або 27 тисяч гривень в грошовому еквіваленті.

Вчора індекс Української біржі підріс менше, ніж на незначну 0,1% після зниження на  0,35% від свого локального максимуму днем раніше. Навряд чи вчорашній рух був рухом уверх на оновлення локального максимуму. Скоріше, це було певне сповільнення руху індикатору УБ вниз.

Вчора на Українській біржі відбулось лише дві угоди з акціями двох емітентів. Слабенько, навіть як для останнього періоду часу.

Результати торгів акціями минулої п’ятниці на Українській біржі представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 31.08.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Миронівський хлібо-кт

180,0

-0,5%

1 812,5

1

-

-

Разом

1 812,5

1

Ціна акцій МХП на Лондонській фондовій біржі знизилась до 5,36 долара США за акцію. Це нижче за мінімум березня 2020 року (5,44 USD/акція) і є мінімумом ціни цих паперів з 2009 року. При сьогоднішньому курсі гривні до долара США ціна акцій МХП в еквіваленті на Лондонські фондовій біржі складає 147,73 гривні за папір, що на 17,9% менше, ніж на УБ. Велика різниця.

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  31.08.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,200

182 624

1

Разом

182 624

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Цього понеділка ціни на українські державні євробонди в доларах США після невеликої корекції вниз незначно підросли і впритул наблизились до свого  піврічного максимуму досягнутого в середині минулого тижня. Їх дохідності відповідно ще трохи знизились. В цьому ціновому рості і зниженні дохідності відіграє свою велику роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність в вчора  складала 7,29-7,34%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку «на короткому» кінці кривої дещо зменшились (від -0,2% до -0,75% - самі короткі). Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,80%, а не 11,0% як на початку минулого тижня. Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Проте, наприклад, Альфа-банк декларує помітно нижчі дохідності продажу. Тож треба дивитись на різні пропозиції і їх порівнювати.

Світові ринки акцій.

Вчора фондові індекси США S&P 500 та Dow Jones незначно знизились, а індекс  NASDAQ підріс і вкотре оновив свій історичний максимум. З 23 березня 2020 цей фондовий індикатор підріс аж на 71,6%! Неймовірний ріст. Індикатор зараз вище свого докризового піку від 19 лютого майже на 20% (19,95%). Фантастика! Хвороба VCOVAD-19 тут, як кажуть, лише «в поміч». Учасники ринку «грають» на акціях кількох високотехнологічних компаній, які мають значно додати в своєму бізнесі від соціальної ізоляції.

Вчора за результатами торгів широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився від свого історичного максимуму на незначні 0,2%, широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 втратив 0,6%, а композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM просів на відчутні 1,84%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні практично не змінюється. По великому рахунку індекс STOXX 600, який «вимірюється в євро», практично не змінився з початку червня. Ослаблення долара США і укріплення євро в цій відсутності росту відіграли ключову роль.

Сьогодні ф’ючерси на фондові індекси США зростають. Доволі по різному. Ф’ючерс на індекс Dow Jones Industrial Average практично не змінюється, на індекс S&P 500 додає десь 0,3%, а на індекс NASDAQ – ще близько 1%.

Сьогодні індекс MSCI EM зростає після вчорашнього зниження на 0,9%.

Раніше динаміка індикатору MSCI EM була «дуже важливою» для змін індексу УБ в силу сильної кореляції цих фондових індикаторів. Цього та ще навіть минулого року це «трохи» змінилось через низьку якість місцевих фінансових активів на цьому ринку і (та й по тій же причині) відсутність на ньому іноземних інвесторів. Зараз учасники ринку акцій України звертають увагу на власні показники місцевих емітентів пайових паперів, що правильно. Торги акціями в Україні зараз йдуть прагматично, без спекуляцій і емоцій, в протилежність американському фоновому ринку. На українських біржах зараз після спроби «гри на підвищення» продати не добре вдасться і спекулянт просто втратить гроші.

Валютний ринок.

Тут події сьогодні примітні. Курс євро в парі з доларом «штурмує» відмітку 1,20. Поки невдало, Рис. 6. Долар США «заганяють» вниз на мінімуму, близький до мінімуму 2018, Рис. 7.

Як вже говорилось, хтось з дуже великим самонавіюванням побачить в цьому русі «передвиборчу допомогу Трампу», більше ж учасників ринку – великий вплив ФРС і вирівнювання дохідності та відсоткових ставок В США та Європі, хтось до цього додає в мотиви такого руху оптимізм на фінансових ринках, а хтось великі бюджетні проблеми США та зростання боргу цієї країни. А інший спробує скласти все це разом і скаже – «все це грає тут свою роль і одне допомагає іншому, чи мотивує інше, чи залежне від іншого». Якби там не було, цей рух на ослаблення долара США позитивно впливає на ріст фондових індикаторів США при цьому стримуючи через курс долара ріст індексів Європи та Японії, незважаючи на загальний оптимізм на ринках акцій і не тільки акцій.

Що стосується курсу гривні, то вона після періоду укріплення знову потихеньку почала слабшати, і природно більше по відношенню до євро Рис. 8

Пара євро-долар США.



Рис.6
Рис.6

Індекс долара США.



Рис.7
Рис.7

Офіційний курс гривні до долара США та євро.



Рис.8
Рис.8

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Голова ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що залишки коштів на рахунках уряду є достатніми для здійснення виплат із погашення внутрішнього і зовнішнього боргу.

Коментар. Цікаво, що про це пише Данилишин, а не говорять представники уряду, скажімо Міністр фінансів чи його заступник, чи уповноважений з питань боргу.

***

Національний банк в період з 25 по 28 серпня купив на міжбанківському валютному ринку 68 млн доларів, що в 1,9 рази менше, ніж тижнем раніше (129,5 млн доларів).

Всього з початку року НБУ куплено 4 475,4 млн доларів, продано - 3 291,8 млн доларів.

Новини економіки.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України знизило прогноз урожаю зернових в 2020 році з 70 млн тонн до 68 млн тонн за рахунок показників з кукурудзи, повідомив заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький. Причина - в Україні тривають аномально високі температури і посуха.

Ще одне зниження прогнозу.

***

Україна збільшила запаси природного газу в підземних сховищах (ПСГ) станом на 29 серпня на 60,73%, або на 9,604 млрд куб. м, до 25,418 млрд куб. м з початку сезону закачування газу, який стартував 7 квітня.

Банківський сектор.

У липні частка непрацюючих кредитів (NPL) в банківській системі скоротилася на 0,35 п.п. до 48,12% порівняно з червнем, - НБУ. Станом на 1 серпня загальний обсяг виданих кредитів збільшився на 30,7 млрд гривень з 1,106 трлн гривень до 1,137 трлн гривень. З них непрацюючі кредити становили 547,188 млрд гривень (+10,9 млрд гривень до попереднього місяця).

Корпоративні новини емітентів акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

Опубліковано оголошення про річні збори акціонерів шахтоуправління «Покровське» (Покровськ, Донецька область). Збори призначені на 6 жовтня. (Нагадаємо, що збори шахтоуправління «Покровське» призначені на 23 квітня 2020 року не відбулись через відсутність кворуму).

Згідно з інформацією, опублікованій у порядку денному акціонери шахтоуправління «Покровське» планують залишити отриманий за підсумками 2019 року прибуток в розмірі 925,009 млн гривень нерозподіленим. (Попереднього 2018 року був збиток у 998,134 млн. грн.), Рис. 9

На збори акціонерів винесені проекти рішень про схвалення значних правочинів - здійснення компанією Barlenco LTD, пов'язаною з групою "Метінвест", і компанією Itineris Holdings Limited, що є кредиторами і компаніями Energotrading LTD, ПрАТ "Донецьксталь - металургійний завод", "Макіївкокс", "Донецький металургійний завод", Fintest MCP Limited, які є позичальниками, мирової угоди в рамках врегулювання справи, що перебуває на розгляді Лондонського міжнародного арбітражного суду, згідно з якою ПрАТ" ДМЗ "зобов'язується в повному обсязі виплатити кредиторам суму в розмірі 340 млн доларів і сплатити (відшкодувати) шахтоуправлінню суму в розмірі 500 млн доларів, яку воно повністю виплачує кредиторам відповідно до умов мирової угоди.

Місце проведення Зборів: Україна, 85300, Донецька обл., місто Покровськ, вулиця Захисників України, буд. 31 (другий поверх, актовий зал адміністративного корпусу ПрАТ «АП «УКРБУД»)

Посилання: http://pokrovskoe.com.ua/sites/default/files/files/%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82_%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20_%D0%A0%D0%97%D0%97%D0%90_06102020_%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82.pdf

А також на:

https://stockmarket.gov.ua/cabinet/show/40451

У серпні 2019 року Група «Метінвест» звернулася до Антимонопольного комітету з приводу схвалення придбання більше ніж 50% активів з видобутку коксівного вугілля групи «Донецьксталь». У серпні 2018 року група «Метінвест» придбала 24,99% активів з видобутку коксівного вугілля групи «Донецьксталь» за 190 млн доларів.

Коментар. Міноритаріям - акціонерам шахтоуправління можна голосувати проти  значних правочинів з метою продажу акцій. (Пункти 8 та 9: 8. Прийняття рішення про надання згоди на вчинення значних правочинів. 9. Щодо надання згоди на вчинення значного правочину – Мирової угоди (Settlement Deed). Якщо рахувати, що шахтоуправління – це 80-90% бізнесу, то вартість на тонну видобутку (позначаючи обсяг у 5 млн. тонн) та виходячи з ціни угоди «Метінвесту», формально складе 150-170 доларів США, а вартість 1 акції шахтоуправління – 24,6-27,7 гривень. Звичайно, такої ціни не буде для міноритаріїв, та все ж… Якщо взяти показники 2019 року на акцію: EBITDA – 3,43 гривні, чистий прибуток 1,09 гривні та власний капітал - 9,26 гривень, ціна викупу у 6,5-8,0 гривень видається природною. (коефіцієнти: P/EBITDA – 1,9-2,3, P/E -6,0-7,3, P/B – 0,70-0,83). Хоча, знову ж таки, – може бути і по-другому.



Рис.9
Рис.9

«Мотор Січ» призупинила роботу Волочинського заводу в Хмельницькій області через спалах коронавірусу серед працівників. Зазначається, що станом на 28 серпня було зафіксовано 65 підтверджених випадків зараження коронавірусом.

Фінансові показники українських компаній, акції яких представлені на закордонних фондових біржах.

«Мілкіленд», молочна група з активами в Україні, РФ і Польщі, завершила січень-червень 2020 року з чистим збитком у розмірі EUR22,76 млн, що в 3,1 рази більше показника за аналогічний період 2019 року. Консолідована виручка «Мілкіленду» в січні-червні 2019 року скоротилася на 43,9% - до EUR36,97 млн, EBITDA в 4,8 рази – до EUR0,11 млн.

Коментар. До розуміння динаміки «закордонних українських фондових індексів». До оцінки акцій згаданих компаній. Національний індекс цін WIG-Ukraine на Варшавській фондовій біржі з 21 по 28 серпня знизився на 1,9%, або на 6,41 пункти до 329,0 пунктів, зниження триває 3 тижні поспіль, Рис. 9. На жаль і на великому часовому інтервалі цей фондовий індикатор веде себе «невдало», Рис. 11.

Компанія

Ціна останньої угоди, злоті, 21 серпня

Ціна останньої угоди, злоті, 28 серпня

Зміна вартості, %

«Кернел»

38,75

39,10

+0,9

«Астарта»

16,40

16,00

-2,4

Coal Energy

0,67

0,66

-1,5

«Мілкіленд»

----

0,69

----

«Агротон»

3,97

4,00

+0,76

KSG Agro

1,42

1,53

+7,7

Sadovaya

----

----

----

«Овостар»

71,00

65,00

-8,5

IMC

11,00

11,05

+0,5

KDM Shipping

----

----

----

Індекс WIG-Ukraine на інтервалі рік



Рис.10
Рис.10

Індекс WIG-Ukraine на інтервалі 8 років+




Рис.11
Рис.11

***

Ще одне до того ж. Очікуємо 4 вересня публікації квартальних даних Миронівського хлібопродукту (акції н входять до індексу WIG-Ukraine). Тим часом ціна акцій цієї компанії на Лондонській фондовій біржі знизилась до 5,36 долара США за акцію. Це нижче за мінімум березня 2020 року (5,44 USD/акція), Рис.12 і є мінімумом з 2009 року.

Повторимо ще раз. При сьогоднішньому курсі гривні до долара США ціна акцій МХП в еквіваленті на Лондонські фондовій біржі складає 147,73 гривні, що на 17,9% менше, ніж на УБ. Велика різниця.



Рис.12
Рис.12

Фінансові показники українських компаній, емітентів боргових паперів.

1-е півріччя «ДТЕК Енерго» закінчила зі збитками 16,5 млрд гривень, скоротивши виручку у 2,6 рази до 20,4 млрд гривень. В 1-му півріччі 2019 року компанія отримала чистий прибуток 3,3 млрд гривень. За результатами 1-го півріччя збитки за курсовими різницями становили 5 млрд гривень, тоді як за аналогічний період минулого року було отримано прибуток у 2,6 млрд гривень.

Згідно з повідомленням компанії, на виробничі та фінансові результати компанії продовжує негативно впливати системна криза в енергетиці. У першому півріччі видобування вугілля знизилося на 23% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 8,7 млн тонн, виробництво електроенергії скоротилося на 36,2% до 10,1 млрд кВт*год.

Коментар. Зрозуміло негативна новина з будь-яких позицій, а для боргових паперів компанії – взагалі проблема.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, слабко підріс після зниження від свого локального максимуму. Скидається більше на те, що фондовий індикатор УБ сьогодні продовжить знижуватись. Однак, звичайно, може бути і інакше.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 1 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду