Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 11:35
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 16 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1505,18-3,27%

Європейська комісія перекаже перший транш макрофінансової допомоги для України вже у січні. Про це під час пресконференції у шведському місті Кіруна заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

***

Україні знадобиться близько $38 млрд лише для того, щоб не проводити емісію грошей та забезпечити соціальні виплати. Про це міністр фінансів України Сергій Марченко написав у своїй колонці в журналі Time.

Наразі країни G7 вже анонсували пакет фінансової допомоги у розмірі $32 млрд.

«…оскільки війна затягується, цього недостатньо», — пише Сергій Марченко.

***

Чистий продаж доларів Національним банком України (НБУ) після стрибка в останній тиждень минулого року до $1 млрд 101,79 млн у перший тиждень нового року знизився до $674,7 млн, а другого – до $652,5 млн.

***

Агрохолдинг "Агрейн" оцінює врожай основних сільськогосподарських культур на 2023 рік в Україні 50-60 млн тонн, серед яких 30-35 млн тонн зернових та 20-25 млн тонн олійних культур, повідомила пресслужба групи компаній агентству ""Інтерфакс-Україна".

Ця оцінка нижча за озвучений Українською зерновою асоціацією (УЗА) у листопаді прогноз на цей рік у 67,5 млн тонн зернових та олійних культур, але істотно вища за прогноз власника зернотрейдингової компанії "Прометей" Рафаеля Горояна для агентства "Інтерфакс-Україна" в 40 млн тонн.

У свою чергу Національний банк України (НБУ) оцінив урожай зернових (без олійних) на цей рік у 51,5-57 млн тонн.

"Зниження внесення добрив на 50-60%, значні незбирані площі кукурудзи в полях, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії призведуть до того, що очікувана врожайність знизиться залежно від регіону та культури приблизно на 10-30% порівняно із середньою врожайністю минулих років. Падіння врожайності може бути також через зменшення посівних площ та зміну структури посівів", - зазначила пресслужба холдингу.

За її даними, платоспроможність українських сільгоспвиробників все ще недостатньо висока, хоча відкриття "зернового" коридору із серпня 2022 року дещо покращило ситуацію.

Як повідомлялося, українські аграрії до 13 січня 2023 року зібрали 76,43 млн тонн основних сільськогосподарських культур (включно із цукровими бурякамиблизько 9 млн. тонн).

Власник холдингу "Агрейн" - компанія SAS Investcompagnie (Франція).

Коментар. Інформація важлива для аналізу стан та перспектив українських агрохолдингів, але також і чималої кількості банків України.

***

У січні-листопаді 2022 року імпорт товарів перевищив експорт на 8 523,7 млн доларів. (У січні-жовтні 2022 року імпорт товарів перевищив експорт на 7 050,4 млн доларів).

Про це повідомила Державна служба статистики.

Експорт товарів у січні-листопаді 2022 року становив 40 671,2 млн доларів, при цьому він зменшився на 33,6% порівняно з січнем-листопадом 2021 року.

Імпорт товарів у січні-листопаді 2022 року становив 49 194,9 млн доларів, скоротившись на 24,2%.

***

Закінчення опалювального сезону не призведе до покращення ситуації із відключеннями електроенергії в Україні. Про це заявив виконавчий директор ДПЕК Дмитро Сахарук в ефірі телемарафону.

«…бо, з одного боку, буде зменшення споживання, тому що буде теплішим, але з іншого боку розпочнуться планові ремонтні роботи, які зараз не проводяться.», - сказав Сахарук.

Він сказав, що відновлювати енергетичну інфраструктуру після кожного обстрілу стає дедалі складніше, і вона стає дедалі вразливішою.

***

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2022 рік по Україні зросла на 32,7% з 4 294 до 5 699 грн. При цьому на перше місце за вартістю оренди вийшла Львівська область, де оренда подорожчала у 2,1 рази до 10 977 грн. Про це свідчать дані Держстату.

На друге місце вийшла Закарпатська область, де вартість оренди зросла майже вдвічі до 8 706 грн.

Столиця опустилася на третє місце за вартістю оренди. У Києві оренда подешевшала на 10,3% до 7 637 грн.


Рис.1

***

Трубно-колісний холдинг "Інтерпайп" у січні-вересні 2022 року скоротив виплавку сталі на 36,3% порівняно з аналогічним періодом попереднього року - до 463 тис. тонн.

Згідно з презентацією результатів роботи компанії за дев'ять місяців минулого року випуск труб знизився на 30,2% — до 309 тис. тонн, залізничної продукції — на 49,6%, до 64 тис. тонн.

У третьому кварталі-2022 виплавка стала 177 тис. тонн (зростання на 43,9% до другого кварталу-2022), випуск труб - 105 тис. тонн (зниження на 4,5%), залізничної продукції - 24 тис. тонн. тонн (зростання на 33,3%).

Як повідомлялося, "Інтерпайп" у 2021 році збільшив виплавку сталі на 28,1% порівняно з 2020 роком - до 971 тис. тонн, випуск труб зріс на 32,5% - до 614,8 тис. тонн, виробництво залізничної продукції скоротилося на 9,7% - до 172,1 тис. тонн.

***

Середня ціна на скраплений газ за тиждень, з 7 по 13 січня, у мережах автозаправних станцій знизилась на 93 копійки — до 28,4 грн за літр. Про це свідчать дані цінового моніторингу ринку «Консалтингової групи «А-95», повідомляє галузеве видання еnkorr.

***

Звіти найбільших банків Америки та зростання смертності у Китаї – основні новини для фінансових ринків на сьогодні.

Чистий прибуток банку JPMorgan у четвертому кварталі виріс на 6% порівняно з минулим роком, Bank of America повідомив про збільшення цього показника на 2%, а Citigroup і Wells Fargo відзвітували про його зниження на 21% та 50% відповідно.

У середньому найбільші банки Америки зафіксували зростання виручки на 8%. Усі чотири банки перевершили очікування Уолл-Стріт щодо прибутку на акцію. Проте Wells Fargo не виправдав прогнозів щодо виручки.

***

Після того, як країна минулого місяця відмовилася від своєї політики Covid Zero, у лікарнях КНР померли майже 60 тися пацієнтів від коронавірусу.

Проте пік захворювань на COVID-19 та екстрених госпіталізацій у Китаї вже пройдено, запевнила китайська влада. Міжнародні експерти, у свою чергу, вважають, що Китай сильно занижує кількість смертей від COVID-19, і передбачають щонайменше 1 млн смертей, пов'язаних з коронавірусом, у Китаї цього року.

*********************************************************************

***

Незважаючи на те, що інфляція в США почала знижуватися, американські економісти, як і раніше, очікують, що зростання відсоткових ставок призведе до спаду економіки в найближчі 12 місяців. Про це йдеться у щоквартальному опитуванні The Wall Street Journal.

Згідно з опитуванням, ймовірність рецесії протягом року економісти зараз оцінюють у 61% проти 63% у жовтні. Газета опитала 71 економіста, але не всі з них відповіли на всі запитання. Опитування проводилось з 6 по 10 січня 2023.

Як зазначає газета, три чверті респондентів вважають, що досягти «м'якої посадки», тобто зниження інфляції лише ціною уповільнення економіки, а не спаду, цього року ФРС США не вдасться.

Хоча аналітики і вважають, що рецесії не уникнути, вони все ж таки, як і раніше, прогнозують, що вона буде відносно неглибокою і нетривалою.

Опитані економісти, згідно з усередненими даними, вважають, що ВВП США зросте на 0,1% на рік у першому кварталі 2023 року і скоротиться на 0,4% у другому. У третьому кварталі зростання ВВП не буде, а у четвертому він становитиме 0,6%, кажуть вони. Загалом за рік економіка США зросте на 0,2% порівняно з 2022 роком, випливає із прогнозу. У жовтневому опитуванні WSJ економісти прогнозували зростання ВВП на 0,4% у 2023 році.

За словами економістів, ФРС доведеться підвищити ставку до 5% цього року (зараз діапазон (4,25-4,5%), перш ніж регулятор зможе розпочати її зниження. 31% респондентів вважають, що розворот станеться у четвертому кварталі, 37% — у першому кварталі 2024 року, 8% — у другому кварталі 2024 року.

***

Представники керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) США кажуть, що ще зарано думати про те, щоб знизити відсоткові ставки цього року, тоді як інвестори все більше переконуються в тому, що саме так і вчинить регулятор, пише газета The Wall Street. Journal.

Питання про те, до чого приведе це зіткнення думок, ймовірно, стане одним з головних для фінансових ринків у 2023 році.

Багато фондових менеджерів вважають, що інфляція вже досягла пікового значення, і що ціновий тиск опускатиметься настільки стрімко, що ФРС змінить курс і кілька разів знизить ставку до кінця поточного року, як уже робила в 2019 році, лише через сім місяців після останнього підвищення.

Трейдери на ринках деривативів оцінюють ймовірність того, що Федрезерв підвищить ставку ще двічі в 2023 році, і що вона становитиме близько 4,9% до березня, 90%, згідно з даними CME Group. Шанси на те, що потім ФРС знизить ставку щонайменше один раз до грудня, вони оцінюють у 60%.

«Чесно кажучи, я не зовсім розумію, чому ринки настільки оптимістичні щодо інфляції», — сказала президент Федерального резервного банку (ФРБ) Сан-Франциско Мері Дейлі після грудневого засідання ФРС.

Низка великих банків, включаючи JPMorgan Chase & Co., UBS Group AG і Deutsche Bank AG, очікують зростання американського фондового ринку в поточному році. Тим часом інші попереджають, що ринок може знову зазнати втрат, виражених двозначним числом у відсотковому вираженні, особливо, якщо монетарна політика ФРС виявиться жорсткішою, ніж очікують інвестори, що, у свою чергу, може призвести до суттєвішого, ніж прогнозується, уповільнення зростання економіки.

Існують значні технічні відмінності між щоквартальними прогнозами ФРС щодо економіки та ставок порівняно з очікуваннями інвесторів, що ґрунтуються на динаміці ринків ф'ючерсів на відсоткову ставку, зазначає WSJ.


сайт            "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 16 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду