Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 5 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1361,27+1,6%

На сьогодні для українських учасників фінансового ринку значних важливих  фінансових та економічних та/чи термінових новин, за другу половину вчорашнього дня, минулу ніч і сьогоднішній ранок немає.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

Перелік новин через абзац.

З новин варто звернути увагу на рекордну кількість хворих на COVID-19 за добу в Україні, на новину по «Укрнафті» та на імовірні результати виборів США.

·        В Україні знову рекордна кількість хворих на COVID-19 за добу - 9850 людей – міністр охорони здоров'я України Степанов.

·        Міністерство охорони здоров'я запропонує Кабінету Міністрів посилити карантинні обмеження.

·        Кабмін поки не планує вводити "локдаун", - прем’єр-міністр Шмигаль.        

·        Верховна Рада прийняла за основу законопроект про виділення 32,3 млрд гривень "Нафтогазу" для погашення податкової заборгованості "Укрнафти"

·        НКРЕКП має намір затвердити RAB-тариф для Закарпаттяобленерго і Центральної енергетичної компанії. (по Закарпаттяобленерго повтор вчорашньої новини).

·        До Конституційного Суду України надійшло подання 50 народних депутатів України щодо невідповідності Конституції України президентських указів про призначення семи членів НКРЕКП, визнання неконституційними норми двох законів, які регулюють діяльність НКРЕКП.

·        Суддя Конституційного суду Сергій Сас оприлюднив проект рішення суду про тлумачення земельних статей Конституції, яке суд прийняв за основу 2 листопада, яке не дозволить позбавити українців "національного багатства, ... і не допустить позбавлення права власності громадян України на землю".

·        Облігації "Метінвесту" включені в боргові індекси ринків, що розвиваються.

·        Кабмін докапіталізував Укрексімбанк на 6,8 млрд гривень.

·        Приватбанк просить Нацполіцію розслідувати погрози фізичної розправи на адресу топ-менеджера банку.

·        В США на виборах президента країни перемагає представник Демократичної партії Джозеф Байден. На виборах Демократична партія навряд чи зможе отримати більшість в Сенаті США, але з певними втратами, дуже імовірно утримає більшість в Палаті представників Конгресу США.

·        Американський індекс менеджерів закупівлі в сфері послуг ISM Services PMI виріс вище до 56,9 у жовтні порівняно з 56,0 очікуваним та попереднім значеннями.

І також в розділі новин по коментарям по новині про проект рішення КС та новину про Закапаттяобленерго трохи філософії. Про те частково, чому Конституційний суд збирався прийняти такі рішення по землі, що таке справжнє і несправжнє Управління Державою, що таке Баланс Інтересів, чому Україна живе погано і про неї в світі не дуже добрі думки. Від Закарпаттяобленерго, Київобленерго, шахтоуправління «Покровське» і дій та/чи бездіяльності НКЦПФР в період 2018-2020. До, як наслідок подібного, серйозних проблем з земельною реформою, відносин з Заходом і антикорупційного законодавства, вивозу капіталу з України. Як, здавалось би, малі проблеми і несправедливість, точніше їх множина, породжують дуже великі і дуже серйозні проблеми для України та її народу.

Спробуємо дати короткий максимально збалансований та справедливий аналіз – без «передьоргувань» та лишнього пафосу.

Та філософія є філософія. Вона не вимагає термінових дій від учасників фінансового ринку. Хоча, звичайно, згадані тільки-но вище проблемні питання радикальним чином впливають на все їх життя і визначають практично всі їх інвестиційні рішення. Як і принциповим чином впливають на певні рішення закордонних інвесторів та великих держав по відношенню до України.

З ринкової інформації учасникам фінансових ринків, можливо варто звернути увагу:

·        продовження значного росту цін єврооблігацій України;

·        (в немалій мірі) через зростання фондових індексів США, який став і причиною росту на ринках акцій в усьому світі.

А це пов’язано з закінченням виборчої компанії і виборів в США.

Ціновий рух в облігаціях є дуже позитивним чинником і має значення для держави України та великих компаній з основним бізнесом в Україні. Це - через вплив на вартість боргу та можливість залучення додаткових коштів. Теоретично він мав би мати значний позитивний вплив і на ціни акцій в Україні. Але це якби місцевий фондовий ринок не був в такому жалюгідному стані, а компанії - емітенти акцій, акції яких представлені чи навіть іноді торгуються на місцевих біржах, не були б такими проблемними (крім Райффайзен Банк Аваль), мали б відчутні вільні грошові потоки або адекватно зростали. Ну і деякі з них (як Райффайзен Банк Аваль) також мали б суттєво більший free-float.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Вчора значення індексу ПФТС не змінилось.

Минулого дня угод з акціями на біржі ПФТС не було.

Вчора значення індексу Української біржі також не змінилось.

Це після його росту на суттєві 1,9% днем раніше, і, цілком можливо, через значний ріст на світових ринках акцій того дня.

А також після його росту на 0,3% ще днем раніше та після зниження на 0,2% в минулу п’ятницю.

Вчора на Українській біржі відбулось дише дві угоди з акціями двох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 04.11.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Миронівський хлібо-дукт

168

-1,18%

5 040

1

-

-

Разом

5 040

1

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  04.11.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,9000

27 848

1

Разом

27 848

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Вчора ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США ще суттєво підросли і доволі суттєво зростають зараз. Ціна «найдовшої» української державної єврооблігації, яка погашається 15 березня 2033 року, зранку «в Німеччині» зросла на помітних 1,3%, Рис. 1.

Дуже імовірно цей ріст в останні дні був зумовлений ростом світових фондових індексів. На нього не влипнули не позитивні для цін українських боргових паперів новини з України з рішеннями Конституційного суду.

Відповідно вчора дохідності ОЗДП ще більше знизились. Вчора на самому «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідності складали 7,59-7,84% (для порівняння - в цей понеділок вони були в діапазоні -  8,21-8,29%).

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33



Рис.1
Рис.1

Декларована Райффайзен Банк Аваль дохідність ОВДП на вторинному ринку сьогодні не змінюється.

Це після зростання дохідності вчора практично по всій кривій дохідності, крім кількох ближніх дат на продаж і однієї «ближньої» на купівлю. Зростання склало 0,25-0,60% на продаж та 0,50%-1,30% на купівлю. Воно доволі суттєве. Спред суттєво розширився, що також недоброю ознакою для ринку. І це після не дуже вдалих первинних невдалих аукціонів Мінфіну у цей вівторок.

До цього ріст дохідностей був у минулий минулого тижня та позаминулий четвер і були зовсім невдалі первинні аукціони у вівторок на минулому тижні.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є зараз максимальною і складає по пропозиціям 12,35% (раніше – 12,00% ще раніше – 11,90%, і ще раніше відповідно – 11,80% та 11,65%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Валютний ринок

На міжбанку після певного періоду суттєвого зниження по відношенню до долара США, гривня перейшла з позавчора до укріплення по відношенню до «зеленого». Сьогодні, однак, в цьому русі намітилась поки пауза і курс гривні на даний час не змінюється, Рис. 2.

А от по відношенню до євро на фоні посилення євро через «оптимізм» на світових ринках акцій, гривня сьогодні слабшає, після укріплення минулого дня, Рис. 2.

До напівсуми євро та долара США на тривалішому проміжку, гривня вчора стабілізувалась, але сьогодні перейшла знову до зниження з темпом десь 10% в перерахунку на рік.

Євро по відношенню до долара США демонструвало в останні дні  потужні «гойдалки», то швидко і сильно зростаючи, то сильно і стрімко падаючи. Вибори в США тут були якщо не основною причиною, то основним приводом.

Сьогодні євро до долара США сильно зростає і вже перевершило значення 1,18. Тут, як кажуть, значний ріст фондових індексів зумовлений закінченням виборів в США в поміч.

Поведінка євро сильно впливає і на пару гривня долар СЩА і на пару гривня – євро.



Рис.2Рис.2
 Рис.3
Рис.3

Декларована Райффайзен Банк Аваль дохідність ОВДП на вторинному ринку сьогодні не змінюється.

Світові ринки акцій

Як вже зазначалось, фондові індекси США пережили ще один день сильного росту, Рис. 4.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня додав 2,2% після 1,8% напередодні, індекс Dow Jones зріс на 1,3% після того, як підскочив на 2,1% у вівторок,  а індекс NASDAQ «вистрілив» на 3,85% після значних 1,85% днем раніше, Рис. 4.

Вибори в США, як зазначали оглядачі, в цьому рості відіграли свою велику позитивну (та не зовсім зрозумілу) роль.

Сьогодні з самого ранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США знову сильно зростають. Ріст складає від 1,4% (Dow Jones) до 2,7% (NASDAQ); 1,9% - ріст S&P 500 та на 1% Russell 2000 – індекс компаній меншої капіталізації США.

В цьому рості також допомагає ослаблення долара США, про яке тільки-но згадувалось вище (євро сильно зростає).

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який вчора підскочив ще на 2,05% після росту на днем раніше, сьогодні зростає ще на 1%. Його ріст дещо стримує ріст євро.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який учора додав 1,3%, сьогодні зростає ще на значні 2,5%.

Вибори в США впливають на ринки акцій в усьому світі.

Фондові індекси США S&P 500, Dow Jones та NASDAQ. Графіки денних змін.


Рис.4
Рис.4

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок четверга зафіксовано нову рекордну кількість нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19 за добу - 9850 людей, а також рекордну кількість видужалих - 8378 осіб, померли 193 пацієнти, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

"… (із них дітей - 369, медпрацівників - 514). Також за останню добу госпіталізовано 1269 осіб, летальних випадків - 193, видужали 8378 осіб", - написав Степанов на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук у четвер уранці.

Днем раніше, 4 листопада, було зафіксовано рекордну на той час кількість нових випадків захворювання (9 524); 3 листопада було 8 899 хворих, 2 листопада 6 754 нових випадків захворювання.

Кількість інфікованих з початку пандемії на ранок четверга склала 430 467 осіб, 7924 людини - померли від COVID-19, одужали - 184 782.

Найбільшу кількість виявлених випадків COVID-19 за минулу добу зафіксовано в Києві (983, з них 27 медиків), в Харківській (771), Хмельницькій (550), Запорізькій (523) та Донецькій (506) областях.

***

Міністерство охорони здоров'я запропонує Кабінету Міністрів посилити карантинні обмеження, повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко під час брифінгу в Києві в четвер.

"Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби погіршується, і не тільки в Україні. Незважаючи на рекордний для України показник кількості видужалих, у лікарнях на лікуванні продовжують перебувати більше ніж 27 тис. осіб. Сьогодні ми хочемо запропонувати уряду встановити додаткові карантинні обмеження в Україні - обмеження діяльності зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у ТРЦ", - сказав він.

***

Кабмін поки не планує вводити "локдаун", - прем’єр-міністр Шмигаль.

Новини емітентів, акції яких якось торгуються на місцевому ринку акцій

Верховна Рада має намір виділити 32,3 млрд гривень Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" на погашення податкової заборгованості компанії "Укрнафта". За прийняття відповідного законопроекту № 4119 за основу проголосували 279 депутатів за мінімально необхідних 226.

Пропонується варіант погашення заборгованості, який передбачає, що держава виплатить "Нафтогазу" 32,2 млрд гривень компенсації збитків, які компанія зазнала під час виконання покладених на неї спецзобов'язань з постачання газу.

У свою чергу "Нафтогаз" платить "Укрнафті" 36,7 млрд гривень за спірний газ (2,06 млрд куб. м газу) і газ майбутнього видобутку, також "Нафтогаз" сплачує до держбюджету 5,8 млрд гривень ПДВ і податку на прибуток.

Раніше вже повідомлялось, що "Укрнафта" планує вирішити питання погашення своєї податкової заборгованості в розмірі 30 млрд гривень до кінця 2020 року.

Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сподівається на поділ активів найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта" після прийняття законопроектів про врегулювання податкового боргу компанії. Раніше Коболєв заявив, що сподівається на поділ активів "Укрнафти" до 2021 року.

50% + 1 акція "Укрнафти" належить Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України", по 13,6% - компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited і 12,9% - Bordo Management Limited.

9,9% акцій компанії належать іншим акціонерам.

Коментар. В цьому питанні два аспекти мають значення. Погашення великої податкової заборгованості і, можливо, отримання компанією «Укрнафта» хорошого прибутку від цього ще в поточному році та поділ компанії на дві. Перше – дуже позитивно для ціни акцій компанії, а друге викликає великі питання. Це питання, що отримують міноритарні акціонери взамін. Якщо вони отримають лише акції компанії, яку будуть контролювати пани Коломойський та Боголюбов, то це сильно негативно вплине на ціну акцій компаній, оскільки вітчизняні підприємства у власності цих двох панів виключного рідко, просто в одиничних випадах «показували» суттєві прибутки, навіть за унікально сприятливих для них ринкових умов.

До цього г ж. В наших оглядах регулярно безпосередньо після публікації коментується звітність «Укрнафти». Вона кепська. Дивлячись на неї викликає великий подив те, що реалізація основного продукту нафти компанії в Звіті про фінансові результати, Форма №2, в останні пару років практично не відображається, а от податок на її видобуток відображається повністю. Природно, від такого неформального підходу до питання складання фінансової звітності виникають великі збитки. А це, в свою чергу, природно дуже не позитивним чином впливає на ціну акцій «Укрнафти», так само, як і її податковий борг.

До речі, в зв’язку з цим виникає велике питання, як Українська Держава, яка є власником контрольного пакету «Укрнафти» принаймні формально, НАК «Нафтогаз України», терплять те, що їх «власність», якщо вже говорити прямим текстом і без зайвих реверансів, по суті фабрикувала і фабрикує дуже липову фінансову звітність зі збитками, не показуючи в цій звітності реалізацію основного свого продукту – нафти, який є єдиним великим високоприбутковим продуктом в її продуктовій лінійці. Відповідно Держава Україна не отримує солідних дивідендів. Як на таке не звертають увагу українські державні фіскальні органи.

Ну це так, до слова, прелюдія до іншої пов’язаної з цим теми  цьому огляді.

Новини емітентів, акції яких торгувались на місцевому ринку акцій (викуплені по обов’язковій оферті).

НКРЕКП має намір затвердити RAB-тариф для Закарпаттяобленерго і Центральної енергетичної компанії, пишуть окремі агентства та ЗМІ, повторюючи новину від учора.

До цього ж

До Конституційного Суду України 3 листопада надійшло подання 50 народних депутатів України щодо невідповідності Конституції України президентських указів про призначення членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повідомив відділ комунікації КС та правового моніторингу в середу.

У поданні парламентарі просять визнати неконституційними укази 2018-2019 років про призначення семи членів НКРЕКП, визнати неконституційною норму перехідних положень закону "Про НКРЕКП" №1540-VIII від 2016 року щодо повноважень президента, а також два пункти з перехідних положень закону №394-IX про зміни до закону про забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг від 2019 року.

Під поширеним текстом подання стоять підписи лідерки фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, а також народних депутатів цієї фракції, фракції "Слуга народу", "ОПЗЖ" та "Євросолідарність", групи "Довіра" та позафракційних.

Новини емітентів єврооблігацій з бізнесом переважно в Україні.

Облігації "Метінвесту" включені в боргові індекси ринків, що розвиваються.

Новини банківського сектору.

«Уряд вніс зміни у статут Укрексімбанку, які відображають докапіталізацію Банку на 6,8 мільярда гривень шляхом емісії додаткових акцій банку існуючої номінальної вартості», повідомив Мінфін України. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабінету міністрів України 4 листопада 2020  року.

Статтею 29 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» визначено етапи емісії цінних паперів, одним з яких є внесення до статуту акціонерного товариства змін, пов’язаних із збільшенням статутного капіталу товариства, з урахуванням результатів емісії акцій.

23 вересня Кабінет міністрів вирішив докапіталізувати «Укрексімбанк» на 6,8 млрд гривень через внесення в статутний капітал 15-річних ОВДП зі ставкою до 9,3%.

Коментар. Як видно з двох рисунків нижче докапіталізація «Укресімбанку», як кажуть в таких випадках з певною долею іронії, «йому зовсім не завадить».

Тут, крім «банального» полонення певної нестачі капіталу, виникає інша важлива тема. А чи допоможуть ОВДП зі ставкою «до» (зазначимо) 9,3% перетворити негативний операційний потік банку (до зміни в операційних активах та зобов’язаннях) – а це банально скільки банк отримав чи втратив коштів від своєї діяльності, з негативного, на позитивний. Негативний операційний грошовий потік - це дуже м’яко кажучи «негарно» і дуже довго тягнутись не може (Це ж не «паперові збитки», а реальні гроші, а маневрувати великими активами та пасивами банку і покладатись на надлишкову ліквідність можна, але лише в хорошому випадку пару-трійку років, можливо до п’яти, якщо, звичайно, центробанк не припинить цю «історію» раніше).

І так. Множимо 6,8 млрд гривень на 9,5% - це 646 мільйонів гривень на рік. За 9 місяців 2020 банк мав зі сплаченим прибутком 858,5 мільйонів негативного операційного грошового потоку. Помноживши суто механічно на 4/3 і не враховуючи більші витрати на персоналв грудні і, відповідно 4-ому кварталі  (додаткові традиційні великі премії), маємо 1145 мільйонів гривень на рік.

По кварталам 2020 були мінуси: 195 мільйонів – в першому кварталі, 454 мільйонів -  другий, 209 – третій. Це доволі системно. І, як не крути, скоріше за все, менше 1 мільярда гривень на рік точно не буде.

Висновок. Банку слід придумати, щоб ще таке зробити; одним додатковим доходом від цих додаткових державних боргових паперів не обійтись.



Рис.5
Рис.5


Рис.6
Рис.6

***

Приватбанк просить Нацполіцію розслідувати погрози фізичної розправи на адресу топ-менеджера банку

До цього ж

Приватбанк відсудив у фірм Коломойського і Боголюбова 4 млрд гривень

Політика, фінанси.

Суддя КС Сергій Сас оприлюднив свою заяву і проект рішення суду про тлумачення земельних статей Конституції, яке суд прийняв за основу 2 листопада. Сас стверджує, що офіційне тлумачення положень Конституції щодо землі не дозволить позбавити українців "національного багатства, створення великих землевласників і латифундій, а також не допустить позбавлення права власності громадян України на землю".

Інші галузі

НКРЕКП збільшила тариф "Укренерго" на передачу електроенергії на 30,2% до 312,8 гривні/МВт-год з грудня.           

Світові фінансові та економічні новини.

Вибори в США.

В США на виборах президента країни перемагає представник Демократичної партії Джозеф Байден, на виборах Демократична партія навряд чи зможе отримати більшість в Сенаті США, але з певними втратами, дуже імовірно утримає більшість в Палаті представників Конгресу США.

Економічні показники

Американський індекс менеджерів закупівлі в сфері послуг ISM Services PMI виріс вище до 56,9 у жовтні порівняно з 56,0 очікуваним та попереднім значеннями.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

На фоні великого локального оптимізму на світових ринках акцій позавчора, вчора та сьогодні було б логічним, якби індекс Української біржі сьогодні також ще сильно підріс. Однак фінансові показники місцевих емітентів не дуже сильно підтримують великий ріст. Як буде насправді - побачимо.





сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 5 ноября 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду