Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 08:25
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 8 марта 2023

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1479,74+2,13%

Міжнародні резерви України станом на 1 березня 2023 року, за попередніми даними, становили $28,865 млрд, що на 3,5% менше порівняно із січнем 2023 року унаслідок інтервенцій Нацбанку з продажу валюти для покриття різниці між попитом та пропозицією на валютному ринку.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 3,7 місяця майбутнього імпорту, наголосив центробанк.

Чисті міжнародні резерви в лютому знизилися на $0,783 млрд, або на 4%, - до $18,886 млрд.

***

Місія Міжнародного валютного фонду почала обговорювати з представниками України параметри нової кредитної програми.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву, яку зробив остійний Представник МВФ у Україні Ваграм Степанян.

***

На аукціоні 7 березня Міністерство фінансів України розмістило військові облігації на 16,06 млрд грн, що на 2,29 млрд грн більше, ніж минулого тижня — 13,77 млрд грн.

гривневі військові облігації:

  • 61,74 млн грн під 18,50% із погашенням 14 лютого 2024 року;
  • 14,20 млн грн під 19,50% із погашенням 30 жовтня 2024 року;
  • 15,98 млрд грн під 19,65% із погашенням 5 листопада 2025 року.

Рис.1

НАК «Нафтогаз України» надасть власникам євробондів компанії чергові пропозиції щодо реструктуризації боргу. Про це заявив голова правління Нафтогазу Олексій Чернишов на своїй сторінці у Facebook. Йдеться про євробонди з термінами погашення у 2022 та 2026 роках.

***

Нацбанк опублікував свій черговий Макроекономічний та монетарний огляд.

П'ять ключових висновків з цього огляду, які характеризують поточний стан української економіки.

  1. Зниження інфляції з початку року розпочалося раніше, ніж очікував НБУ, зокрема завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій зимі.
  1. Економічна активність як у виробничому секторі, так і секторі послуг пожвавилася.
  1. Попит та пропозиція робочої сили зростають. Але ці показники все ще залишаються дуже далекими від довоєнних.
  1. Надходження міжнародної допомоги, а також ресурси внутрішнього боргового ринку допомогли профінансувати дефіцит державного бюджету січні-лютому. Рішення НБУ включити бенчмарк-ОВДП до покриття обов’язкових резервів допомогли наростити обсяги внутрішніх боргових залучень уряду.
  1. Гривня зміцнилася на готівковому ринку, а дохідність гривневих депозитів та ставки за ОВДП і далі поступово зростають у відповідь на збереження облікової ставки на рівні 25% та поетапне збільшення нормативів обов’язкового резервування.

У лютому 2023 року ситуація на валютному ринку покращилася. Однією з причин було припинення фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісії гривні з боку Нацбанку.


Рис.2
Рис.3
Рис.4
Рис.5
Рис.6

***

Dragon Сapital поліпшив прогноз падіння руального ВВП України у 2023 році на 4,5 в.п. до -0,5% (рік до року) "завдяки швидшій, ніж очікувалося, нормалізації ситуації на ринку електроенергії та кращому, ніж очікувалося, показнику ВВП у третьому кварталі 2022 року".

Про це йдеться у повідомленні компанії.

***

Після січневого рекорду, коли на ринку праці було зафіксовано найбільшу кількість вакансій з моменту повномасштабного вторгнення РФ, тренд лютого – продовження зростаня. У лютому 2023, за даними СУН (системи управління наймом Work.ua), кількість пропозицій роботи зросла на 11%, як порівняти з січнем 2023.

Останній місяць зими відзначився, хоч і незначним, але зростанням заробітних плат. Вперше від повномасштабного вторгнення медіанна зарплата по Україні зросла з 15 000 до 15 500 грн. Помітні зарплатні коливання і на регіональному рівні, наприклад, у Львівській області, де минулого року платили від 14 000 до 15 000 грн, зараз пропонують у середньому 15 500.


 Рис.7

***

Останній квартал минулого року виявився вдалішим для банківської системи, ніж очікували експерти. Фінансовий сектор зміг наростити прибутки та утримує ліквідність на високому рівні. Щоб з’ясувати, хто найкраще впорався з воєнними викликами, «Мінфін» підготував Рейтинг стійкості банків України за даними minfin.com.ua за четвертий квартал 2022 року.


Рис.8



Рис.9

***

Національний банк України написав і передав на розгляд Верховної Ради законопроєкт, ухвалення якого дасть змогу державі націоналізувати Сенс Банк (раніше - Альфа-Банк) Михайла Фрідмана, Петра Авена та кількох інших російських акціонерів, які потрапили під санкції.

"Ключова зміна, яку пропонує НБУ - зобов’язати регулятор визнавати банк неплатоспроможним та виводити його з ринку в разі, якщо проти власників такої установи застосовано українські та міжнародні санкції", - пише видання.

В банку повідомили, що знають про таку ініціативу і називають її одним із можливих сценаріїв розвитку подій, проте продовжують роботу з пошуку інвесторів і докапіталізації банку приватними грошима на $1 млрд.

***

Антимонопольний комітет України 2 березня надав громадянину Грузії дозвіл на купівлю БТА Банку.

Про це йдеться у повідомленні АМКУ.

***

Національний банк ухвалив рішення відкликати банківську ліцензію та ліквідувати АТ «Банк Форвард». Про це йдеться у повідомленні НБУ.

***

Правління Національного банку України ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в Айбокс Банку та його ліквідацію з 7 березня 2023 року. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

***

Холдинг "Кернел" 03.03.2023 опублікував фінансові показники за квартал та півріччя, які закінчились 31.12.2022.

Результати дуже хороші. Однак це в немалій мірі наслідок поганих результатів попереднього періоду (курсові різниці діяли в різні сторони, як і надлишкові запаси).

У 1-му півріччі 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 - червень 2023) "Кернел" зменшив показник EBITDA (прибуток до вирахування податків, відсотків та амортизації) на 21,8%, або на 124 млн доларів, до 446 млн доларів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За вказаний період компанія зменшила виручку на 41,2%, або на 1,327 млрд доларів, до 1,89 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом 2021/2022 м.р.

При цьому компанія зменшила чистий прибуток на 13,2%, або на 56 млн доларів, до 368 млн доларів.

Рис.10
Рис.11
Рис.12

***

Компанія Namsen Limited, яка належить голові ради директорів одного з найбільших українських агрохолдингів "Кернел" Андрію Веревському та володіє 41,29% його акцій, запропонувала провести делістинг "Кернел" із Варшавської фондової біржі та викупити акції в інших акціонерів.

Запропонована ціна акцій на тендері становить 18,5 злотих за акцію (поточна ринкова ціна – близько 20 злотих за акцію, поточна ринкова капіталізація – близько 390 доларів США). Всього Namsen пропонує викупити у вільному обігу 52 млн акцій (на загальну суму $220 млн).

Основні причини вказані наступним чином:

         Ніяких переваг від лістингу на Варшавській фондовій біржі, але багато додаткових зобов’язань, пов’язаних з лістингом, включаючи додаткове розкриття інформації

         Низька ліквідність акцій Кернел на ВФБ, погане аналітичне висвітлення компанії

         Низька кількість польських акціонерів Kernel

         Розбіжності між паном Веревським та меншістю акціонерів щодо кроків, вжитих після повномасштабного російського вторгнення в Україну та блокування українських портів, що пан Веревський розглядає як небажання міноритарних акціонерів підтримувати компанію

         Низька капіталізація Кернел – пан Веревський вважає занизькою поточну ринкову вартість компанії, виходячи з котирувань ВФБ.

Крім того, згідно з листом Намсена, якщо Кернел знову стане приватною компанією, вона стане більш гнучкою та сприятиме швидкому та ефективному прийняттю бізнес-рішень.

Акції холдингової компанії Кернел Kernel Holding SA (Люксембург) котируються на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року.

За останні 52 тижні вони коливалися в межах від 16,55 до 36,5 злотих, але ще у 2017 році коштували дорожче за 79 злотих.

***

Господарський суд Києва за заявою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) заарештував активи власника АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго в межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку та його кредиторів на суму майже 46 млрд грн.

Суд наклав арешт на частину корпоративних прав у розмірі 50,3% від статутного капіталу трьох підприємств: ПрАТ "Полтавський ГЗК", ТОВ "Єристівський ГЗК" і ТОВ "Біланівський ГЗК", які побічно належать Костянтину Жеваго через Ferrexpo AG, ідеться в пресрелізі.

***

Фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2022/2023 маркетингового року (липень 2022 – червень 2023) станом на 6 березня становлять 32,938 млн тонн, що на 26,6%, або на 11,911 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства.

***

Автогаз за добу подешевшав ще на 20 копійок.

На автозаправних станціях утримується тенденція до здешевшання скрапленого газу: середня ціна на нього із 6 по 7 березня зменшилась ще на 0,20 грн/л — до 23,30 грн/л. Про це свідчать дані щоденного моніторингу роздрібного ринку Консалтингової групи «А-95», повідомляє галузеве видання enkorr.

***

Фондові індекси США впали після того, як голова ФРС США Джером Пауелл попередив, що регулятор, ймовірно, підвищить процентні ставки вище і, можливо, швидше, ніж очікувалося раніше.

Голова ФРС США Джером Пауелл, виступаючи перед банківським комітетом сенату, повідомив, що інфляційний тиск у США зараз вищий, ніж місяць тому.

Заяви Джерома Пауелла в Сенаті збільшили ймовірність підвищення ставки ФРС на 50 б.п. на наступному засіданні ФРС, якщо майбутні звіти про ринок праці та ціни покажуть, що попереднє підвищення ставок мало що зробило для охолодження економіки, пише Bloomberg. Трейдери роблять ставку на те, що ФРС швидше за все підвищить ставки на 50 б.п. на наступному засіданні наприкінці цього місяця замість 25 б.п.

***

Рік Рідер, керуючий директор найбільшої світової КУА BlackRock, який є головним інвестиційним директором BlackRock Global Fixed Income, керівником фундаментального бізнесу з фіксованим доходом і керівником глобальної інвестиційної групи розподілу висловив думку, що Федеральна резервна система може підвищити процентні ставки до максимуму в 6%.

 «Ми вважаємо, що існує достатня ймовірність того, що Федеральному резерву доведеться підвищити ставку ФРС до 6%, а потім утримувати її протягом тривалого періоду», – написав Рік Рідер з BlackRock коментуючи виступ Глави ФРС Джерома Пауелла перед банківським комітетом Сенату у цей вівторок.


сайт  "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50



Настроение рынка на 8 марта 2023
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Аналітичний огляд ринку
КІНТО


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду