Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:26
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 29 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1312,52+0,18%

На сьогодні за вчора та станом на сьогоднішній ранок термінових і надважливих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку немає. Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

З ринкової інформації варто звернути увагу на певне підростання дохідності ОВДП в гривнях за минулі два дні (розділ «Фінансові ринки») та певне, невелике, зниження  процентних ставок в гривні в банках України за минулі два тижні (розділ «Новини»).

І, як практично завжди по вівторкам чи середам (за відсутності у вівторок), огляд починається з короткого ілюстрованого таблицями та графіками опису того, що відбулось в сегменті акцій на місцевих біржах на минулому тижні.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Результати торгів акціями в Україні на минулому тижні, закінчуючи цим понеділком, відображені на Рис. 1-5. Дані включають і порівняння з міжнародними ринками акцій, і динаміку цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі та біржі ПФТС за минулі чотири тижні.

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на Українській біржі за минулий тиждень та обсяги торгів на УБ за минулі чотири тижні.




Рис.1Рис.1

Зміна цін окремих «індексних» паперів, і обсяги торгів на біржі ПФТС за минулий тиждень та обсяги торгів на ПФТС за минулі чотири тижні.





Рис.2
Рис.2

Динаміка українських та світових фондових індексів за тиждень, два тижні, місяць та з початку року



Рис.3
Рис.3

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі

за минулий тиждень.




Рис.4
Рис.4

Графік зміни цін українських індексних акцій на Українській біржі з початку року.





Рис.5
Рис.5

За вчорашній день.

Значення індексу ПФТС в минулого дня знову не змінилось. Воно незмінне вже більше календарного місяця, з 18.08.2020.

На біржі ПФТС вчора відбулась лише одна угода з акціями - вже «традиційна» угода з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі «підскочив» на 1,6% і досяг значення 1310 пунктів, якого не було з 4 вересня 2020. Після свого зниження 7 вересня індекс Української біржі перебував ближче до нижньої границі свого попереднього торгового діапазону 1260-1320 пунктів, який позначився з початку липня. Протягом останніх трьох тижнів індикатор УБ не піднімався вище відмітки у 1294 пункти, чи навіть, за виключенням одного дня, 1291 пункт. Таким чином за вчорашній день маємо істотний в позитивний рух індексу Української біржі і повернення до торгівлі при вищих його значеннях.

Вчора на Українській біржі відбулось дев’ять угод з акціями шести емітентів. Результати торгів акціями на Українській біржі минулого дня представлені в двох Таблицях нижче.

Таблиця. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 28.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,415

0,0%

91 300

1

0,4150

+3,1%

«Центренерго»

5,0

+8,7%

5 000

1

-

-

«Турбоатом»

8,2

0,0%

4 100

1

-

-

Миронівський хлібо-дукт

174,5

0,0%

13 960

2

-

-

Apple (США)

3 529

+11,5%

3 562

1

-

-

Разом

117 922

6

Таблиця. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі та угодам РЕПО, обсяги торгів  28.09.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Адресні угоди:

Райффайзен Банк Аваль

0,400

172 000

1

Разом адресні

172 000

1

Угоди РЕПО:

«Укрнафта»

121,03327

346 688,03

2

Разом РЕПО

346 688,03

2

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Ціни на українські державні єврооблігації в доларах США, які доволі різко знижувались, починаючи з минулого понеділка до минулого четверга (з одноденною паузою), відображаючи суттєве погіршення ставлення до ризиків інвестування в світі, вчора після невеликого росту минулої п’ятниці практично не змінились. Зрозуміло, що не змінились і їх дохідності. Стабілізація на ринку акцій США та світових ринках акцій відіграла тут ключову роль. На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність минулого дня  складала 8,10-8,23%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітованих в гривні на вторинному ринку за останні дні дещо (несильно) підросли. Зросли дохідності, як купівлі, так і продажу; купівлі - майже по всій кривій, продажу - в середині кривої дохідності і на самому її кінці. Ріст склав 0,05-0,25%, Рис. 6.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,35%, а не 11,30%, як було раніше. «2025 рік» рік, як і раніше, можна придбати при дохідності 11,30%, а от «2022» при дохідності 10,00% (раніше 9,80%). В цій «точці» є найбільший приріст дохідності продажу.

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Що відіграло в цьому росту більшу роль: недавній ріст дохідності ОЗДП, зниження курсу гривні (в першу чергу по відношенню до долара США), втрата інтересу до ОВДП на первинному ринку і певний невеликий ріст дохідності ОВДП на первинному ринку, сказати важко. Можливо все потроху.

Рух на зростання дохідності ОВДП логічний. Він розходиться з рухом в процентних ставках по депозитами. Там є свій чинник – продовження впливу зниження облікової ставки НБУ, а також менша прибутковість банківського сектору в 2020 році. Хоча, якщо чесно, то певне зменшення процентних ставок по депозитам викликає більше питань.




Рис.6
Рис.6

Валютний ринок

В цьому зв’язку цікава ситуація на валютному ринку.

Стабілізувавшись по відношенню до долара США, гривня в цілому вчора продовжила дещо слабшати по відношенню до твердих валют. Вона ослабла проти євро, який вчора дещо укріпився в парі з доларом, та по відношенню до напівсуми євро – долар США, яка є найбільш «правильною» для порівняння, Рис. 7.

Тут важливим є також певний ріст долара США по відношенню до євро учора після провалу минулого тижня. Цей ріст відбувся на фоні росту оптимізму на ринках акцій (доволі «технічного» - без особливих приводів додамо.) Ріст курсу євро дещо послабили вчорашні зауваження Глави ЄЦБ Крістін Лагард на предмет того, що ЄЦБ зараз дивиться за курсовими рухами по причині її негативного впливу на рівень інфляції в Єврозоні (її дуже низького значення) і «політиками» (керівниками ЄЦБ) можуть бути прийняті певні заходи для виправлення цієї ситуації. Зауваження Крістін Лагард стримало ріст курсу євро. Негативно на ньому позначився і суттєвий ріст захворюваності на коронавірус в Європі, який має місце в останні тижні.

Через сполучення цих протилежних чинників більшість експертів сходиться на думці, що пара євро - долар буде коливатись у вузькому діапазоні протягом певного часу – кількох днів чи навіть тижня чи пари тижнів.



Рис.7
Рис.7

Пара євро - долар США на інтервал 1 місяць

(на графіку також наведені ковзні середні і лінії трендів)



Рис.8
Рис.8

Світові ринки акцій

Вчора  фондові індекси США підросли продовживши позитивний рух минулої п’ятниці.

Якоїсь «ідеології» за цим не стоїть. Ні новин, економічних даних, ні корпоративних подій чи фінансової звітності. Дуже сильно видається, що цей рух умовно «технічний». Насправді учасники ринку (і це мало скривають) «грають» просто на «відновлення» фондових індексів США після кількох тижнів їх зниження. Ось і все. Можливо це робиться через вибори в США, які пройдуть 3 листопада. Вважається «негарним» мати значні рухи на ринках акцій перед виборами в США, що теоретично може вплинути на результати виборчого процесу.

Ще до початку торгів минулої п’ятниці говорили про те, що задачею для трейдерів на п’ятницю, як писали ще того дня оглядачі, була стабілізація фондових індексів США на тижневій основі. Це у великій мірі вдалось, але не до кінця. За минулий тиждень широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився незначно, а індекс NASDAQ навіть підріс. Індекс Dow Jones здав свої позиції.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс ще на 1,6% після такого ж росту на 1,6% в минулу п’ятницю, індекс Dow Jones додав 1,5% після росту на 1,3%, а фондовий індекс NASDAQ підріс 1,9% після скачку на 2,3% минулої п’ятниці.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який «не застав» по часу потужного руху на фондовому ринку США минулої п’ятниці вчора теж підскочив – на 2,2%. Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM підріс цього понеділка на незначну 1,0%.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США незначно знижуються в межах 0,1-0,3-0,4%, індекс STOXX 600 також втрачає 0,3%, індекс MSCI EM просідає на незначну 0,1%.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Україна збереже залежність від зовнішніх кредиторів у найближчі декілька років, вважає голова правління Райффайзен банку Аваль Олександр Писарук. "Я, на жаль, гадаю, що Україні у найближчі декілька років не вдасться позбутися залежності від зовнішніх кредиторів (...), тому співпраця з МВФ, чесно кажучи, і впровадження програми - це наш найкращий шанс", - сказав він під час онлайн-дискусії у понеділок. "Якщо зовнішнім кредиторам не буде комфортно з Україною, якщо програма МВФ не впроваджуватиметься (...), то незрозуміло яким чином виконувати дефіцит бюджету", - уточнив він. Писарук зазначив, що питання укладення програми з МВФ є ризиком фінансування бюджету 2021 року.

Як повідомила під час обговорення перший заступник глави Нацбанку України (НБУ) Катерина Рожкова, регулятор продовжує працювати над виконанням структурних маяків, закладених до програми з МВФ, зокрема доопрацьовує закони про банки і гарантування вкладів фізосіб. "Сподіватимемося, що всі учасники процесу, а їх у нас багато: це по суті Кабмін, Нацбанк, Офіс президента - виконають свої домашні завдання, і у нас буде можливість продовжувати роботу з МВФ", - резюмувала Рожкова.

***

Національний банк України не має наміру брати участь у фінансуванні дефіциту держбюджету через купівлю облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Про це заступник глави НБУ Юрій Гелетій заявив в інтерв'ю ЛігаБізнесІнформ. "Модель нашої присутності на ринку ОВДП треба обговорювати, в тому числі, з урядом і Нацкомісією з цінних паперів. Однак відразу хочу підкреслити: ми не будемо брати участь у фінансуванні бюджетних витрат через покупку ОВДП. Варіант, який ми обговорювали попередньо, - роль НБУ як маркетмейкера, щоб уникнути надмірної волатильності доходностей, особливо в кризові моменти. Однак такі операції повинні мати обмеження в обсязі і бути спрямовані на розвиток ринку цінних паперів, а не на опосередковане фінансування бюджету ", - сказав Гелетій.

***

Міністерство фінансів 25 вересня виплатило шостий купон за облігаціями зовнішньої державної позики (єврооблігацій) з терміном обігу до 2032 року. Загальна сума виплати становила $110,6 млн.

Новини економіки

Реальна заробітна плата в Україні в серпні 2020 року порівняно з серпнем 2019 року збільшилася на 6%, а проти липня 2020 року скоротилася на 2,8%, повідомила Державна служба статистики в понеділок.

Як зазначає Держстат, середня номінальна заробітна плата штатних працівників у серпні-2020 порівняно з попереднім місяцем скоротилася на 3%, а в річному вимірі (проти серпня-2019) збільшилася на 8,6% і становить 11,446 тис. грн, що у 2,4 рази вище рівня мінімальної заробітної плати (4,723 тис. грн).

Найвищий рівень зарплат минулого місяця у Києві (16,795 тис. грн), найнижчий - у Чернівецькій області (8,996 тис. грн).

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих українських біржах

Господарський суд Києва відмовився задовольняти позов Фонду держмайна до компанії "ЕСУ" про розірвання договору купівлі-продажу акцій телекомунікаційної компанії "Укртелеком". Про це йдеться в тексті постанови від 27 серпня, оприлюдненому в Єдиному держреєстрі судових рішень. Згідно з рішенням суду, 92,79% акцій "Укртелекому" залишаються у володінні компанії "ЕСУ".

"Позивач не довів факту невиконання ТОВ "ЕСУ" умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов'язань, яке б значною мірою позбавило позивача (продавця) того, на що він розраховував при укладенні цього договору", - сказано в тексті постанови.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні

Компанія "ДТЕК Енерго" не змогла домовитися з утримувачами облігацій про їхню реструктуризацію. Про це йдеться в повідомленні ДТЕК на сайті Лондонської фондової біржі. Обговорення тривають.

***

Трубно-колісна компанія "Інтерпайп" повідомила власників євробондів-2024 про пропозицію щодо часткового викупу (погашення) облігацій на загальну суму $ 32,4 млн. В направленому власникам облігацій листі Interpipe Holdings Plc від 25 вересня поточного року повідомляється, що компанія буде викуповувати свої облігації відповідно погашенням 5 жовтня 2020 року на їх основну суму разом з нарахованими відсотками.

Новини банківського сектору

Повідомляється про те, що за останні два тижні українські банки знизили ставки по депозитах в гривні, доларах і євро. Про це свідчить огляд актуальних депозитних програм в банках України, проведений ЛігаБізнесІнформ (дані на 27 вересня).

Знизили ставки 6 банків (з 26 досліджуваних): БТА Банк, Мегабанк, Ощадбанк, Правекс, КредіАгріколь, Конкорд Банк.

Максимально подешевшали вклади в гривні на термін до місяця - на 0,11 п.п. до 6,65% річних. Безстрокові заощадження втратили 0,1 п.п. до 4,74% річних. Проценти по вкладам від місяця до трьох в гривні знизились на 0,06 п.п. до 6,17% річних. Знизилися ставки для періодів від трьох місяців (7,5%), від 6 місяців (7,94%) і понад рік (7,98%).

Середня ставка в доларах для безстрокових заощаджень опустилась на 0,02 п.п. і становить 0,44% річних. За вклади на період менше місяця як і раніше пропонують 0,47% річних. Прибутковість депозитів періодом від місяця до трьох знизилася на 0,03 п.п. і становить 0,74% річних. Паралельно, на 0,06 п.п., опустилися ставки для вкладів на терміни понад три місяці (0,83%) і понад півроку (1,16%). Ставки по депозитам на періоди понад рік понизили на 0,04 п.п. і за них банки пропонують 1,7% річних.

Ставки в євро паралельно знизилися для безстрокових заощаджень і для депозитів строком від півроку до року (на 0,04 п.п. до 0,2% і до 0,88% річних відповідно). Вклади періодом до місяця не зазнали змін в ставках - 0,25% річних. Заощадження на періоди від місяця до трьох скинули 0,01 п.п. і надають 0,47% річних. Прибутковість для термінів від трьох місяців до 6 опустилася на 0,02 п.п. до 0,77% річних. Заощадження на терміни понад рік подешевшали також на 0,02 п.п. до 1,04% річних.

Коментар. Можливо не все зовсім так, як в огляді проведеному ЛігаБізнесІнформ згідно з даними по український індексу ставок за депозитами фізичних осіб (англ. Ukrainian Index of Retail Deposit Rates, скор. UIRD). UIRD - індикативні ставки, що розраховуються компанією Thomson Reuters за методикою, розробленою спільно з НБУ. Розрахунок проводиться на основі номінальних ставок депозитів фізичних осіб, які декларуються основними учасниками українського ринку банківських депозитів - 20 провідними комерційними банками України.

Індекс має великі коливання день від дня. Графіки даних по індикатору UIRD як вони публікуються, наведені в нашому огляді за минулий день. Через великі коливання на графіках наведених нижче в цьому огляді зображені усереднені дані за останні 10 робочих днів. Дані показують, що для фізичних осіб процентні ставки в гривні по депозитам в банках України після певної паузи дійсно в останні тижні продовжили певне зниження, а от ставки по доларовим депозитам навіть дещо зросли. Чому є така розбіжність з даними ЛігаБізнесІнформ незрозуміло. Можливо, справа у вибірці банків.

Також в наступному огляді за 30 вересня буде наведена комплексна інформація про загальну ситуацію з кредитами, депозитами та їх обсягом в банках України в динаміці. (В цьому огляді вони не водяться, тому що цей огляд переобтяжений графіками)



Рис.9
Рис.9



Рис.10
Рис.10

Рис.11
Рис.11

Новини галузей

Ціна на електроенергію для населення до кінця року залишиться незмінною, складаючи в рамках ПСО при споживанні до 100 кВт-год 90 коп / кВт-год, понад 100 кВт-год - 168 коп / кВт-год, повідомило Міністерство енергетики в понеділок.

***

Мільярдні збитки в ДП НАЕК "Енергоатом" пояснюють курсовою різницею. Про це відомство повідомило у відповіді на інформаційний запит, передає УНН. Як стверджують в "Енергоатомі", якби не курсові різниці, то прибуток ДП в I півріччі цього року становила б 743 млн грн.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Після скачка індекс Української біржі минулого дня і повернення його вчора до вищих значень початку вересня хотілось би щоб він принаймні закріпився на цих вищих значеннях, а ще краще, продовжив свій зростаючий рух. Сьогодні, однак, світові ринки акцій більше «налаштовані» на певну невелику паузу. Можливо, подібну паузу зробить цього вівторка і індекс Української біржі. Може він і трохи просяде. А може й ні. І все буде по-іншому.




Настроение рынка на 29 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду