Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 11:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 16 ноября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Рост
Индекс UX по итогам дня: 1381,99+0,47%

На сьогодні за минулу п’ятницю, вихідні та станом на сьогоднішній ранок термінових і надважливих фінансових та економічних новин для українських учасників фінансового ринку немає.

Трохи нижче короткий перелік основних новин. Дайджест фінансових та економічних новин - після огляду ситуації на фінансових ринках.

Серед відносно важливих новин повідомлення про те, що на єдиному казначейському рахунку коштів дуже мало, а це може мати вплив на борговий ринок України.

Варто також звернути увагу на фінансові показники «Турбоатому» за минулий квартал та 9 місяців цього року наведені та ілюстровані в цьому огляді.

Що стосується ринкової інформації, то тут важливим є продовження «святкування» світовими фінансовими ринками. Це має на увазі максимуми світових фондових індексів і, відповідно, цінові максимуми українських єврооблігацій і мінімуми їх дохідностей, вищі в цілому курси валют країн, які розвиваються і, відповідно, гривні.

Учасники світових фінансових ринків звертають увагу на продовження: 1) відновлення економіки найбільших країн, 2) готовність центробанків підтримати фінансову стабільність, 3) появу вакцин від коронавірусу, 4) спокійну ситуацію після виборів в США, 5) поки повністю ігнорують зростання захворюваності та смертності від COVID-19 та можливі серйозні економічні проблеми  пов’язані з новими карантинними обмеженнями.

Що стосується дохідності ОВДП, то тут діють два сильні протилежні фактори: дефіцит коштів у держави і сильне бажання учасників світових фінансових ринків продовжити «святкувати», яке сильно знизило дохідності ОЗДП.

Короткий перелік новин.

  • Квартальні фінансові показники «Турбоатому» – слабкі, ілюстровано графіками.
  • АТ "Мотор Січ" відправить до кінця місяця у простій частину своїх співробітників через погіршення епідеміологічної ситуації в місті.
  • В Україні станом на ранок суботи було зафіксовано новий коронавірусний рекорд - 12 524 нових випадки захворювання коронавірусною хворобою COVID-19.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прогнозує повне заповнення лікарень пацієнтами з коронавірусною інфекцією через місяць у разі недотримання карантинних обмежень.
  • На єдиному казначейському рахунку України не залишилося коштів.
  • Національний банк не буде друкувати гроші для фінансування дефіциту держбюджету, Голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю "Голосу Америки".
  • Зовнішньоторговельний баланс України, у третьому кварталі знову став слабко дефіцитним - $0,54 млрд, Держстат.
  • Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі України послугами в січні-вересні 2020 року зросло на 5,4% порівняно з аналогічним періодом 2019 року - до $4,444 млрд.
  • Комітет Верховної ради з питання антикорупційної політики дійшов висновку, що законопроект №2683, на базі якого Кабмін планує ввести другий рівень пенсійного забезпечення може перетворити цей рівень у "фінансову піраміду".
  • Національний банк України за тиждень з 9 по 13 листопада на міжбанківському валютному ринку інтервенцій не проводив.
  • Шляхи вирішення проблеми викидів вуглекислого газу в атмосферу вже обговорює Євросоюз разом з Україною. Уряд України має захистити інтереси національних виробників у рамках участі в Green Deal, кажуть представники українського бізнесу.
  • У жовтні процентні ставки за новими кредитами порівняно з вереснем знизилися на 0,3 п.п. до 10,9% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,1 п.п. до 4,2% річних, дані НБУ.
  • Національний банк України за підсумками тендера 13 листопада задовольнив заявки 12 банків на отримання рефінансування строком до 5 років на загальну суму 16,15 млрд грн під 6% річних.
  • В "Укроборонпромі" відбулася презентація результатів криміналістичного (forensic) аудиту щодо певних видів діяльності однієї з найбільших компаній концерну - ДП "Антонов".

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС в минулу п’ятницю знову не змінилось.

Це після 3-х днів без його змін, зменшення на зовсім незначних 0,05% та ще 5-и торгових днів без змін. І т.д. назад по часу.

Угод з акціями минулої п’ятниці на біржі ПФТС також знову не було.

В минулу п’ятницю значення індексу Української біржі зросло на 0,6%. Значення індексу Української біржі підійшло під максимального значення з кінця червня 2020 року досягнутого позаминулої п’ятниці.

Очевидно тут мають вплив, в першу чергу зростання на світових ринках акцій, але також і деякі позитивні зміни в прибутковості місцевих емітентів в третьому кварталі 2020 року та певні позитивні корпоративні новини, як новина про імовірне скоре урегулювання податкової заборгованості «Укрнафти».

Внесок у зростання індексу Української біржі у минулу п’ятницю внесли позитивні зміни лише котирувань акцій «Центренерго», без безадресних угод.

В минулу п’ятницю на Українській біржі відбулось лише дві адресні угоди з акціями двох емітентів. Результати цих угод представлені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  13.11.2020

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

6,050

734 772,50

1

Шахтоупр. «Покровське»

3,00

6 000

1

Разом

740 772,50

2

Крім цього, в минулу п’ятницю на Українській біржі без угод:

·         (без угод по безадресним заявкам) на 2,65% зросли котирування акцій «Центренерго» до 5,80 гривень за акцію;

·         на 1,1% знизились котирування акцій Миронівського хлібопродукту до рівно 175 гривень за акцію;

·         зросли котирування акцій для нас не дуже відомої Freedom Holding Corp. на 0,7% до 855 гривень за акцію.

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, в минулу п’ятницю на Українській біржі не було.

Борговий ринок України.

В минулу п’ятницю ціни на українські державні єврооблігації в Німеччині в доларах США незначно знизились після дуже суттєвого росту. Однак сьогодні зранку їх ціни дещо зростають, досягаючи максимальних за останні місяці, Рис. 1. Відповідно їх дохідності знижуються.

Однозначно, цей значний ріст та ці максимальні цінові значення були зумовлені ростом світових фондових індексів через закінчення та результати виборів в США, а також новини про вакцину від коронавірусу. Кореляція зі світовими фондовими індексами дуже велика і принципова, зумовлена фундаментальним чинником ставлення до ризиків.

В минулу п’ятницю на «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США складали 7,07-7,13%, мінімальне значення принаймні за останні пару місяців, Рис. 2.

Посилання: http://ua.cbonds.info/

та https://www.boerse-frankfurt.de/bond/xs2010030836-ukraine-republik-7-253-20-33

Рис. 1Рис.1
Рис. 2Рис.2

Очевидно по причині зниження дохідності українських державних єврооблігацій декларована Райффайзен Банк Аваль дохідність продажу емітованих в гривні ОВДП з погашенням в 2027 році сьогодні зранку знижується на 0,50% до 11,30%. Інші декларовані Райффайзен Банк Аваль дохідності емітованих в гривні ОВДП сьогодні не змінюються.

Це після їх певного просідання та попереднього росту.

Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною і складає по пропозиціям зараз 11,80% (в піку два дні було 12,35%, раніше – 12,00%, ще раніше - 11,90%, а ще раніше – також 11,80%).

Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Слід зазначити, що в минулу п’ятницю і реальні угоди проходили на рівні декларованих РБА - можна було придбати «2025 рік» з дохідністю 11,80%.

Валютний ринок

Гривня на міжбанку продовжує перебувати коло своїх максимальних значень за два місяці по відношенню до долара США і  напівсуми долар США – євро, Рис. 3 та Рис. 4

Євро продовжує рух наверх на фоні оптимізму на світових фінансових ринках. Тому курс гривні сьогодні дещо слабшає по відношенню до євро, відносно тримаючись по відношенню до долара США, який помітно слабшає на світовому валютному ринку по причині цього оптимізму. 
Рис. 3Рис.3
Рис. 4Рис.4

Світові ринки акцій

Ринки акцій продовжують святкувати результат виборів в США та інші позитивні новини.

Фондові індекси США в минулу п’ятницю підросли від 1,0% до 1,4%. Широкий фондовий індекс США S&P 500 того дня додав 1,4%, Рис. 5.

Сьогодні зранку по Києву ф’ючерси на фондові індекси США знову непогано підростають – від 0,5% до 1,0%.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600, який в минулу п’ятницю практично не змінився, сьогодні також зростає на 0,6%.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM, який в минулу п’ятницю зріс на 0,5%, сьогодні підростає ще на помітних 1,2% і оновлює свій більш, ніж дворічний максимум.

Графіки індексів S&P 500, Dow Jones, NASDAQ. Денні зміни.
Рис. 5Рис.5

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Новини емітентів, акції яких торгуються на місцевих біржах.

Квартальні та фінансові показники «Турбоатому» на графіках нижче. Вони дуже слабкі і за останній період і особливо в третьому кварталі 2020 року. Хоча підприємство формально чистого збитку не має. 
Рис. 6Рис.6
Рис. 7Рис.7
Рис. 8Рис.8
Рис. 9Рис.9

Таблиця 2. Трейлінгові ринкові коефіцієнти «Турбоатома» по показникам за останні 12 місяців до 30.09.2020. Вирахувано в доларах США.

     EV/S

2,23

     P/S

2,05

     EV/EBITDA

27,4

     P/EBITDA

25,3

     P/E

22,3

     P/B

0,64

     EV/IC

0,66

Таблиця 3. Коефіцієнти «Турбоатома» по середньорічним фінансовим показникам за останні три роки. Вирахувано в доларах США.

     EV/S

1,47

     P/S

1,35

     EV/EBITDA

4,8

     P/EBITDA

4,4

     P/E

7,4

Невеликий чистий прибуток, який отримав «Турбоатом» за 9 місяців 2020 року пояснюється в більшій мірі тим, що на Заході називають «незвичайними статтями»,  в українському обліку «іншими доходами». Тобто це несистемні доходи, імовірно не грошові. Це краще видно з перевищення на графіку квартальних результатів чистого прибутку величини валового прибутку та EBITDA в першому кварталі 2020 року та в меншій мірі близькістю цих величин у другому та третьому кварталах поточного року. На графіках ковзних результатів за останні 12 місяців, це видно по сильному зближенню величини чистого прибутку та EBITDA.

Операційний грошовий потік з урахуванням зміни обігових коштів без грошових був від’ємним, погіршившись до значних мінус 332 млн. грн. за 9 місяців 2020. в порівнянні з минулорічними за аналогічний період мінус 142 мільйонами. В 2020 «Турбоатом» практично не інвестував, практично не сплачував дивіденди, а для того, щоб мінімальні кошти не зникли з рахунку взяв додатково 250 млн грн. кредитів. (В минулому році «Турбоатом» сплатив доволі помітні дивіденди, 299 млн грн.., але мав на початку року на рахунку значну суму коштів 482,5 мільйонів, щоб ними перекрити і негативний операційній грошовий потік і сплату дивідендів, витративши на те, щоб закрити дефіцит за 9 міс 2019 397,5 млн. грн.)

Коментар. Певні подібні проблеми були минулого року у «Мотор Січі», але в 2020 році ситуація радикально змінилась на краще і вони зникли.

***

Запорізький авіадвигунобудівний завод АТ "Мотор Січ" відправить до кінця місяця у простій частину своїх співробітників через погіршення епідеміологічної ситуації в місті.

Про це повідомляє liga.net з посиланням на директора компанії зі зв'язків з громадськістю Анатолія Малиша.

"Частина співробітників Мотор Січ переходять на новий режим роботи з понеділка, 16 листопада. До 29 листопада у простої буде допоміжна частина підприємства: працівники відділів і управлінь, співробітники неосновних служб цехів заводу і робітники старше 60 років", - розповів Малиш.

За його словами, на простій піде "четверта-п'ята" частина з 15 тисяч працівників підприємства в Запоріжжі. У період простою співробітникам обіцяють виплачувати 2/3 від місячного окладу.

"Ми хочемо захистити людей. Новий режим пов'язаний з погіршенням епідеміологічної ситуації в Запоріжжі. Місто перебуває в червоній карантинній зоні", - додав він.

COVID-19 в Україні

В Україні станом на ранок суботи було зафіксовано новий коронавірусний рекорд - 12 524 нових випадки захворювання коронавірусною хворобою COVID-19. Видужали - 4 962 осіб, померли 191 пацієнт, повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

13 листопада в Україні було госпіталізовано 1 525 хворих на коронавірусну інфекцію.

В Україні станом на ранок неділі 15.11.2020 за добу зафіксовано 10 681 новий випадок захворювання коронавірусною хворобою COVID-19, одужали - 2 633 людини, померли 95 пацієнтів.

В Україні станом на ранок понеділка 16.11.2020 за добу зафіксовано 9 832 нові випадки захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19, одужали - 2 753 людини, померли 94 пацієнти.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов прогнозує повне заповнення лікарень пацієнтами з коронавірусною інфекцією через місяць у разі недотримання карантинних обмежень. Про це він повідомив в ході брифінгу.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов отримав позитивний тест на COVID-19.

"Не дивлячись на всі правила безпеки я отримав сьогодні позитивний тест на COVID-19. Буду перебувати на самоізоляції вдома, працюватиму в звичайному режимі, але дистанційно", - сказав він у відеозверненні, опублікованому на сторінці Степанова в суботу ввечері.

Для порівняння.

У Польщі станом на 14 листопада лабораторно підтверджено 25 571 новий випадок захворювання COVID-19 за добу, рекордна кількість пацієнтів померли – 546 осіб; а також одужали (14 635) за добу, повідомляється на порталі worldometers.info, Рис. 13.

Однак обмежений карантин по всій Польщі дає свій позитивний результат і кількість виявлених за добу випадків зменшується, Рис. 12

В Італії за добу зареєстровано 544 летальних випадків серед осіб, інфікованих коронавірусом COVID-19, що трохи менше, ніж днем раніше з 550 смертями, повідомляє в суботу видання The Guardian.

Також були виявлені 37 тис. 255 випадків захворювання, тоді як напередодні ці показники склали 40 тис. 92.

Кількість виявлених захворювань на COVID-19 в Україні за добу

та ковзна середня 7 днів.
Рис. 10Рис.10

Кількість смертей від COVID-19 в Україні за добу

та ковзна середня 7 днів.


Рис. 11Рис.11

Кількість виявлених захворювань на COVID-19 в Польщі за добу

та ковзна середня 7 днів.
Рис. 12Рис.12

Кількість смертей від COVID-19 в Польщі за добу

та ковзна середня 7 днів.


Рис. 13Рис.13

Політика, яка має відносини до фінансів.

Якщо Україна до кінця поточного року законодавчо не врегулює питання відповідальності за недостовірне декларування, то ця норма зможе набути чинності лише 2022 року, пояснює Артем Ситник, указ про призначення якого на посаду директора НАБУ визнано неконституційним.

Фінанси

На єдиному казначейському рахунку України не залишилося коштів, в зв'язку з чим уряд перейшов на ручний режим фінансування бюджетних витрат. Про це "Апостроф" повідомило інформоване джерело, близьке до уряду.

Нинішня ситуація почасти схожа на те, що відбувалося приблизно рік тому. В середині грудня 2019 року уряд Олексія Гончарука фактично "заморозив" фінансування незахищених витратних статей бюджету, здійснивши таким чином бюджетний секвестр.

Але зараз ситуація гірша, ніж рік тому. Про це говорить джерело "Апострофа", проте в цьому можна переконатися навіть на підставі офіційних даних. Так, за станом на 1 жовтня 2019 року, на ЄКР було 61,6 мільярда гривень, а на 1 листопада - 53 мільярди гривень. При цьому на 1 жовтня 2020 року залишки на казначейському рахунку становили лише 21,3 мільярда гривень, а на 1 листопада вони скоротилися до 15 мільярдів гривень. Зараз же на ньому "нуль" або близько того.

Власне нуль, якщо він не тривалий не проблема. Нуль це проблема, коли така ситуація продовжується два тижні чи більше, зазначають фахівці.

Є кілька шляхів подолання складнощів. Перший, це - запозичення, зокрема, через розміщення все тих же ОВДП. Ще один варіант - скорочення видаткової частини бюджету і "замороження" ряду проектів.

Коментар. Може сприяти збільшенню дохідності на первинних аукціонах ОВДП. А потім, як наслідок, і на вторинному ринку. На це варто звернути увагу учасникам фінансового ринку.

***

Національний банк не буде друкувати гроші для фінансування дефіциту держбюджету. Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю "Голосу Америки".

***

Зовнішньоторговельний баланс України, зведений у першому кварталі 2020 року з мінімальним дефіцитом $0,01 млрд, у другому - з профіцитом $1,07 млрд, у третьому кварталі знову став дефіцитним - $0,54 млрд, повідомила Державна служба статистики (Держстат) у п'ятницю.

В третьому кварталі минулого року дефіцит був у 4,7 рази більший, і загалом за дев'ять місяців цього року зафіксовано дефіцит зовнішньої торгівлі в $0,54 млрд грн, тоді як за дев'ять місяців минулого року - її дефіцит у $4,2 млрд.

***

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі України послугами в січні-вересні 2020 року зросло на 5,4% порівняно з аналогічним періодом 2019 року - до $4,444 млрд (за 9 міс. 2019 року - $4,216 млрд), повідомила Державна служба статистики у п'ятницю.

Згідно з її даними, експорт послуг у січні-вересні 2020 року скоротився на 12% - до $8,15 млрд, імпорт - на 26,5%, до $3,706 млрд.

***

Комітет Верховної ради з питання антикорупційної політики дійшов висновку, що законопроект №2683, на базі якого Кабмін планує ввести другий рівень пенсійного забезпечення може перетворити в "фінансову піраміду". Комітет розглянув документ і дійшло висновків, що в такому вигляді приймати його не можна, оскільки в тому числі Україна не має достатнього рівня економічного розвитку для впровадження другого рівня пенсійного забезпечення, а відбір учасників другого рівня пенсійної системи несе значні корупційні ризики, фактично обиратимуть окремі фінансові установи.

***

Національний банк України за тиждень з 9 по 13 листопада на міжбанківському валютному ринку інтервенцій не проводив, тоді як тижнем раніше він купив $ 41 млн, а продав - $ 70 млн. Про це свідчать дані на сайті НБУ.

Курс гривні за тиждень зміцнився з 28,1375 грн / $ у минулий понеділок до 28,1158 грн / $ за підсумками торгів на міжбанку в минулу п'ятницю.

В цілому з початку року регулятор купив в резерви $ 4,55 млрд, продав - $ 3,8 млрд.

Новини економіки

Шляхи вирішення проблеми викидів вуглекислого газу в атмосферу вже обговорює Євросоюз разом з Україною, заявив міністр-радник Представництва ЄС в Україні Торстен Воллерт.

***

Уряд України має захистити інтереси національних виробників у рамках участі в Green Deal, глава брюссельського офісу Української асоціації бізнесу і торгівлі (УАБТ) Назар Бобицький.

"Carbon Border Adjustment Mechanism (вуглецевий податок, CBAM) - це серйозна проблема. Закликаємо уряд до правильного конструювання наших зобов'язань у рамках Паризької угоди, а саме щодо національно визначеного внеску (НВВ) з урахуванням національних обставин", - сказав він під час дискусії "Green Deal: вплив на Україну та її бізнес", організованої агентством "Інтерфакс-Україна" та його спецпроектом "Енергореформа" 12 листопада. "Green Deal - найкраща альтернатива хаосу, розвалу торгівлі, голоду, епідеміям і підвищенню температури... Проте… "зелений" курс покладає величезний економічний тягар на виробників, і вони закликають нас до захисту."

Новини банківського сектору

У жовтні процентні ставки за новими кредитами, виданими резидентам (без урахування овердрафту), знизилися на 0,3 п.п. до 10,9% річних, за новими депозитами резидентів - на 0,1 п.п. до 4,2% річних порівняно з вереснем, дані НБУ.

За даними НБУ, середня процентна ставка за гривневими депозитами (середньомісячна) в жовтні для юросіб знизилася на 0,1 п.п. до 3,8%, для фізосіб - знизилася на 0,1 п.п. до 8,9%.

Ставка за валютними депозитами для юросіб становила 1,1%, для населення - 1,3%.

Процентні ставки в жовтні за гривневими кредитами для бізнесу знизилися на 0,2 п.п. до 8,8%, для населення - збереглися на рівні 35,2%.

За валютними кредитами ставки для бізнесу збереглися на рівні 5,2%.

Коментар. З позицій ставок для учасників фінансового ринку начебто все зрозуміло (графіки ставок для фізосіб наводились в огляді за минулий четвер). З позицій банків видно все ж початок скорочення процентної маржі.

***

Національний банк України (НБУ) за підсумками тендера 13 листопада задовольнив заявки 12 банків на отримання рефінансування строком до 5 років на загальну суму 16,15 млрд грн під 6% річних. Про це свідчать дані НБУ про підсумки проведення тендера з рефінансування банків.

Починаючи з 8 травня Нацбанк провів сім тендерів з рефінансування на 1 до 5 років на загальну суму 37,52 млрд грн, майже половина виданих кредитів припала на останній тендер.

***

90% портфеля проблемних кредитів було сформовано до націоналізації "Приватбанку". Про це повідомляє НВ Бізнес.

"Це 23 мільярди гривень за все, з яких 20 мільярдів до націоналізації і 3 мільярди після націоналізації", - сказала в інтерв’ю член правління Приватбанку за ризиками Лариса Чернишова

За словами Чернишової кредити колишніх власників можливо повернути тільки через суди.

Коментар. Для уважних учасників фінансового ринку абсолютно не новина. Це автоматично слідує зі звітності банку, річної, квартальної за будь-який період останніх років, з розділу «кредити».

Новини галузей

Доходи від реалізації української авіапродукції в наступні десять років можуть досягти 350 млрд грн. Про це заявив гендиректор корпорації "Українська авіабудівна компанія" Андрій Чабанов, повідомляє Укрінформ.

Це стане можливим завдяки реалізації концепції Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіапромисловості на 2021-2030 роки. Також вона дозволить направити до бюджетів усіх рівнів 100-120 млрд грн. і підвищити зайнятим в галузі співробітникам зарплати в 1,6 рази.

"Програма дозволить зберегти в авіапромисловості не менше 50000 і створити не менше 6000 робочих місць", - додав Андрій Чабанов.

Коментар. Стосується і «Мотор Січі».

***

В "Укроборонпромі" відбулася презентація результатів криміналістичного (forensic) аудиту щодо певних видів діяльності однієї з найбільших компаній концерну - ДП "Антонов". Як повідомляє прес-служба "Укроборонпрому", forensic-аудит "Антонова" став пілотним проектом з розвитку елементів антикорупційної архітектури концерну, що передбачено корпоративною стратегією до 2030 року...

Проект forensic аудиту здійснила компанія Ernst & Young France із залученням українського офісу Ernst & Young і при технічній допомозі уряду Франції.

Проект складався з кількох фаз: вивчення специфіки роботи і комерційних угод підприємства, аналіз ключових процесів та існуючої системи контролю, аналіз даних, зокрема бухгалтерських транзакцій, надання звіту про результати дослідження.

За результатами проекту аудитори сформували певні рекомендації.

Результати forensic аудиту будуть також надані для подальшого розслідування правоохоронним органам - СБУ і НАБУ.

"Звіт аудиту буде використаний як план дій для трансформації підприємства, а також як пілотна модель, що в подальшому буде поширена на інші підприємства "Укроборонпрому" для зниження корупційних ризиків, супроводу організаційних перетворень і підвищення ефективності процесів, а також для викорінення нечесних дій і конфлікту інтересів ", - наголошується в повідомленні.

***

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і віце-президент Європейської комісії з питань міжінституційних відносин Марош Шефчович обговорили шляхи активізації співпраці України та Європейського Союзу в сфері критичної сировини і побудови стратегічного партнерства в цій сфері.

Шмигаль зазначив, що для України важливо ініціювати спільний проект з геологічного вивчення рудопроявлення корисних копалин і протягом 2021 року підготувати до аукціону кілька родовищ тих мінералів, які віднесені до стратегічного переліку ЄС.

З його слів, уряд України попередньо вів переговори з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про можливий проект верифікації запасів родовищ корисних копалин в Україні. ЄБРР готовий надати приблизно 200 млн євро на ці цілі, але також для України важливою є допомога ЄС в розгляді такої кредитної лінії на рівні Єврокомісії.

Світові фінансові та економічні новини.

Говорять керівники ФРС, центробанку США

Відновлення економіки США після кризи, викликаної пандемією коронавірусу, йде краще, ніж очікувалося, однак ріст захворюваності, що відновився, ставить під питання подальші перспективи економіки, незважаючи на новини про успіх випробувань вакцини від COVID-19, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Нью-Йорка Джон Вільямс. "Дуже швидке збільшення кількості хворих ставить під сумнів здатність економіки вистояти в цей період", - зазначив він.

Новина про появу вакцини від COVID-19 американської Pfizer і німецької BioNTech, за його словами, є позитивною новиною на довгострокову перспективу.

Говорячи про політику Федеральної резервної системи (ФРС), Вільямс зазначив, що прийняті нею заходи залежать від ситуації в економіці, пише The Wall Street Journal. Дійсно хороші економічні новини "могли б кілька наблизити момент підвищення базової ставки Федрезерву", заявив він. "З іншого боку, якщо економіці буде складно відновлюватися, часовий горизонт підвищення ставки збільшиться", - сказав Вільямс.

Інший представник Федрезерву - глава ФРБ Сент-Луїса Джеймс Баллард заявив у п'ятницю, що американська економіка відновилася після кризи, викликаної коронавірусом, швидше, ніж очікувалося, і він бачить потенціал для подальшого зниження безробіття. Згідно з прогнозом Балларда, безробіття в США знизиться до 4,9-5,5% до кінця поточного року з нинішніх 6,9%.

COVID-19

Коронавірусні інфекції, госпіталізації та смертність від COVID-19 зростають по обидві сторони Атлантики, але фінансові ринки, ринки валюти в даний час відмовляються це враховувати.

Повідомляється, що Німеччина розглядає можливість посилення карантинних обмежень. Також кілька штатів США вводять обмеження. Тим не менше, принаймні зараз, увага зосереджена на майбутньому, а не на теперішньому, пишуть оглядачі.

Як довго це триватиме? Можливо, поки не з’являться додаткові новини про вакцини, після чого ринки можуть постраждати від фіксації прибутку по схемі "купуй чутки, продавай факт", зазначають оглядачі.

Кількість смертей від COVID-19 у ЄС та США на день на 1 мільйон населення, 7-и денна ковзна.
Рис. 14Рис.14

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО МІСЦЕВОГО РИНКУ АКЦІЙ

Індекс Української біржі продовжує перебувати коло свого кількамісячного локального максимуму. Виходячи з логіки світових ринків акцій і того факту, що кореляція індексу Української біржі зі світовими фондовими індексами значно збільшилась в останній місяць чи два, сьогодні, як і минулої п’ятниці варто було б очікувати його несильного росту. Так само, як і учасники світових ринків акцій, місцеві учасники місцевого ринку акцій можуть ігнорувати ризики та погані новини і «святкувати» хороші новини, «чужі» чи «свої» - яке це має значення?


сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 ноября 2020
Падение
0 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринкуРост
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду