Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:29
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 12 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1367,960%

На сьогодні для українських учасників фінансового ринку є важлива ринкова інформація, яка є в тому числі наслідком важливих новин.

Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках. Перед цим, через абзац, перелік новин.

З ринкової інформації варто звернути увагу на продовження вчора зниження дохідності українських єврооблігацій до кількамісячного мінімуму і також певне зниження дохідності гривневих ОВДП на вторинному ринку, але при цьому збільшення дохідності на первинних аукціонах Мінфіну цього вівторка і по «коротким» паперам зростання дохідності суттєве.

Також варто звернути увагу на укріплення гривні по відношенню до твердих валют.

Перелік новин.

  • Цього вівторка відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП на яких було залучено 7,878 млрд. грн. (за курсом НБУ). Для принципово більшого залучення коштів Мінфін пішов на значне збільшення дохідності по паперам з терміном обігу 168 днів на 1,17% - до 9,00%. Середньозважений рівень дохідності по ОВДП в гривні з терміном обігу 350 днів зріс на помірковані 0,12%. 29% коштів в еквіваленті було отримано за доларові папери.
  • Голова НБУ Кирило Шевченко у вівторок обговорив із головою місії МВФ в Україні  впровадження реформ у фінансовому секторі. «Національний банк виконує взяті на себе зобов'язання в рамках програми Stand-by… Продовження співпраці з МВФ є стратегічно важливим для України. Іншого варіанту ми не розглядаємо», - цитати.
  • Глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко у Вашингтоні зустрівся з керівництвом Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації.
  • В Україні новий коронавірусний рекорд: за минулу добу станом на ранок четверга 12.11.2020 зафіксовано 11 057 нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19. (В огляді наведені графіки зростання захворюваності на COVID-19 та смертності від COVID-19 в Україні та світі)
  • Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов прогнозує складний період з епідемією COVID-2019 до квітня 2021 року.
  • Україна може прийти до переповнення медичних установ хворими, як це зараз відбувається в Італії, вже в січні наступного року, якщо не будуть введені додаткові карантинні заходи, прем'єр-міністр Шмигаль.
  • Кабінет Міністрів України в середу запровадив низку карантинних обмежень, а також запровадив карантин вихідного дня з 14 до 30 листопада. (В огляді наведені графіки ефективності часткового нокдауну у Франції, Німеччині та Польщі)
  • Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) заявляє, що бізнес може не витримати введення "карантину вихідного дня".
  • Асоціація ритейлерів України (RAU) і Українська рада торгових центрів (УРТЦ) виступають проти впровадження карантину вихідного дня.
  • Ставки по депозитам в гривні за останній період ще більше знизились. Також дещо знизились ставки і в доларах США та євро. Зниження невелике, але воно є. (В новинах наведені графіки та значення в гривні).
  • У вівторок пройшов вебінар міжнародного рейтингового агентства Fitch по Україні. В огляді наводяться окремі порівняльні графіки до суверенного рейтингу  України, таблиця кредитних рейтингів окремих банків України та численні графіки певних критеріїв для її визначення.
  • «Укресімбанк» викупив єврооблігації на 300 млн доларів. Це буде сприяти покращенню прибутковості банку. Фінансування єврооблігаціями було дороге.
  • Кабінет Міністрів схвалив основні напрямки діяльності Ощадного банку на 2020-2024 роки.
  • Національний банк констатує, що за 9 місяців загальний обсяг видачі іпотечних кредитів збільшився на 16% до 2,3 млрд гривень (3 640 нових іпотечних договорів) – невелика сума та кількість. У вересні 2020 середня ставка іпотечного кредиту на вторинному ринку житла складала 14,9%, на первинному - 18,2%.
  • В тому числі до «Мотор Січі». Уряд затвердив концепцію програми держрозвитку авіаційної промисловості до 2030 року. "Це дасть змогу відновити повномасштабне виробництво цивільних літаків та освоїти повний процес виробництва вертольотів" - прем’єр.
  • Штат "Мотор Січі" скоротився на 4536 осіб починаючи з 2018 року, - юристи, які представляють інтереси китайських інвесторів в українських судах. (Суттєво допомогло відновити прибутковість компанії в умовах скорочення збуту.)
  • На 10 листопада Шевченківський районний суд Києва призначив на 7 грудня черговий розгляд по суті справи про зняття чотирьох арештів з акцій компаній-акціонерів "Мотор Січ".
  • В огляді наводиться ринок збуту компанії «Фармак» нинішній та плани (дуже рідко акції торгуються на УБ та ПФТС).
  • Наводяться фінансові показники агропромхолдингу "Астарта" за дев'ять місяців 2020 року.
  • Федерація роботодавців України (ФРУ) просить уряд припинити будь-які офіційні переговори щодо закупівлі в Казахстані металургійної та машинобудівної продукції для "Укрзалізниці".

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось.

Це після його зниження на зовсім незначні 0,05% днем раніше та після п’яти робочих днів без його змін до того.

Угод з акціями минулого дня на біржі ПФТС знову не було.

Вчора значення індексу Української біржі зросло на 0,4%. Індекс УБ перебуває коло кількамісячного максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось сім угод з акціями п’яти емітентів. Результати цих угод представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 11.11.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

«Укрнафта»

140

0,0%

32 300

2

140,4348

+1,8%

«Турбоатом»

8,4

0,0%

33 600

1

-

-

Миронівський хліб-дукт

179,5

+3,2%

143 600

3

-

-

Разом

209 500

6

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  11.11.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Райффайзен Банк Аваль

0,3700

155 400

1

Разом

155 400

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, вчора на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

Як вже зазначалось на початку огляду, вчора ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США продовжили зростання і досягли кількамісячного максимуму близького до багатомісячного максимуму. Сьогодні зранку їх ціни майже не змінюються чи слабко просідають,Рис. 1.

Вчора ціновий ріст на дальньому кінці кривої дохідності склав 0,95%.

Вчора на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність складала 7,11-7,12%. Це багатомісячний мінімум, Рис. 2.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33 Рис.1Рис.1
Рис.2Рис.2

Сьогодні декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності емітованих в гривні ОВДП не змінюються. Але в середу декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності емітованих в гривні ОВДП знизились практично по всій кривій дохідності в межах 0,10-0,20% на купівлю, крім самого «короткого паперу з погашенням 20.01.2021 (-1,00%) та на продаж в межах 0,05-0,40% за виключенням паперу з погашенням 20.01.2021 (-0,50%), Рис.3 та Рис. 4.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» та «2027 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,80% (в піку два дні було 12,35%, раніше – 12,00%, ще раніше - 11,90%, а ще раніше – 11,80% та 11,65%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Можливими причинами зниження доволі ймовірно могли бути дві:

  • дуже значне зниження дохідності українських єврооблігацій, ОЗДП, по причині режиму «ризик включити» на світових фінансових ринках, що в першу чергу виражалось в значному рості фондових індексів США
  • стабілізація курсу гривні по відношенню до твердих валют.
В свою чергу причинами першого та другого, особливо першого, було практично закінчення виборів в США й усунення нервозності стосовно визначення їх результатів. Рис.3Рис.3
Рис.4Рис.4

Валютний ринок

Курс гривні по відношенню до долара США на міжбанку після суттєвого укріплення трохи раніше позавчора і вчора незначно ослаб. Сьогодні зранку він відносно стабільний, Рис. 5.

Гривня раніше суттєво укріпилась і по відношенню напівсуми долар США – євро, Рис. 6.

Курс євро по відношенню до долара США сьогодні підріс та досяг відмітки 1,18. Поки пара торгується в звичному за останній час діапазоні. Рис.5Рис.5
Рис.6Рис.6

Світові ринки акцій

Після росту на американському ринку акцій і невеликої негативної корекції фондові індекси США продовжують перебувати коло своїх історичних та локальних максимумів, Рис. 7.

Широкий фондовий індекс США S&P 500 минулого дня додав 0,8%, індекс Dow Jones просів на незначну 0,1%, а індекс NASDAQ підріс на суттєві 2,0%. Вчора відновлювались ціни акцій компаній високотехнологічного сектору, які понесли значні втрати в попередні кілька днів.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США змінюються по-різному. Ф’ючерс на широкий індекс S&P 500 просідає на незначну 0,1%, ф’ючерс на індекс Dow Jones втрачає 0,4%, а ф’ючерс на індекс NASDAQ зростає на 0,4%. В цьому видно продовження згаданої тільки-но вчорашньої «теми».

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який пару днів назад просто «вистрілив» уверх на 4,0% і вчора додав ще 1,1% обновивши свій після кризовий максимум, сьогодні поки коригується вниз на скромні 0,2%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який минулого дня втратив незначну 0,1% перебуваючи коло свого дворічного максимуму, сьогодні додає 0,3%.

Рис.7Рис.7

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

У вівторок відбулись чергові первинні аукціони з розміщення ОВДП. За результатами проведення розміщень облігацій внутрішньої державної позики 10 листопада 2020 року, до державного бюджету було залучено 7,878 млрд. грн. (за курсом НБУ), повідомив Мінфін. (Тижнем раніше було залучено 1,955 млрд. грн., ще тижнем раніше лише 395,6 мільйонів гривень).

Для принципово більшого залучення коштів Мінфін пішов на значне збільшення дохідності по самим коротким паперам з терміном обігу 168 днів, майже півроку, 5,5 місяці, в діапазоні у 1,15-1,20% - до 9,00%. (По відношенню до більш коротких паперів різниця склала 1,50%, по відношенню до більш довгих - 1,00%.)

Хоча, легко помітити, з графіку, що таке значне зростання дохідності було у великій мірі «підлаштуванням» Мінфіну під вигляд кривої дохідності, яка є на вторинному ринку.

Цього вівторка відбулось три аукціони з чотирьох, причому один із несильний за обсягом залучених коштів. Дві третини, точніше 67,0% залучених вчора Мінфіном коштів, 5 281 млрд. грн. були залученні на першому аукціоні, на якому були розміщені згадані вище папери з терміном обігу 168 днів. Ще 281 млн. грн., 3,6% були отримані за папери з  терміном обігу терміном обігу 350 днів, 1 рік. І решту коштів в еквіваленті було отримано за доларові папери з терміном обігу 448 днів, 1,2 роки з погашенням 03.02.2022На цьому аукціоні було отримано 82,362 млн. дол. США або 2,315 млрд. грн. в еквіваленті, що складає 29,4% обсягу залучених коштів.

Середньозважений рівень дохідності по ОВДП в гривні з терміном обігу терміном обігу 350 днів також зріс, але вже на помірковані 0,12%.

Що стосується середньозваженого рівня дохідності по ОВДП в доларах США, то хоча вона і більше за дохідність на аукціоні 20 жовтня 2020 року, 3,50%, то 3,62% приблизно відповідає збільшенню дохідності відповідно до її зростанню по строку погашення на вторинному ринку та от 3,70% більший встановлений рівень дохідності можливо і більший за її зростання по строку погашення на вторинному ринку. Рис.8Рис.8

Голова Національного банку Кирило Шевченко в понеділок обговорив із головою місії Міжнародного валютного фонду в Україні Іванною Владковою-Голлар впровадження реформ у фінансовому секторі, повідомлення прес-служби НБУ. Голова Національного банку також підкреслив, що НБУ продовжує впроваджувати реформи у фінансовому секторі й виконувати зобов'язання перед міжнародними партнерами.

"Національний банк виконує взяті на себе зобов'язання в рамках програми Stand-by. Ми зберігаємо послідовну монетарну політику, дотримуємося режимів інфляційного таргетування і гнучкого курсу гривні, а також посилюємо реформу корпоративного управління в державних банках. Крім того, НБУ працює над скороченням частки проблемних кредитів банків", - сказав Шевченко на зустрічі з Голлар.

"Продовження співпраці з МВФ є стратегічно важливим для України. Іншого варіанту ми не розглядаємо. Ми готові до роботи місії в найкоротші терміни", - підкреслив Кирило Шевченко.

Елементи платіжного балансу.

За даними Державної митної служби, в січні-жовтні 2020 року експорт українських товарів знизився на 5% до 39,636 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомлення служби. "У свою чергу, імпорт скоротився на 12% до 43,1 млрд доларів. Негативне сальдо зафіксовано на рівні 3,4 млрд доларів", - сказано в ньому.

***

Глава Національного банку України (НБУ) Кирило Шевченко в рамках робочого візиту до Вашингтона зустрівся з керівництвом Світового банку (СБ) в особі регіонального директора СБ у справах країн Східної Європи Арупа  Банерджі, а також віце-президентом СБ у справах регіону Європи та Центральної Азії Анною Б'єрде; окремо з тимчасовим керуючим директором і виконавчим віце-президентом Міжнародної фінансової корпорації (IFC) Стефані фон Фрідебург.

Згідно з повідомленням прес-служби Нацбанку в середу голова НБУ відзначив спільну з роботу для зміцнення фінансової системи України зі Світовим банком по одному колу питань та IFC по іншому.

Окрім цього, Нацбанк наголосив на важливості угоди з IFC про часткову приватизацію Укргазбанку, яка перебуває в процесі узгодження технічних аспектів.

COVID-19 в Україні

В Україні новий коронавірусний рекорд: за минулу добу станом на ранок четверга 12.11.2020 зафіксовано 11 057 нових випадків захворювання коронавірусною хворобою COVID-19. Також за останню добу госпіталізовано - 1509 осіб. Одужали за минулу добу - 6 235 осіб, померли 198 пацієнтів.

Днем раніше, 11 листопада в Україні зафіксовано - 10 611 нових випадків інфікування коронавірусом; 10 листопада - попередній «рекорд» - 10 842 нових випадки; 9 листопада було 8 687 хворих, 8 листопада 9 397 нових випадків захворювання.

Кількість інфікованих в Україні з початку пандемії на ранок четверга склала 500 865 людей, 9 145 осіб - померли від COVID-19, одужали - 227 694 людини.

***

Президент України Володимир Зеленський і керівник Офісу президента Андрій Єрмак через коронавірус госпіталізовані в "Феофанію".

***

1. Кабінет Міністрів України в середу запровадив низку карантинних обмежень, зокрема заборонив масові заходи за наявності понад 20 осіб, планові госпіталізації, роботу розважальних закладів, а також запровадив карантин вихідного дня з 14 до 30 листопада.

Карантин вихідного дня є збалансованим варіантом додаткових карантинних обмежень, Міністерство охорони здоров'я розробило проект змін до відповідної постанови для впровадження такого заходу, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він додав, що повного локдауну економіка країни не витримає, а такий крок є оптимальним форматом додаткових обмежень.

2. Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) заявляє, що бізнес може не витримати введення "карантину вихідного дня".

3. Асоціація ритейлерів України (RAU) і Українська рада торгових центрів (УРТЦ) виступають проти впровадження карантину вихідного дня і пропонують Міністерству охорони здоров'я підписати меморандум про порядок роботи підприємств торгівлі та ТРЦ на час карантину.

4. Підприємці та працівники зі сфери торгівлі та громадського харчування, серед них і топ-менеджмент київських торговельно-розважальних центрів (ТРЦ), також вийшли 11 листопада на протестну акцію під Кабінетом Міністрів проти впровадження в країні карантину вихідного дня.

Як написав на своїй сторінці у Facebook засновник Cherry Berry Ukraine Андрій Піонтковський, вихідні дні дають 50-60% від обороту у сфері торгівлі та послуг, а робота у будні не зможе компенсувати втрати бізнесу.

"Як пропорційно 50-відсотковому провалу зменшити орендну плату й зарплату бек-офісу на 50%? Для ТРЦ ми формально не працюємо лише два дні з семи, навіть якщо втрачаємо 50% в обороті. ТРЦ і орендар тільки-но помирилися і знайшли якісь рішення після першого локдауну. Тепер рітейл і ТРЦ знову зіштовхують лобами в конфлікт", - написав він.

5. Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов прогнозує складний період з епідемією COVID-2019 до квітня 2021 року.

Коментар. Ці новини важливі для учасників фінансового рину України. Карантин вихідного дня якщо він триватиме тривалий час має насправді як певний негативний вплив на економіку України, так і на курс гривні, на надійність українських банків. Всюди зі знаком мінус. На економіку – зрозуміло – менший ВВП. На курс гривні за умови підтримки урядом підприємців і через них і підтримку працівників через можливу додаткову емісію гривні та/або додатковий борг, що створюватиме додатковий тиск на гривню. На банки – через зменшення можливостей позичальників віддавати кошти та сплачувати відсотки. Без підтримки розподіл негативного впливу буде іншим.

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 в Україні за добу.

Також 7-и денна ковзна. Рис.9Рис.9

Кількість смертей від COVID-19 в Україні за добу.

Також 7-и денна ковзна. Рис.10Рис.10

Кількість нових виявлених випадків COVID-19 в світі за добу та

смертей від COVID-19 в світі за добу.

Також 7-и денні ковзні.

Рис.11Рис.11

Ефективність часткового локдауну у Франції.

(На графіку видно суттєве зменшення кількості нових випадків COVID-19 в останні дні) Рис.12Рис.12

Ефективність часткового локдауну в Німеччині.

(Як видно з графіку, є стабілізація ситуації та невелике зменшення кількості нових випадків COVID-19 в останні дні) Рис.13Рис.13

Ефективність часткового локдауну в Польщі.

(Є, видається, початок стабілізації ситуації в останні дні) Рис.14Рис.14

***

У вівторок пройшов вебінар міжнародного рейтингового агентства Fitch по Україні.

Певні цікаві порівняння до суверенного рейтингу України на графіках нижче. Рис.15Рис.15
Рис.16Рис.16

Новини банківського сектору

Таблиця кредитних рейтингів банків України та певних критеріїв для її визначення на рисунках нижче.

Таблиця кредитних рейтингів банків України,

міжнародного рейтингового агентства Fitch Рис.17Рис.17

Визначення надійності банків України 2020.

Як це робило міжнародне рейтингове агентство Fitch. Факти. Рис.18 Рис.18-1 Рис.18-2 Рис.18-3 Рис.18-4Рис.18

***

Ставки по депозитам в гривні за останній період ще більше знизились, Рис. 19. Також дещо знизились ставки і в доларах США та євро, Рис. 20 та Рис. 21.  Зниження незначне, але воно є. Рис.19Рис.19
Рис.20Рис.20
Рис.21Рис.21

***

Державний експортно-імпортний банк викупив єврооблігації на 300 млн доларів.Про це йдеться в повідомленні банку.

Коментар. Фінансування єврооблігаціями було дорогим для банку. Тож операція значно покращить фінансовий результат банку.

***

Кабінет Міністрів схвалив основні напрямки діяльності Державного Ощадного банку на 2020-2024 роки, повідомлення Мінфіну, передають Українські Новини.

У документі говориться, що Ощадбанк у своїй діяльності буде продовжувати зміцнювати свої позиції в роздрібному кредитуванні та комісійних продуктах, зберігати позиції в сегментах корпоративного бізнесу та мікро, малого і середнього бізнесу (ММСБ), зі зменшенням частки державних підприємств.

***

Національний банк констатує, що за 9 місяців загальний обсяг видачі іпотечних кредитів збільшився на 16% до 2,3 млрд гривень – опитування банків.

Водночас з початку року укладено лише 3 640 нових іпотечних договорів - на 269 менше, ніж за аналогічний період минулого року.

"На початку 2019 розмір іпотечного кредиту становив близько 490 тис. гривень, а у вересні 2020 збільшився до 700 тис. гривень. Такий на сьогодні середній розмір кредиту на купівлю житла як на первинному, так і на вторинному ринку", - повідомив регулятор.

Результати опитувань показали, що вторинний ринок істотно переважає і за кількістю, і за обсягом кредитування.

Так, частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку у 2020 становить 87% за обсягом і за кількістю від всіх нових видач.

За даними банків, у вересні 2020 середня ставка іпотечного кредиту на вторинному ринку - 14,9%, на первинному - 18,2%.

Новини емітентів, акції яких формально торгувались на місцевих біржах і є в портфелях українських учасників фінансових ринків

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу: "Сьогодні ми затвердимо концепцію програми держрозвитку авіаційної промисловості до 2030 року. (...) У програмі представлені два варіанти розвитку авіабудівної галузі. Зокрема, базовий варіант передбачає фінансування авіаційної галузі з боку держави на приблизно 2 млрд грн щороку. Це дасть змогу відновити повномасштабне виробництво цивільних літаків та освоїти повний процес виробництва вертольотів".

Коментар. Що стосується повного процесу виробництва вертольотів, то це є важливим для «Мотор Січі», яка виступає чи виступить одночасно і виробником нової для себе продукції – гвинтокрилів, і, водночас виробником та постачальником для них авіадвигунів, своєї традиційної продукції. Це зробить українську компанію повним виробником продукції, сильно зменшить її залежність від Росії, розширить збут продукції. Це додасть доходу, як від збуту вертольотів, так і від відносного збільшення виробництва авіадвигунів. При цьому слід також враховувати, що в світі виробництво авіадвигунів є набагато більш рентабельним, ніж виробництво вертольотів.

За офіційним звітом "Мотор Січ" за 3-ій квартал 2020 року зазначена частка вертольотів у 6,6% загального обсягу виробленої продукції, за 2010 рік – 10,6%. Однак, мова мабуть скоріше йде про ремонти та відновлення гвинтокрилів. Більш детальна інформація відсутня.

***

Штат запорізького авіадвигунобудівельного заводу "Мотор Січ" скоротився на 4536 осіб починаючи з 2018 року, коли контрольний пакет акцій підприємства у колишнього власника В'ячеслава Богуслаєва викупили китайські інвестори, пише Silk Bridge.

Відповідну інформацію озвучили юристи, які представляють інтереси китайських інвесторів в українських судах. Так, 10 листопада Шевченківський районний суд Києва призначив на 7 грудня черговий розгляд по суті справи про зняття чотирьох арештів з акцій компаній-акціонерів "Мотор Січ"

Адвокати акціонерів заводу заявляють, що звільнення пов'язані з арештом акцій, що також блокує залучення нових інвестицій. Юристи також мають намір ініціювати судові позови щодо "зацікавлених представників державних органів".

Коментар. За офіційним звітом "Мотор Січ" за 3-ій квартал 2020 року зазначена середня кількість працівників підприємства – 20144. Станом на 01.04.2019 середня кількість працівників підприємства – 24616.

В 2020 році компанія значно покращила прибутковість. І принаймні частоко це пов’язано зі скороченням штату.

Новини емітентів, акції яких формально торгуються на місцевих біржах.

Компанія «Фармак».

·        Частка продажів компанії "Фармак" (Київ) в регіоні СНД зросла на 2,7 п.п. до 19,4% в загальних продажах за 9 місяців 2020 року порівняно з 2019 роком.

·        "Фармак" планує збільшити продажі в СНД у 2 рази до 2027 року.

·        "Фармак" планує запустити завод з виробництва твердих лікарських форм у фармацевтичному кластері Tashkent Pharma Park в Узбекистані в 2024 році.

2019 рік "Фармак" закінчив із прибутком 1,056 млрд гривень, при цьому виручка компанії досягла 6,542 млрд гривень.

Компанія «Фармак» займає частку ринку в Україні близько 6%.

Продукція компанії "Фармак" експортується в більш ніж 20 країн світу, в портфелі компанії налічується 220 продуктових досьє.

На підприємстві функціонують 20 виробничих ліній, які відповідають вимогам GMP; 14 виробничих ліній сертифіковані європейським регуляторним органом.

З 2015 року в "Фармак" працює власний комплекс з виготовлення субстанцій (департамент з виробництва АФІ) в місті Шостка, планова потужність якого становить 100 тонн субстанцій на рік.

Коментар. «Фармак» в певній часовій перспективі може бути цікавий для місцевих учасників фінансового ринку.

Остання угода з акціями «Фармаку» відбулась на Українській біржі 22.05.2020 по ціні 350 гривень за акцію. Ціна знизилась на 36,5% до 350 гривень за акцію з 551 гривні яка була ціною закриття з 18.03.2019. До цього ціна 345 гривень за акцію була зафіксована по угоді на цій біржі 18.05.2018.

Останні три ціни на біржі ПФТС по безадресним угодам 560, 579 та 500 гривень за акцію по угодам 29.01.2020, 18.03.2019 та 13.07.2018. За останні 3 роки на ПФТС також було зафіксовано також 15 адресних угод з ціною акції «Фармаку» в діапазоні 455-589 гривень за акцію. Ринкова капіталізація компанії 91 мільйон доларів США та 143 мільйони доларів США при цінах акції 350 гривень та 551 гривні і вчорашньому курсі НБУ 28,1116 гривень за долар США.

В нашому огляді за 03.11.2020 повідомлялось, що загальна вартість трьох українських фармацевтичних компаній - "Фармак", корпорація "Артеріум" і "Дарниця" за розрахунками консалтингової фірми Torreya Capital LLC склала 1,6 мільярда доларів США,  відповідно 756 млн доларів, 483 млн доларів та 360 млн доларів.

Згідно з даними Torreya Capital LLC, "Фармак" увійшов до списку найбільших фармвиробників Східної Європи, посівши 14 позицію з 18-ти. При цьому компанія на 659-й позиції в глобальному рейтингу.

В коментарі до новини зазначалось, що акції "Фармаку", незважаючи на дуже хороші фінансові показники та на ріст компанії, не викликає інтересу у учасників місцевого ринку акцій по причині контролю основного власника над зміною власності на акції до дрібниць.

Новини емітентів, акції яких торгуються на іноземних біржах з бізнесом переважно в Україні, також емітентів єврооблігацій.

Чистий збиток агропромхолдингу "Астарта" за дев'ять місяців 2020 року склав EUR4,7 млн проти EUR1,9 млн чистого прибутку за аналогічний період 2019 року.

Консолідований виторг компанії знизився на 10,8% - до EUR290,5 млн, за рахунок зниження обсягів продажів зернових і соєвих продуктів. Експортні продажі забезпечили половину загальної виручки. Показник EBITDA виріс в 1,5 раза - до EUR81,8 млн, EBITDA маржа з 16% - до 28%. Валовий прибуток збільшився на 37,9% - до EUR82,4 млн.

Капітальні витрати суворо контролювалися і склали за 9 міс. 2020 року EUR10 млн. Ці заходи дозволили компанії погасити ще EUR47 млн банківського боргу. В результаті чистий борг знизився до EUR175 млн, що відповідає співвідношенню чистий борг/EBITDA в 1,6х на кінець 9 міс. 2020 року. Станом на кінець звітного періоду "Астарта" дотримувалася фінансових ковенант", - йдеться в звіті компанії.

"Астарта" - вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який здійснює діяльність у восьми областях України. До його складу входять вісім цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком 243 тис. га і молочні ферми з 25 тис. голів великої рогатої худоби, сім елеваторів, біогазовий комплекс і завод з переробки сої в Полтавській області.

"Астарта" в 2019 році отримала EUR1,7 млн чистого прибутку проти EUR18,3 млн чистого збитку в 2018 році. Її виручка зросла на 20,4% - до EUR448 млн.

Новини галузей

Федерація роботодавців України (ФРУ) просить уряд припинити будь-які офіційні переговори щодо закупівлі в Казахстані металургійної та машинобудівної продукції для "Укрзалізниці" (УЗ), оскільки це завдасть шкоди вітчизняним виробникам. Йдеться про вироби металургійної та машинобудівної галузей, локомотивів, рейок, залізничних коліс і стрілочних переводів.

***

"Будемо збільшувати інвестиції, насамперед, у рухомий склад, а також інфраструктуру. Так, якщо цього року капінвестиції становитимуть 4,8 млрд гривень, то вже наступного року плануємо вкласти 25,8 млрд гривень, у 2022 році - 28,4 млрд гривень, у 2023 році - 41,1 млрд гривень", - повідомив в інтерв'ю інтернет-виданню ЦТС керівник напрямку вантажних перевезень Укрзалізниці Езугбая.

Також він повідомив, що на 2020 рік показники рентабельності EBITDA бізнес-одиниці карго заплановано на рівні 9,1%, тоді як до 2023 року заплановано збільшення цього показника до 30%, щоб компенсувати потенційно збитки від інших напрямків, у тому числі пасажирських перевезень і досягти рентабельності EBITDA Укрзалізниці 23%.

***

Міністерство енергетики заявляє, що зниження "зеленого тарифу" дало змогу споживачам заощадити 1,5 млрд гривень.

***

Президент Володимир Зеленський наголошує на необхідності якнайшвидшого погашення заборгованості перед національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" за поставлену електроенергію, повідомлення на сайті президента.

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Індекс Української біржі продовжує перебувати коло свого кількамісячного локального максимуму. Виходячи з логіки світових ринків акцій і того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два, сьогодні варто було б очікувати його незначних змін. Їх напрямок виглядає невизначеним.



сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50

Настроение рынка на 12 ноября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду