Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 09:27
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 23 января 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1394,49-0,87%


Німеччина поставить Україні додаткове озброєння та техніку на EUR1 млрд, повідомив глава Міноборони ФРН Борис Пісторіус.

Очільник німецького міноборони зауважив, що акцент буде зроблено на системах ППО.

З урахуванням нового, "весняного пакета" допомоги загальний обсяг німецької військової допомоги з початку війни зріс до EUR3,3 млрд.

Новини за посиланням: https://kinto.com/node/6145

***

20 січня Фінляндія оголосила про виділення рекордного пакета допомоги для України на 400 млн євро. Це більш ніж удвічі більше, ніж сукупна вартість попередніх пакетів. До пакету входить важке озброєння та боєприпаси. Деталі допомоги не розголошують задля безпеки логістики.

Рис. 1Рис.1

***

Естонська Республіка передала Збройним силам України всі свої 155-міліметрові гаубиці, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в понеділок.

Як уточнює Генштаб, також буде передано десятки гаубиць калібру 155 мм FH-70 та 122 мм D-30; тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм; сотні протитанкових гранатометів М2 "Карл-Густаф" із боєприпасами; засоби підтримки артилерійських підрозділів.

Згідно з Вікіпедією Естонія має 24 одиниці гаубиць FH-70.

***

Одним із завдань Ради ЄС із закордонних справ 23 січня буде узгодження сьомого пакету військової допомоги Євросоюзу Україні, повідомив у Брюсселі високопоставлений європейський чиновник.

Він зазначив, що йдеться про схвалення пакета у 500 млн євро.

***

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній валюті на рівні "СС", йдеться у повідомленні агентства на його сайті.

"Підтвердження довгострокового РДЕ України в іноземній валюті на рівні "CC" відображає думку Fitch про ймовірну подальшу реструктуризацію комерційного боргу в іноземній валюті, враховуючи масштаби економічної шкоди від війни з Росією і пов'язану з цим значну фінансову шкоду", - пояснює агентство своє рішення.

РДЕ в національній валюті підтверджено на рівні "CCC-": нижчий ризик дефолту, ніж за боргом в іноземній валюті, відображає більш серйозні перешкоди для включення боргу в національній валюті в будь-яку подальшу реструктуризацію боргу, враховуючи, що нерезиденти тримають загалом 5%, 55% належить НБУ, а ще 32% — вітчизняному банківському сектору (половина якого належить державі), для якого можуть бути пов'язані ризики фінансової стабільності.

Досягнуте у серпні 2022 року 24-місячне відстрочення платежів за єврооблігаціями України забезпечило полегшення обслуговування зовнішнього боргу на суму $6 млрд, але залишає невирішеними середньострокові ризики його стійкості.

Fitch прогнозує зростання ВВП України у 2023 році на 2% інфляцію 21% (зниження із 26,6% у 2022 році).

Fitch також оцінює збільшення загального державного боргу до ВВП на 37 процентних пунктів (п. п.) у 2022 році – до 80,2% (за винятком державних гарантій у розмірі 7,5% ВВП) і прогнозує його зростання до 84,0% на кінець 2023 року.

Fitch прогнозує, що міжнародні резерви на кінець 2023 року становитимуть 3,8 місяця поточних зовнішніх надходжень порівняно з 4,0 на кінець 2022 року.

***

Чистий продаж доларів Національним банком України (НБУ) після невеликого зниження у другий тиждень нового року до $652,5 млн із $674,7 млн у перший, у третій тиждень збільшився до $714,9 млн.

***

Мінфін України оприлюднив Меморандум про умови отримання макрофіндопомоги ЄС у 2023 році 20 пунктів за чотирма блоками.

***

Найбільші фонди країни зібрали майже один мільярд доларів донорських коштів на ЗСУ, а також медичну та гуманітарну допомогу.

Лише на рахунки НБУ та у три найбільші фонди країни United24, Повернись живим та фонд Притули, задонатили понад 33,96 млрд грн.

Найбільший внесок — 15,8 млрд — було зібрано на рахунки НБУ за три місяці: з 24 лютого по 5 травня.

За 8 місяців роботи, з травня по грудень, фонд United 24 зібрав 8,6 млрд грн. Левову частку цієї суми — 81% або ж 7 млрд гривень — фонд спрямував на ЗСУ. Понад 1,1 млрд гривень або 13% було направлено на медичну допомогу та 6% або ж 0,5 млрд грн — на відбудову країни.


Рис. 2Рис.2

Рис. 3Рис.3

Сільськогосподарські підприємства станом на 19 січня зібрали 51,9 млн тонн зернових та зернобобових культур із площі 11 млн га (95%), з них кукурудзи - 24,4 млн тонн з площі 3,7 млн га (87%).

Олійних намолочено 17,4, з них соняшника 10,5 млн тонн насіння.

(Разом зернових та олійних – 69,3 млн. тонн).

Цукрових буряків накопано 9 млн тонн.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на 20 січня становлять 25,136 млн тонн, що на 30,3%, або на 10,948 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Експортовано 9 082 тис. тонн пшениці, 1 734 тис. тонн ячменю та 14 219 тис. тонн кукурудзи.

***

Кабінет Міністрів ухвалив рішення щодо початку будівництва двох енергоблоків АР 1000 за технологією американської компанії Westinghouse на майданчику Хмельницької АЕС, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

Джерелом фінансування стануть кошти НАЕК "Енергоатом", а також кредитні кошти, які отримає американська компанія.

Галущенко підтвердив раніше озвучену суму будівництва одного подібного енергоблоку в $5 млрд, зазначивши, що обидва блоки споруджуватимуть паралельно, оскільки це економічно вигідніше. За його прогнозами, будівництво може бути завершено орієнтовно у 2032 році.

***

Світові економічні перспективи зараз мають не такий поганий вигляд, як ще кілька місяців тому. Про це директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила під час виступу на економічному форумі в Давосі.

При цьому вона застерегла від надмірного оптимізму: «Не так погано ще не означає добре».

За словами Георгієвої, МВФ не збирається погіршувати економічні прогнози під час наступного перегляду — що вже є хорошою новиною після трьох погіршень підряд, але значного покращення вона також не очікує.

***

Один із найбільших банків Уолл-стріт JPMorgan Chase, спираючись на свою модель, прогнозує, що ймовірність економічного спаду, закладена у ціни на фінансових ринках, різко знизилася порівняно з максимумами 2022 року. Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з торговельною моделлю фірми, сім із дев'яти класів активів — від високоякісних облігацій до європейських акцій — зараз показують менш ніж 50% ймовірність рецесії. Це значні зміни, порівняно з жовтнем, коли рецесія у 2023 на показниках фінансових ринків фактично вважалася 100%.

Інвестиційні менеджери глобальних (світових) фондів S&P 500 все ще оцінюють ймовірність рецесії на рівні 73%, але це менше, ніж 98% минулого року.

Консенсус-прогноз економістів імовірності рецесії підскочив до 65% з 50% у жовтні 2022. Тим часом улюблений сигнал рецесії на ринку облігацій — крива прибутковості казначейських облігацій — продовжує подавати сигнали попередження.

Рис. 4
Рис.4

***

Рішення Китаю відновити свою економіку призведе до зростання інфляції в Європі, оскільки обидві сторони конкурують за більшу кількість енергії. Про це заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, пише zn.ua.

Міжнародне енергетичне агентство також попереджало, що цього року європейські компанії можуть зіткнутися з більшими витратами при закупівлі природного газу, оскільки конкуренція за цей товар зросте.

***

Країни міжнародної коаліції, які ввели «стелю цін» на російську нафту, погодилися встановити дві граничні ціни на нафтопродукти з РФ. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів США.



сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50


Настроение рынка на 23 января 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Щотижневий огляд фондового ринку
Eavex Capital


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду