Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 9 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1293,78+0,44%

На сьогодні з термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку немає, але є важливі новини. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

З важливих для учасників місцевого фінансового ринку новин:

·        Певне зростання дохідності ОВДП вчора при первинному розміщенні.

·        Не позитивна рекомендація BofA Securities по українським державним євробондам через їх відносно малу дохідність (малий спред) при очікуванні не зовсім позитивних новин з України.

·        Продовження зниження на фондовому ринку США (також сприяє росту дохідності ОЗДП).

Аналітики зараз очікують нетривалого зниження фондових індексів США не більше, ніж на 15%, та поміркованого росту індексу курсу долара США - відповідно незначного зниження євро в парі євро-долар. Останнє під впливом різких зауважень осіб з ЄЦБ відносно попереднього значного швидкого зростання курсу євро, яке загрожує початку відновлення європейської економіки, а тепер вже й під тиском зниження апетиту до ризику на світових фінансових ринках.

Про все це більше і ще в дайджесті новин.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Через важливість теми на сьогодні почнемо зі світових ринків акцій. (Це напряму стосується і вартості українського суверенного боргу через дуже велику кореляцію оцінки ризиків). Огляд вчорашніх подій на українському ринку акцій відразу після цього.

Світові ринки акцій.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 2,8%, індекс Dow Jones втратив 2,25%, індекс NASDAQ впав найбільше - на 4,1%, Рис. 1. З недавнього історичного максимуму індекс втратив 10%.

Фондові індекси США вчора продовжили свій корекційний рух вниз. Лідирують тут і тягнуть за собою вниз фондові індекси акції компаній, які сильно і необґрунтовано виросли. Це в першу чергу Tesla, ціни акцій якої виросли найбільше з крупних за капіталізацією компаній, Рис. 2, але також і сильно знижуються акцій високотехнологічних гігантів, в першу чергу Apple, Рис. 3, але й Microsoft, які також дуже сильно зросли.

Проте ціни цих паперів, все знизились ще не так вже й значно порівняно з їх недавнім ростом. Як сказав вчора один відомий інвестор з США, «до того коли акції Apple стануть мені цікаві вони повинні пройти ще дуже довгий шлях». «Це непогані папери (стосовно великого набору акцій не тільки Apple), які мають перспективу але вони були оцінені дуже високо. Наприклад акції Apple – вартості (value shares) мали ринкові коефіцієнти …., як акції росту (growth)».

Зниження цін акцій високотехнологічних компаній негативно впливає і на ціни інших акцій однак ті просідають набагато менше.

ВАЖЛИВО. З фондовим індексом Dow Jones дуже добре корелюють ціни українських державних єврооблігацій, Рис. 4. Тож це зниження в США має значення і для України.

Однак, як теж вже писалось не раз в наших оглядах нинішнє зниження на фондовому ринку США, скоріше за все буде відносно невеликим і короткочасним.

Сьогодні зранку ф’ючерси на всі фондові індекси США непогано зростають, особливо на індекс NASDAQ, який додає 1,7%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні в першій половині дня зростає на 0,7%, після зниження минулого дня на 1,1% (нічого надзвичайного). Цей індекс, як і раніше торгується у вузькому діапазоні, який позначився з червня 2020.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM сьогодні просідає на 0,7%.  Вчора він втратив ще 0,6%.

Під впливом зниження на фондових ринках укріплюється долар США, слабшає євро.

Аналітики говорять про здорову корекцію на ринку акцій США. Максимум, кажуть вони, може бути зниження фондових індексів США на 15%. При цьому, скоріше за все, значний корекційний рух продовжиться «в акціях, які недавно «пережили» спліт» (Apple, Tesla), «коронавірусних акціях» (Zoom Video Communications, DocuSign), і ряді акцій менших за розміром біотехнологічних компаній, які дуже сильно виросли з середини 2019 року, і  які мають на сьогодні неадекватно високу оцінку, що в ряді випадків просто зашкалює.

Графік індексу NASDAQ (США)



Рис.1
Рис.1

Ціна акцій компанії Tesla (з урахуванням недавнього спліту)



Рис.2
Рис.2

Ціна акцій компанії Apple (з урахуванням недавнього спліту)



Рис.3
Рис.3

Графік індексу Dow Jones (США) і графік індексу дохідності державних євробондів України (близький до цінового графіку) в  порівнянні, часовий проміжок - 1 рік.



Рис.4
Рис.4

Графік індексу дохідності державних євробондів України (близький до цінового графіку), часовий проміжок – 3 місяці.



Рис.5
Рис.5

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Вже п’ятнадцять торгових днів без його зміни поспіль.

На біржі ПФТС минулого дня, як і в два останні торгові дні, відбулась одна угода з акціями - з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі підріс на 1,6% від свого локального мінімуму. Це виглядало логічним на фоні його картини торгівлі у вузькому діапазоні.

Позавчора індекс Української біржі знизився, точніше буквально «провалився», відразу на 3,9% від свого практично локального максимуму. Він за один день подолав «відстань» всього свого торгового діапазону і за один день дійшов до свого минулого локального мінімуму від свого майже локального максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось аж чотирнадцять (майже рекорд останнього часу) з акціями чотирьох емітентів.  Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 09.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,40

0,0%

100 000

1

0,4050

-1,2%

«Центренерго»

5,0

+8,7%

90 100

5

-

-

Миронівський хлібо-кт

175

+0,03%

1 750

1

-

-

Apple

3 526

+1,1%

3 526

1

-

-

Разом

195 376

8

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  09.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,18

3 918 607

6

Разом

3 918 607

6

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Вчора відбулись чергові первинні аукціони Міністерства фінансів України з розміщення ОВДП.

Мінфін погодився трохи підняти прибутковість більш «Довгих» ОВДП після рішення НБУ за ставкою. Міністерство фінансів України у вівторок, на перших аукціонах після рішення Нацбанку зберегти облікову ставку на рівні 6%, продало 30-міс. ОВДП під 10,5% річних, тоді як чотири тижні тому ставка по ним була 10%, а три тижні тому 23-міс. ОВДП Мінфін продавав по 10,25%.

Однак сума залучень залишилась незначною.

За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 8 вересня 2020 року, до державного бюджету залучено 986,5 млн. грн., повідомив Мінфін.

Коментар. Можливо збільшить дохідність і на вторинному ринку.

Можливі причини: невдалі розміщення до цього, дуже суттєве невиконання плану по залученню коштів, певний негативний курсовий рух гривні, зниження на світових ринках акцій.

Дохідність ОВДП на первинних аукціонах Мінфіну при розміщенні.



Рис.6
Рис.6

***

Україна може розмістити ще один випуск єврооблігацій можливим обсягом $1-1,5 млрд для бюджетних цілей і фінансування викупу ВВП-варантів, вважають аналітики BofA Securities. "Ми віддаємо перевагу варантам, а не облігаціям, враховуючи потенціал великих купонів у зв'язку з відновленням зростання у 2021 році та потенційними подальшими викупами", - йдеться в огляді BofA Securities.

Аналітики BofA Securities дають рекомендацію Underweight («менше ринку» або слабкі перспективи) по єврооблігаціям України в звіті в що вийшов 8 вересня EEMEA Sovereign Credit Viewpoint, віддаючи перевагу ВВП-варрантам.

"Спреди України торгуються близько до історичних середніх рівнів в порівнянні з аналогами країн, що розвиваються. Однак ми стурбовані тим, що облігації можуть показувати більш низьку динаміку з урахуванням можливих затримок підтримки МВФ і потенційного випуску ", - пояснюють аналітики свою позицію.

"Ми надаємо перевагу варрантам перед облігаціях, враховуючи потенціал великих купонів в зв'язку з відновленням зростання (економіки України) в 2021 році і потенційними подальшими викупами (варантів)", - йдеться в документі.

BofA Securities також вважає, що від України можна очікувати серії негативних новин через можливу затримку майбутнього першого огляду програми співпраці з Міжнародним валютним фондом stand by, запланованого на поточний місяць. На думку BofA Securities, прогрес діалогу з МВФ, ймовірно, потребуватиме повної ясності в питанні Національного антикорупційного бюро (Конституційний Суд України недавно визнав неконституційним призначення голови цього відомства Артема Ситника) і з ухваленням бюджету України на 2021 рік.

Водночас, на думку BofA Securities, знизилися побоювання щодо податково-бюджетної політики і, особливо, незалежності Нацбанку України після недавніх нових призначень, а також стабільності грошово-кредитної політики та виведення банків із ринку.

Коментар. Не дуже добра рекомендація BofA Securities – додатковий чинник зростання дохідності державних євробондів України поряд зі зниженням світових ринків акцій. Це може спричиняти і зростання дохідності ОВДП, хоча зв'язок цих паперів, ОВДП та ОЗДП не дуже сильний.

***

Новини економіки

Європейський союз захистить себе від конкуренції зарубіжних виробників, які не дотримуються його високих екологічних стандартів, шляхом встановлення "вуглецевого кордону", заявив глава Євроради Шарль Мішель.

Новини банківського сектору

Банкіри наполягають на завершенні надання кредитних канікул у зв'язку з необхідністю проведення оцінки кредитного портфеля.

***

Національне антикорупційне бюро розслідує спробу замаху на заволодіння майном ПриватБанку в особливо великих розмірах. Про це йдеться в повідомленні Ради громадського контролю НАБУ. "Серед ймовірних фігурантів справи - представники судової гілки влади, посадові особи Державної виконавчої служби, співробітники шістьох англійських компаній, пов'язаних з олігархами Суркісами", - сказано в ньому.

***

У січні-липні поточного року найприбутковішим був Приватбанк, найбільш збитковим – Укрексімбанк.

Приватбанк за звітний період отримав прибуток у розмірі 16,201 млрд гривень. Другу позицію в списку найбільш прибуткових банків займає Ощадбанк (4,316 млрд гривень), третю - Райффайзен Банк Аваль (2,457 млрд гривень). На четвертому місці знаходиться ПУМБ (1,501 млрд гривень), на п'ятому - ОТП Банк (908,94 млн гривень).

Найбільший збиток показав Укрексімбанк (2,243 млрд гривень). На другій позиції знаходиться Промінвестбанк (330,93 млн гривень).

Загалом за підсумками семи місяців прибутковими були 58 із 75 діючих банків.

Коментар. До прибутків Ощадбанку слід ставитись обережно через курсові різниці. Необхідно дивитись на грошовий потік від операцій.

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ ЕМІТЕНТІВ, акції яких представлені на місцевих фондових біржах.

Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго" почала купувати вугілля в державних шахт за 1 650 гривень/тонна, що на 15,4% нижче за попередню ціну (1 950 гривень/тонна).

Дочірня компанія китайської Beijing Skyrizon і група DCH Ярославського мають намір подати повторно спільну заявку в АМКУ на отримання контролю над компанією "Мотор Січ". Про це йдеться в повідомленні компанії Beijing Xinwei Technology Group, яка контролює Beijing Skyrizon.

Новини енергетики

Компанія Westinghouse (США) готова допомогти національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом" у будівництві енергоблоків №№ 3 і 4 Хмельницької атомної електростанції.

КОРПОРАТИВНІ НОВИНИ ЕМІТЕНТІВ ЄВРООБЛІГАЦІЙ.

1-е півріччя "Метінвест" закінчив зі збитком 240 млн доларів США, скоротивши виручку на 14,6% порівняно з 1-м півріччям 2019 року (на 0,85 млрд доларів) до 4,968 млрд доларів США. В 1-му півріччі 2019 року група отримала прибуток 408 млн доларів.

При цьому в першому півріччі компанія скоротила показник EBITDA на 20%, або на 175 млн доларів США до 715 млн доларів порівняно з першим півріччям 2019 року.

Загальний борг компанії станом на 30 червня скоротився на 1% і становив 3,01 млрд доларів (порівняно із 31 грудня 2019 року).

Зі слів генерального директора "Метінвесту" Юрія Риженкова, у першій половині 2020 року на фінансові показники "Метінвесту" вплинуло падіння світових цін на сталь на тлі пандемії COVID-19, при цьому групі вдалося швидко скоригувати продуктовий портфель і перерозподілити обсяги продажів між ринками.

"Метінвест" зміг отримати вигоду зі швидкого та активного відновлення економіки Китаю в другому кварталі цього року, збільшивши відвантаження руди на цей ринок більш ніж на 3 млн тонн.

Коментар. Доволі комфортне значення Загальний Борг/EBITDA (річний) = 2,1

Повертаючись до місцевого ринку акцій

За логікою власної динаміки індекс Української біржі сьогодні мав би продовжити зростання. Цьому до певної міри або навіть в значній мірі може завадити негативна корекція на світових ринках акцій. Два сильні мотиви зіштовхуються між собою. Який переможе? Може «власний»? Тобто - ріст?




сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50





Настроение рынка на 9 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду