Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 09:22
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Пятница, 20 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1406,690%

Президент США Джо Байден санкціонував виділення Україні нової партії озброєння на суму $2,5 млрд, що включає бронетехніку та засоби ППО, повідомив Пентагон.

У повідомленні відомства зазначається, що новий пакет військової допомоги входитиме: "додаткові боєприпаси для передових національних зенітно-ракетних комплексів (NASAMS); 8 ЗРК Avenger; 59 бойових машин піхоти (БМП) Bradley з 590 протитанковими ракетами TOW та 295 тисяч снарядів калібру 25 мм; 90 бронетранспортерів (БТР) Stryker із 20 мінними катками…», а також інше озброєнні включаючи снаряди.

***

Напередодні засідання контактної групи з питань оборони України в форматі "Рамштайн", уряд Швеції повідомив у четвер, 19 січня, що підготував нову партію військової допомоги для Києва, до якої будуть включені близько 50 бойових машин піхоти Stridsfordon 90, пише Reuters.

Крім того, до цього пакета вперше увійдуть сучасні самохідні гаубиці Archer, про постачання яких раніше просила Україна, зазначає AFP.

***

Уряд Естонії повідомив, що надасть Україні озброєння на 113 мільйонів євро, що стане найбільшим пакетом військової допомоги від початку вторгнення Росії.

До нової партії оборонної допомоги увійдуть десятки гаубиць калібру 122 і 155 міліметрів.

***

Міністерство оборони Латвії повідомило, що найближчим часом направить Україні нову партію військової допомоги, в якій будуть зенітно-ракетні комплекси Stinger, гелікоптери, кулемети з боєприпасами та безпілотники.

***

Палата представників Нідерландів (нижня палата парламенту) проголосувала за надання Україні системи протиповітряної оборони Patriot для захисту від російських ракет.

***

Угорщина заблокувала затвердження Євросоюзом сьомого пакету європейської підтримки на суму півмільярда на придбання озброєння для України. Про це повідомляє польська радіостанція RMF із посиланням на джерело.

За інформацією радіостанції, країни ЄС продовжать чинити тиск на Будапешт у понеділок під час зустрічі глав МЗС. Якщо Угорщина продовжить протестувати, європейські дипломати мають намір домогтися затвердження траншу без її участі.

***

Директор ЦРУ Вільям Бернс таємно відвідав Київ наприкінці минулого тижня, повідомляє Washington Post із посиланням на обізнані джерела: "… щоб проінформувати президента Володимира Зеленського щодо можливих планів Росії у війні найближчими тижнями та місяцями".

Зазначається, що головним питанням для Зеленського та його високопосадовців розвідки під час зустрічі було те, як довго Україна може розраховувати на допомогу США та Заходу після того, як Палата представників перейшла під контроль республіканців.

За словами співрозмовників газети, Бернс визнав, що в якийсь момент отримати допомогу Україні буде складніше.

Проте, заявили джерела видання, Зеленський та його помічники пішли із зустрічі із враженням, що підтримка Києва адміністрацією президента Джо Байдена залишається сильною, і фінансування в розмірі $45 млрд для України, ухваленого Конгресом у грудні, вистачить принаймні до липня чи серпня.

***

Офіси генеральних інспекторів Пентагону США, Державного департаменту та Агентства США з міжнародного розвитку оприлюднили Спільний стратегічний план нагляду на 2023 фінансовий рік щодо допомоги, яка надається Україні.

Про це повідомляє "Голос Америки", пише "Європейська правда".

Конгресмени-республіканці Майкл Маккол і Майк Роджерс - очільники комітетів із закордонних справ та збройних сил - навздогін плану опублікували власну заяву на підтримку посилення нагляду за допомогою США Україні.

***

Кабінет Міністрів затвердив розпорядження, згідно з яким передбачається створення делегації для переговорів щодо погодження угоди між Україною та ЄС про «Єдиний ринок» (2021-2027) та її підписання. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки.

Програма ЄС «Єдиний ринок» є програмою фінансової підтримки ЄС з бюджетом 4,2 млрд євро, розрахованою на 7 років - з 2021 по 2027 роки.

«Приєднання України до зазначеної Програми дозволить посилити співпрацю з ЄС, що особливо актуально з урахуванням євроінтеграційних процесів та набуття Україною статусу кандидата в ЄС», - зазначила перший віце-прем'єр - міністр економіки Юлія Свириденко.

***

За перші 15 днів нового року Україна відвантажила 2,3 млн тонн агропродукції.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

Ситуація з електропостачанням в Україні покращиться в середині лютого, оскільки до того часу буде відновлено енергооб'єкти, які були пошкоджені внаслідок останньої атаки ворога. Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко під час брифінгу, повідомляє Укрінформ.

За словами експерта, на сьогодні по країні дефіцит генеруючих потужностей становить більш як 20%, а в окремих енергетичних регіонах він ще більший. Наприклад, Київський регіон має близько 40% дефіциту загального споживання.

***

В Україні через обстріли РФ пошкоджено більше половини енергооб'єктів. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час виступу на Всесвітньому економічному форумі у Давосі.

***

Станом на 1 січня в Україні налічувалося 5336 діючих структурних підрозділів банків. За минулий рік їхня кількість скоротилася на 1349 або на 20,2%. Про це повідомляє "Мінфін" із посиланням на дані Національного банку.

У 2022 році було закрито чотири банки, у яких рік тому було 301 відділення: Промінвестбанк (1), Мегабанк (153), Ощадбанк (85) і Січ (62).

Найбільше відділень у державного “Приватбанку” — 1 210. Вперше в історії банк посів перше місце у цьому рейтингу, хоч і закрив 287 відділень.

У державному Ощадбанку залишилося 1182 відділення (-420).

Далі з великим відривом йдуть банки іноземних банківських груп: Райффайзен Банк (350) та УкрСиббанк (233). Замикає п'ятірку приватний ПУМБ (226).

***

Міжнародний валютний фонд має намір покращити свої прогнози щодо глобальної економіки. Очікується, що ситуація стане сприятливішою вже у другій половині 2023 року. Про це повідомила заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінах на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, пише Financial Times.

За її словами, замість «жорсткого» 2023 року зараз очікується покращення у другій його половині та у 2024-му. Позитивні економічні дані з Європи та США за останні тижні посилили надії, що світова економіка уникне рецесії цього року.

Втім, Гіта Гопінах попередила, що 2023 рік все ж таки буде важким. Оскільки інфляція все ще залишається високою, центробанки триматимуть курс на підвищення відсоткових ставок, доки не стабілізують ситуацію.

Загалом бізнес-лідери та високопосадовці висловлюють оптимізм з приводу стану глобальної економіки.

***

Федеральна резервна система США завершить свій цикл посилення монетарної політик після підвищення два рази своєї ключової процентної ставки на 25 базисних пунктів на кожному з наступних двох засідань щодо монетарної політики в США , а потім, ймовірно, утримуватиме процентні ставки стабільними принаймні до кінця року, згідно з даними. більшості економістів в опитуванні Reuters.

61 з 90 опитаних економістів очікують, що у березні 2023 ставка федеральних фондів досягне піку в 4,75%-5,00%. Це відповідає поточній ціні ф’ючерсів на відсоткову ставку, але є на 25 базисних пунктів (0,25%) нижчим за середню точку на 2023 рік у «точкових прогнозах», опублікованих політиками ФРС наприкінці засідання 13-14 грудня.

«Інфляція в США вказує на послаблення цінового тиску, але в середовищі сильного ринку праці Федеральна резервна система буде обережно називати максимальні процентні ставки», — зазначив Джеймс Найтлі, головний міжнародний економіст ING.

Серед опитаних не було чіткого консенсусу щодо того, якою буде облікова ставка ФРС на кінець 2023 року, але приблизно дві третини респондентів дали прогноз на рівні 4,75%-5,00% або вище.

У відповідь на додаткове запитання понад 60% респондентів, 55 із 89, сказали, що ФРС, швидше за все, утримуватиме ставки стабільними принаймні до кінця року, ніж знижуватиме. Ця точка зору збігається з середнім прогнозом опитування щодо першого розрізу, який відбудеться на початку 2024 року.

Однак значна меншість, 34, вважають, що зниження процентних ставок ФРС цього року швидше більш ймовірне, ніж ні, при цьому 16 назвали падіння інфляції як головну причину. Дванадцять заявили про глибший економічний спад, в якості причини цього, а чотири – про різке зростання безробіття.

Показник ключової процентної ставки в США в опитуванні був дещо нижчим від нещодавніх прогнозів ФРС, але медіанні показники, стосовно економічного зростання, інфляції та безробіття в США опитаних Reuters економістів в основному збігалися з прогнозами ФРС.

Прогнозувалося, що інфляція буде падати далі, але залишатиметься вищою за цільовий показник ФРС у 2% протягом наступних років, залишаючи відносно невеликі шанси на скорочення ставок найближчим часом.

Оскільки інфляція продовжує знижуватися, понад 80% прогнозистів в останньому опитуванні Reuters, 68 із 83, передбачили, що ФРС знизить підвищення до 25 базисних пунктів на своєму засіданні 31 січня – 1 лютого. Якщо це буде реалізовано, це призведе до того, що облікова ставка - ставка федеральних фондів - досягне діапазону 4,50%-4,75%.

Решта 15 бачать підвищення на 50 базисних пунктів через два тижні, але лише один з них був від банку первинного дилера США, який безпосередньо співпрацює з ФРС.

***

Процентні ставки в США продовжать зростати через стійку базову інфляцію, вважає головний виконавчий директор одного з найбільших банків США JPMorgan Chase & Co, Джеймі Даймон. Про це пише CNBC.

«Я справді вважаю, що ставки можуть перевищити 5%, оскільки мені здається, що базова інфляція все ще висока і не знижується досить швидко», — сказав він.

На думку Даймона, уповільнення інфляції останніми місяцями стало наслідком тимчасових факторів, серед яких зниження цін на нафту та проблеми в китайській економіці через новий спалах коронавірусу.

Також він наголосив на збереженні ймовірності рецесії в США в поточному році, але не став загострювати на цьому увагу.

***

Російське Міністерство фінансів повідомило про значне скорочення Фонду національного добробуту — резервного фонду, в якому акумулюється частина нафтогазових доходів РФ, пише Ліга.

За один місяць він зменшився майже на 1 трлн рублів (трохи менш як $14 млрд) — з 11,4 трлн до 10,4 трлн.

***

Мінекономрозвитку Росії в березні-квітні випустить новий прогноз, на підставі якого верстається бюджет і баланси державних корпорацій країни.

Скориговано буде зокрема прогноз цін на нафту. МЕР очікувало в середньому 70 доларів за барель, і це значення заклали до бюджету у жовтні. На середину січня ціна сорту Urals опустилася до 46 доларів.

Новий прогноз стане третім за останні півроку. У серпні відомство прогнозувало зниження російського ВВП у 2023 році на 0,7%, через місяць оцінку спаду ВВП погіршили до 0,8% за тієї ж таки інфляції (5,5%).





сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 20 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду